EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

4943

Bijdrager:

Jaar:

1937

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gerardusplein/Roostenplein.

Beschrijving

Onlangs kreeg ik een ansichtkaart (uit 1933) onder ogen waarop het Gerardusplein Roostenplein werd genoemd. Eerst dacht ik aan een vergissing maar deze plattegrond uit 1937 geeft een bevestiging (of niet?).


Geplaatst op

04-07-2006

Reacties:

Datum: 03-07-2006
Naam: Willy van den Akker  

Erg leuk um di plattegrundje nog us terug te zien. Klopt allemaol ik ben in 1934 in de seringestraot geborre en als keind gonge we op ut roostepleintje speule en rotzooje mi die aander jong van de buurt. Dor hadde tiggenovver de Gerarduskerk un grasweike ligge wor we nie op meugde. En aals politiegent Hellings mi zunne hond in de buurt waar dan weg weeze heur waant die viet oe bij oew orre en nie zu zaagt. Ge meugde dor nie op komme en zeeker nie voetballe waant dan gong ut gras kepot. Op ut roostepleintje zat ok un boekewinkeltje van Theo Effting de vadder van ut reisbuuro gullie wit wel. Die din elk jaor un wedstrijd hauwe wie ut sgonst kon teekene. Dan konde bij hum un vellukke pepier koope veur tien cent en dan er iets op teekene. Dan wir nor Theo Effting brenge en dan kwaam ut in de etalage te haange.Dur hebbe in dieje ted hil wa smoelekus tigge ut raom an gehaange um te kijke wie er allemaol mi dinne. Ut gong dan per klas en hoe auwd ge waard. De moiste teekening krig dan un prijske. Mun bruur Cor had wellus de uurste prijs mar die is dan ok kunstschilder geworre. Ut waor dan ok bedoelt veur iedere school in dieje buurt .


Datum: 04-07-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Helemaal goed Peter. De verbreding in de Roostenlaan tussen de Gladiolusstraat en de Ranonkelstraat wordt in de volksmond ook wel zo genoemd. Vroeger stond hier ook een kermis en werden er incidenteel evenementen gehouden, braderieën en zo. Maar de huisnummers van de Roostenlaan lopen hier gewoon door.


Datum: 04-07-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Willy, Daar werden alle scholen bij betrokken. Ik ben wel eens op de Paulusschool tweede geworden en de eerste prijswinnaar is ook van beroep kunstschilder en woont nu in Australie. Dat heeft mij vroeger nog al pijn gedaan, daarom weet ik het nog. Henny van de Wildenberg, hij woonde vroeger in de Marconilaan.


Datum: 04-07-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Kijk voor een bijna prijswinnend schilderij van Wil naar foto 2555.


Datum: 04-07-2006
Naam: Willy van den Akker  

Beste Wil en Hans bedankt voor jullie schrijven. Wil wat jij meldt dat wist ik niet, ik dacht dat het alleen in onze omgeving te doen was. Mijn broer schildert ook heel mooi, vooral zijn winterlandschappen zijn erg bekend in Limburg en België. Woont ook in Limburg waar hij vele schilderijen van oud-Elsloo heeft gemaakt en enkele van Eindhoven. Hij heeft ook een keer de Talensprijs van Nederland gewonnen. Vroeger was hij een hele goede keeper bij EVV en De Valk. Vele oudjes zullen hem nog kennen.


Datum: 05-07-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik kijk vol verwachting uit naar een of meerdere, gekopieerde (gefotografeerde) schilderstukken van Eindhoven.


Datum: 13-10-2009
Naam: Peter Smid  
img

Ik vind het "Eindhovense of Stattumse" commentaar van Willy van den Akker ZEKER ZO LEUK als de foto !!!


Datum: 16-10-2009
Naam: Willy van den Akker  

Beste Peter Smid, ik wil oe effe zegge da ge bedaankt zijt veur oew kompliementj..


Datum: 20-10-2011
Naam: Rinette Teunissen  
img

Voor Willy van den Akker. Wat vind ik dat een leuk taaltje dat Stratums.....
Ik had er wel wat moeite mee en moest het hardop zeggen om het te begrijpen. Ik heb het naar mijn familie gestuurd, ben benieuwd of ze ook weten dat het Roostenplein werd genoemd. Ik ben pas in 1937 geboren en weet het dus niet.


Datum: 20-10-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Leuk, deze reactie van mijn achternicht Rinette uit het verre Canada. Dat deze kaart haar aanspreekt kan ik me voorstellen. Ze was vroeger met haar familie, evenals mijn familie, woonachtig in de Cyclamenstraat. Haar vader, Reinier Roijers, bleef op jonge leeftijd met 7 kinderen achter, maar het gezin heeft zich altijd uitstekend gered. Mijn oom heeft altijd veel voor de parochie gedaan, o.a., de films in het parochiehuis werden door hem gedraaid. Ik kan me ook nog herinneren, dat pater Petrus (was dat geen broer van pastoor van Dijk?) af en toe bij hen een borreltje kwam drinken en een sigaartje kwam roken. Kortom, het was een supergezellig gastvrij gezin. En Rinette, dat je moeite hebt met het Stratums hebt kan ik me voorstellen, als je al meer dan 40 jaar in Canada woont. Overigens, dat van het Roostenplein wist ik ook niet, maar gelukkig hebben we EiB, waar we nog heel veel van kunnen leren.


Datum: 20-10-2011
Naam: Willy van den Akker  

Beste Rinette Teunissen. Ik wil oe effe bedaanke veur ut kumpliement. Ben de gij soms ok in die buurt geborre van ut roostepleintje? Um dè zu bè os thuis in de seringestroat unne winkel hadde kon ik hil veul mense uit dieje buurt. Vruuger waor dè un hil sgon buurtje mi veul keinder die dor altè speulde en plezier makte mi mekaar. Ok wel us ruzie makte heur,mar dè waor dan ok wir gaw vergitte. In liftijd sgille wij saome niet veul, waant ik ben drie jaor auwer dan gè. Mar dieje tèd is wel verekkus vlug gegoan, veinde gij ok nie? Ik vein ut wel zund dè dor van die bluumkesbuurt zu veul is afgebrooke.


Datum: 20-10-2011
Naam: Rinette Teunissen  
img

Ja hoor in ben in de Cyclamenstraat geboren en boven jouw berichtje staat mijn nicht Lieke die ook in de Cyclamenstraat is geboren. Ik ken het Roostenplein alleen waar de Unie was op de hoek en het Gerardusplein heb ik nooit anders gekend. Toch wel leuk die geschiedenis.