EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

197

Bijdrager:

Jaar:

1912

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

413 Gildebuurt

Straat:

Weverstraat/Wilhelminastraat*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Overig Philips

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De eerste woningen van Philips

Beschrijving

Na 1909 heeft Philips een begin gemaakt met de bouw van woningen voor zijn personeel. Eerst werden woningen gekocht van bouwbedrijf "Eindhoven Vooruit" om daarna met de bouw van het eerste complex van 43 woningen te starten. Nee, niet in Strijp, maar in Woensel in de Weverstraat <<< toen nog Wilhelminalaan genoemd. >>>.


Geplaatst op

01-05-2005

Reacties:

Datum: 04-05-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Een beknopte geschiedenis van de Weverstraat staat op ouwwoensel.nl/weverstraat/weverstraat1.htm


Datum: 25-01-2007
Naam: Fenny Mathijsen  
img

Mijn opa en oma woonden in de Wilhelminastraat, later Weverstraat. Als ik het me goed herinner was er achter hun tuin een speeltuin.


Datum: 26-01-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dat herinner je je goed, Fenny. Dit is het eind van de Weverstraat nabij de Broekseweg. De speeltuin lag achter de rechtse huizenrij. Later is ie naar de hoek Visserstraat, Spinnerstraat, Looierstraat verhuisd. Zie foto 6783.


Datum: 03-02-2007
Naam: Jac.Janssen  
img

In mijn herinnering lag op het open veld achter de Weverstraat een wielerbaan.


Datum: 05-02-2007
Naam: Huub de Mul  
img

Nee Ben, dit is de kant van de Kruisstraat! Onze speeltuin lag dus achter de achterste rij huizen aan de linkerkant. Daar woonde een tante van mijn moeder en we mochten als we daar op bezoek waren in de speeltuin. Dat was dus al voor dat we in de Spinnerstraat kwamen wonen en lid werden.


Datum: 05-02-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Nu je het zegt, Huub. Klopt helemaal. Voor die heg draai je linksaf de Spinnerstraat in, dat toen nog mocht vanuit de Weverstraat. Het groen, rechts achter paaltjes en draad, is nu een parkeerterreintje. Wat is er toch veel moois door de gemeente Eindhoven naar de Filistijnen geholpen als je dit nu weer terugziet. So sad!


Datum: 08-04-2007
Naam: Betsie Horvers  
img

Ik ben geboren in het pand aan de rechterkant. Mijn oom, ome Henne Kwappenberg, was blind en had daar een kruidenierszaak, ongeveer in 1928 teminste. In dat jaar ben ik geboren, mijn nageboorte is daarachter in de tuin begraven. De familie Horvers had ook een schoenmakerij.


Datum: 17-04-2007
Naam: Lucien Brouns  
img

Er wordt gesproken over het speeltuintje bij de Weverstraat. Dat lag oorspronkelijk inderdaad rechts achter de huizen in de Weverstraat. Aan de Broekseweg tegenover enkele huizen die er stonden. Je kon er komen door o.a. door de Gildelaan te rijden. Je kwam langs een grote tuin links en dan rechtsaf de bocht door. Dan lag aan de linkerkant de speeltuin tegenover enkele huizen die er stonden. Heb er vaak gespeeld. De tuin in de Gildelaan was van mijn grootouders fam. Van Moorsel.


Datum: 22-01-2008
Naam: Nick van Gerwen  
img

Als deze foto is genomen met in de rug de Kruisstraat, dan kan het huis rechtsvoor het huis zijn waarin mijn opa en oma in hebben gewoond. Schuin tegenover keken we dan in de Spinnerstraat, het is de plek waar nu een kleine parkeerplaats is op de Weverstraat. Het waren Niek en Ali van Gerwen-van Kleef. Het was een groot huis met een winkelruimte waarin mijn opa kleding en linnen had (van Schaik of zoiets). Grote lange tuin met kersen- en perzikenboom en naast het huis een smal gangetje. Ik gok ergens vanaf 1965 en logeerde er vaak in schoolvakanties.


Datum: 24-02-2010
Naam: Jan Hanique  
img

Ik woonde van 1926 tot 1938 op Kruisstraat 100 en herinner mij de Weverstraat nog goed. Op de linkerhoek is nu nog de slagerij van Beerens. Ook de veranda van Kwappenberg .Een eindje verder woonde de familie Bierens, hun achtertuin grensde aan de onze. Aan de overkant herinner ik mij de families Pijpers, Jorissen en Van Rooi. Tegenover Weverstraat de Philips vuilnishoop zo als wij die noemden en we zochten daar diverse dingen om mee te spelen tot een heel grote politieman ons wegjoeg. Hij had een speciale fiets met dubbele stang vanwege de hoogte. Op de Kruisstraat voorbij Beerens was een pad, op de hoek daarvan woonde Van Thoor de groenteboer. Door het pad kwam je op een veld en daar was de wielerbaan, die heette het Hert of de Zwaluw, dat weet ik niet meer zo precies. 


Datum: 06-12-2010
Naam: Henk Klerkx  
img

Ook ik ben daar geboren en heb fantastische herinneringen aan de Weverstraat. Onder de oude bewoners van de Weverstraat leven de herinneringen nog steeds voort, vandaar dat op 16 januari 2011 'n reünie wordt georganiseerd.


Datum: 06-12-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Er lag inderdaad een wielerbaan, waarna de voetbalclub Traplust waarschijnlijk de naam overnam. Het was ook allemaal trappen, geen haar beter dan nu. Of was het een beetje onschuldiger?


