EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1997

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Philips Complex Strijp 1/S*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Produkten / Produktie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Mies Bouwman in Eindhovense studio.

Beschrijving

In de beginjaren van de televisie stond de ELA-studio in een van de Philipsfabrieken aan de Kastanjelaan. We zien Mies Bouman (55 jaar geleden) in gesprek met hoedenfabrikant Jo Spoorenberg over het maken van hoge hoeden. Waren we toch de eerste met regionale t.v. !!  (RHCe 0002800)


Geplaatst op

18-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-02-2006
Naam: Rini Talens  
img

Zie ook de licht-afschermingskap op die monitor-TV? TV's in die tijd gaven nog niet zoveel licht af, zodat als er overdag (b.v. 's woendags 's middags) de gordijnen ergens dicht waren, dan kon je er donder op zeggen dat er TV werd gekeken. Ook de TV-camara's waren niet zo lichtgevoelig maar dat werd gecompenseerd door extra lampen in de TV-studio aan te brengen. Warm dat het er dan soms kon zijn!


Datum: 18-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Die persoon die achter de piano zit komt volgens mij uit de buurt van de Pastoor van Ars. Wie kent hem? Van Eyk is het niet.


Datum: 18-02-2006
Naam: Willem Verstegen. Best  
img

Zijn er nog andere afbeeldingen met deze pianist bij de experimentele TV uitzendingen uit die tijd? Deze vraag is al in een eerdere opmerking gesteld aan het VOJ-Chaper, maar tot nog toe zonder resultaat. We blijven zoeken en informeren!
We hadden gisteren nog een hoed van hoedenfabrikant Spoorenberg in onze handen die vroeger toebehoorde en gedragen werd door mijn schoonvader, en nog steeds als een soort relekwie in ons bezit is.


Datum: 19-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

De t.v. die afgebeeld staat werd in de volksmond hondenhok genoemd. Maar toen ik het televisietje gekocht had zat de hele buurt te kijken en moest moeder de vrouw potten koffie zetten. Later hebben we een echt meubel gekocht, met poten er onder. In die tijd kon je bij Wiener op de Kruisstraat sparen en als je dan een bepaald bedrag gespaard had kon je overgaan naar koop. Volgens mij ben ik deze manier aan de vroege t.v. gekomen. Tante Hanny voor de kinderen en een uurtje kijken in de avond. Tot ik een grote mast in elkaar knutselde en ook Duitse zenders kon ontvangen. Door de pannen op de zolder en maar roepen naar beneden tot hij goed stond. Het tekeningetje van de mast ging in de fabriek van hand tot hand en ontstonden er hele bossen van staal op de daken. Lang heb ik er nog voor andere gemaakt! Alleen durfde ik niet op het dak en had dan iemand anders nodig, waardoor de winst snel daalde. Mijn neef uit de Kerkakkerstraat durfde dat waarschijnlijk wel en is er nog lang mee door gegaan.


Datum: 15-11-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Mies Bouman in de Ela-studio? Wie kan me informeren over TV-uitzendingen vanuit die, speciaal voor geluid ingerichte, demonstratie-studio?
De experimentele zw/w uitzendingen kwamen vanuit de kleine Nat Lab-studio en ik meen te weten dat Mies Bouman nooit in een uitzending daarvan gezeten heeft.
Het logo dat, jammer genoeg te onduidelijk, op het titel-apparaat staat is niet dat van de P.E.T. (Philips Experimentele Televisie).
Via het onduidelijke logo kom ik voorlopig tot het volgende onderschrift bij deze foto: De K.R.O.-omroepster Mies Bouwman met de Eindhovense hoedenfabrikant Jo Spoorenberg in Studio Irene te Bussum.


Datum: 15-11-2006
Naam: Anne Troost  
img

Volgens het boek Philips Honderd heeft Philips op 17 maart 1950 via de eerste experimentele zender van Philips het eerste televisieprogramma uitgezonden. Vanuit Eindhoven welte verstaan. In 1951, wederom volgens het boek, huurt Phlips in Bussum een voormalig kerkgebouw en maakt daar een televisiestudio. Oktober 1951 komt vanuit de Irenestudio de eerste uitzending. Bovenstaande foto geeft een ruimte weer waar ik van denk wat klein voor een oud kerkgebouw, studio.


