Fotonr.: 1946
Bijdrager Ton Boertien
Jaar: 2005
Locatie 1.:Stratum |233 Sintenbuurt |Heezerweg
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Stratum, St Jozef-Mariaschool / De Zevensprong

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Voormalige RK Meisjesschool

Beschrijving Hier een opname van de voormalige RK Meisjesschool (?) op de hoek van de Heezerweg Tivolilaan. Nu is hier basisschool "De Zevensprong" gevestigd. Het gebouw is reeds zichtbaar op de luchtfoto 1943 uit 1944. Weet iemand de naam van de meisjesschool?
Geplaatst op 14-11-2005

Reacties

Datum: 16-07-0006
Naam: Anne Troost img

Dit was ik nog vergeten behoudens het boek hier boven wat ik aanhaal schrijft Pater Smulders in zijn Tivoli memories over de twee zusterscholen aan de Heezerweg. Hij heeft het dan over de jaren 1938-1939 toen hij naar Tivoli kwam. Dus voor 1940.


Datum: 14-11-2005
Naam: Anne Troost img

Zou het mogelijk zijn dat de naam van de school st. Jozefschool was ?


Datum: 15-11-2005
Naam: Herman de Kruyff img

Ik denk niet dat dit de St. Jozefschool was. Die was volgens mij in de Paul Krugerlaan.


Datum: 15-11-2005
Naam: Anne Troost img

Er zijn meerdere St Jozefscholen in Eindhoven, een in de Bloemfonteinstraat (die bedoel je misschien), een in de Geraniumstraat en deze. Alleen had ik het fout geschreven het moet zijn st Josefschool. Volgens mijn vrouw, die heeft er op school gezeten. Op de website schoolbank.nl staat de naam eerst als St Josef/Mariaschool later noemen ze hem de Tivolischool en dan zoals in het onderschrift bij de foto.


Datum: 12-02-2006
Naam: Frans Delhaes img

Dit is wel degelijk de Mariaschool. De ingang was aan de Heezerweg maar deze foto moet genomen zijn aan de zijde van de Tivolilaan.


Datum: 12-02-2006
Naam: Anne Troost img

Inderdaad is deze foto genomen op de kruising Heezerweg en de Tivolilaan. Toch ben ik het niet eens met de naam Mariaschool. Dit blijkt uit de afbeelding van een rapport uit de jaren vijftig op foto 2921. Aardig als mensen nostalgische voorwerpen bewaren.


Datum: 13-02-2006
Naam: Frans Delhaes img

Hallo Anne, bedankt voor je opmerking. Ik ben het nog niet helemaal met je eens. Zou het kunnen zijn dat de andere school (er waren immers twee ingangen)de Mariaschool was?


Datum: 13-02-2006
Naam: Anne Troost img

Frans, de rapporten lopen door tot 1963.In ieder geval tot dat jaar was het St Jozefschool. Ik geef boven al aan dat de naam Mariaschool ergens gebruikt werd. Er is wel een tijdje een tweede ingang geweest maar dat was tijdens een verbouwing. De kleuterschool was de Bernadetteschool en de jongensschool zat aan de andere kant. We zoeken verder en wie weet, maar voorlopig houd ik het op de st. Jozefschool.


Datum: 13-02-2006
Naam: Frans Delhaes img

Nogmaals de naam van de school. Ik heb met mijn zussen gebeld en daar heb ik het volgende van te horen gekregen. Als je vanaf de Heezerweg kijkt heb twee ingangen, links was voor de Mariaschool en nu komt het, de rechter ingang was voor de Sint Jozefschool. Mijn oudste zus Nelly zat op de St Jozefschool en mijn zus Martha zat op de Maria school o.a. bij juf van Drift en zus Nel zat ook in de zesde klas bij nonneke .... (kits). Op de Mariaschool zaten in meerderheid kinderen uit Tivoli en op de St. Jozef school de kinderen uit de Kruidenbuurt, dus de andere kant van de Heezerweg.


