Weverstraat. (1)
Beschrijving | Dubbele portiek (zie ook foto 2179). De Weverstraat is het oorspronkelijke project van "Eindhoven Vooruit" uit 1905. De eerste sociale woningbouw. De bouw werd later overgenomen door de vader en oom van meneer Frits. Hier toch even een verwijzing naar mijn website ga via de sitemap naar het kopje Weverstraat |
---|---|
Geplaatst op | 07-12-2005 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Diny Nagel-Grave
In zo'n huis heeft een zuster van mijn vader gewoond, op de hoek vlakbij de Kruisstraat. Het leek net of het oorspronkelijke hoekhuis weg was. Oorzaak bombardement of iets dergelijks? Wat ik me kan herinneren waren grote huizen met hoge plafonds. Een grote tuin, waar zelfs groenten in werden verbouwd. Achter die huizen was een grote speeltuin en alleen daarom al wilde ik altijd graag mee op visite bij mijn tante.
Naam: Cees Nieuwlaat
De Weverstraat is mij wel bekend. want op nr 40 woonde opa en oma Nieuwlaat en in mijn jeugd vlak na de Tweede Wereldoorlog waren wij regelmatig op bezoek, meestal ook om te spelen met neven en nichtjes. Ik kan me nog herinneren dat achter de huizen een groot veld lag, waar wij vaak voetbalden.
Naam: Dory de Jong
Wij hebben van 1954 tot ik schat 1966 in de Weverstraat op nummer 38 gewoond. Opa Nieuwlaat kan ik me nog herinneren, hij woonde in bij de familie Konings. Ik heb daar met plezier gewoond, mede door de leuke speeltuin en in het clubhuis hiervan de toneelvereniging o.l.v. meneer Heering. We hadden diverse vruchtenbomen in de tuin.
Naam: Jan van Acht
Wij hebben tot 1942 in de Weverstraat 32 gewoond. Links naast ons woonde de familie V.d. Berg en rechts de familie Jorissen. Wij hadden allemaal grote tuinen en daarachter was een heel groot speelveld. Het eerste deel werd veel gebruikt om groenten te telen. In mijn herinnering hebben wij daar een prachtige jeugd gehad. Het veld achter de Weverstraat, naar de Kleermakerstraat toe, werd het korenveld genoemd. En waar groenten werden geteeld de volkstuintjes. Mijn vader had er ook een.
Naam: Frans de Brouwer
Na de oorlog werd er een speeltuin opgericht door de heer Karsen, gelegen op het zogenaamde korenveld, waar we toch veel plezier aan beleefden. Er werd van alles georganiseerd, zoals wielrennen en fancy-fair, en we gingen naar de Sonse bergen en naar de speeltuin Molenheide in Mierlo met paard en wagen. Wij woonden op 45.
Naam: Jac.Janssen
Ook wij hebben in de Weverstraat gewoond. Op nummer 34 naast de familie Van Acht en aan de andere kant naast het gangetje woonde de familie Hekerse. Ik ben gehuwd met Mien van den Berg in 1942. We waren bezet door de Duitsers en er was een grote woningnood, vandaar dat wij bij haar ouders hebben ingewoond tot april 1945. Mijn schoonvader Dirk van den Berg had achter in de tuin een schuilkelder gebouwd en tijdens het bombardement door de Duitsers in 1944 werd daar goed gebruik van gemaakt.
Naam: Ko Konings
Op Weverstraat 40 woonde ik, Ko Konings. Opa Nieuwlaat heeft voor mijn gevoel heel lang bij ons gewoond. De familie De Jong woonde rechts en de familie Verlangen links. Daarnaast Vorstenbos, Doomen en Pijpers. Het was prima wonen daar met de w.c. buiten achter in de tuin en achter het poortje de speeltuin. Bij kapper Brekelmans werd iedereen geknipt. Naast Brekelmans was een snoepwinkeltje geloof ik. Op het grote veld richting boerke van Geffen kon de fantasie de vrije loop krijgen. Heel wat tijd heb ik daar gespeeld en hutten gegraven.
Naam: Martien de Jong
De Weverstraat is altijd een heel gezellige straat geweest met veel leven in de brouwerij. Waar de eierboer (Bert Jansen), de visboer (Harrie van Bakel?), de bakkers (Huub van Gemert en Lau van de Etos bakkerij), melkboer (?) met zijn getapte verse melk in maatbekers langskwamen. Ook kan ik me herinneren dat de schillenboer regelmatig langskwam en volgens mij in het najaar ook iemand die hazen en konijnenvellen kwam ophalen. Deze waren natuurlijk net daarvoor geslacht voor de feestmaand. Naast ons woonde de fam. Konings met Ko, Dimphy en Dorothé, waar ik veel mee speelde. Volgens mij was ik op een gegeven moment zo geobsedeerd door het accordeonspel van Ko, dat ik dat ook wilde. Dus ik op les bij muziekhandel Vos in de Van Kinsbergenstraat. Uiteindelijk (na circa 1 jaar) kwam ik erachter dat ik buiten spelen leuker vond en ben toen gestopt. Achteraf gezien toch jammer, want anders had ik nu misschien wel in een leuk Duits orkestje gespeeld en was regelmatig in Zum Blauen Bock verschenen ha, ha.
