EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2178

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

413 Gildebuurt

Straat:

Weverstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Weverstraat. (1)

Beschrijving

Dubbele portiek (zie ook foto 2179). De Weverstraat is het oorspronkelijke project van "Eindhoven Vooruit" uit 1905. De eerste sociale woningbouw. De bouw werd later overgenomen door de vader en oom van meneer Frits. Hier toch even een verwijzing naar mijn website ga via de sitemap naar het kopje Weverstraat


Geplaatst op

07-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-12-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

In zo'n huis heeft een zuster van mijn vader gewoond, op de hoek vlakbij de Kruisstraat. Het leek net of het oorspronkelijke hoekhuis weg was. Oorzaak bombardement of iets dergelijks? Wat ik me kan herinneren waren grote huizen met hoge plafonds. Een grote tuin, waar zelfs groenten in werden verbouwd. Achter die huizen was een grote speeltuin en alleen daarom al wilde ik altijd graag mee op visite bij mijn tante.


Datum: 29-06-2006
Naam: Cees Nieuwlaat  
img

De Weverstraat is mij wel bekend. want op nr 40 woonde opa en oma Nieuwlaat en in mijn jeugd vlak na de Tweede Wereldoorlog waren wij regelmatig op bezoek, meestal ook om te spelen met neven en nichtjes. Ik kan me nog herinneren dat achter de huizen een groot veld lag, waar wij vaak voetbalden.


Datum: 31-07-2006
Naam: Dory de Jong  
img

Wij hebben van 1954 tot ik schat 1966 in de Weverstraat op nummer 38 gewoond. Opa Nieuwlaat kan ik me nog herinneren, hij woonde in bij de familie Konings. Ik heb daar met plezier gewoond, mede door de leuke speeltuin en in het clubhuis hiervan de toneelvereniging o.l.v. meneer Heering. We hadden diverse vruchtenbomen in de tuin.


Datum: 01-08-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dory, het staat me bij dat jullie naast het gangetje woonden en dat we bij jullie voor aan het raam ijs kochten als we in de speeltuin waren. Heb ik het mis of heb ik het mis?


Datum: 01-08-2006
Naam: Dory de Jong  
img

Helemaal goed, maar of ons Moeder al ijs verkocht toen de speeltuin nog niet verplaatst was naar het begin van de Spinnerstraat weet ik niet zeker. Mijn broertjes werden altijd door jouw vader bibob geknipt.


Datum: 27-10-2006
Naam: Jan van Acht  
img

Wij hebben tot 1942 in de Weverstraat 32 gewoond. Links naast ons woonde de familie V.d. Berg en rechts de familie Jorissen. Wij hadden allemaal grote tuinen en daarachter was een heel groot speelveld. Het eerste deel werd veel gebruikt om groenten te telen. In mijn herinnering hebben wij daar een prachtige jeugd gehad. Het veld achter de Weverstraat, naar de Kleermakerstraat toe, werd het korenveld genoemd. En waar groenten werden geteeld de volkstuintjes. Mijn vader had er ook een.


Datum: 10-11-2006
Naam: Frans de Brouwer  
img

Na de oorlog werd er een speeltuin opgericht door de heer Karsen, gelegen op het zogenaamde korenveld, waar we toch veel plezier aan beleefden. Er werd van alles georganiseerd, zoals wielrennen en fancy-fair, en we gingen naar de Sonse bergen en naar de speeltuin Molenheide in Mierlo met paard en wagen. Wij woonden op 45.


Datum: 10-11-2006
Naam: Frans de Brouwer  
img

De foto toont het huis links van de familie Pijpers en rechts de familie Doomen. De heer Doomen heeft de speeltuin zowat in zijn eentje in elkaar gezet.


Datum: 29-11-2006
Naam: Petra Rooijakkers van de Ven  
img

Ook wij hebben daar gewoond aan de overkant op nummer 43. Naast ons woonde Jacobs, dat was een duivenmelker. En aan de andere kant woonde de familie De Brouwer, twee deuren vanaf de familie De Jong woonde de familie Verlangen. Klopt he Dory?


Datum: 02-04-2007
Naam: Jac.Janssen  
img

Ook wij hebben in de Weverstraat gewoond. Op nummer 34 naast de familie Van Acht en aan de andere kant naast het gangetje woonde de familie Hekerse. Ik ben gehuwd met Mien van den Berg in 1942. We waren bezet door de Duitsers en er was een grote woningnood, vandaar dat wij bij haar ouders hebben ingewoond tot april 1945. Mijn schoonvader Dirk van den Berg had achter in de tuin een schuilkelder gebouwd en tijdens het bombardement door de Duitsers in 1944 werd daar goed gebruik van gemaakt.