Datum: 14-02-2006
Naam: Anne Troost img

In het boek "Alles wat hier leeft, spint, twernt of weeft" van Jean Coenen staat: "Op 1 mei 1930 werd de school in gebruik genomen. De R.K.School te Tivoli werd op 1 september 1939 gesplitst in de St.Jozefschool en de St Janschool, terwijl de St. Jozefschool in 1940 weer werd opgesplitst in een jongensschool (St. Jozef) en een meisjesschool (Maria)." Uit het voorgaande blijkt dat er inderdaad sprake is geweest van twee scholen in een gebouw. Uit de gegevens die we tot nu hebben is de naam later weer samen gevoegd tot De St.Jozef- en Mariaschool. Wanneer dit is gebeurd is onbekend. Op een van de rapporten zoals boven is afgebeeld komt de naam van Juf. van Drift als ondertekenaar voor en namen van nonneke's. Dus die gaven aan beide zijden les. Twee scholen een adres.


Datum: 14-02-2006
Naam: Frans Delhaes img

Ben erg blij dat we er nu toch uit gekomen zijn.


Datum: 27-04-2006
Naam: Hans Biermans img

In de vijftiger jaren was het hoofd der school van een der beide meisjesscholen ene Zr. Raymunda. Zij onderwees daar in de zelfde tijd als "nonneke Kits" Deze laatste is in de zeventiger jaren in het Moederhuis van de Zusters in Tilburg (Bredaseweg) overleden.


Datum: 16-06-2006
Naam: Hans Biermans img

Hoe het in 1930 was, weet ik niet, maar in 1942 en -43 zat ik bij de nonnetjes op de kleuterschool, die links van de bovengetoonde school aan de Heezerweg lag. In 1944 ging ik naar de 4e Philipsschool, inderdaad in Tivoli, maar toen stond bovenstaande school er volgens mij al wel


Datum: 16-06-2006
Naam: Anne Troost img

Beste Jan, het is toch echt zo dat, zoals ik hierboven al schreef, de beide scholen er in 1930 al stonden. Het klopt dat er in de Jaguarststraat scholen stonden maar ik dacht dat dat naast de Philipsschool ook een Nutsschool was.Maar ik kan mij vergissen in iedergeval over de school aan de Heezerweg vergis ik mij niet.


Datum: 17-06-2006
Naam: Jan de Keijzer img

Ik wil nog wat kwijt, de school die ik bedoelde aan de Jaguarstraat was een lang laag houten gebouw. Dan Pater Smulders is ongeveer 1947/1950 in de parochie gekomen, in de plaats van Pater de Graaf of Graft die naar de missie vertrokken is. Dan mijn 1ste communie, die heb ik gedaan in de oude kerk aan het Arnaudinapleinin 1936, de nieuwe kerk die ze nu afbreken is in 1941 ingezegend door Mrg van Diepen. Als je nu alles een beetje op een rijtje zet, dan komen we er wel uit. Mijn leeftijd is 77, en mijn geheugen is nog prima in orde.


Datum: 21-06-2006
Naam: Hans Biermans img

In october 1947 stierven, enkele dagen na elkaar, mijn twee tweeling-broertjes. Dat was heftige "sensatie"in die tijd! Mijn moeder maakte geschiedenis, door niet, na de kerkdienst met de dames naar huis te gaan, maar met de heren mee naar het kerkhof. "Tenslotte zijn het mijn kinderen, ' zoals ze terecht zei! Ik weet heel zeker, dat Pater Smulders toen al tenminste enkele jaren 'in Tivoli stond' evenals o.a. pater Timmermans. Rector was Pater van Vollenberg (St. Jozef is pas later een zelfstandige parochie geworden, was eerst een rectoraat onder de St Gerardusparochie.


Datum: 16-07-2006
Naam: Gerry Boons img

Het waren in het begin twee scholen maar later is het een school geworden wij zaten met het Konings-Garde op de zolder van deze school aan beide kanten van de zolder. Rakkers I en Rakkers II. Ton Vermegen met Rakkers I aan de ene kant en wij met Rakkers II aan de andere kant


Datum: 16-07-2006
Naam: Jan de Keijzer img

Het waren indaad 2 scholen, maar deze scholen waren er nog niet in 1930. En waarom niet? Ik zat in 1940 tot/met augustus 1942 op de 4de Philipslagereschool in de Jaguarstraat. En in die straat stond de RK Meisjesschool met de ingang aan de Heezerweg en de Philips Lagere School huurde in die jaren 1 klaslokaal van de RK Meisjesschool.