Over de hutten waar Ko Konings het over heeft kan ik kort zijn. Het was heel spannend om die ondergrondse hutten en gangenstelses aan te leggen, maar nu gezien natuurlijk levensgevaarlijk. Maar als kind zie je dat niet.
Wie kent nog Jacky Zonnevijle? En de families Stevens, Van Dalen (duivenmelker), Hessels, Langenkamp (waarvan de dochter ca. 15 jaar geleden is overleden door een ongeval) en Harbers? Ook was er de familie Methorst. Die hielden een varken en wij brachten er de etensresten vaak naar toe. De familie Verlangen had twee zoons, Alex en Tonnie. Waar die nu zijn weet ik niet. Wel dat hun moeder een enorme schrik had van onweer en vaak bij die situatie in de kelder ging zitten. Wie weet er nog het een en ander?
Naam: Fenny Mathijsen
Mijn moeder Bep van den Berg was de oudste dochter van Dirk van den Berg. Zij woonde dus ook in de Weverstraat op no. 34. Dat was in ieder geval vóór 1934, want toen trouwde zij met mijn vader. Begin jaren vijftig logeerden wij wel eens in de Weverstraat. Wij woonden toen in Amsterdam. Vooral de speeltuin was leuk, vlak achter de achtertuin van opa en oma.
Naam: Petra Rooijakkers van de Ven
Martien weet jij dan niet dat ze bij Verlangen nog een zoon meer hadden? Ze hebben ook een Peter hoor! Wij woonden tegenover jullie naast de duivenmelker Jacobs en naast de familie De Brouwer. En wat denk je van de familie Verbeek helemaal vooraan, die zoveel kinderen had? En dan nog Chris Leenhouder en de zussen Ineke en Elly. En in het grote huis tegenover de Spinnerstraat woonde, ik geloof dat ze Stiena heette. Ik zelf ben Petra van de Ven en had ook nog 3 zussen.
Naam: Dory de Jong
Voorzover ik weet, was Christ Leenhouwers geen familie van Frater Acatius, Elly is intussen overleden en zoals ik lees woont hun moeder Mia er nog steeds. De Stiena waar Petra het over heeft, is Stiena van Gerwen. Ze heeft volgens mij ook nog een broer die Peter heet.
In het begin van de straat op de even nummers woonden: Boogers (Peter en Hans), Van Beek-Halin (inderdaad met veel kinderen), De Vroome (woonden eerst verderop in de straat aan de overkant), iemand die ze de Fransman noemden met een nichtje van Jet en Door van Brakel, Harbers (Milla en zoals ik hierboven las Jopie), Zonnevijle (Jacky en Marjan), dan een brandgang en daarna ?. Verderop, Jet en Door en Dientje van Brakel (met de aanleg van de Montgomerylaan verhuisd naar schuin tegenover), Beens (daarna Schevers), Jorissen (Jantje), Looyen(Riet), Van Ruth (Johan), Van Ast-Hekeze (Hermanneke). Daarna tante Sjaan. Dan weer een brandgang, Keizer (daarna de Jong), Nieuwlaat, daarna Konings en daarna Meeuwis, Verlangen (Peter, Tonnie en Alex), Vorstenbosch (René), Doomen (Henkie?), Pijpers. Weer een brandgang en dan Bertrams. Verder ?
Namen van mensen die op de oneven nummers woonden, weet ik niet zoveel. Langenkamp, Rutjes, Stevens (hun schoonzoon heette Schalks, Kiena die voetbalde bij Eindhoven) Van Daalen, een blinde man, Van Breugel, Klip en daarna de familie Hoedt (Indonesische mensen). Naderhand zijn Jet en Door van Brakel in dat huis gekomen). Jacobs, V.d. Ven, Brouwer, Karssen (daarna Marechal).
Naam: Joop Harbers
Ja, Benny Brekelmans, de zoon van de kapper, en zijn jongere broer (Adje, als ik me niet vergis). De familie Harbers in de Weverstraat was van Harrie Harbers, kinderen Mila, Corry, Tiny, Cobus en Harry junior. Ik was van Evert Harbers, Verwerstraat 149, waar nu Verouden Meubels zit. Ik kan me ook nog wel herinneren van die ondergrondse hutten, waar later eens een kermiswagen in was gezakt. Gelukkig zat er niemand in, tenminste dat hoop ik. Maar dat was allemaal nadat de speeltuin was afgebroken. En die bloedneus was geen bloedneus! Wat ik me herinner, is, dat ik bij de zweefmolen een van de zweeftouwen tegen mijn wenkbrauw kreeg, die Benny onbemand de ruimte instuurde. Maar dat is allang vergeven, hoewel ik nog steeds dat litteken zichtbaar draag. Ik weet nog dat de familie Doomen de tuin beheerde, met later de rolschaatsbaan waar die gast altijd zijn rondjes liep. Ik weet niet meer hoe hij heette. Honderd rondjes, we noemen dit tegenwoordig joggen. Doomen, Jan Doomen, hij was een gitarist en zoon van de beheerder. Hij ging destijds naar Duitsland in de muziek en ik heb er nooit meer iets van gehoord. En de familie Sonnevyle, die naast mijn oom Harrie Harbers woonde. Marianne Sonnevyle, hun dochter, die elke jongen in de buurt kende, ook nooit meer gezien. Ach ja, het leven gaat door maar soms denk ik wel eens, dat ik deze of gene toch wel weer eens zou willen ontmoeten.
