EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6458

Bijdrager:

Jaar:

1925

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

333 Muschberg, Geestenberg

Straat:

Hofstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Martinusschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Martinusschool.

Beschrijving

Hofstraat 89, basisschool. RHC-e 27406. Later werd dit Hofstraat 23. Zoek andere foto's uit deze buurt via "Wijken" Tongelre Muschberg.


Geplaatst op

13-10-2006

Reacties:

Datum: 01-11-2006
Naam: Peter van Laanen  
img

De st. Martinusschool kan niet in de Hofstraat 23 gestaan hebben, want daar hebben mijn schoonouders (familie van Overbruggen) altijd gewoond en er woont nu nog een schoonzus van mij in (Dora. v.d. Berk - van Overbruggen).


Datum: 01-11-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Er wordt wel verschil gemaakt tussen de korte Hofstraat en de lange Hofstraat; kan hierin het nummerprobleem schuilen?


Datum: 01-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

He loopt de Hofstraat niet meer aan een stuk door van de Urkhovenseweg naar spoorweg naar Weert? Welk stuk noem je de Korte? Is dit officieel? (Hennie?)


Datum: 01-11-2006
Naam: Gerard Weijnen  
img

Als er ooit een vernummering is geweest wat ik betwijfel is het andersom. Bij sommige foto's van deze school is in de Atlantis beeldbank van het RHCe het nummer Hofstraat 23 vermeld maar dit zou wel eens foutief kunnen zijn. De onderverdeling Korte en Lange Hofstraat bestaat niet en de door de Tongelresestraat verdeelde stukken schelen niet veel in lengte. De Hofstraat eindigde oorspronkelijk in de vork van de spoorlijnen Wt-Ehv en Hm-Ehv bij een dubbele overweg, foto 1396, maar is bij de modernisering van het emplacement eind vijftiger jaren verlegd naar de Kalverstraat/Groendwarsstraat.
Overigens, het lager onderwijs op deze school was voor mij een fijne tijd van 1960 tot 1966 met echte 'misters' zoals de 'kittel' welbekend in Oud-Tongelre.


Datum: 28-01-2010
Naam: Joep Schouten  
img

De school heeft heden ten dage het nummer 89. Ik woon zelf in de Hofstraat en weet niet beter dan dat het altijd 89 is geweest. Toen ik hier in 1976 kwam wonen werd dit gebouw nog steeds als school gebruikt. Nu wonen er kunstenaars in. Het stukje straat van de Kalverstraat tot de overweg Eindhoven - Weert heet nog steeds Groendwarsstraat en vanaf de overweg heet het Hofstraat.


Datum: 28-01-2010
Naam: Hans van Melis  
img

Peter. Altijd is betrekkelijk. Volgens het adresboek van 1926 was op Hofstraat 23 de R.K. (bijzondere) jongensschool voor L.O. gevestigd. Slager Petrus Antonius Josephus van Overbruggen woonde vanaf 1924 op Tongelreschestraat 286a. Toen hij na 1930 op Hofstraat 23 kwam te wonen was het adres van de R.K. Jongensschool voor L.O. van Mister J.P. Korting, Hofstraat 89.


Datum: 22-02-2010
Naam: A. van Overbruggen  
img

Beste Hans en Peter, jullie hebben allebei gelijk. Mijn ouders, het echtpaar Piet van Overbruggen en Francisca (Sisca) Claas hebben altijd op Hofstraat nummer 23 gewoond. Zij waren de eerste bewoners van dat pand. Voorheen woonden zij aan de Tongelresestraat 286a in een slagerij, mijn vader was slager. In de jaren vijftig en zestig was hier slagerij Ras en nog later slagerij Joosten gevestigd. Mijn oudste zuster is in 1925 op dit adres aan de Tongelresestraat geboren. Het adres van de school was in 1926 volgens Hans Hofstraat 23. Mijn 2e zuster is geboren in 1927 in het huis aan Hofstraat 23, evenals de andere 10 kinderen die het echtpaar kreeg. In het midden van de jaren 20 zijn er in de "korte" Hofstraat, die liep van de Urkhovenseweg tot aan de Tongelresestraat(spoorlijn Eindhoven-Venlo) veel huizen gebouwd. In de "lange" Hofstraat die liep vanaf de Tongelresestraat tot aan het punt waar de spoorlijnen Ehv.- Venlo en Ehv. - Weert zich splitsten lag de Sint Martinusschool. De school was eerder gebouwd dan eerder genoemde huizen in de "korte" Hofstraat en zal dus eerst nummer 23 en bij de hernummering van de straat nummer 89 gekregen hebben. De school wordt in oud-Tongelre ook wel de "dromedaris" genoemd. Komt dat, omdat ze vanaf een afstand bekeken, maar over een "bult" beschikt?