Datum: 19-01-2011
Naam: Henk Klerkx  
img

Afgelopen zondag, 16 januari 2011, heeft de Weverstraat 'n reünie gehouden. Het was 'n fantastische middag met alle oude bekenden. Ik heb mensen gezien die ik in 60 jaar niet meer gezien heb, zoiets kan alleen maar met Weverstraters. De Weverstraat blijkt bij ons Weverstraters nog altijd te leven. De vorige reünie was 30 jaar geleden. Ik heb vele stemmen gehoord, dat de volgende reünie niet over 30 jaar gedaan moet worden, maar over drie jaar. Ook is het boekje dat 20 jaar geleden geschreven is opnieuw opgepimpt en er zijn vele avonturen aan toegevoegd. Allen hebben deze middag genoten.


Datum: 11-02-2016
Naam: Ineke Kouwenberg/Leenhouwers  
img

Mijn vraag is: Hoe kom ik erachter wanneer de volgende reünie is?


Datum: 11-02-2016
Naam: Lucien Brouns  
img

De speeltuin lag trouwens aan de Brouwerstraat. Niet aan de Broekseweg zoals ik hierboven schreef.


Datum: 11-02-2016
Naam: Henk Klerkx  
img

Nog een keer, de speeltuin lag niet aan de Brouwerstraat, hij lag ingeklemd tussen de Broekseweg, de Weverstraat en de Kruisstraat. Heel vroeger heette het "het Korenveld".


Datum: 11-02-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Nou Henk, als je toch precies wilt zijn, tussen de Broekseweg, de Weverstraat en de Spinnerstraat. De Spinnerstraat is in 1950/51 aangelegd, daar waar je hier links de heg ziet staan.


Datum: 12-02-2016
Naam: Hans van Melis  
img

Allereerst, vertel eens wat meer over 6585 Lucien? Blijkbaar zijn er in deze buurt drie speeltuintjes geweest; een aan de Brouwerstraat en Gildelaan, verder de bekende aan de andere kant van de Weverstraat later verplaatst naar Spinner-Looier-Visserstraat. Overigens ergens las ik dat de tuin (17-4-2007) van Van de Ven aan de Kruisstraat was. Die woonden op de plek waar de vliegende bom terechtgekomen was.


Datum: 12-02-2016
Naam: Henk Klerkx  
img

Tini, dan nog een keer, haha. Op de allereerste dag dat men begonnen is met de speeltuin op te bouwen, bestond de Spinnerstraat nog niet. Zo oud ben ik helaas al.


Datum: 12-02-2016
Naam: Henk Klerkx  
img

Nog iets, die heg links op de foto was de afscheiding van de familie Van Lith die in dat eerste huis woonde. Overigens is dat huis op 19 september door de Duitsers gebombardeerd. Toen het verder gesloopt is, bleef de kelder over waarvan de grotere jongens 'n clubhuis hebben gemaakt waar men 's avonds 'n potje ging rikken. Ik mocht er niet in, ik was te jong. De jongens, zoals Jan Hekezen, Cor Karsen, Fred Biermans, Willy Biermans , Wim Klerkx en Cor de Vroome, die waren de baas. Kei gezellig was dat, maar helaas mocht ik er niet in.


Datum: 12-02-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Henk je hebt gelijk, de allereerste dag van de bouw van de speeltuin was in 1949. Wij kwamen als eerste bewoners in de Spinnerstraat wonen in 1951. Ik denk dat de speeltuin en de Spinnerstraat tegelijk gebouwd zijn. Toen wij er kwamen wonen was de speeltuin nog lang niet af. Er werd nog steeds gebouwd. Het heeft niet lang geduurd, de bouw van de Veldmaarschalk Montgomerylaan verdreef de speeltuin van haar eigen plek. Op foto 23707 uit 1960 lag hij al weer aan de Looierstraat.


Datum: 12-02-2016
Naam: Lucien Brouns  
img

Beste Hans, Ik denk ook dat we het over verschillende speeltuinen hebben. Op de foto (6585) staat de groene houten keet waar ook Jong Nederland langs huisde. Vanaf deze foto bekeken was er rechts een veld waar we regelmatig voetbal speelden en waar we de muur van het woonhuis als goal gebruikten. Daar stonden een paar huizen. Het aantal weet ik niet maar ongeveer 5 denk ik. Die lagen aan de Brouwerstraat. En recht tegenover die huizen lag een speeltuin. Dus aan de Brouwerstraat. Als je vanaf de Gildelaan op het eind rechtsaf boog (Brouwerstraat) lag links dus deze speeltuin. Overigens op Gildelaan 34 woonden toen mijn oma en opa.


Datum: 13-02-2016
Naam: Henk Klerkx  
img

Dat blokje huizen waren er drie, nl. een van fam. Van Donk, een fam. Bucker, en een fam. Van de Ven.


Datum: 13-02-2016
Naam: Lucien Brouns  
img

Beste Henk, zo zie je maar weer dat in je gedachten het vaak anders is. Bedankt voor de aanvulling. Je bent goed op de hoogte.


Datum: 03-04-2016
Naam: Joop Harbers  
img

De speeltuin achter de Weverstraat en de Broekseweg. Zou daar nog ergens een foto van zijn? Of iemand die daar nog over beschikt? Dat zou fijn zijn.
En dat klopt, daar woonde inderdaad de familie Van Gerwen. Peter ken (kende) ik, hij was vriend van mijn neef Harrie Harbers.


Datum: 26-01-2020
Naam: karel karssen  
img

Ik vind de reactie van Henk Klerks mooi over de kelder, dat dit alleen voor de grote jongens was. Mijn vader was er dus een van Jan Hekezen. Ken ik ook zeer goed en is altijd vriend gebleven tot aan de dood van Karel Karssen want dat was zijn eigenlijke naam. Maar hij werd Cor genoemd omdat er op een bepaald moment te veel Karels waren bij oma Karssen, Weverstr. 47.