EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7326

Bijdrager:

Jaar:

1965

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

St Josephlaan

Onderwerp 1.:

Parken / Speeltuinen

Onderwerp 2.:

Speeltuinen

Onderwerp 3.:

St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Speeltuin St. Josephlaan. (2)

Beschrijving

Op de achtergrond 1e blok huizen van de St. Josephlaan.


Geplaatst op

18-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-11-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Wat leuk Ellie. Weet jij ook wie die kinderen zijn? ik heb gekeken met een vergootglas maar er is vooaralsnog geen herkenning. Maar dit is wel de draaimolen waarvan ik een paar keer een flink gat in mijn hoofd heb gehad. We kropen dan onder de draaiende molen, kropen er weer onderuit en kwamen natuurlijk te vroeg omhoog zodat een van de bakjes tegen je hoofd kwam (Blond hè!!) Als je nog meer foto's hebt, HEEL GRAAG.
In de huizen op de achtergrond woonden van links naar rechts: fam Schagen, fam Meneeren, dan jullie geloof ik, fam de Geer, dan fam van Kuijk en dan weet ik het even niet meer.


Datum: 19-11-2006
Naam: Marja  
img

Hoi Ellie, vertel maar niet dat wij dat zijn he! (grapje) One big happy family!!!!


Datum: 19-11-2006
Naam: Ellie Tempelaars-de Graaf  
img

Nou Marijke je hebt het natuurlijk al begrepen, dit is ons gezin hier staan we alle 8 op (al is het niet allemaal even duidelijk) Helaas zijn er al 2 van overleden.
De volgorde van de families is Fam. van Schagen, Fam. in 't Ven, Fam. Meneeren, Fam. van der Geer, Fam. Jansen, Fam. de Graaf, Fam. van de Linde, Fam. van Kuijk, Fam. van der Westen deze laatste hadden hun voordeur in de President Steynstraat


Datum: 20-11-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

De speeltuin van de Sint-Josephvereniging lag/ligt op de hoek van de Sint-Josephlaan en Rogier van der Weydenstraat (zie foto 7374 van Hans), en is opgericht op 5 augustus 1945. Naast dat het de grootste speeltuin in de wijde omtrek was (zie de speeltuin in de Albert Cuypstraat), had hij ook een eigen clubgebouw: een horecagelegenheid met tapvergunning.
Het gebouw was jarenlang thuishonk van een (jeugd)biljartvereniging en verzamelpunt voor de wandelaars van de wandelvereniging van Sint Joseph
Een flipperkast en een jukebox completeerden de inrichting; het was een echt ontmoetingscentrum voor de Doornakkers.
BRON: Tongelre oh Tongelre pg 145; Tonny van der Boomen.


Datum: 20-11-2006
Naam: Ellie Tempelaars-de Graaf  
img

En in het gebouwtje zoals wij het noemde kon je zondags snoep kopen van je tractement, er was volop keuze zodat het wel heeeeeel moeilijk was om te kiezen.


Datum: 20-11-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Ellie, de Fam .van Schagen ken ik heel goed. Antonius (Toon) is met een dochter van mijn oudste broer gehuwd. Zondag 19-11-2006 mee zitten kletsen bij mij zoonzus. Hij zal op de site kijken.


Datum: 20-11-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ja, Elly, nu weet ik weer. Was er paar kwijt. Fam Janssen met dochter Marjan en de Fam In 't Ven, waarvan ik nog regelmatig Elly tegenkom. Maar dat jullie zo veel kinderen hadden heb ik eigenlijk nooit geweten. Ik kende eigenlijk alleen maar maar jullie Dickie. Fam van Kuijk heeft overigens eerst in de Stellenboschstraat gewoond en is pas later naar de St. Josephlaan gegaan.
Ik wou dat ik van die leuke foto's had van mijzelf als spelend kind in die Speeltuin.
Op zondag voor vijf cent snoep kopen in het gebouwke bij de speeltuin deed ik ook. B.v. twee dropkoppen, schuimblok, spek, 10 dubbelzoute dropjes, spitse drop, 2 Belga's, Bazooka kaugum, trekdrop of 2 bakkesvols. Eigenlijk kon je in die tijd de hele wereld kopen voor een paar centen en we waren super-gelukkig.
Op zondag werd er ook altijd gebiljart in het gebouwke. Verder kochten we doordeweeks ons snoep (als we tenminste iets te besteden hadden) in de Rogier van der Weijdenstraat (straat langs de speeltuin)bij een vrouwtje wat we oneerbiedig het Bultje noemden. De reden daarvan is wel duidelijk. Als kind stond je daar helemaal niet bij stil dat dat wel eens stuitend zou kunnen zijn.
Dat kleine winkeltje had een vrij hoge toonbank en het snoepgoed lag in een vrij hoge vitrine rechts op die toonbank, achter glas. Vooral losse zwart-wit en jodevet was daar gewild, maar ook poelipekdrop, waarmee we in een flesje dropwater maakten en vervolgens na hard schudden konden we schuimke trekken.
Bij dit winkeltje hing ook een sigarettenautomaat en in die tijd spaarden we de doosjes ervan, maakten er vier stukken van door ze door te knippen en dan gingen we geloof ik ruilen of zoiets. Merken uit die tijd waren Miss Blanche, Chief Whip, Kings'Cross en Lexington. Man-oh-man, wat er allemaal boven komt, ik kan niet ophouden.
+++Toch nog gelukt!+++Hans


