EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2144

Bijdrager:

Jaar:

1949

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

224 Roosten

Straat:

Floraplein

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Tentoonstellingen en beurzen

Onderwerp 3.:

Landbouwtentoonstelling 1949

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Landbouwtentoonstelling Floraplein (1)

Beschrijving

Onder ligt het in aanbouw zijnde Floraplein. Rechtsonder komt de Pioenroosstraat uit op de Leenderweg. De volgende straat parallel aan de Leenderweg is dan de Roostenlaan met op de hoek van de Floralaan-West de Nutsschool. Wat is dat gebouw midden-boven?


Geplaatst op

05-12-2005

Reacties:

Datum: 05-12-2005
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Je zou denken: een niet lang daarna verdwenen boerderijtje/huisje, bewoners die de trapeziumvormige akker die zich daarachter naar het zuiden uitstrekt, beploegden. Rechtsbovenhoek rijtje huizen is de Mathijsenlaan, he?


Datum: 05-12-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Nee, volgens mij is dat de Boerhavelaan. De Mathijsenlaan ligt daar voor. Zo te zien zijn de huizen daar in aanbouw.


Datum: 04-02-2006
Naam: Wim Delhaes  
img

Is na de landbouwtentoonstelling hier het vogelpark ANIMALI van overgebleven?


Datum: 04-02-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Als ik de plattegrond erbij houd dan ligt (of liever lag) Animali precies in het bosgebied linksboven.


Datum: 04-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Had gekund bijna in hetzelfde gebied, bijna in dezelfde periode, Animali is van 1951, maar totaal ander onderwerp.


Datum: 04-02-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Klopt het dat het veld waar de tentoonstelling werd gehouden later (of al eerder) de hobbelende geit werd genoemd? Toen wij in de Resedastraat woonden heb ik dat weleens gehoord. Niemand kon mij vertellen waarom dat zo genoemd werd.


Datum: 01-03-2006
Naam: Leo de Wit  
img

Wat ik me kan herinneren is het gebouw boven in het midden, een oude boerderij, deze is zover ik weet tussen 1950 - 1960 afgebroken. Ongeveer op deze plaats is het St. Joris College gebouwd.


Datum: 01-03-2006
Naam: Leo de Wit  
img

De hobbelende geit noemden wij na de 2é wereldoorlog het tankveldje, daar er allemaal oude legervoertuigen stonden. Leuk voor de kinderen om te spelen, maar levensgevaarlijk.


Datum: 01-03-2006
Naam: Peter Lingg  
img

Tussen 1969 en 1979 ben ik elke dag langs dit stuk gelopen en gefietst, omdat mijn lagere school op Floralaan West lag. En daarna ben ik dagelijks naar Eikenburg en het latere Joriscollege gegaan. Waar nu de nieuwe villawijk ligt lag al die jaren een verwilderd stuk bos, een grote gemeentelijke vuilstortpaats (met of zonder hek er omheen, dat weet ik niet meer), en waar overal crossbanen ontstonden voor brommers. Ik zag het volledig als niemandsland, alleen Animali, wat voetbalvelden en het kerkhof waren hier te vinden. Zijn hier foto's van bekend?


Datum: 16-07-2006
Naam: Jan de Keijzer  
img

De hobbelende geit was een fiets/looppad door het bos en het was dus een hobbelpad vandaar de naam, al van voor 1940. Doordat we niet veel brandstof hadden(winter 1944) reden de Engelsen met hun carriers dwars door het bos(ch), het was nog jonge aanplant en wij stonden te wachten om het op te ruimen.


Datum: 20-04-2007
Naam: Hans Vlemmings  
img

Het waren de voetbalvelden van V.V.S. en Tuindorp, het veld van V.V.S. ligt er nog.


Datum: 08-01-2008
Naam: Jo Geeerings  
img

Hier zijn wij geweest met de 5de klas van de St Jansschool. Het was interessant om dat een keer meegemaakt te hebben. Ik was toen 10 jaar maar ik kan het mij nog goed herinneren.


Datum: 01-02-2008
Naam: Piet Alderliesten (nu Pierre)  
img

Als kind kan ik me dit heel goed herrinneren. De Leenderweg liep toen niet door naar Leende. Er was wel een fietspad naar Leende. Ik heb nog een klassenfoto van de Christelijke Kleuterschool Elim aan het einde van de Leenderweg, Elim was iets voorbij de Christelijke Nationale lagere school Leenderweg 242 richting stad. De Ridder de groentenboer was toen het laatste huis. Wij gingen vaak altijd voetballen op de lege ruimte naast de groenteman. Er werden in die tijd ook Philipsspelen georganiseerd voor kinderen bij zoveel jaar bestaan van Philips. Een boer had daar ook een korenveld. Ook gingen we vaak vliegeren op die ruimte. Dan waren we de vlieger regelmatig kwijt in het korenveld.


