Fotonr.: 988
Bijdrager Gemeente Eindhoven
Jaar: 1957
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Hyacinthstraat
Locatie 2.: Stratum |222 Gerardusplein |Goudsbloemstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

De Hyacinthstraat in Stratum

Beschrijving Een nog onbebouwd deel van de Hyacinthstraat. De straat links lijkt de Goudsbloemstraat te zijn.
Geplaatst op 12-08-2005

Reacties

Datum: 29-09-2005
Naam: Albert img

Dat is zeker de Goudsbloemstraat. Ik woon nu in dat hoekhuis. Het is wel wat verbouwd, maar nog duidelijk herkenbaar!


Datum: 26-09-2007
Naam: Hans van Hooff img

In 1954 ben ik in de Goudsbloemstraat 11 komen wonen op 6-jarige leeftijd. Ik woonde er tot mijn 15e jaar. Van de Hyacintstraat weet ik dat toentertijd in dat hoekhuis met het smalle raam een politieagent woonde. In het huis met de luifel vestigde zich de familie Kortlever, die een piepklein zuivelwinkeltje runde. Daar waar boven de was uithangt woonde Doortje .... We speelden vaak op het veld en je ziet nog dat bij die meneer op de foto een paadje loopt, het zogenoemde eerste bospad, dat een stukje verderop een scherpe draai naar rechts maakte en het tweede bospad werd genoemd. Dit uitlopende kwam je uit bij de achterkant van het landgoed Kortonjo, dat omgeven was door een gracht met daarlangs grote beuken. Rechts ging je naar het boerderijtje en linksaf kwam je uit bij de boerderij op de hoek van de Floralaan en de Aalsterweg. Op de gevel van de boerderij stond Maplefarm. Hier woonde de familie Langens met zoon Peter waar ik vaak mee speelde.
Terug naar de Goudsbloemstraat. Aan de andere kant van de straat woonde op de hoek mevrouw Heinen, die daar een snoepwinkeltje had. Ertegenover op de hoek woonde de familie Van Elderen, die er een frietzaakje begon. Op nummer 11 woonde ik, met naast het gangetje de familie Jansen. Hij deed in oud papier en had een paard met wagen. Het paard ging 's avonds door het gangetje naar zijn stal achter het huis. Zij hadden als eersten in de straat telefoon en ook TV. De kinderen uit de straat mochten daar op zaterdagmiddag voor 5 cent naar het kinderuurtje komen kijken. Naast hen woonde de familie Lutterman en tegenover ons de familie Uien. Aan de andere kant van ons woonde de familie Rovers. Achter zijn huis had hij een grote schuur waar hij voor zijn werk cilinders van motoren uitsleep. Zijn zoon emigreerde naar Australië en zijn dochter huwde met Manders. Deze had als eerste in de straat een auto. Verder naar de Hyacintstraat woonden de families Sofie, Teeuwen, Dientje Sanders met daarnaast Sweers. Deze zijn naar Canada geëmigreerd. Ze hadden twee zonen, Hans en Dikkie, waar ik vaak mee speelde. Naast hen woonde naast het gangetje midden in de straat de familie Dekkers. Tinie was mijn grote vriend in de lagere school. Ze zijn verhuisd naar de Wagemakerstraat in Eindhoven en Tinie ging naar het Van der Puttlyceum. Helaas ben ik hem toen uit het oog verloren, want wij gingen verhuizen naar het Burghplan. Tegenover hen woonde een schoenmaker met achter zijn huis de schoenmakerij. In deze rij woonden Van Gennip en Bettonville. Ook was er een familie die hun kind verloor op de hoek van de Hyacintstraat. Het was koud en glad en hij liet zich meetrekken en glijden aan een vrachtauto, tot hij onder de wielen kwam. Op de oneven nummers woonden verder nog Ophof, Dellevoet, Van de Pol en naast het gangetje de timmerman Bernhards met dochter Cobie. Door de straat kwam met paard en wagen Toon de melkboer. Natuurlijk ben ik een aantal mensen vergeten, maar dit kwam even bovendrijven toen ik op zoek was naar de Goudsbloemstraat.


Datum: 27-09-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Ik woonde ook in de Goudsbloemstraat en heb hier ook veel gespeeld op dat veld. In de huizen links woonde Foliant en de familie Fillipini, die ook geëmigreerd zijn, met heel veel kinderen. Naast het huis met de luifel woonde Weinen. Hans, weet jij niet hoe dat jongetje heet, over hem wordt ook gesproken bij foto 987. Ik weet er niets meer van. Jij was in ieder geval mijn overbuurjongen.


