EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

319

Bijdrager:

Jaar:

1932

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

333 Muschberg, Geestenberg

Straat:

Hofstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Martinusschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De St. Martinusschool aan de Hofstraat. (2)

Beschrijving

Ditmaal uit hetzelfde jaar klas IIa - tweede leerjaar - jongens van de Sint Martinusschool aan de Hofstraat. Zie ook foto 311 RHCe atlantis nr 5591


Geplaatst op

23-05-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-10-2005
Naam: J. v. Luijk  
img

De Martinusschool stond naar mijn mening niet op 't Hofke, maar aan de Hofstraat 89. Met ook een ingang aan de Tongelreschestraat.


Datum: 03-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Op 't Hofke was een meisjesschool met de naam Maria. Zonder jongens. Op de Hofstraat zaten de jongens.


Datum: 04-12-2005
Naam: Toon van Luijk  
img

De school stond niet in de Hofstraat maar op de Tongelresestraat. Het nummer weet ik niet, maar het was van 't Hofke af over de tweede spoorbaan voorbij de hoekwinkel en enkele huizen. Die school is later als kazerne gebruikt door de Duitsers. Daarom moesten wij halve dagen naar school bij de meisjes vooraan op de Tongelresestraat rechts. Ook die school werd door de Duitsers later gebruikt als kazerne. Toen moesten wij naar school in een café op 't Hofke, dat toen beheerd werd door Wigmans.


Datum: 04-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

De school waar Toon het over heeft is waarschijnlijk de school van hoofdmeester Frans de Wit. Nabij de Ronde t.o. Van Hout de meubelhandel in het rijtje van sigarenzaak Van Hout. Met op de hoek de seniorenkapper. Altijd 10 gulden!


Datum: 04-12-2005
Naam: Toon van Luijk  
img

Sorry, die school had inderdaad twee ingangen, en de achteringang kwam inderdaad uit op de Hofstraat.


Datum: 04-12-2005
Naam: Toon van Luijk  
img

Toen de Duitsers de jongensschool als kazerne gebruikten, gingen wij wel degelijk naar de meisjesschool. De meisjes 's morgens en de jongens 's middags, maar dat heeft niet lang geduurd. Wij moesten nadien naar school in het café van Wigmans op 't Hofke. Maar ook dat heeft niet lang geduurd, want dat café werd ook weer door de Duitsers gevorderd.


Datum: 04-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Sorry Toon, Jac heeft het goed. De hoofdingang was op de Hofstraat 89. Heb jij meester Korting nog gekend?


Datum: 04-12-2005
Naam: Jac. v. Luijk  
img

Ja, ik heb van meester Korting meerdere malen op mijn donder gehad, en niet te vergeten van Klasen, Noorwegen en Ketelaars. Meester Moonen sloeg weinig.


Datum: 04-12-2005
Naam: Toon van Luijk  
img

Ik heb Korting heel goed gekend en ik kreeg nooit korting van hem en zeker zijn liniaal die wel eens op mij stuk werd geslagen. Terwijl ik toch een zeer brave jongen was, maar dat kwam steeds door misverstanden, want ik ben altijd braaf gebleven. Ook toen ik in Nederlands Indië zat ben ik braaf gebleven en daarom leef ik nog.


Datum: 23-09-2006
Naam: Manjo van Boxtel  
img

Ik ben weliswaar een meisje (dochter van Theo van Boxtel, de melkboer van de Urkhovenseweg, later van de stomerij op 't Hofke) maar ik heb lang bij de gidsen gezeten die op de zolder van de jongensschool hun club draaiden. De imposante hoofdingang met grote dubbele deur is aan de Hofstraat, naast het huis van Frans Martens. De achteringang was via de Tongelresestraat.


Datum: 22-02-2010
Naam: A. van Overbruggen  
img

De hoofdingang van de Sint Martinusschool lag de eerste jaren aan de Hofstraat 23. De leerlingen maakten gebruik van de ingang aan de Tongelresestraat. Zij kwamen dan meteen op de speelplaatsen. De ruimte voor de hoofdingang aan de Hofstraat werd in mijn tijd, begin jaren vijftig, wel eens gebruikt tijdens de gymles, er werd een springbok buiten gezet of er werd gevoetbald. Na de bouw van verschillende huizen rond 1926 in de "korte" Hofstraat, die liep van de Urkhovenseweg tot aan de overweg aan de Tongelresestraat (spoorlijn naar Venlo) kreeg de school na hernummering het huisnummer 89. De school had als bijnaam "de dromedaris", omdat ze vanaf een afstand gezien maar over één "bult" beschikte. Op 't Hofke heeft nooit een school gestaan. Wel is er in de oorlogsjaren een tijdje les gegeven in het café van de familie Wigmans aan 't Hofke, waarin nu een chinees restaurant gevestigd is. Bij boer Faassen aan de Loostraat is een tijdje de kleuterschool "bewaarschool" in een van de schuren ondergebracht. De meisjesschool lag aan de Tongelresestraat, vlak bij de kerk, evenals de bewaar/kleuterschool. De kleuterschool had haar ingang aan het pad dat naar het Sint Martinuskerkhof liep. Op zowel de meisjesschool als de kleuterschool werd er les gegeven door de zusters van Liefde uit Schijndel, die aan de Tongelresestraat ook een klooster hadden. De nonnen hadden hulp van verschillende burgerlijke onderwijzeressen en kleuterleidsters. De Mariaschool (de "Witte school") werd gebouwd op de splitsing 't Hofke-Koudenhovenseweg. De naam van de school is inmiddels veranderd in "de Boog" met een dependance aan de Avondroodstraat. Zowel jongens als meisjes krijgen nu les op deze locaties. In de Sint Martinusschool zijn nu kunstenaars gehuisvest.


Datum: 10-06-2015
Naam: Jos van Ravenstein  
img

Als de derde kapperszoon kreeg ik in de eerste en tweede klas, in 1951 en 1952, les van meester Manders, waar ik goede herinneringen aan heb.