Bijdrager Gemeente Eindhoven
Jaar: 1957
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Hyacinthstraat
Locatie 2.: Stratum |222 Gerardusplein |Goudsbloemstraat
De Hyacinthstraat in Stratum
Beschrijving | Een nog onbebouwd deel van de Hyacinthstraat. De straat links lijkt de Goudsbloemstraat te zijn. |
---|---|
Geplaatst op | 12-08-2005 |
Reacties
Naam: Hans van Hooff
In 1954 ben ik in de Goudsbloemstraat 11 komen wonen op 6-jarige leeftijd. Ik woonde er tot mijn 15e jaar. Van de Hyacintstraat weet ik dat toentertijd in dat hoekhuis met het smalle raam een politieagent woonde. In het huis met de luifel vestigde zich de familie Kortlever, die een piepklein zuivelwinkeltje runde. Daar waar boven de was uithangt woonde Doortje .... We speelden vaak op het veld en je ziet nog dat bij die meneer op de foto een paadje loopt, het zogenoemde eerste bospad, dat een stukje verderop een scherpe draai naar rechts maakte en het tweede bospad werd genoemd. Dit uitlopende kwam je uit bij de achterkant van het landgoed Kortonjo, dat omgeven was door een gracht met daarlangs grote beuken. Rechts ging je naar het boerderijtje en linksaf kwam je uit bij de boerderij op de hoek van de Floralaan en de Aalsterweg. Op de gevel van de boerderij stond Maplefarm. Hier woonde de familie Langens met zoon Peter waar ik vaak mee speelde.
Terug naar de Goudsbloemstraat. Aan de andere kant van de straat woonde op de hoek mevrouw Heinen, die daar een snoepwinkeltje had. Ertegenover op de hoek woonde de familie Van Elderen, die er een frietzaakje begon. Op nummer 11 woonde ik, met naast het gangetje de familie Jansen. Hij deed in oud papier en had een paard met wagen. Het paard ging 's avonds door het gangetje naar zijn stal achter het huis. Zij hadden als eersten in de straat telefoon en ook TV. De kinderen uit de straat mochten daar op zaterdagmiddag voor 5 cent naar het kinderuurtje komen kijken. Naast hen woonde de familie Lutterman en tegenover ons de familie Uien. Aan de andere kant van ons woonde de familie Rovers. Achter zijn huis had hij een grote schuur waar hij voor zijn werk cilinders van motoren uitsleep. Zijn zoon emigreerde naar Australië en zijn dochter huwde met Manders. Deze had als eerste in de straat een auto. Verder naar de Hyacintstraat woonden de families Sofie, Teeuwen, Dientje Sanders met daarnaast Sweers. Deze zijn naar Canada geëmigreerd. Ze hadden twee zonen, Hans en Dikkie, waar ik vaak mee speelde. Naast hen woonde naast het gangetje midden in de straat de familie Dekkers. Tinie was mijn grote vriend in de lagere school. Ze zijn verhuisd naar de Wagemakerstraat in Eindhoven en Tinie ging naar het Van der Puttlyceum. Helaas ben ik hem toen uit het oog verloren, want wij gingen verhuizen naar het Burghplan. Tegenover hen woonde een schoenmaker met achter zijn huis de schoenmakerij. In deze rij woonden Van Gennip en Bettonville. Ook was er een familie die hun kind verloor op de hoek van de Hyacintstraat. Het was koud en glad en hij liet zich meetrekken en glijden aan een vrachtauto, tot hij onder de wielen kwam. Op de oneven nummers woonden verder nog Ophof, Dellevoet, Van de Pol en naast het gangetje de timmerman Bernhards met dochter Cobie. Door de straat kwam met paard en wagen Toon de melkboer. Natuurlijk ben ik een aantal mensen vergeten, maar dit kwam even bovendrijven toen ik op zoek was naar de Goudsbloemstraat.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Ik woonde ook in de Goudsbloemstraat en heb hier ook veel gespeeld op dat veld. In de huizen links woonde Foliant en de familie Fillipini, die ook geëmigreerd zijn, met heel veel kinderen. Naast het huis met de luifel woonde Weinen. Hans, weet jij niet hoe dat jongetje heet, over hem wordt ook gesproken bij foto 987. Ik weet er niets meer van. Jij was in ieder geval mijn overbuurjongen.