Naam: Joop Harbers
Dat klopt H. Harks, het was een beetje verwarrend want mijn vader Evert en mijn oom Harrie Harbers woonden samen in de Verwerstraat 149, maar later kreeg oom Harrie in de Weverstraat een huis. En even voor Petra Rooijakkers-van de Ven: je spreekt van ik had! nog drie zussen. Zijn die er niet meer, die waren toch jonger dan jij?
Naam: F.Smulders / De Brouwer.
Wij woonden op 45. Wij heten De Brouwer en ons gezin bestond uit vader en moeder en zes kinderen. De jongsten waren een tweeling, Cisca en Sjannie. De kinderen zijn nog allemaal in leven. De oudste is 81 en de tweeling is pas 67 geworden. De tweeling heeft jaren accordeon gespeeld, maar doet er sinds jaren niets meer aan.
Naam: Johan De Brouwer
Op Weverstraat 49 heeft ook nog een familie Weinbergen gewoond, met een dochter die Greta heette. Op het eind van de straat heeft ook nog een zekere Kwappenberg gewoond, die een snoepwinkeltje had en een zoon die ijs verkocht. Op de kermis in de Gildelaan werkte hij ook bij een mallemolen, en als kleine jongen zonder geld ging ik dan meedraaien, wat mij wel een kapotte blouse kostte, natuurlijk thuis ook bonje. Ikzelf woonde destijds op Weverstraat 45.
<<< Johan kun je even je emailadres doorgeven? (Peter) >>>>
Naam: Willy Gerrits
Mijn moeder haar zuster heeft ook in de Weverstraat gewoond. Zij was verlamd en heeft altijd in de voorkamer in een bed gelegen. Zij heette Van Breugel. Ze hebben er ook lang gewoond. Ik ben er dikwijls met mijn moeder geweest. Zij was best zielig zoals ze in dat bed lag, was heel mager. Als kind zie je dat ook heel anders. Ze hadden een paar zoons en een dochter. Die zijn bijna allemaal dood, alleen haar dochter Mientje leeft nog. Haar ouders heetten ome Frans en tante Leen, een broer heette Piet en de andere Willy.
Naam: Mien Kamminga- Ceelen
Ik heb veel namen uit de Weverstraat voorbij zien komen, maar mis er toch nog wat. Vroeger kwamen mijn zus en ik veel bij opa en oma Ceelen. Wij speelden soms bij de fam. Biermans. Is er niets bekend over Thea v.d. Heyden en broers en fam. V.d. Ven? Dat Thea niet meer leeft, is me bekend. Zij had een zoon van mijn dochter haar leeftijd, 50 jaar. Weet er iemand nog iets meer?
Naam: Jan van de Ven
Wij woonden op nummer 55. In het huis van mijn opa Jan van de Ven en oma Huberdina van de Ven. Mijn vader Marinus van de Ven was ook een duivenmelker, zoals er meer in de straat woonden. Ik weet nog dat dat zondags altijd problemen gaf om buiten te kunnen spelen, omdat de duiven moesten komen.
Zowel mijn broer Hans en zus Dinie zijn in de Weverstraat geboren. Wij hebben daar gewoond tot 1972 en zijn toen verhuisd naar de Nieuwe Fellenoord. Rini en Martin Vorstenbosch woonde inderdaad aan de overkant naast Verlangen. Als kleine jongen ging mocht ik met Martin Vorstenbosch en Herman Verlangen mee gaan vissen op de Oosterschelde bij Stavenisse. Daar had Martin een bootje liggen. Rini Vorstenbosch woont tegenwoordig net als ons moeder Francien van de Ven-Beekx in de Kronehoef. Dus ook daar worden soms nog herinneringen opgehaald. Tegenover ons stonden inderdaad soortgelijke huizen als op de foto. Recht tegenover ons woonde Trui Martens en daarnaast richting de Kruisstraat heeft ook de familie Bergervoet gewoond. Volgens mij hadden ze twee kinderen, Hennie en Ans. Naast ons op 57 woonde de familie Siebers. Ik meen me te herinneren dat de oudste zoon Peter heette en zijn zus Sonja. Daarnaast op 59 naast de brandgang woonde Frans Horvers. Op 51 woonde Gradje en Annie Janssen. Ook hij was duivenmelker. Volgens mij woonde er nog een familie Van de Ven aan de oneven zijde. Een stukje richting de Broekseweg, naast Jacobs, die volgens mij kolenboer was.