Datum: 23-06-2007
Naam: Ko Konings  
img

Op Weverstraat 40 woonde ik, Ko Konings. Opa Nieuwlaat heeft voor mijn gevoel heel lang bij ons gewoond. De familie De Jong woonde rechts en de familie Verlangen links. Daarnaast Vorstenbos, Doomen en Pijpers. Het was prima wonen daar met de w.c. buiten achter in de tuin en achter het poortje de speeltuin. Bij kapper Brekelmans werd iedereen geknipt. Naast Brekelmans was een snoepwinkeltje geloof ik. Op het grote veld richting boerke van Geffen kon de fantasie de vrije loop krijgen. Heel wat tijd heb ik daar gespeeld en hutten gegraven.


Datum: 23-06-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Naast Brekelmans woonden wij. Een blokje verder richting Weverstraat, ook naast een gangetje, was het winkeltje van Nellie van Gennip, 's zondags was dat een snoepwinkeltje, achterom want de politie lag op de loer en handhaafde streng de winkelsluitingswet.


Datum: 24-06-2007
Naam: Martien de Jong  
img

De Weverstraat is altijd een heel gezellige straat geweest met veel leven in de brouwerij. Waar de eierboer (Bert Jansen), de visboer (Harrie van Bakel?), de bakkers (Huub van Gemert en Lau van de Etos bakkerij), melkboer (?) met zijn getapte verse melk in maatbekers langskwamen. Ook kan ik me herinneren dat de schillenboer regelmatig langskwam en volgens mij in het najaar ook iemand die hazen en konijnenvellen kwam ophalen. Deze waren natuurlijk net daarvoor geslacht voor de feestmaand. Naast ons woonde de fam. Konings met Ko, Dimphy en Dorothé, waar ik veel mee speelde. Volgens mij was ik op een gegeven moment zo geobsedeerd door het accordeonspel van Ko, dat ik dat ook wilde. Dus ik op les bij muziekhandel Vos in de Van Kinsbergenstraat. Uiteindelijk (na circa 1 jaar) kwam ik erachter dat ik buiten spelen leuker vond en ben toen gestopt. Achteraf gezien toch jammer, want anders had ik nu misschien wel in een leuk Duits orkestje gespeeld en was regelmatig in Zum Blauen Bock verschenen ha, ha.
Over de hutten waar Ko Konings het over heeft kan ik kort zijn. Het was heel spannend om die ondergrondse hutten en gangenstelses aan te leggen, maar nu gezien natuurlijk levensgevaarlijk. Maar als kind zie je dat niet.
Wie kent nog Jacky Zonnevijle? En de families Stevens, Van Dalen (duivenmelker), Hessels, Langenkamp (waarvan de dochter ca. 15 jaar geleden is overleden door een ongeval) en Harbers? Ook was er de familie Methorst. Die hielden een varken en wij brachten er de etensresten vaak naar toe. De familie Verlangen had twee zoons, Alex en Tonnie. Waar die nu zijn weet ik niet. Wel dat hun moeder een enorme schrik had van onweer en vaak bij die situatie in de kelder ging zitten. Wie weet er nog het een en ander?


Datum: 24-06-2007
Naam: Fenny Mathijsen  
img

Mijn moeder Bep van den Berg was de oudste dochter van Dirk van den Berg. Zij woonde dus ook in de Weverstraat op no. 34. Dat was in ieder geval vóór 1934, want toen trouwde zij met mijn vader. Begin jaren vijftig logeerden wij wel eens in de Weverstraat. Wij woonden toen in Amsterdam. Vooral de speeltuin was leuk, vlak achter de achtertuin van opa en oma.


Datum: 13-07-2007
Naam: Mandy Harbers  
img

Ik ben een kleindochter van de familie Harbers. Als je deze bedoelt tenminste. Ze hebben wel altijd daar in de buurt gewoond. Volgens mij in de Heemskerkstraat en later op het Vredesplein.


Datum: 14-07-2007
Naam: Petra Rooijakkers van de Ven  
img

Martien weet jij dan niet dat ze bij Verlangen nog een zoon meer hadden? Ze hebben ook een Peter hoor! Wij woonden tegenover jullie naast de duivenmelker Jacobs en naast de familie De Brouwer. En wat denk je van de familie Verbeek helemaal vooraan, die zoveel kinderen had? En dan nog Chris Leenhouder en de zussen Ineke en Elly. En in het grote huis tegenover de Spinnerstraat woonde, ik geloof dat ze Stiena heette. Ik zelf ben Petra van de Ven en had ook nog 3 zussen.