Naam: Lieke Slegers-Roijers
Mijn zus Thérèse ging vroeger in de Hyacinthstraat met een aantal andere kinderen belletje trekken. Zij werd als enige, door een van de bewoners gepakt en ik dacht flink aan haar oren getrokken. Mijn moeder is toen flink kwaad op die bewoner geworden. In het huis naast de luifel woonde inderdaad Weinen (of was het Wijnen). Greet Weinen was naaister en heeft vroeger heel wat kleren voor mijn zus en mij gemaakt. Ook heeft zij de trouwjurk van mijn zus gemaakt. Ik herinner me haar als een heel aardige vrouw. Annelies was de zus van Greet en hielp haar vaak mee.
Naam: Netty de Laat-Uijen
De naam is Weinen en Greet leeft nog. Ze is nu ruim 80 jaar en woonde tot enkele jaren terug nog in de Hyacinthstraat, maar dan enkele huizen naar links. Of ze daar nog woont weet ik niet. Annelies is al heel lang dood. Zij had een groot gezin en woonde destijds in Waalre. Loed Weinen, de jongste, was een jeugdvriend van mijn broer en is ongeveer twee jaar geleden plotseling overleden. De ouders zijn in de jaren dertig vanuit Duitsland hier komen wonen. Zij hadden veel contact met de fam. Van Liempt uit de Goudsbloemstraat. Mevr. Van Liempt was ook van Duitse afkomst. Mijn zussen en ik waren bevriend met de zusjes Van Liempt.
Naam: Henny de Vries
Ik woonde zelf op de Aalsterweg, maar mijn eerste liefje kwam uit de Goudsbloemstraat. Het was Ans Tukker. Veel later heb ik ook nog een tijdje verkering gehad met Diny Roovers, ik geloof op nummer 11 en heb met een dochter van Van Liempt in een orkestje gezeten, Paulien van Liempt. Ook ben ik bevriend geweest, of eigenlijk nog, met de familie Platenburg. Ook al uit de Goudsbloemstraat. Ik heb eigenlijk wel heel veel prettige tijden beleefd in die straat. Het is zowat 53 jaar geleden en toch staan me nog vele, leuke dingen bij.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Ja, Ans en Netty Tukker woonden achter in de Goudsbloemstraat, aan de overkant op 43 woonde Van Liempt. Diny Rovers woonde op 13 tegenover ons. Op 15 woonde (lang) Kats, die later op 14 zijn gaan wonen. Een dochter woont nog in de straat. Op 17 woonde Goorden, 19 Sofie, 21 Teelen, dan Hollander, Sanders, Dekkers, Hoeben, Roest, Ophof, Dellevoet, Pol. Paulien v. Liempt is al enige jaren geleden overleden en ook haar jongste zus Els.
Naam: Henny de Vries
Netty, had de fam. Goorden een dochter Zus, die bij Eindhoven handbalde? Ik ben ook lang bevriend geweest met Wil en Broer (Louwke) Hollanders. Hun zusje Tineke handbalde ook bij Eindhoven. Trouwens Wil en Louwke en ik zei de gek, speelden ook jaren voor Eindhoven. Ik heb zo het idee, dat wij elkaar ook moeten kennen.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Henny, ja de dochter van Goorden werd Zus genoemd, ik ben haar echte naam vergeten. Zij is ook al lang geleden overleden. Als ik zo de namen zie die jij noemt, denk ik dat je meer van de leeftijd bent van mijn zus Ria. Wij hadden tien kinderen thuis en als je veel in de straat bent geweest, zul je er vast wel een kennen. Ria staat op foto 3736, kijk maar eens. Daar staat ook een Nettie de Laat, maar dat ben ik niet!
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Henny, Tineke Hollanders staat op foto 8708. Zij werkte bij mij op de afdeling bij Philips, Productiebureau Metaalwaren. Jan Vrielink, eveneeens als zijn vrouw Janny ook actief bij Eindhoven Handbal, werkte daar ook. Tineke is destijds getrouwd met Jo Mateussen, ook een handballer dacht ik.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Het gezin Zeeuwen bestond uit kinderen die op een of andere manier geen familie van elkaar waren. Hoe het precies zat heb ik nooit geweten. Bij mij zijn Helmuth en Greetje ook beter bekend, die andere kan ik me niet meer voorstellen. Greetje was het "vriendinnetje" van mijn broer.