Datum: 28-09-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers img

Mijn zus Thérèse ging vroeger in de Hyacinthstraat met een aantal andere kinderen belletje trekken. Zij werd als enige, door een van de bewoners gepakt en ik dacht flink aan haar oren getrokken. Mijn moeder is toen flink kwaad op die bewoner geworden. In het huis naast de luifel woonde inderdaad Weinen (of was het Wijnen). Greet Weinen was naaister en heeft vroeger heel wat kleren voor mijn zus en mij gemaakt. Ook heeft zij de trouwjurk van mijn zus gemaakt. Ik herinner me haar als een heel aardige vrouw. Annelies was de zus van Greet en hielp haar vaak mee.


Datum: 29-09-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

De naam is Weinen en Greet leeft nog. Ze is nu ruim 80 jaar en woonde tot enkele jaren terug nog in de Hyacinthstraat, maar dan enkele huizen naar links. Of ze daar nog woont weet ik niet. Annelies is al heel lang dood. Zij had een groot gezin en woonde destijds in Waalre. Loed Weinen, de jongste, was een jeugdvriend van mijn broer en is ongeveer twee jaar geleden plotseling overleden. De ouders zijn in de jaren dertig vanuit Duitsland hier komen wonen. Zij hadden veel contact met de fam. Van Liempt uit de Goudsbloemstraat. Mevr. Van Liempt was ook van Duitse afkomst. Mijn zussen en ik waren bevriend met de zusjes Van Liempt.


Datum: 23-10-2007
Naam: Henny de Vries img

Ik woonde zelf op de Aalsterweg, maar mijn eerste liefje kwam uit de Goudsbloemstraat. Het was Ans Tukker. Veel later heb ik ook nog een tijdje verkering gehad met Diny Roovers, ik geloof op nummer 11 en heb met een dochter van Van Liempt in een orkestje gezeten, Paulien van Liempt. Ook ben ik bevriend geweest, of eigenlijk nog, met de familie Platenburg. Ook al uit de Goudsbloemstraat. Ik heb eigenlijk wel heel veel prettige tijden beleefd in die straat. Het is zowat 53 jaar geleden en toch staan me nog vele, leuke dingen bij.


Datum: 23-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Ja, Ans en Netty Tukker woonden achter in de Goudsbloemstraat, aan de overkant op 43 woonde Van Liempt. Diny Rovers woonde op 13 tegenover ons. Op 15 woonde (lang) Kats, die later op 14 zijn gaan wonen. Een dochter woont nog in de straat. Op 17 woonde Goorden, 19 Sofie, 21 Teelen, dan Hollander, Sanders, Dekkers, Hoeben, Roest, Ophof, Dellevoet, Pol. Paulien v. Liempt is al enige jaren geleden overleden en ook haar jongste zus Els.


Datum: 24-10-2007
Naam: Lieke Slegers img

In de later gebouwde woningen, rechts op het veld, woonde destijds de familie Van Mosselvelde. Hadden zij geen groentenwinkeltje?


Datum: 24-10-2007
Naam: Henny de Vries img

Netty, had de fam. Goorden een dochter Zus, die bij Eindhoven handbalde? Ik ben ook lang bevriend geweest met Wil en Broer (Louwke) Hollanders. Hun zusje Tineke handbalde ook bij Eindhoven. Trouwens Wil en Louwke en ik zei de gek, speelden ook jaren voor Eindhoven. Ik heb zo het idee, dat wij elkaar ook moeten kennen.


Datum: 24-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Henny, ja de dochter van Goorden werd Zus genoemd, ik ben haar echte naam vergeten. Zij is ook al lang geleden overleden. Als ik zo de namen zie die jij noemt, denk ik dat je meer van de leeftijd bent van mijn zus Ria. Wij hadden tien kinderen thuis en als je veel in de straat bent geweest, zul je er vast wel een kennen. Ria staat op foto 3736, kijk maar eens. Daar staat ook een Nettie de Laat, maar dat ben ik niet!


Datum: 25-10-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Henny, Tineke Hollanders staat op foto 8708. Zij werkte bij mij op de afdeling bij Philips, Productiebureau Metaalwaren. Jan Vrielink, eveneeens als zijn vrouw Janny ook actief bij Eindhoven Handbal, werkte daar ook. Tineke is destijds getrouwd met Jo Mateussen, ook een handballer dacht ik.


Datum: 25-10-2007
Naam: Henny de Vries img

Ja dat klopt Thérèse, Jo Matheussen stond bij mij in het elftal, aanvankelijk. Maar stond spoedig in het eerste. Heel aardig stel. Ik kom er eigenlijk nu pas achter wat ik had met de Goudsbloemstraat. Vele vrienden en vriendinnen. Geweldig.