Datum: 14-07-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Jopie Harbers, die naam staat me nog bij. Woonde volgens mij later op de Verwerstraat en nog later in de omgeving van de Van Thienenlaan. Ik heb Jopie nog eens ooit per ongeluk een bloedneus bezorgd, alsnog sorry, Joop!


Datum: 14-07-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Petra, Chris Leenhouwers was de vader van Ineke en Elly. En ook van hun broertje Ad.


Datum: 14-07-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Die Chris Leenhouwers, was die ook de broer van Frater Acatius, het hoofd van de Petrus Canisiusschool?


Datum: 14-07-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Zou best eens kunnen, Tini, hun leeftijden ontliepen elkaar niet zo veel. Overigens, frater Selesius was een broer van verzekeringsagent Van der Aa uit de Brouwerstraat, maar dat heeft natuurlijk niks met Leenhouwers te maken.


Datum: 14-07-2007
Naam: Mandy Harbers  
img

Joop is mijn vader.


Datum: 15-07-2007
Naam: Petra Rooijakkers van de Ven  
img

Ja Ben, dat klopt. De vrouw van Chris Leenhouders woont nog steeds in de Weverstraat, het eerste huis naast de grote gang.


Datum: 15-07-2007
Naam: Dory de Jong  
img

Voorzover ik weet, was Christ Leenhouwers geen familie van Frater Acatius, Elly is intussen overleden en zoals ik lees woont hun moeder Mia er nog steeds. De Stiena waar Petra het over heeft, is Stiena van Gerwen. Ze heeft volgens mij ook nog een broer die Peter heet.
In het begin van de straat op de even nummers woonden: Boogers (Peter en Hans), Van Beek-Halin (inderdaad met veel kinderen), De Vroome (woonden eerst verderop in de straat aan de overkant), iemand die ze de Fransman noemden met een nichtje van Jet en Door van Brakel, Harbers (Milla en zoals ik hierboven las Jopie), Zonnevijle (Jacky en Marjan), dan een brandgang en daarna ?. Verderop, Jet en Door en Dientje van Brakel (met de aanleg van de Montgomerylaan verhuisd naar schuin tegenover), Beens (daarna Schevers), Jorissen (Jantje), Looyen(Riet), Van Ruth (Johan), Van Ast-Hekeze (Hermanneke). Daarna tante Sjaan. Dan weer een brandgang, Keizer (daarna de Jong), Nieuwlaat, daarna Konings en daarna Meeuwis, Verlangen (Peter, Tonnie en Alex), Vorstenbosch (René), Doomen (Henkie?), Pijpers. Weer een brandgang en dan Bertrams. Verder ?
Namen van mensen die op de oneven nummers woonden, weet ik niet zoveel. Langenkamp, Rutjes, Stevens (hun schoonzoon heette Schalks, Kiena die voetbalde bij Eindhoven) Van Daalen, een blinde man, Van Breugel, Klip en daarna de familie Hoedt (Indonesische mensen). Naderhand zijn Jet en Door van Brakel in dat huis gekomen). Jacobs, V.d. Ven, Brouwer, Karssen (daarna Marechal).


Datum: 15-07-2007
Naam: Martien de Jong  
img

Dat klopt Petra, bij Verlangen hadden ze inderdaad nog een grote zoon Peter. Maar volgens mij was hij een flink stuk ouder dan Alex en Tonnie. Jullie woonden dus naast Franske Jacobs die nu ergens in de buurt van het Vredesplein woont of woonde.


Datum: 16-07-2007
Naam: Petra Rooijakkers van de Ven  
img

Ja dat klopt Martien en naast ons De Brouwer en inderdaad daarnaast heeft inderdaad Marechal gewoond later is daar Sijkers in gekomen.