Datum: 22-11-2006
Naam: Ellie Tempelaars-de Graaf  
img

Ja bij het bultje werd ook gekocht, ook nooit zo stil gestaan bij de naam totdat ze (Van Laarhoven) naast mijn moeder kwamen te wonen in de senioren woningen aan de Jan van Riebeecklaan. Zij is inmiddels overleden.


Datum: 12-01-2007
Naam: Yvonne Henderson  
img

In het huis van het bultje op nummer zeventien woonde later de familie Burgers. Er hing ook een dropautomaat rechts van de voordeur met FAAM dropjes en stophoest. Verdere oud-bewoners van de Rogier van der Weydenstraat waren: Helmonds Anneke, van Stekelenburg, van Litsenburg, Morsman, van der Zanden, Peters, Henderson (wij zelf dus), van Doorne, de Mond en Plug.


Datum: 26-01-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ja, Helmut Plug, ik ken hem nog. Het vriendje van Beppie Tegelaars uit de Stellenboschstraat. Verder woonde er ook de familie Kuiken, waarvan een van de jongens (Jopie) altijd chicken werd genoemd.


Datum: 10-02-2007
Naam: Rudy Vogels  
img

Ja die speeltuin, daar hebben heel veel kinderen uit de wijk vele uren doorgebracht. Zelfs mijn kinderen hebben er gespeeld en dat was tussen 1985 en 1990. De wipwap op de achtergrond kon ook voor flinke bulten op je kop zorgen, en in de zandbak kon je je goed verstoppen onder de rand op de achtergrond. En vergeet niet de jaarlijkse Fancy Fair of hoe dat ook werd genoemd, ballen gooien en schieten en een rad van fortuin. En een paar jaar oprij werden er wandeltochten georganiseerd, uit diverse plaatsen uit Brabant en Limburg kwamen wandelgroepen, en ook militairen waren erbij.
In de Johannes Vermeerstraat liep bijna de hele familie Janssen mee, o.a Toos, Mieke, José, Gerard en Cor, zij waren dan ook lid van de wandelvereniging st Joseph. Marijke is trouwens nog goed op de hoogte wat er allemaal te koop was in het winkeltje, ik zie zo de doosjes met de lekkernijen weer staan.


Datum: 11-02-2007
Naam: Yvonne Henderson  
img

Ik heb zelfs nog Batman kaartjes die bij de kauwgom zaten... over nostalgie gesproken! En ook nog een enkele foto, maar niet zo´n mooie als deze. Misschien toch maar eens inscannen? Ik was ook lid van de wandelclub samen met Marianne Valk en Elly van Beekum en dat van die fancy fair komt nu ineens ook weer helemaal terug.