Datum: 25-10-2007
Naam: Hans van Hoof img

Hallo Netty, tussen de fam. Sanders en de fam. Dekkers woonde de fam. Zeeuwen met hun zonen Hans en Dikkie en niet Sweers zoals ik eerder schreef. Weet iemand of de fam. Hollander ook een Rietje had? Ik meen dat ik daar vroeger wel eens mee speelde.


Datum: 26-10-2007
Naam: Henny de Vries img

Hallo Hans, ik dacht van niet. De oudste zoon, ik meen Frans, was allang de deur uit toen ik daar kwam, en dan was er Willy, Broer (Louwke) en Tineke. Een heel gezellig gezin.


Datum: 26-10-2007
Naam: Jo Eliens img

Henny, de oudste zoon van fam. Hollanders was Tjeu, geëmigreerd, dan Willie, Frans, Broer, Tineke, Frans en Rini, (evt. Rietje?). De fam. Zeeuwen had ook een Helmuth en Greetje. Hans en Dikkie zijn bij mij niet bekend.


Datum: 26-10-2007
Naam: Henny de Vries img

Jo, nu weet ik het weer. Maar Rini was ook een jongen en heeft ook gehandbald bij "Eindhoven", dus daar was echt geen Rietje.


Datum: 26-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Het gezin Zeeuwen bestond uit kinderen die op een of andere manier geen familie van elkaar waren. Hoe het precies zat heb ik nooit geweten. Bij mij zijn Helmuth en Greetje ook beter bekend, die andere kan ik me niet meer voorstellen. Greetje was het "vriendinnetje" van mijn broer.


Datum: 26-10-2007
Naam: Henk Mariën img

Rini Hollanders zat bij mij in de klas op de Tarcisiusschool en zal van geboortejaar 1943 zijn.


Datum: 27-10-2007
Naam: Lieke Slegers img

Wat betreft de Goudsbloemstraat ben ik de naam Hoogstraten nog niet tegengekomen, Piet, Dina en Hannie. Zij woonden op een bovenwoning tegenover onze achtertuin in de Cyclamenstraat. In de achtertuin van hun woning stond een trap die via een platdak toegang gaf tot de woning. Bij mijn weten waren niet alle woningen dubbel bewoond. Dina is nog een tijdje onze "interieurverzorgster" geweest en was een zus van groenteboer Van Lieshout op de hoek Cyclamenstraat/Ranonkelstraat.


Datum: 27-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Hans, volgens mij hadden ze geen Rietje bij Hollanders. Rini woont nog in de Goudsbloemstraat, maar dan aan de andere kant. Een paar jaar geleden ben ik daar nog eens gaan kijken en was hij het huis naast Evert Dekker, de schoenmaker, aan het verbouwen. Evert is inmiddels overleden. Ook komt bij me op dat er bij Zeeuwen een tweeling was, een jongen en meisje. Hans, kijk eens bij foto 13772, de 2e rij, 3e re. is dat niet Hr. Zeeuwen dan?


Datum: 27-10-2007
Naam: Hans van Hoof img

Van de tweeling bij Zeeuwen weet ik niet meer. Wel dat ik 's morgens als ik naar de Tarsiciusschool ging samen met Dikkie en Hans en de buurjongen Tinie Dekkers door de gangetjes langs de schoenmaker naar school liep. Bij Dekkers hadden ze ook een Ietje, Theo en Tonnie. Hun vader was taxichauffeur. Ik heb foto 13772 bekeken en die man lijkt sprekend op Dikkie die ik me zo nog voor de geest kan halen. Wat ik verder nog weet is dat naast de frietzaak van Van Elderen de fam. Harks is komen wonen met een zoontje Henkie. Die speelde met mijn jongere broer Peter, die helaas in 2001 is overleden. In het gangetje van de schoenmaker is zijn bord E. Dekker Schoenmaker nu nog te zien. Ik heb er een foto van gemaakt.


Datum: 27-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

De fam. Hoogstraten woonde aan de "even" kant. Ik zal de namen van die straatkant noemen voorzover ik die nog weet. Op 4 Roest, 6 Nouwen/v.Loon, 8 Cornelissen, 10 Jansen, 12 Uijen, 14 De Wit/Kats 16 Van Leeuwen, 18 Eliëns, 20 Van Leunen, 22 Hoogstraten, 24 De Hart, 26 ?, 28 Dekker, 30 Spaan. Dan nog Van Gennip, Betonville. Tukker, Moonen, Verhoeven. Deze laatsten niet in de juiste volgorde denk ik. De nrs. 8, 16 en 22 hadden ook mensen boven wonen.