Naam: Lieke Slegers
Wat betreft de Goudsbloemstraat ben ik de naam Hoogstraten nog niet tegengekomen, Piet, Dina en Hannie. Zij woonden op een bovenwoning tegenover onze achtertuin in de Cyclamenstraat. In de achtertuin van hun woning stond een trap die via een platdak toegang gaf tot de woning. Bij mijn weten waren niet alle woningen dubbel bewoond. Dina is nog een tijdje onze "interieurverzorgster" geweest en was een zus van groenteboer Van Lieshout op de hoek Cyclamenstraat/Ranonkelstraat.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Hans, volgens mij hadden ze geen Rietje bij Hollanders. Rini woont nog in de Goudsbloemstraat, maar dan aan de andere kant. Een paar jaar geleden ben ik daar nog eens gaan kijken en was hij het huis naast Evert Dekker, de schoenmaker, aan het verbouwen. Evert is inmiddels overleden. Ook komt bij me op dat er bij Zeeuwen een tweeling was, een jongen en meisje. Hans, kijk eens bij foto 13772, de 2e rij, 3e re. is dat niet Hr. Zeeuwen dan?
Naam: Hans van Hoof
Van de tweeling bij Zeeuwen weet ik niet meer. Wel dat ik 's morgens als ik naar de Tarsiciusschool ging samen met Dikkie en Hans en de buurjongen Tinie Dekkers door de gangetjes langs de schoenmaker naar school liep. Bij Dekkers hadden ze ook een Ietje, Theo en Tonnie. Hun vader was taxichauffeur. Ik heb foto 13772 bekeken en die man lijkt sprekend op Dikkie die ik me zo nog voor de geest kan halen. Wat ik verder nog weet is dat naast de frietzaak van Van Elderen de fam. Harks is komen wonen met een zoontje Henkie. Die speelde met mijn jongere broer Peter, die helaas in 2001 is overleden. In het gangetje van de schoenmaker is zijn bord E. Dekker Schoenmaker nu nog te zien. Ik heb er een foto van gemaakt.
Naam: Netty de Laat-Uijen
De fam. Hoogstraten woonde aan de "even" kant. Ik zal de namen van die straatkant noemen voorzover ik die nog weet. Op 4 Roest, 6 Nouwen/v.Loon, 8 Cornelissen, 10 Jansen, 12 Uijen, 14 De Wit/Kats 16 Van Leeuwen, 18 Eliëns, 20 Van Leunen, 22 Hoogstraten, 24 De Hart, 26 ?, 28 Dekker, 30 Spaan. Dan nog Van Gennip, Betonville. Tukker, Moonen, Verhoeven. Deze laatsten niet in de juiste volgorde denk ik. De nrs. 8, 16 en 22 hadden ook mensen boven wonen.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Ja, Van Leeuwen was De Leeuw, daar kwam ik al achter. De fam. De Hond is begin jaren 50 verhuisd naar de St. Servaasweg, de oudste dochter is mijn schoonzus. Maar wie woonde er daarna? Ook Joke woont er nu nog, samen met Rini Hollander een van de oudste bewoners van de straat. En wie woonde op nr. 2?
Naam: Lieke Slegers
Nadat we bij EIB op de Heezerweg waren geweest, (overigens, mijn complimenten want dat ziet er echt goed uit) zijn we weer eens door onze oude buurt gereden. Toen we in de Hyacinthstraat waren, wist ik ineens weer, dat het groentenwinkeltje van v. Mosselvelde in een garage was. De garage is er nog steeds maar geen groentenwinkeltje meer.
Naam: Riet Delissen Dekkers
Nog even een aanvulling op "De Goudsbloemstraat". Hans heeft het over het hoekhuis. Voor er de politieagent woonde, woonde er de heer Stelleman. Dit was een man die straatorgels repareerde. Hij deed dat binnen de poort aan de Goudsbloemstraat. Regelmatig kon je dan horen dat hij de orgels aan het testen was. Riet Delissen Dekkers (van nr.29).
Naam: Jo Eliens
Hallo Riet. Ik heb het gisteren op een samenkomst van de fam. Hoeben, nog even gehad over de heer Stelleman. Die had zijn werkplaatsje in de Goudsbloemstraat in een soort garage, maar zijn woonhuis lag in de Hyacinthstraat op de hoek Goudsbloemstraat. Hallo Henny. Bij de fam. Hollanders hadden ze toch een Rietje, dat was het jongste kind.