Datum: 04-02-2008
Naam: Piet Alderliesten (nu Pierre)  
img

Wij gingen vaak voetballen, tikkertje en andere dingen doen op dit plein. De Leenderweg liep toen nog niet naar Leende. Er was toen wel een fietspad naar Leende volgens mij. Het laatste was een café aan de rechterkant van de Leenderweg richting het Floraplein. Op de rechterkant van de Floralaan richting Roostenlaan werd vaak vuurwerk gehouden. Ook Philipsspelen voor de kinderen. Als er niets was gingen wij vaak vliegeren en andere spelletjes doen. De andere kant van de Floralaan t.o.v. het Floraplein had je droge greppels in het begin van het bos. Dan gingen wij met een oude damesfiets van boven naar beneden. Als je een greppel had gehad vloog je een eind in de lucht. Geen fiets was erop berekend en brak dan in twee stukken. Wij naar de garage. Daar werd hij dan weer gelast voor een pakje sigaretten. Dan begon het weer van voor of aan. Ook wilde bloemen werden vaak geplukt voor de ouders. En wilde blauwe bramen geplukt en gegeten. Je benen zaten dan wel vol met schrammen van de doornen. Er was altijd wel veel te beleven. Je kwam wel elke dag pikzwart thuis. Vooral van het dunne zand werd je goed zwart. Als het hard waaide deed dat zand behoorlijk pijn aan je benen. Ook was er regelmatig een bosbrand. We speelden ook vaak bij Kees Post, deze woonde op de hoek Leenderweg Floraplein.


Datum: 17-09-2010
Naam: Peter van Griensven  
img

Heb vaak gespeeld en gefietst door de bossen en overgebleven veldjes aldaar. Wij staken er regelmatig gedumpte auto's in de fik. Ook werd er met oude brommers geraced. Ik kan mij niet meer herinnneren dat er nog restanten van deze tentoonstelling waren ( jaren '60 ). Ik ben geboren op de hoek Floralaan-West/ Roostenlaan; op deze foto is het lege kavel duidelijk te zien. Ook leuk om te zien dat de Floralaan-West toen uit drie rijbanen bestond. Ik vind dit een ongelooflijk mooie en duidelijke foto, en vraag mij af of er maar eentje gemaakt is. Lijkt mij sterk dat er niet nog een luchtfoto bestaat waar andere gedeeltes van dit gebied op staan.


Datum: 20-01-2011
Naam: Theo Dekkers  
img

Peter Vermeulen vraagt zich af wat het gebouw midden - boven wel is.
Ik denk met zekerheid te weten dat dat de boerderrij is van de familie van Deurzen.
Deze familie is begin jaren vijftig geemigreerd.
Enkele kinderen hiervan zaten inder tijd bij mij op de Tarcissiusschool.
Piet Alderliesten geeft in zijn opmerking aan waar naar mijn idee de z.g. hobbelende geit was. Inderdaad aan de overkant van de Leenderweg (Florelaan-oost dus) en dit pad liep door een aantal droge sloten richting Karperven.
Voor het Karperven had je ook nog de zogeheten schietberg waar wij als kinderen ook vaak in het losse zand speelden en 's winter met de slee naar beneden gleden.
Van het "veldje" zoals wij het noemden herinner ik me dat het direct nadat Eindhoven was bevrijd vol stond met kapotte militaire voertuigen zoals tanks, jeeps en vrachtwagens.
Nadat dit tuig was opgeruimd heeft de jeugd uit de buurt bezit genomen van dit voor het grote gebied en werd er inderdaad ondermeer graag gevliegerd.
Na deze periode werd in 1949 de Landbouwtentoonstelling gehouden en direct hierna is men gaan bouwen (door ons kinderen "de nieuwbouw" genoemd) en werd de Floralaan doorgetrokken.
Hierna is men gaan bouwen aan de andere kant van de Roostenlaan, want ook daar was zoals de foto nog net laat zien achter de Nutschool een deels braakliggend stuk grond.


Datum: 08-10-2014
Naam: Harry Heerings  

De hobbelbobbellige geit, dat was de plek die er nu nog ongeveer zo uitziet. Als je van de rotonde richting richting Tivoli gaat, dan heb je gelijk rechts die hoge bomen, en dat is de hobbelende geit. <<< Harry, we missen je e-mailadres. (Red.) >>>