Bijdrager Bert van Herk
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Van Kinsbergenstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Hoedenfabrieken |Spoorenberg
Reacties
Naam: Hans van Melis
Wat begrijp je daar niet van? Philips ELA? Laten we beginnen bij foto 5567, Die grote Mens met die hoge hoed is Jan Spoorenberg van de zije hoge hoede zie hem maar eens met de burgemeester op foto 799. Voor ene keer un Philipsbuske in de van Kinsbergenstraat. Hij moest natuurlijk naar foto 1997 wat een feest.
Naam: Jeannette Wassink
Hans, op foto 1997 heet Jan Jo! Of is het een vergissing? Het lijkt wel dezelfde man.
Naam: Wil van Hout
Tijdens de bezetting waren het, bij mijn weten, alleen maar mannen die er werkten. Dus moet het wel een ingehuurd busje zijn. Links achter zie je de Piet Heinstraat. De bus staat bij de familie v.d. Hurk voor de deur. Detail: de onderste ramen van het huis, met de kleine ruitjes, kon men naar boven schuiven en met een stalen pen verankeren in het kozijn. Kon het lekker doorwapperen. Dan weer moeten de mensen een grote raam, vervolgens gaan ze weer terug naar de nostalgie.
Naam: Wil van Hout
Ik wil met mijn commentaar alleen maar aangeven dat er bij v.d. Boomen Philips in gezeten heeft, echter niet tot hoe lang na de oorlog. Dat is mij niet bekend. Zou tot 1949 geweest kunnen zijn? Waardoor de connectie tot Philipsbusje niet zo raar kan zijn. Van wie heeft Spoorenberg de fabriek gekocht?
Naam: Wil van Hout
Die uitwerpselen nabij de bus zijn ongetwijfefd van het paard van de groenteboer Jan Post. Die woonde in het hoekhuis iets terug. Zie foto 4757 boven het hoofd van de linkse jongen.
Naam: Paul Smit
Als 14-jarige heb ik met mijn broer Rein hier twee weken (illegaal) vakantiewerk gedaan. Vader was verre familie van de letterlijk en figuurlijk grote baas. Links als je binnenkwam stonden tientallen strijkijzers op het vuur. Wij moesten honderden flanellen vormen knippen die dan de basis van de hoed waren. Ik denk dat wij na twee weken beiden goed waren voor de voorraad van twee jaar. Met een gloeiend strijkijzer werd een soort schellak over de vorm uitgestreken. Dit alles gaf een typische doordringende geur. In de middag kregen we kopje warm water waarin een maggieblokje was opgelost, een traktatie vonden we. Achterin in een apart hok zat een aantal dames de hoeden te bekleden, op te kammen en op te strijken zodat je je er bijna in kon spiegelen. Hoogtepunt van de dag was de radio met de Tour de France en daarna mocht ik naar buiten met de vele dozen om die brengen naar het postkantoor op de Woenselse Markt. Naar alle delen van de wereld gingen ze. Waarom bestaat de fabriek niet meer. Spoorenberg was een begrip. De kleine man rechts op de foto herinner ik me nog. Hij had een vergroeide rug. Ik heb het loonzakje nog bewaard, 28 gulden voor twee weken. Tijden veranderen.
Naam: Hans Vervoort
Als ik het goed inschat zijn deze foto en foto 9449 op dezelfde dag gemaakt. Het groepje op foto 9449 met hoge hoeden is vervoerd met het PHILIPS-busje en heeft een rondleiding gehad in de fabriek. Tussen het personeel staat Sjoerd de Vrij, hij staat hier met dezelfde outfit als op voornoemde foto. Het personeel is er daarna bij gaan staan om een compleet tableau te maken.
Naam: Bert van Herk
Na lang zoeken in de foto dozen van mijn vader, is tevoorschijn gekomen dat deze foto gemaakt is op de dag van een bedrijfs uitstapje waar naar toe?
Deze bus werd vaker gebruikt voor vervoer van het persooneel naar ?
De heer Spoorenberg had goede contacten met Philips.
Mijn vader heeft veel gereden voor Spoorenberg, ook een keer naar Bayeux in Frankrijk tijdens de bevrijding, Ik heb nog foto's dat de heren door de straten van Bayeux lopen te zwaaien met hun hoge hoeden