EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2247

Bijdrager:

Jaar:

1845

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Binnenziekenhuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Plattegronden Binnenziekenhuis-complex. (01)

Beschrijving

De Zusters hebben met hun vele aktiviteiten op gebieden van verpleging, onderwijs en armoedebestrijding een grote bijdrage geleverd aan de Eindhovense samenleving. En daarbij het beeld van de stad Eindhoven mede bepaald door het bouwen van diverse gebouwen enz. Om daarin enige duidelijkheid te geven volgt hier een serie plattegronden vanaf 1845 tot 1973.


Geplaatst op

18-12-2005

Reacties:

Datum: 19-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Het is mij wel wat onzeker, het oriënteren op deze (en volgende) plaatjes, maar wel zeer interessant! Als ik nu aanneem dat het grijze slingerlijntje in het midden de loop van de Gender is, dan mis ik nog gebouw nul (0) op dit plaatje, dat door de Zusters reeds in 1843 betrokken werd voor de verpleging (zie plaatje 814). Die zusters behoorde tot de: 'Congregatie der Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid'. Wel een hele mond vol hè! Dit pand zou dan onderaan op dit plaatje, waar de Gender de huidige Ten Hagestraat kruist (de horizontale lijn op deze schets?) gestaan hebben. Mijn oude buurman was stukadoor en heeft tot aan zijn pensioen in 'De Onderhoud' van het Binnenziekenhuis gewerkt en heeft een hoop van die verbouwingen meegemaakt. Er was altijd werk. Boven Van der Meulen Ansems, aan de andere kant van de Vestdijk (rechts) hebben ook nog een hoop verpleegsters op kamers gezeten! Dat wisten wij jongens heel goed. mvg. Rini


Datum: 20-12-2005
Naam: Redactie  

In 1846 bracht een collecte bij gelegenheid van een missie, gegeven door de Paters Redemptoristen, voldoende op om voor de Zusters van Liefde een van de grootste huizen aan te kopen in de toenmalige Achterstraat, thans Jan van Lieshoutstraat (links op de tekening).
Collectes, giften, bedelbrieven en speciale akties in 'jubeljaren' waren de wankele basis waarop het fonanciele leven van het toenmalige ziekenhuiswerk en het bijzonder onderwijs ge-ent waren.
Door de spaarzaamheid van de religieuzen en het voorzichtige beleid van de liefdadigheidsbesturen kon men zelfs nieuwe panden aankopen.