Datum: 16-11-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Als het verhaal van Huub waar is, dan vervalt ook mijn vraag naar de naam en adres van pianist.Want die speelde uitsluitend voor Philips. En voor mij natuurlijk.


Datum: 21-11-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Een korte samenvatting van de fouten die ik in de fotobeschrijving en in het commentaar van Anne zie staan.
De Ela-studio heeft niets met TV te maken. Deze was gevestigd op het Veemgebouw aan de Beukenlaan. Het Nat Lab is aan de Kastanjelaan. Maak er Nat lab-studio van en het klopt wat adres betreft.
De periode voor de oorlog is, van 1928 af, de eerste experimenteer periode. Na de oorlog wordt meteen de begonnen de opgelopen achterstand in te halen, Op Donderdag 18 maart 1948 om 20.30 wordt na enige repetities de eerste zw/w uitzending gemaakt met 7 programma-onderdelen. Dus in de Nat Lab-studio die vele malen kleiner was dan Studio Irene. Van die studio zijn wel andere foto's van gemaakt dan het decorhoekje dat hier op de foto uit Bussum te zien is. Daar vangt de experimentele TV aan op 2 okt. 1951 als de uitzendingen van het Nat lab en dus van Philips gestopt zijn.


Datum: 21-02-2007
Naam: Peter Guns  
img

Ook was er een experimenteele televisie uitzending op 1 November 1950. Zie foto 6991.


Datum: 21-02-2007
Naam: Rini Talens  
img

Jaa natuurlijk, Spoorenberg in de Philips studio, vandaar Jo Spoorenberg met dat Philips personenbusje op die ene foto, van Melis weet wel welke, (+++foto 9460+++). Daar zou wel eens een heel verhaal achter kunnen zitten, maar wat?
Overigens ELA is een afkorting van ELectro Akoestiek. Die jongens hebben ook ooit nog de geluidsweergave in het POC geoptimaliseerd. Wereld beroemd was dat toen.


Datum: 21-02-2007
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Mijn vader had al vroeg een vooruitziende blik hij had in 56/57 in onze tuin een hele hoge paal geplaatst met daar bovenop de tv antenne en beneden een tandwiel met een hendel zodat hij op de grond de mast in de gewenste stand kon draaien om beeld te ontvangen als het tenminste niet te slecht weer of mistig was. Het idee had wel wat van een huidige schotel. Als je de draden over de waslijn weg denkt, er waren wel minstens 3 personen voor nodig om (zonder) sneeuw te kunnen kijken 1 in de kamer bij de tv 1 bij de keukendeur en iemand die draaide. Meestal waren er genoeg liefhebbers om mee te kijken. We konden 2 nederlandse, 1 belgische nooit zonder sneeuw en 2 duitse zenders aan. Het ding heeft dienst gedaan tot we centrale antenne kregen en was mijn moeder blij, die was altijd bang dat het ding omwaaide of er de bliksem insloeg.


Datum: 08-11-2007
Naam: Jan Wijn  
img

In 1959 kochten ze bij ons thuis een 58cm tv, voor het toen kapitale bedrag van 500 gulden in de Philips personeelswinkel. De antennematjes werden door de buurman gemaakt en voor twee woningen op een mast met tui-draden op het dak geplaatst. De antennekabel (lintkabel) was in die tijd vaak uitverkocht: hij werd namelijk ook gebruikt door jonge vrouwen voor in hun petticoats die toen juist in de mode waren. Doordat dat tekort aan lintkabel stond deze in de Philipswinkel op rantsoen en mocht niet verkocht worden aan jonge vrouwen.


Datum: 24-01-2013
Naam: Huub de Mul  
img

Deze foto is genomen door een Hilversumse fotograaf op 24 oktober 1952 in Studio Irene te Bussum. Het betrof een onderdeel van de K.R.O. uitzending op die vrijdagavond getiteld "De Hoed". De uitzending was in de eerste twee experimentele jaren van de Nederlandse Televisie Stichting. Naast de heer Spoorenberg waren ook andere werknemers van zijn firma aanwezig. O.a. demonstreerden de heren Krooymans en van Vliet voor de camera het vervaardigen van hoge hoeden.
Mies Bouwman startte met televisie voor het eerst als omroepster bij de K.R.O. op 16 oktober 1951.