Datum: 28-02-2007
Naam: Peter Heesakkers  
img

Ik woonde vroeger op de hoek Paul Krugerlaan-Johannesburgstraat, maar ben geboren in de Johannesburgstraat. In de speeltuin heb ik in de 50er jaren veel gespeeld onder toezichthouder, toen Opa v.Kleef uit de Poeierstraat en later Opa.v.d. Heuvel uit de Memlincstraat, met hun scheidsrechtersfluitje. Ik heb de Pres.Steynstraat en de Rogier v.d.Weydenstraat zien bouwen.... en al wat nu achter deze straten ligt tot aan het spoor en het sportpark. Mijn vader, Jan Heesakkers en de man van mijn naar Canada geëmigreerde nicht, Teun Theunissen, hebben nog meegebouwd aan het nu nog bestaande speeltuingebouwtje..... Marijke je hebt een stalen geheugen. Ria Schagen was lange tijd een vriendin van mijn oudste zus. Heel veel namen borrelen me nu boven, en je verhalen over in en om het speeltuingebouwtje hoef ik dus niet meer te herhalen want dat klopt en weet ik nog allemaal. Die kartonnen sigarettendoosjes, werden gehalveerd en en werd mee gekaart.... ook de kauwgumplaatjes van M.G.(?} bevatten foto's van filmsterren en wat dies meer zij, en werden eenmaal buitenstaand vergeleken en geruild met liefhebbers, als je ze al had.


Datum: 17-06-2007
Naam: Lian Heerings-vd Heijden  
img

Ik ben geboren in de Rogier v.d.Weijdenstraat en kan me Mevr. v. Laarhoven (het bultje) ook nog goed herinneren. Ook woonde er een Ferry Janssen, die werd door ons vaak geplaagd met het liedje Ferry Janssen kan niet dansen kan niet p..... moet zijn moeder roepen (schaam schaam). Yvonne jou moeder kan ik me ook nog goed voor de geest halen, en je had ook nog een oudere zus? Jullie woonden naast Fam. v. Doren en aan de andere kant naast Fam.Peeters (Marjon)
Ik heb er niet zo heel lang gewoond, mijn eerste communie heb ik er nog gedaan maar mijn twee jaar jongere zus heeft de communie op de Herzenbroekenweg gedaan, daar zijn wij toen naar toe verhuisd. Op mijn voorhoofd heb ik een litteken dat ik heb overgehouden van de speeltuin aan de St Josephlaan, kreeg een schommel tegen m'n hoofd. Wat lang geleden allemaal, waar blijft de tijd?


Datum: 27-08-2007
Naam: Ans Daams  
img

Het rijtje van de bewoners van de St.Josephlaan kan ik verder afmaken.
In 1960 of 1961 zijn wij naast de familie van Kuijk komen wonen op de hoek St.Josephlaan/ Pr.Steynstraat. Wij zijn de Fam.Daams: Henk, Tonny, Gerard, Ans en Ellie Daams.
Ellie, jou kan ik me niet zo goed herinneren jullie Janny wel.
Bij de Fam.van Kuijk was het altijd wat. Ik weet nog dat ze ijs verkochten. Voor door de raam van de huiskamer. Mevr.v.Kuijk lag altijd met de voeten op tafel en een thermoskan koffie voor haar neus. Als je een ijsje wilde dan ging de raam open betalen en weer dicht.


Datum: 08-09-2007
Naam: Anneke Busio-Snijders  
img

Leuk om al die verhalen weer te lezen, er komen veel herinneringen boven aan vroegere vriendinnen en vriendjes. Ook wij (Janny en Anneke Snijders) kwamen vaak in de speeltuin. Wanneer je lid was van de speeltuinvereniging mocht je gratis binnen zo niet dan moest je geloof ik 'n dubbeltje betalen aan opa. Voor de leden was er ook een Sinterklaasmiddag en met Pasen mocht je eieren zoeken in de speeltuin. Dan was er ook nog het jaarlijkse speeltuinreisje, die herinneringen zijn een beetje vaag maar ik geloof dat we dan met de bus naar een andere grote speeltuin gingen. Mijn moeder is nog heel lang (sponsor)lid gebleven. Ook onze kinderen hebben nog veel in de speeltuin gespeeld en wie weet ook hun kinderen weer?


Datum: 09-03-2008
Naam: Beppie Tegelaars  
img

Hallo allemaal, wat leuk die oude herinneringen. Zelf heb ik ook nog snoep verkocht in het gebouwtje. Mijn vader heeft de speeltuin nog mee opgericht. Kopen voor een stuiver, wat een lachertje in deze tijd!
<<< en nog even je emailadres doorgeven (Peter) >>>


Datum: 20-08-2008
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Een oom van mij, onze ome Gradus van den Heuvel wonende in de Memlinckstraat is nog oppasser geweest in de speeltuin. Toen we wat groter werden heb ik daar in het gebouwtje dikwijls een potje biljart gespeeld met mijn neef Gerritje van Oorsouw die helaas vorig jaar is overleden.