Naam: Riet Delissen-Dekkers
Hallo Jo, ik kan me ook nog herinneren dat er in het gangetje tussen ons huis en dat van de familie Hoeben, dus de nummers 29 en 31, in de oorlog een schuilkelder gemaakt is. De heer Hoeben had het gangetje aan de straatkant dichtgemetseld met betonplaten, aan de achterkant lagen zandzakken voor de ingang. Binnen stonden lange banken. Daar zaten we dan met de familie Hoeben. Ook is er een schuilkelder gemaakt in de tuin van de familie Zeeuwen. Welk jaar dat was, weet ik niet. Daar was ik te jong voor.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Ik heb enkele weken geleden nog een foto gemaakt van mijn ouderlijk huis op nr. 12. Wat opviel was dat er boven nog de (orginele) glas-in-lood raampjes in zaten en dat de voordeur nog hetzelfde eruit zag als 40 jaar geleden. Wat zou ik er graag nog eens binnen kijken!
Naam: Lieke Slegers
Ook in de Cyclamenstraat (een straat verder) zie je nog dezelfde glas-in-lood ramen als in de veertiger jaren. Ook de muurtjes van de tuinen zijn nog hetzelfde. Hier wonen duidelijk mensen die weten wat mooi is ook mooi moet blijven. Netty, mijn zus Thérèse heeft vorig jaar al een aanbieding gekregen om eens op nr. 27 te komen kijken. Toevallig de woning waar een oom van ons woonde met zijn zeven kinderen. Voor vergelijking van de woningen in de Cyclamenstraat zie foto 6231 en foto 11367.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Inderdaad nog onbebouwd. En wat hebben we daar gespeeld! Ik herinner me ook het bospaadje dat langs het landgoed van Fens naar de Floralaan liep, met de vele "pispotjes". We hielden ook sneeuwballengevechten aan het einde van onze straat (Cyclamenstraat tegen Goudsbloemstraat), Tonny Verhoef uit de Goudsbloemstraat was daar altijd bij. En ja Ad, natuurlijk herinner ik me Dirk Dekker. Evert was ook onze schoenmaker en wij gingen altijd achterom vanuit onze straat. Dat gangetje waar hij naast woonde vond ik maar eng, helemaal dicht en donker.
Naam: Christel van Loon
Hallo Netty, beetje late reactie op je vraag uit 2007. Op nummer 2 in de Goudsbloemstraat woonden dhr. en mevr. Tekkelenburg, hij heette Theo. Ze hadden geen kinderen. In mijn beleving was hij een beetje een gezette man en zij was lang en slank. Ik meen dat zij Nelly heette.
Naam: Peter van Gaal
Ik ben een zoon van Huub en Jo v. Gaal-v. Hoorn, geboren in 1945. Wij hebben ongeveer vijf jaar gewoond op nummer 38 beneden. Toen zijn we verhuisd naar de Stekelroosstraat. Boven woonden mijn oom Willem en tante Nettie Tukker-v. Hoorn met mijn nichtjes Ans en Nettie. Mijn opa en oma Van Hoorn woonden inderdaad op 42. Zij hadden twaalf kinderen: Piet (was een duivenmelker), Nettie, Mien, Riet, Annie, Johan, Sjaan, Crist, Bep, Jo, Nellie, Dinie. De families uit de Goudbloemstraat komen mij bekend voor.
Naam: Cagdas Kaya
Beste Netty de Laat-Uijen, ik zag uw reactie en moet helaas mededelen dat mijn oud-buurvrouw Greet Weinen is overleden op 30 juni 2016. Ik woon met mijn ouders nu nog steeds op de Hyacinthstraat (18). Op het plaatje is een klein deel van ons huis nog net te zien (linkerkant).
Naam: Marvin Koevoets
Wat leuk om al die reacties over vroeger te lezen. Zeker over de familie Jansen. Ik ben namelijk een kleinzoon van Albert Jansen die (bijna) zijn hele leven in de Goudsbloemstraat heeft gewoond samen met Lenie Van der Sleen-Jansen en hun dochter Corrie Jansen. Wegens ziekte moesten mijn opa en oma verhuizen. Ik kwam altijd graag in de Goudsbloemstraat. Helaas is Albert Jansen na een kortstondig ziektebed overleden. Mijn oma (Lenie Jansen) vertelt nog elke dag over de goede oude tijd in de Goudsbloemstraat.