EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2136

Bijdrager:

Jaar:

1936

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

225 Eikenburg

Straat:

Aalsterweg

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

St Joseph Ziekenhuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
St. Joseph Ziekenhuis (02)

Beschrijving

Deze opname is enkele jaren voor foto 2132 genomen. De Floralaan-West is hier nog niet aangelegd. Wel zien we hier voetbalvelden (E.V.V. ?)


Geplaatst op

04-12-2005

Reacties:

Datum: 04-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Zie ik niet boven rechts op de achtergrond de twee torentjes van de Geldropse kerk? En geheel rechts de toren van Zes Gehuchten? Duidelijke foto!!!


Datum: 04-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Dit zijn volgens mij wel E.V.V velden. Oorspronkelijk lagen de velden rond het jaar 1934 daar waar het ziekenhuis staat, volgens het jubileumboekje van E.V.V. Eindhoven 1909 -1984 van hun 75-jarig bestaan. De openingswedstrijd van het terrein was tegen AJAX. Eind uitslag 8-2 Maar ik dacht niet voor Eindhoven.


Datum: 04-12-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

Welke wijk was dat dan die achter de velden lagen ? Tivoli ?


Datum: 04-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Nee, achter de sportvelden in noordelijke richting is Stratum. Links van de schoorsteen nabij markante paal loopt de Roostenlaan naar rechts, vrijwel horizontaal naar het latere Animali en links komt de straat uit op de kruising Leostraat -Leenderweg. Straat is wel enkele k.m. lang!


Datum: 04-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Nee dat is niet Tivoli. dit is zoals het nu genoemd wordt de Roosten. Je kijkt op de Pioenroosstraat. Dat zijn de huizen achter de schoorsteen. Als je de vergrootte versie neemt dan zie iets links van de schoorsteen een paal(?) staan bij dat huis met het puntdak, daar begint volgens mij de een stuk Roostenlaan.


Datum: 05-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Rechts van de top van de schoorsteen, onder de horizon ziet U de noodkerk sint Jozef van afb. RHCe 16983. dat is in ieder geval richtig Tivoli, de Arnaudinaplein.
==De noodkerk staat ook op foto 899 (red) ==


Datum: 05-12-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

Ik kan er niet goed wijs uit worden.Maar volgens mij is het niet de Pioenroosstraat bij die paal. Zou het niet de plaats zijn waar nu de rotonde ligt met daarachter de Ganzebloem-Margriet-Korenbloemstraat enz ??Dus de buurt bij de Floralaan Oost? Wij hebben 10 jaar in de Resedastraat gewoond en die lag naar mijn idee veel dichter bij het ziekenhuis.Ook zie ik de Nutsschool op de Floralaan-Roostenlaan nog niet liggen, die is geopend in 1939. Waar de voetbalvelden lagen zijn de Pasteurlaan ed gekomen. Ik meen de twee hoge huizen links te herkennen, die staan nou op de rotonde van de Leenderweg? Of zit ik helemaal verkeerd? Dan lijkt het er toch wel op dat de grote huizen links nu aan de rotonde staan einde Leenderweg? Dit is niet de wijk de Roosten, maar ik denk wel bijna zeker dat het de plaats is waar nu de rotonde is en de straten erachter de Ganzebloemstraat, Margrietstraat, Korenbloemstraat, enz zijn. Omgeving Floralaan-Oost. Waarschijnlijk zijn de Pioenroosstraat ed pas later gebouwd?


Datum: 05-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

De Pioenroosstraat is rond de dertige jaren gebouwd. Dat is volgens mij het rijtje huizen achter de schoorsteen. De Margrietstraat moet hier ook op staan daar ik er geboren ben, maar dan is de richting van de huizen zoals het eerste rij woningen links van de schoorsteen. Als deze foto 1946 als jaartal heeft dan is de Kangeroestraat nog niet gebouwd. Ook de flats op de Heezerweg staan er nog niet. Als je op de grotere versie rechts van de noodkerk goed kijkt, dan zou je de steigerpalen van de Kangeroestraat mogelijk zien, deze is namelijk in 1948 opgeleverd. De donkere rij huizen helemaal rechts tussen de bomen is volgens mij de Leeuwenstraat. Rechts van het topje van de schoorsteen staat een huis met een puntdak en links van dat puntdak zouden weleens de huizen van Strobloemstraat, Centauriestraat en Margietstraat mogelijk zijn. Dit is op dit moment mijn conclusie maar je weet nooit.


Datum: 05-12-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Nou Diny, trek eens een rechte lijn van de schoorsteen bij het ziekenhuis naar de noodkerk op het Arnaudinaplein. De rotonde moet dan net iets rechts van die lijn liggen. Die lag er overigens in 1946 nog niet. Zie foto 2144 van de landbouwtentoonstelling in 1949 waarop je kunt zien dat de rotonde net in aanbouw is. En dan zie je ook dat de Resedastraat nog niet was gebouwd. De Pioenroosstraat echter wel. De hoge zwarte paal staat volgens mij op de hoek van de Waterroosstraat en de Pioenroosstraat. En tussen de eerste huizenblokken door, langs de bosjes, is dat niet de Roostenlaan? Maar waar is dan jouw nutsschool?


