EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1943

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

233 Sintenbuurt

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Rectoraat Tivoli

Beschrijving

Dat de Missionarissen van het Heilig Hart hun missiewerk in de redelijk nieuwe woonwijk Tivoli zeer serieus namen blijkt wel uit deze luchtopname uit december 1944. Bij elkaar een aanzienlijk gebouwencomplex. Het "Wiro"-gebouw was er toen nog niet. Het "witte gebouw" dat achter het klooster ligt lijkt mij wat groot voor een kleuterschool? Heeft iemand een idee wat dat was? Ter orientatie: Jongensschool (foto 1944 en foto 1945), de Meisjesschool (foto 1946), Rectoraat (foto 1940) en Zuster Klooster (foto 1941)


Geplaatst op

14-11-2005

Reacties:

Datum: 12-02-2006
Naam: Rini Talens  
img

Ik geloof dat ze een groentekas achter in de tuin hadden. Is de volledige luchtfoto ook beschikbaar Ton?


Datum: 16-07-2006
Naam: Jan de Keijzer  
img

Achter het klooster stond de bewaarschool geleid door de zusters. Daar zat ik al op in 1934 en 1935.


Datum: 23-02-2007
Naam: Ger Dahmen  
img

Rondom deze plek speelde het grootste deel van je leven zich af: De school, de kerk, het koor en de ontspanning.
De kleuterschool, de St. Jansschool, de St. Josephkerk en het Wirogebouw.


Datum: 23-02-2007
Naam: Rini Talens  
img

Die streep, die rechtsboven zo schuin naar links wegloopt, dat was ooit de grens tussen Stratum en Zesgehuchten. Na 1920 tussen Eindhoven en Geldrop. Je ziet daar die huizen die er ooit door/voor Philips gebouwd zijn, precies ophouden! Philips vond huizenbouwen in Eindhoven te duur en ging toen maar net aan de rand bouwen.


Datum: 23-02-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Philipswoningbouw werd tegengewerkt door de gemeentearchitect Kools. Daarom week Philips uit naar die gemeenten die niet naar Eindhoven luisterden. foto 2382 geeft een voorbeeld van de kostenopdrijving.


Datum: 14-04-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

Als mijn geheugen goed is werden in een gedeelte van de kleuterschool kinderen verpleegd. Ik herinner me kinderbedjes en zusters in witte kledij. Wij als kleuters (1948/1949) werden daar zoveel mogelijk vandaan gehouden. Volgens mij waren beide gedeelten eigenlijk gescheiden. Voorin de kleuterschool, achterin de verpleging. Alleen als het erg mooi weer was werd er iets zichtbaar, want dan kwamen er wel eens van die witte spijlenbedjes naar buiten. Er hangt me ook iets van bij dat er gehandicapte kinderen waren.


Datum: 14-04-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

Achter het rectoraat lag een flinke lap grond. Het voorste gedeelte was siertuin en het achterste moestuin. Helemaal achterin waren een soort stallen. Daar werden o.a. varkens gehouden. Daarnaast was er een grote kippenren. Het klooster was redelijk zelfvoorzienend. Deze activiteiten waren in handen van de broeders. Je had een broeder portier, broeder kok, broeder tuinman, broeder koster enz. De paters waren er voor het pastorale werk, de broeders voor de ondersteuning en de huishoudelijke activiteiten, zoals dat bij vrijwel alle congregaties en ordes was en soms nog is.


Datum: 14-04-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

De kleuterschool was een zgn. Fröbelschool, d.w.z. dat er gewerkt werd volgens de filosofie van Friedrich Fröbel, een 19e eeuws Duitse, opvoedkundige. Hij ging daarbij uit van een goddelijke eenheid in de natuur, waarbij geestelijke training als fundamenteel principe werd toegepast. Papiervouwen achtte hij een uitstekende methode om kleuters te laten kennismaken met abstracte structuren. Driedimensionale lichamen als de bol, de kubus en de cilinder zouden de ontwikkeling mede stimuleren. Dit idee leidde tot de eerste blokkendozen. De nadruk lag volgens Fröbel op: 1. een plezierige leeromgeving 2. eigen activiteit van kinderen 3. lichamelijke beweging. De kleuterschool van de zusters voldeed denk ik hier aan. Ik heb wat matjes e.d. gevlochten. Er was ook een speelzaal met allerlei "gereedschap" als klimtoestellen en "Zweedse" banken e.d. Later werd de term Fröbelen wat denigrerend gebruikt en werd de naam zelfs vernederlandst tot freubelen. De methodische aanpak heeft in ieder geval de pedagogiek mede gevormd.


Datum: 16-04-2010
Naam: Rina van Alphen-Kessels  
img

Tussen de twee kloosters liep achter de poort een pad naar de St. Bernadette kleuterschool. Die kleuterschool werd geleid door de Zusters van Liefde. Ik kan me alleen Zr. Gemma, juffr. Riet en juffr. Tini nog herinneren van die school. Wat ik me ook nog herinner was dat er aan de kapstok zakjes hingen met daarin de zgn. oversloffen. We mochten niet met onze gewone schoentjes naar binnen en moesten daarom de sloffen aan. Heb in 1960-61 daar op school gezeten.


Datum: 16-04-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

De zusters die daar werkten waren de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, de vrouwelijke tak van de paters en broeders van de MSC. Zij hadden (hebben) hun moederhuis in Tilburg en hun bakermat in Issoudun in Frankrijk.


Datum: 15-08-2014
Naam: Lenie Streun Thans  
img

De St. Bernadette Fröbelschool is geopend in 1933 0f 1934. Ik ben er heen gegaan voor twee jaar, voordat was de school in het "Gebouwtje" aan het Arnoudinaplein. St. Bernadette was voor die tijd een modern gebouw en tamelijk groot in lengte. Veel ramen in de klassen en zelfs in de gang. Er waren minstens 7 klaslokalen en een groot lokaal met toiletten, fontein en twee grote kasten waar vuilnisbakken in stonden.
Zr. Virginie was hoofd van de school. Er waren ook niet katholieke kinderen op deze school. Later werd een van de klassen gebruikt als tweede klas van de lagere school met juffrouw Schellekens als onderwijzeres. Vanuit deze klas heb ik mijn eerste H. Communie gedaan op 24 October 1937.
Het kindertehuis is gestart ongeveer 1945 en later naar Veldhoven verhuisd in een prachtig nieuw huis in de bossen. Mijn zus was kinderverzorgster in Tivoli en later in Veldhoven.