Datum: 02-10-2006
Naam: Ans Hulshoff van Oers img

Ik heb nog een oud rapport van mezelf uit 1952 waar op de omslag staat: R.K. Meisjesscholen - Heezerweg 347 Eindhoven, verder wordt er dus geen Jozef of Maria genoemd. Namen van nonnen: Zr. Evarista, Zr. Anastasia, Mevr. Geraedts, Juffr. Schellekens, Juffr. Hornman (erg bekend), Zr. Henria (nonneke kits).


Datum: 15-10-2006
Naam: Loes Puplickhuizen Reijnen img

Ik heb ook op de meisjesschool gezeten op de Heezerweg en heb in de vijfde en zesde klas ook nonneke kits (Zuster Henrietta) gehad en in de eerste klas Zuster Evarista, dat was een schat. Woon al 43 jaar in Canada en mijn zus Miep heeft mij de email gestuurd over Eindhoven in Beeld. Hardstikke leuk om die dingen uit te zoeken. Keep up the good work!!!


Datum: 17-10-2006
Naam: Miep Hesemans Reijnen img

Ik ben de zus van Loes Puplickhuizen en heb op die school gezeten in klas 1t/m de 5 daarna zijn wij verhuisd naar Limburg, in 1964 zijn wij weer terug naar Eindhoven gekomen. De namen die ik kan herinneren van de docenten zijn Zr Everista. Juffr Mors. Juffr Horman en Juffr Gerards? Die oude foto`s vind ik altijd hartstikke leuk.


Datum: 17-10-2006
Naam: Ellen Balemans img

Wat kunnen mensen toch verschillend zijn. Ik heb in 1957 bij zuster Evarista in de eerste klas gezeten, ik kwam ergens midden in het schooljaar daar terecht vanaf de meisjesschool aan het Hofke. Aan zuster Evarista heb ik trauma's overgehouden! Ik zat in de bank met een meisje dat steeds vond dat ik op haar helft kwam. Met de handwerkles heeft ze met een breipen een scheidslijn op de bank gekrast. Zuster Evarista werd woedend toen ze na een paar dagen die kras zag en vroeg wie het gedaan had. Mijn buurvrouw hield haar mond en ik kreeg de schuld. Evarista kwam tot de conclusie dat ik het gedaan had met een kroontjespen. En voor straf mocht ik de rest van het schooljaar alleen nog maar met potlood schrijven. De vernedering. Gelukkig was in de tweede klas de noodschool van onze eigen parochie klaar (Pius X) en kon ik daar naar school. Of ik van de hel naar de hemel ging, zo voelde dat!


Datum: 17-10-2006
Naam: Anny Meijer img

Ik heb van van 1959 tot 1965 op de St. Jozefschool aan de Heezerweg. Het hoofd van de School was zuster Aquina, de juffrouws waren juffrouw van de Ven, Juffrouw Hornman, en juffrouw van de Drift. De nonnen zuster Philaberta, zuster Elisabeth, die was nog heel jong en ze heel erg lief. zuster Canisia (nonneke kits) de handwerknon en gaf zangles. Ik heb op schoolbank schoolfoto's staan waar de nonnetjes opstaan. +++Hmm en waarom niet hier?+++Hans


Datum: 05-02-2007
Naam: Henriette van Rooy img

De kabouters en gidsen waren op zaterdagmiddag te vinden op de zolder van de St. Jozefschool. zie foto 8942. Het was de St. Odorada groep heb ik vernomen van de Radie (leiding uit die tijd). Zelf was ik de naam kwijt. 


Datum: 06-02-2007
Naam: Fenny Mathijsen img

Ik weet niet hoe het voor 1940 was, maar in de jaren 1949 en 1950 zat ik op de Philips kleuterschool in de Jaguarstraat. Dat was een houten gebouw. Daarnaast was de 4e Philips lagere school.