Datum: 16-07-2007
Naam: Joop Harbers  
img

Ja, Benny Brekelmans, de zoon van de kapper, en zijn jongere broer (Adje, als ik me niet vergis). De familie Harbers in de Weverstraat was van Harrie Harbers, kinderen Mila, Corry, Tiny, Cobus en Harry junior. Ik was van Evert Harbers, Verwerstraat 149, waar nu Verouden Meubels zit. Ik kan me ook nog wel herinneren van die ondergrondse hutten, waar later eens een kermiswagen in was gezakt. Gelukkig zat er niemand in, tenminste dat hoop ik. Maar dat was allemaal nadat de speeltuin was afgebroken. En die bloedneus was geen bloedneus! Wat ik me herinner, is, dat ik bij de zweefmolen een van de zweeftouwen tegen mijn wenkbrauw kreeg, die Benny onbemand de ruimte instuurde. Maar dat is allang vergeven, hoewel ik nog steeds dat litteken zichtbaar draag. Ik weet nog dat de familie Doomen de tuin beheerde, met later de rolschaatsbaan waar die gast altijd zijn rondjes liep. Ik weet niet meer hoe hij heette. Honderd rondjes, we noemen dit tegenwoordig joggen. Doomen, Jan Doomen, hij was een gitarist en zoon van de beheerder. Hij ging destijds naar Duitsland in de muziek en ik heb er nooit meer iets van gehoord. En de familie Sonnevyle, die naast mijn oom Harrie Harbers woonde. Marianne Sonnevyle, hun dochter, die elke jongen in de buurt kende, ook nooit meer gezien. Ach ja, het leven gaat door maar soms denk ik wel eens, dat ik deze of gene toch wel weer eens zou willen ontmoeten.


Datum: 16-07-2007
Naam: Martien de Jong  
img

Naast Bertrams woonde de familie 't Lam. Door de niet veel voorkomende naam is me dat bijgebleven.


Datum: 17-07-2007
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Ons opoe heeft hier ergens in de jaren 50 ook gewoond: als je vanaf de Kruisstraat erin kwam aan de linkerkant in het midden. Aan de achterkant was een pad en daar was de speeltuin die met gaas afgesloten was.


Datum: 09-09-2007
Naam: H.Harks  
img

De familie Harbers heeft ook in de Verwerstraat gewoond, 1e huis rechts. Ze was een klant van ons (schoenmaker Harks in de Van Kinsbergenstraat).


Datum: 09-09-2007
Naam: Joop Harbers  
img

Dat klopt H. Harks, het was een beetje verwarrend want mijn vader Evert en mijn oom Harrie Harbers woonden samen in de Verwerstraat 149, maar later kreeg oom Harrie in de Weverstraat een huis. En even voor Petra Rooijakkers-van de Ven: je spreekt van ik had! nog drie zussen. Zijn die er niet meer, die waren toch jonger dan jij?


Datum: 09-09-2007
Naam: Petra Rooijakkers van de Ven  
img

Nee Joop ik heb echt nog maar 3 zussen, 2 zijn er ouder en een jonger.


Datum: 23-01-2008
Naam: F.Smulders / De Brouwer.  
img

Wij woonden op 45. Wij heten De Brouwer en ons gezin bestond uit vader en moeder en zes kinderen. De jongsten waren een tweeling, Cisca en Sjannie. De kinderen zijn nog allemaal in leven. De oudste is 81 en de tweeling is pas 67 geworden. De tweeling heeft jaren accordeon gespeeld, maar doet er sinds jaren niets meer aan.


Datum: 23-01-2008
Naam: Petra Rooijakkers van de Ven  
img

Wat leuk Frans. Wij hebben naast jullie gewoond op nummer 43. Een van de tweeling woont toch in Vaartbroek, is het niet? Wij heten Van de Ven en daarnaast woonde de familie Jacobs, dat zal jij ook nog wel weten.


Datum: 24-01-2008
Naam: J.Smulders..  
img

Even een korte reactie op de reactie van Petra Rooijakkers-van de Ven: ik ben niet Frans, maar Cisca de Brouwer, die over nr. 45 verteld heeft. Ik woon al vanaf mijn trouwen in Helmond. De andere helft van de tweeling woont inderdaad in Vaartbroek.


Datum: 24-02-2008
Naam: Johan De Brouwer  
img

Op Weverstraat 49 heeft ook nog een familie Weinbergen gewoond, met een dochter die Greta heette. Op het eind van de straat heeft ook nog een zekere Kwappenberg gewoond, die een snoepwinkeltje had en een zoon die ijs verkocht. Op de kermis in de Gildelaan werkte hij ook bij een mallemolen, en als kleine jongen zonder geld ging ik dan meedraaien, wat mij wel een kapotte blouse kostte, natuurlijk thuis ook bonje. Ikzelf woonde destijds op Weverstraat 45.
<<< Johan kun je even je emailadres doorgeven? (Peter) >>>>


Datum: 27-02-2008
Naam: Willy Gerrits  
img

Mijn moeder haar zuster heeft ook in de Weverstraat gewoond. Zij was verlamd en heeft altijd in de voorkamer in een bed gelegen. Zij heette Van Breugel. Ze hebben er ook lang gewoond. Ik ben er dikwijls met mijn moeder geweest. Zij was best zielig zoals ze in dat bed lag, was heel mager. Als kind zie je dat ook heel anders. Ze hadden een paar zoons en een dochter. Die zijn bijna allemaal dood, alleen haar dochter Mientje leeft nog. Haar ouders heetten ome Frans en tante Leen, een broer heette Piet en de andere Willy.


