EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

899

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Arnaudinaplein

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, St Jozef, Tivolikerk, noodkerk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De noodkerk St. Jozef, Tivoli.

Beschrijving

Uit de Eindhovensche Illustratie van Theo Verschueren.

De bouw in 1930 van de volledig houten noodkerk van St. Jozef aan het Arnaudinaplein.


Geplaatst op

20-11-2005

Reacties:

Datum: 23-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Het eerste godshuis van Tivoli was een kapel die aan de Leeuwenstraat 5 was ingericht in 1929, daar was op 27 nov. de eerste H.Mis. Deze huiskapel kon plaats bieden aan 30 personen. De zogenaamde 'Missiekerk (noodkerk) die hierboven is afgebeeld, was niet helemaal uit hout opgetrokken. De bouwmatrialen waren hout, cement en stro en kostte f 20. 000,-


Datum: 11-03-2006
Naam: Jeanne Melters  
img

Later was het een soort gemeenschapshuis. Wij noemden het 't gebouwtje en gingen er naar uitvoeringen als toneelstukken en Sinterklaasfeesten.


Datum: 11-03-2006
Naam: Anne Troost  
img

Het gebouwtje zoals jij het noemt is een ander gebouw als de Noodkerk. Het stond er ongeveer tegelijkertijd als de Kerk maar was geheel uit hout opgetrokken . Kijk maar eens op foto 2310 .


Datum: 21-01-2010
Naam: Huub Westen  
img

Wie veel betekend heeft voor de wijk Tivoli was pater A. Smulders msc, die woonde in het klooster op de Heezerweg. Hij was de animator en medeoprichter van rkvv Tivoli, Madjoe, de speeltuin op het Arnaudinaplein en het Tivolikoor, wijd en zijd bekend. Hij was koerier bij de ondergrondse tijdens de oorlogsjaren t.b.v. onderduikers. Hij kwam langs om te zeggen dat er 's-nachts een razzia zou zijn. Wij hadden praktisch geen school onder de oorlog. De St. Jansschool werd gebruikt door het Duitse leger. 1x per week een voormiddag les bij het hoofd van de school de heer TH Panken thuis in de Floralaan. Als kind was het "leven de vrijheid"en speelden wij "achter Blind" , zagen daar ook een vliegtuig van de Engelsen neerstorten en zetten wij vliegers heel hoog om de Duitse jagers te hinderen. Huub Westen De Beukums 144 5283 XE Boxtel. 0411 683397


Datum: 21-01-2010
Naam: Sjan Kostermans  
img

Wat leuk om dit te lezen over pater Smulders.
Huub jij weet nog veel over de oorlogstijd , mijn moeder had het er vaak over. Toen je klein was , boeide je dat niet , nu wel.
De heer Panken was vroeger ook een heel belangrijk persoon, de naam viel vroeger nog wel eens, woonde vroeger bij ons om het hoekje.