Datum: 12-03-2007
Naam: Henriette van Rooy img

Mijn moeder Dinie Klein-Kiskamp heeft ook net als ikzelf en mijn zussen op de kleuterschool gezeten aan de Heezerweg. Zij had nog een foto deze is te zien onder foto 9778. Misschien herkent iemand zichzelf


Datum: 28-04-2007
Naam: Roos Dielissen-Horsten img

Heb ook op de Heezerweg op school gezeten St Jozef/Mariaschool van 1953-1960. De naam Juffrouw van de Laar zie ik er nog niet bij staan.


Datum: 07-05-2007
Naam: Martha van Maanen-Deen img

Door foto 2921 ben ik gaan zoeken naar mijn oude schoolrapporten. De school heette inderdaad St. Jozefschool. In september 1954 ging ik naar de eerste klas bij juffrouw v.d. Heuvel. Ik vond het niet leuk want ik moest meteen de hoek in omdat ik rouwrandjes onder mijn nagels had. Klas 2 was zuster Anastasia, klas 3 mevrouw Houben. Juffrouw Saris nam klas 4 onder haar hoede. Juffrouw Schellekens had klas 5 onder haar bewind. Als laatste mocht ik bij zuster Henria in klas 6 plaatsnemen. Als je bij haar voorin de klas moest zitten was je nog niet jarig, want als zij sprak dan had je een paraplu nodig, want zij sproeide. Daarom de naam "nonneke kits". Ik genoot altijd van haar geschiedenislessen.
<<< kun jij jouw emailadres ook even sproeien? (Peter) >>>


Datum: 17-06-2007
Naam: Anne Troost img

Ik twijfel aan niemands geheugen ook niet aan dat van Pater Smulders. Hij schrijft in bovengenoemd boek dat hij in 1938 ter vervanging van inderdaad Kapelaan Toon de Graaf naar Tivoli is gekomen.Hij is dus gekomen toen de noodkerk nog in "bedrijf was".Ook volgens Pater Smulders is de inzegening gedaan door Mgr Mutsaers.


Datum: 10-07-2007
Naam: Mieke van Baalen-van der Linden img

In 1950 ben ik naar de eerste klas gegaan, volgens mij bij juffr. Saris. Wij zaten aan de voorkant op de zolder. Daarvoor moesten we een wenteltrap opgaan waarna we bij onze klas kwamen. De tweede klas zat ik bij juffr. v.d. Drift. Zij kwam altijd op de fiets naar school en in de winter had ze dan een broek aan onder haar rok die ze dan achter in de klas uittrok. Oh wee, diegene die dan durfde om te kijken. Derde en vierde klas was een combinatieklas, weer op de zolder maar dan gingen we achterom naar boven. Eerst een lege ruimte op zolder, dan klas 3/4, daarachter klas 5, dacht ik. Daar heb ik ook gezeten met als onderwijzeres juffr. Hornman of Horneman. Zesde klas, och hemel, inderdaad nonneke kits, zuster Henria. Een heel klein nonneke waarvoor voor in de klas een verhoging was gemaakt. Buiten dat ze zeer vochtig sprak was het ook een zeer vervelende non. Zij wilde ons zo goed mogelijk afleveren aan de volgende scholen. Begrijpelijk maar daar sloeg zij in door. Ging de bel voor het einde van de school, zij ging altijd langer door. Ik weet ook niet hoe vaak wij geen speelkwartier hadden want dat was zonde van de tijd. Ook liet ze zo vaak ze kon de gymles vervallen. Ik heb altijd heel graag op die school gezeten behalve dan de zesde klas. Je ging de school vanaf de Heezerweg binnen via een poort waarna je onder een afdak kwam en dan op de speelplaats. Aan de achterkant van het gebouw was nog een kleinere speelplaats. Daarop speelden de jongens toen de St. Janschool (de jongensschool) ruimte tekort kwam en er een of twee klassen op deze school op zolder waren ondergebracht. In die tijd was het ondenkbaar om jongens en meisjes gemengd op de speelplaats te laten spelen. Ik heb nog een foto van de vijfde klas die ik op deze site zal zetten. Moet nog even uitzoeken hoe ik dat moet doen. Veel kinderen ken ik nog van gezicht maar niet van naam. Leuk om alles zo over deze school en over de kleuterschool te lezen. Ook mijn zussen Marianne en Ans hebben op deze scholen gezeten.


