IdDatumTitel

Verhalen en Gedichten

Een paar dierbare herinneringen uit mijn jeugd:

 

Ik weet wel dat knellen voor de jongens was en pintollen voor de meisjes maar toch heb ik veel gewonnen bij ons achter in het "gengske" met knellen van de jongens. Vooral met "peeske trekken", met "kappen" ging het wat minder. Verder was het voor de meisjes bij iedere boom in de straat vooral gewoon knikkeren in een "koeleke" en voor de jongens in het "gengske" weer "tegenketseren" met "bolders".
Op straat tegen de heggen aan stonden hele rijen, vooral meisjes, spelletjes te doen zoals met het liedje: Sjambolaai, 'klus geen slaai, maar spinazie, nazie, nazie. Want spinazie is pas goed voor je maagie, maagie, maagie.
Eerst naar links, dan naar rechts........ en dan kwam er nog iets van "de zus van de slager" of zoiets. Verder touwtje springen met "de lange" "de korte", dat was een soort van springen met opnoemen van ABC, langzaam en snel door elkaar. Het snelle springen heette "sjo"-springen.
En over een speeltuin gesproken. Er was geen mooiere speeltuin in de hele omgeving dan de onze in de St. Josephlaan. Met een hoge en een lage glijbaan.
De hoge was dan ook echt hoog en als je geluk had mocht je hem "invetten". Dat was dan ook het enige moment dat je tegenop mocht lopen i.p.v. met de trap.
Na het invetten ging hij echt loeihard met je matje onder je gat. Toch heb ik ook menig splinter in mijn billen gehad omdat ik niet altijd een matje bij me had. Ook zaten er regelmatig grapjassen onder aan de glijbaan met ijscostokjes tussen de planken wanneer er iemand naar beneden kwam en dat deed heel pijn.
En gevaarlijk deden we ook als we bij de eerste steunpaal bovenaan de glijbaan over de rand heen klommen en via de paal naar beneden gleden. Dat het slechts verschillende malen is gebleven bij een gat in mijn hoofd van de schommels of de draaimolen, verbaast me nog.
Film kijken op zondagmiddag deden we in het "gebouwke" aan de Bloemfonteinstraat voor 15 cent. Films van de Dikke en de Dunne, Rin-tin-tin en Fury. Daarna friet eten bij de Kuit in de Jan Tooropstraat. Nog nooit heb ik zo'n lekkere friet gehad. Het was een vet tentje met grote foto's boven de vetbak van The Rolling Stones en The Beatles, waar het vet ook langs droop.
Maar grote puntbuilen friet van 20 cent en een flinke klodder mayonaise voor 5 cent. De nassiballen lagen in een lade onder de vetbak al een week gebakken klaar denk ik. Met de voet werd die bak dan opengetrokken en er kwamen zulke grote ballen uit, zeker zo groot al tennisballen, met een taai bakvelletje en als hij zou zijn gevallen zou hij zeker zijn teruggebutst. Maar lekker !
Ze hingen er met de benen buiten, elk weekend. En zo kan ik nog wel uren doorgaan .....Ik vind het zo jammer dat ik zo weinig foto's heb uit die tijd.