Datum: 27-10-2007
Naam: Henk Mariën img

De familie Verhoeven is later verhuisd naar de Stekelroosstraat of de Waterroosstraat. Jos Verhoeven zat bij mij in de klas op de Tarcisiusschool.


Datum: 28-10-2007
Naam: Jo Eliens img

Netty. Op nr. 26 woonde De Hond, op 16 woonde de fam. Krugte en fam. De Leeuw, later i.p.v. Krugte Joke Cats. Op 32 woonde Van Dijk, op 34 Van Gennip, op 36 Tukker, op 38 Betonville, op 40 Van Hoorn, op 42 Moonen, op 44 Schellens.


Datum: 28-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Ja, Van Leeuwen was De Leeuw, daar kwam ik al achter. De fam. De Hond is begin jaren 50 verhuisd naar de St. Servaasweg, de oudste dochter is mijn schoonzus. Maar wie woonde er daarna? Ook Joke woont er nu nog, samen met Rini Hollander een van de oudste bewoners van de straat. En wie woonde op nr. 2?


Datum: 29-10-2007
Naam: Lieke Slegers img

Nadat we bij EIB op de Heezerweg waren geweest, (overigens, mijn complimenten want dat ziet er echt goed uit) zijn we weer eens door onze oude buurt gereden. Toen we in de Hyacinthstraat waren, wist ik ineens weer, dat het groentenwinkeltje van v. Mosselvelde in een garage was. De garage is er nog steeds maar geen groentenwinkeltje meer.


Datum: 03-11-2007
Naam: Riet Delissen Dekkers img

Nog even een aanvulling op "De Goudsbloemstraat". Hans heeft het over het hoekhuis. Voor er de politieagent woonde, woonde er de heer Stelleman. Dit was een man die straatorgels repareerde. Hij deed dat binnen de poort aan de Goudsbloemstraat. Regelmatig kon je dan horen dat hij de orgels aan het testen was. Riet Delissen Dekkers (van nr.29).


Datum: 04-11-2007
Naam: Jo Eliens img

Hallo Riet. Ik heb het gisteren op een samenkomst van de fam. Hoeben, nog even gehad over de heer Stelleman. Die had zijn werkplaatsje in de Goudsbloemstraat in een soort garage, maar zijn woonhuis lag in de Hyacinthstraat op de hoek Goudsbloemstraat. Hallo Henny. Bij de fam. Hollanders hadden ze toch een Rietje, dat was het jongste kind.


Datum: 05-11-2007
Naam: Riet Delissen-Dekkers img

Hallo Jo, ik kan me ook nog herinneren dat er in het gangetje tussen ons huis en dat van de familie Hoeben, dus de nummers 29 en 31, in de oorlog een schuilkelder gemaakt is. De heer Hoeben had het gangetje aan de straatkant dichtgemetseld met betonplaten, aan de achterkant lagen zandzakken voor de ingang. Binnen stonden lange banken. Daar zaten we dan met de familie Hoeben. Ook is er een schuilkelder gemaakt in de tuin van de familie Zeeuwen. Welk jaar dat was, weet ik niet. Daar was ik te jong voor.


Datum: 24-11-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Hebben jullie in het ED de overlijdensadvertentie van Frans Hollanders gezien? Daaruit blijkt dat ze inderdaad twee meisjes hadden. Frans is 69 jaar geworden.


Datum: 28-05-2008
Naam: Eldert van het Hof img

Ik woon op nummer 28 in het huis van dhr. Dekker, de schoenmaker. Over zijn familie weet ik niets te vertellen, wel dat hij in januari 2005 is komen te overlijden. Naast mij op 26 woont Marcel Hollander, zoon van Harry, die op nummer 24 is komen te wonen.


Datum: 28-05-2008
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Ik heb enkele weken geleden nog een foto gemaakt van mijn ouderlijk huis op nr. 12. Wat opviel was dat er boven nog de (orginele) glas-in-lood raampjes in zaten en dat de voordeur nog hetzelfde eruit zag als 40 jaar geleden. Wat zou ik er graag nog eens binnen kijken!


Datum: 29-05-2008
Naam: Mieke Renders-de Greef img

Ik kan het mis hebben, maar volgens mij zijn de twee mensen rechts op de foto de heer en mevrouw Bernards.