Datum: 05-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Zojuist heb ik van een zeer goede bron vernomen, (buurtbewoner al 70 jaar ) dat de Landbouwtentoonstelling van foto 2144 in 1949 op de plaats was van de voetbalvelden. RHCe de nrs. 4564 + 9641 Ik heb een foto gevonden (mijn excuses als hij onder een andere naam reeds op deze site staat) van het gebied genaamd de Maple-farm. d.i. Nr. 35 RHCe.


Datum: 05-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Pak het stukje plattegrond van foto 2145 wat Hans erop gezet heeft. De eerste twee huizenblokken waar je tegenaan kijkt zijn van de Hyacintenlaan, tussen de blokken ligt de Goudsbloemstraat. Dan bij de paal de Roostenlaan, aan de anderekant twee rijen huizen hier tussen ligt de Pioenroosstraat. Aan het eind van de eerste blok kijk je tegen een licht zijgevel dat is volgens mij de Wilgenroosstraat. Op het einde van dit rijtje waar het hoge puntdak is ligt een lichte plek grond dat wordt het Floraplein. Als je links van de noodkerk kijkt zie je een pand met kleine raampjes dat is de school op de hoek van de Heezerweg en Tivolilaan. Daar tegenover liggen wat rijtjes woningen tot aan het puntdak. Dat zijn de straten die aan de Edelweisstraat liggen zoals de Margrietstraat en Centauriestraat. Deze straten zijn later verlengd in bebouwing tot aan de Florolaan-Oost. Ik hoop dat het duidelijk is. Ik was hier boven vergeten dat de Margrietstaat etc. later zijn uitgebouwd omdat ik toen in A"dam woonde. Maar mijn vrouw die uit Tivolie komt zei dat.


Datum: 05-12-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Nee Wil, die buurtbewoner moet zich vergissen in het jaar. Ik heb drie ansichtkaarten waaruit duidelijk blijkt dat de tentoonstelling in 1949 was. === Ik zal dat aan passen Wil weet wel dat het 1949 was. Zie de door hem gevonden affiche. ++Hans++===


Datum: 08-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Het huis links langs de markante paal is het Westlands bloemenhuis. Dat winkelpand bestaat nog.


Datum: 29-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Mooie panorama view, onthutsend hoe alles toch ooit geweest is.
1 De Tivolikerk was er nog niet 2 De Don Bosco kerk dus ook nog niet. 3 De Floralaan tussen Roostenlaan en (bijna) Edelweisstraat was er ook nog niet 4 Het Floraplein was er ook nog niet 5 Alle straten tussen Edelweisstraat en Floralaan waren nog niet eens voor de helft afgemaakt (vanwegen de 30er jaren crisis!) Mijn tante Wies woonde in de helft van de Pioenroosstraat, het stukje dat wel afgebouwd was en zij hing de was altijd op aan een waslijn gespannen tussen de bomen van het bos, dat vandaaruit naar het zuiden uitstrekte. Ik kon dat verhaal maar moeilijk geloven, maar nu ik deze foto zie, met Sint Joep ter oriëntatie en met de plattegrondkaart van Eindhoven 1937, moet ik er toch wel aan geloven, maar ik blijf het gevoelsmatig toch ongelooflijk vinden. De Kerken die je ziet zijn die van Hoog Geldrop (Zes Gehuchten) en (in verte, nog net zichtbaar in de mist) de Brigidakerk van Geldrop (met de koepel). Bedankt voor deze foto.


Datum: 26-12-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Kijk naar de grote versie. De paal waar hier over wordt gesproken, staat inderdaad voor het Westland Bloemenhuis. Links, de huizen met de schuurtjes, is de Goudsbloemstraat en de twee blokken die dwars staan de Hyacinthstraat. Het meest linkse huis is het eerste huis van de Cyclamenstraat. Tussen de huizen en de sportvelden lag het landgoed Kortonjo van Fens, foto 987. Voor de situatie in 1939 zie foto 2132. Vanuit de Hyacintstraat zie je richting Floralaan, het bospaadje. Daar liepen wij door naar onze opa, die woonde in de Boerhaavelaan.


Datum: 26-12-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Rini, waar heb jij die plattegrond van Eindhoven 1937 gezien? En zouden de bezoekers van EiB daar ook van mee mogen genieten?<<de bezoekers kunnen hier al van meegenieten, kijk maar naar nr. 4943 (red.)>>


Datum: 26-12-2009
Naam: Herman Vos  

is deze foto vanuit de watertoren genomen?


Datum: 27-12-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Dat zou best kunnen Herman, kijk eens op foto 22797 en trek daar een lijntje.


Datum: 28-12-2009
Naam: Rini Talens  
img

De foto is denk ik welhaast zeker genomen vanuit de watertoren en het is een van de mooiere foto’s. Wat ik me nou af vraag is: “Wat is dat gebouw, op 30 graden rechts boven de top van de CV schoorsteen van het ziekenhuis”?. Het lijkt me een tamelijk groot gebouw, net boven die inham van het niet bebouwde veld, dat zich vanaf de rechterkant uitstrekt!


Datum: 28-12-2009
Naam: Peter Vermeulen  

Rini, dat is de noodkerk van St Joseph Tivoli op het Arnaudinaplein. Zie foto 900.