Datum: 21-08-2008
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Hé Beppie, kan jou niet bereiken via E-mail. Jammer eigenlijk. Weet je nog dat wij hartsvriendinnen waren? Jij was zelfs getuige van de kennismaking tussen mij en mijn man, nu ruim 40 jaar geleden in de Tongelreep. Dat jouw vader heel nauw betrokken was bij het speeltuingebeuren dat weet ik nog wel. Volgens mij kwam hij ook wel eens de wekelijkse contributie van fl. 0,10 per kind per week ophalen.
Heb jij dan niet nog meer foto's van het speeltuingebeuren en alles er rondom heen, zoals het gebouwke, de fancy fair in de speeltuin, de wandelclubdagen, spelende kinderen vooral, speeltuinreisje etc.? Misschien nog aanwezig in het ouderlijk huis aan de Stellenboschstraat waar nog steeds een broer van je woont geloof ik. Ik hoop toch zo dat je dit leest en dat we via dit bericht aan jouw adres kunnen komen.


Datum: 08-04-2009
Naam: Leo Brekelmans  
img

Hallo....Mag ik even reageren op de bouw van de speeltuin. Het is zo hij zou eerst komen waar nu de Zweedse woningen staan, vlak bij het spoor. Maar er kwamen anderen plannen voor, er was al gewerkt daar toen. De meeste mensen weten dat niet. Toen zijn de gedachten naar de St.Josephlaan
gegaan. Mijn vader Jan Brekelmans en mijnheen Plasman hebben nog met de schup staan werken, ik weet niet of jou vader ook heeft staan werken Peter Heesakker met de schup. Dan moet jij ons ook kennen Peter Heesakker en Plasman ook. Toen er spullen voor de speeltuin gekocht moesten worden bleef er wel wat aan de stijkstok hangen toen, met die koop. Maar eigenlijk is Plasman de oprichter van de speeltuin, maar de man is al lang overleden jammer genoeg. En veel mensen weten niet dat het zo is Ik heb nog steeds contact met zijn zoon Henk die in Nijmegen woont, we zijn goede vrienden al meer als vijftig jaar.Dit klein verhaal over de bouw van de speeltuin....


Datum: 13-09-2009
Naam: Els Oomes  
img

Wie kan zich nog Bastiaans herinneren, ze woonden tegenover de jongensschool ze hadden een dochter Bonnie. Haar moeder had een klein hondje.die moest een krulstaart hebben dus ze er een knoop in gelegd. Dat maakte een grote indruk op mij en mijn vriendinnen, dus vanaf die dag hebben we met zijn allen hun flink geplaagd. We konden ook in de automaat met van die kleine rondjes. Als we die op elkaar plakten, waren ze net zo dik als een dubbeltje en we konden dan rolletjes drop en pepermunt uit de automaat halen. En havermout bij t vrouwtje met 't bultje, thuis wat suiker er bij doen, lekker. Ik ging met mijn vriendin naar 't roeien kijken, dat mocht niet en daarom was 't ook zo leuk om te doen. En van de spoorbrug af duiken, ja we hebben wat onzin uitgehaald.


Datum: 31-12-2010
Naam: Peter van der Horst  
img

Heb sinds kort deze site ontdekt. Ben Peter van der Horst en heb van 1946 tot aan mijn huwelijk in 1965 in de Johannesburgstraat gewoond, vlak bij de speeltuin.
Mijn vader Jan (overleden in 2008 op 95 jarige leeftijd) heeft vele jaren meegewerkt om deze speeltuin mee op te bouwen. Zelf heb ik vele uren met vriendjes (Broertje Moonen, Peter Retera etc) in deze speeltuin doorgebracht.
Het was een prachtige tijd. Woon nu al ruim 35 jaar in Midden-Limburg maar kan me nog veel dingen herinneren.


Datum: 30-08-2011
Naam: Leo Brekelmans  
img

Hallo Peter,er staat me iets bij van van der Horst uit de Johannesburgstraat en ook van de broertjes Moonen.Ik herinner me deze nog wel. Mijn vader en moeder hebben nog in de Paul Krugerlaan gewoond, zo'n 18 jaar op de hoek. Toen is de Etos daar gekomen. Later verhuisd naar de Ary Schefferstraat, dat waren toen nieuwe huizen.Veel later naar Woensel verhuisd. Maar ook mijn ouders zijn helaas overleden. Ik kan me nog goed dingen herinneren van die tijd.