Datum: 29-05-2008
Naam: Lieke Slegers img

Ook in de Cyclamenstraat (een straat verder) zie je nog dezelfde glas-in-lood ramen als in de veertiger jaren. Ook de muurtjes van de tuinen zijn nog hetzelfde. Hier wonen duidelijk mensen die weten wat mooi is ook mooi moet blijven. Netty, mijn zus Thérèse heeft vorig jaar al een aanbieding gekregen om eens op nr. 27 te komen kijken. Toevallig de woning waar een oom van ons woonde met zijn zeven kinderen. Voor vergelijking van de woningen in de Cyclamenstraat zie foto 6231 en foto 11367.


Datum: 05-07-2008
Naam: Ida Everaert Bernards img

Deze mensen zijn niet ons pap en mam. Wel leuk om nog eens van alles uit de Goudsbloemstraat te lezen, ook al ben ik al 40 jaar weg uit Eindhoven. Mijn man moest van de Spoorwegen verhuizen en zo zijn wij in Sittard terechtgekomen.


Datum: 10-07-2008
Naam: Ad Uijen img

Ik heb met veel plezier alle commentaren gelezen en herken practisch alles. Wie herinnert zich nog Dirk Dekker, de simpele broer van Evert? Hij liep altijd door de hele buurt met zijn trekharmonica.


Datum: 21-12-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Inderdaad nog onbebouwd. En wat hebben we daar gespeeld! Ik herinner me ook het bospaadje dat langs het landgoed van Fens naar de Floralaan liep, met de vele "pispotjes". We hielden ook sneeuwballengevechten aan het einde van onze straat (Cyclamenstraat tegen Goudsbloemstraat), Tonny Verhoef uit de Goudsbloemstraat was daar altijd bij. En ja Ad, natuurlijk herinner ik me Dirk Dekker. Evert was ook onze schoenmaker en wij gingen altijd achterom vanuit onze straat. Dat gangetje waar hij naast woonde vond ik maar eng, helemaal dicht en donker.


Datum: 05-10-2010
Naam: Lieke Slegers-Roijers img

Voor Frits en Wim Stelleman, zie foto 22648.


Datum: 18-01-2014
Naam: Christel van Loon img

Hallo Netty, beetje late reactie op je vraag uit 2007. Op nummer 2 in de Goudsbloemstraat woonden dhr. en mevr. Tekkelenburg, hij heette Theo. Ze hadden geen kinderen. In mijn beleving was hij een beetje een gezette man en zij was lang en slank. Ik meen dat zij Nelly heette.


Datum: 28-02-2015
Naam: Peter van Gaal img

Ik ben een zoon van Huub en Jo v. Gaal-v. Hoorn, geboren in 1945. Wij hebben ongeveer vijf jaar gewoond op nummer 38 beneden. Toen zijn we verhuisd naar de Stekelroosstraat. Boven woonden mijn oom Willem en tante Nettie Tukker-v. Hoorn met mijn nichtjes Ans en Nettie. Mijn opa en oma Van Hoorn woonden inderdaad op 42. Zij hadden twaalf kinderen: Piet (was een duivenmelker), Nettie, Mien, Riet, Annie, Johan, Sjaan, Crist, Bep, Jo, Nellie, Dinie. De families uit de Goudbloemstraat komen mij bekend voor.


Datum: 16-08-2016
Naam: Cagdas Kaya img

Beste Netty de Laat-Uijen, ik zag uw reactie en moet helaas mededelen dat mijn oud-buurvrouw Greet Weinen is overleden op 30 juni 2016. Ik woon met mijn ouders nu nog steeds op de Hyacinthstraat (18). Op het plaatje is een klein deel van ons huis nog net te zien (linkerkant).


Datum: 01-01-2017
Naam: Jeanne Passon img

Wij hebben van 1985 tot 2010 in de Goudsbloemstr. nr. 38 gewoond, hebben toen de woning van Van Krugten gekocht. Naast ons woonde Copal op 40 en op 36 woonde toen Van Keulen.


Datum: 21-11-2017
Naam: Marvin Koevoets img

Wat leuk om al die reacties over vroeger te lezen. Zeker over de familie Jansen. Ik ben namelijk een kleinzoon van Albert Jansen die (bijna) zijn hele leven in de Goudsbloemstraat heeft gewoond samen met Lenie Van der Sleen-Jansen en hun dochter Corrie Jansen. Wegens ziekte moesten mijn opa en oma verhuizen. Ik kwam altijd graag in de Goudsbloemstraat. Helaas is Albert Jansen na een kortstondig ziektebed overleden. Mijn oma (Lenie Jansen) vertelt nog elke dag over de goede oude tijd in de Goudsbloemstraat.