Datum: 27-02-2008
Naam: Martien de Jong  
img

Onze overburen heetten Van Breugel en Mientje ken ik ook nog. Volgens mij woonden ze naast het gangetje dat uitkwam op de Gildelaan, naast de gezusters Jet en Door en vlak naast Moeke Vroomen.


Datum: 24-08-2011
Naam: Mien Kamminga- Ceelen  
img

Ik heb veel namen uit de Weverstraat voorbij zien komen, maar mis er toch nog wat. Vroeger kwamen mijn zus en ik veel bij opa en oma Ceelen. Wij speelden soms bij de fam. Biermans. Is er niets bekend over Thea v.d. Heyden en broers en fam. V.d. Ven? Dat Thea niet meer leeft, is me bekend. Zij had een zoon van mijn dochter haar leeftijd, 50 jaar. Weet er iemand nog iets meer?


Datum: 12-03-2014
Naam: Jan van de Ven  
img

Wij woonden op nummer 55. In het huis van mijn opa Jan van de Ven en oma Huberdina van de Ven. Mijn vader Marinus van de Ven was ook een duivenmelker, zoals er meer in de straat woonden. Ik weet nog dat dat zondags altijd problemen gaf om buiten te kunnen spelen, omdat de duiven moesten komen.
Zowel mijn broer Hans en zus Dinie zijn in de Weverstraat geboren. Wij hebben daar gewoond tot 1972 en zijn toen verhuisd naar de Nieuwe Fellenoord. Rini en Martin Vorstenbosch woonde inderdaad aan de overkant naast Verlangen. Als kleine jongen ging mocht ik met Martin Vorstenbosch en Herman Verlangen mee gaan vissen op de Oosterschelde bij Stavenisse. Daar had Martin een bootje liggen. Rini Vorstenbosch woont tegenwoordig net als ons moeder Francien van de Ven-Beekx in de Kronehoef. Dus ook daar worden soms nog herinneringen opgehaald. Tegenover ons stonden inderdaad soortgelijke huizen als op de foto. Recht tegenover ons woonde Trui Martens en daarnaast richting de Kruisstraat heeft ook de familie Bergervoet gewoond. Volgens mij hadden ze twee kinderen, Hennie en Ans. Naast ons op 57 woonde de familie Siebers. Ik meen me te herinneren dat de oudste zoon Peter heette en zijn zus Sonja. Daarnaast op 59 naast de brandgang woonde Frans Horvers. Op 51 woonde Gradje en Annie Janssen. Ook hij was duivenmelker. Volgens mij woonde er nog een familie Van de Ven aan de oneven zijde. Een stukje richting de Broekseweg, naast Jacobs, die volgens mij kolenboer was.


Datum: 15-08-2014
Naam: Sjan Adams  
img

Ik heb ook in de Weverstraat gewoond als ik me niet vergis op 28. Weet iemand nog iets van de Teunis, die woonde richting Broekseweg en naast ons woonden Jet en Door.


Datum: 17-08-2014
Naam: Giny Schmidt-Mulder  
img

Kent iemand ook een Evie Harbors? Ze woonde vroeger op het Meidoornplein met haar familie is later naar de Verwerstraat of Weverstraat verhuisd.


Datum: 25-04-2016
Naam: Joop harbers  
img

Giny Schmidt Mulder. Eveline (Evy) Harbers woont in de Kapteynstraat in Woensel tegenover de speeltuin. Ze heeft ook een Facebook account. Succes


Datum: 25-04-2016
Naam: Giny Schmidt Mulder  
img

Is dit dezelfde Evy, die vroeger op de hoek van de Eikenstraat en Meidoornplein heeft gewoond? Wij waren vroeger vriendinnetjes. In haar huis zag ik voor de eerste keer in mijn leven T.V. Alleen woensdag- en zaterdagmiddag. Ik heb geen Facebook account.


Datum: 18-11-2017
Naam: Lucia Langenkamp  
img

Kent iemand nog Joop Langenkamp, woonde Weverstraat 1. Zou graag meer over mijn vader te weten komen. Bij voorbaat dank.