Datum: 30-08-2011
Naam: Peter Heesakkers  
img

Hallo Leo Br. Ja je naam is destijds vaak gevallen en nog als we bij e.o.a. gelegenheid met familieleden bij elkaar komen gaat het vaak over de buurt van toen , en nu. , en die of die en dan valt je naam ook nogal eens en gaat het o.a. over deze site waarop we elkaar dan als oud-buurtgenoten nog vaak ontmoeten. Met Henk Plasman Sr. heb ik nog twee jaren de Nijm. Vierdaagse gelopen, was omdat z'n wandelmaten niet meer mee konden, en omdat hij toch iemand bekends om hem heen wilde, en hij zijn tiende maal wilde vol maken.... Ik wandel 'm nu nog steeds!... Meende ook dat de Gen. Bothastraat een optie was destijds voor de speeltuin?..... En ook naast het huidige dierenasiel. Het zou dan Klein Afrika genoemd worden, vanwege de Afrikaander wijk. De geestelijkheid stak daar een stokje voor en omdat het St. Josephlaan en parochie was moest de naam St. Josephspeeltuin heten. Zo is mij ooit uitgelegd. Persoonlijk kende ik jou niet..... Ben nu sinds 1976 uit de laan weg. Henk Plasman in Nijmegen woonde merkwaardigerwijs in die stad in dezelfde straatnaam maar dan straat genoemd. Of hij er nog woont?.... Had onderdak bij 'm om de hoek, en trof hem soms. Kreeg toen een tip dat hij daar woonde. Tijden veranderen en vliegen voorbij. Peter v.d. Horst@: Ik zat bij jouw broer ; Jack{?} in de klas destijds op de Bloemfonteinstraat. Jullie woonden toch het tweede huis achter Peter v.d. Burgt van de hoek St. Josephlaan , maar dan dus de Johannesburg. Naast v. Diessen. {Nico?}. Herinner me dat daar eens paard en wagen de stenen schutting eruit reden. Bij v.d. B. Dacht zelfs tot tweemaal toe. Dat gaf een oploop daar! Peter wie weet , ik was voorbije weekend nog in Roermond?! Midden Limburg toch.


Datum: 31-08-2011
Naam: Leo Brekelmans  
img

Ja Peter, ik heb jullie goed gekend, jouw vader en moeder woonden schuin tegenover Plasman. Ik ben bevriend met Henk Plasman die in Nijmegen woont, maar dat is ook al meer dan 50 jaar. Wij zijn dan ook goede vrienden gebleven na al die jaren en dan praten we over de buurt van de Paul krugerlaan,waar we toch fijn hebben gewoond. Ik heb nog ooit met je broer bij de Klima gewerkt in Tongerle en nog ooit een pilsje gedronken met hem.Dat waren nog eens mooie tijden jammer dat voorbij is en dat komt nooit meer terug, jammer genoeg....Peter, de groetjes dag hè....
<<< Je kunt nog veel meer verhalen uitwisselen door elkaar persoonlijk te mailen. Klik op de naam (in het blauw). (red.) >>>


Datum: 26-09-2011
Naam: A. Plasman  
img

Mijn vader was de grondlegger en oprichter van de speeltuin en is in 1970 overleden. De bedoeling was dat de speeltuin zou komen, ongeveer waar de open plaats was, S vd Stelstraat - Dr. W Leidslaan - Gen. la Reijstraat. Toen was er in eerste plaats al een stuk voor afgezet, ik denk dat dat ongeveer in het jaar 1950 was, althans rond dat jaartal. De medeoprichters waren, zo ver ik me kan herinneren: hr. Dirne, hr.Smulders, hr.vd Broek, hr. v Beek, hr v Zon, hr Heijboer, hr vd Burgt. Henk Plasman jr woont van af vandaag in Urmond. Weer een kleine aanvulling over de speeltuin. Toon Plasman


Datum: 26-02-2021
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Rudy Vogels ... was jij niet bevriend met Boy Daniels, uit de Transvaalweg? En heette moeder Annie Meegdes?


Datum: 23-08-2021
Naam: van der Linden , Harrie  
img

Bewoner, St. Josephlaan, recht tegenover het gebouwke. Velen zal het zijn ontgaan, maar in de jaren 1948-1950 was er een kleuterklas in het voorste gedeelte van het gebouwke aan de straatzijde. Ik heb er zelf een poosje doorgebracht. En daarna tot mijn trouwdatum in 1967 heel veel leuke herinneringen in het mooie Tongelre.