Datum: 17-10-2007
Naam: Josiena (Zus) img

Ik vind het leuk allemaal dit te zien ik heb zelf ook op die school gezeten op de Heezerweg van 1951 tot 1956. Toen ben ik gaan emigreren naar New Zeeland met mijn verloofde. We wonen nu al 50jaar hier.


Datum: 06-11-2007
Naam: Bauke Hüsken img

Ik doe regelmatig historisch onderzoek naar diverse panden in de gemeente Eindhoven en ik heb in een bouwvergunning van de gemeente Eindhoven de exacte data van de bouw van deze school gevonden. Het zou best kunnen dat er op de plaats van deze school vanaf 1930 een andere school gestaan heeft, maar het huidige gebouw is gebouwd van maart 1938 tot oktober 1938. Het werd gebouwd als 13 klassige meisjesschool door de Tilburgse architect F.C. de Beer


Datum: 06-11-2007
Naam: Josiena (Zus) de Haan van Lit img

In de Kalmoesstraat woonde mijn vriendin Rietje Pruim. Helaas is Rietje overleden 4 jaar geleden, ze was getrouwd met Jan Merkelbach en samen zijn ze al een paar keer bij ons geweest in Newzealand.


Datum: 06-11-2007
Naam: Anne Troost img

Voor 1938 wel een noodschool gesticht, de zogenaamde St. Janschool (volgens het boek van Jean Coenen zoals boven vermeld), waar die toen stond weet ik niet maar dat kan wel in de Rector Baptiststraat zijn geweest. Wat je schrijft Bauke komt overeen met wat ik gevonden heb in het boek van Jean Coenen zoals hierboven beschreven


Datum: 07-11-2007
Naam: Henriette van Rooy img

Waarschijnlijk stond de kleuterschool er eerder, want mijn moeder is van 1931, haar zus is iets jonger. Ze staan samen op foto 9778. De muur om de school is er ook nog niet.


Datum: 07-11-2007
Naam: Anne Troost img

De kleuterschool bestond ook wat eerder maar niet aan de Heezerweg. Die was in een woonhuis op het Arnaudinaplein. Later in het ontmoetingsgebouw op hetzelfde plein. Zie foto 519 en foto 2310


Datum: 28-12-2007
Naam: Truus van Ostade img

De kleuterschool was aan de Heezerweg naast het nonnenklooster in 1950. De meisjesschool was opgesplitst in 2 scholen, een voor de Tivolibewoners en een voor de Floralaan en omgeving: De St Jozef en Maria. Ik zat bij Juf Saris, Juf de Neve, Juf v.d. Laar. Van de 6e ben ik vergeten van wie ik les had. Ik woonde op de Verlengde Heezerweg van 1949 tot 1953 .


Datum: 29-12-2007
Naam: Henriette van Rooy img

Waarschijnlijk zat je in de 6e klas bij Juf. Schellekens. Daar heb ik bij gezeten en ze was er ook al toen mijn moeder daar zat.


Datum: 29-12-2007
Naam: Truus van Ostade img

Nee ik zat bij een nonnetje zij was het hoofd van de rechterkant van de school ,de Tivolikant. Bij mij in de klas zaten Nellie Veld, Bep van de Moosdijk, Annie Bierings, Ellie Klumpkens enz. Juf Schellekens was hoofd van de andere kant van de school, maar ik ken haar wel. Aan de andere kant zaten de kinderen van Panken, hun vader was schoolhoofd van de jongensschool.


Datum: 01-01-2008
Naam: Henriette van Rooy img

foto 519 geeft aan dat de kleuterschool tot 1934 in het nieuwe verenigingsgebouw zat, dan is foto 9778 van 1936.


Datum: 03-01-2008
Naam: Truus van Ostade img

Wat leuk, zo was het. Ik zat in de 4de klas bij Juf Neve en mocht soms de zusters helpen met de school opruimen. en het was in 1950 -51.


Datum: 29-01-2008
Naam: Mieke van Baalen-van der Linden img

Ik heb nooit geweten dat er door de meisjes gebruik gemaakt werd van twee ingangen. Ik interpreteer dit als twee ingangen aan de Heezerweg of wordt er bedoeld dat er twee ingangen waren vanaf de speelplaats. Dat klopt wel. Ging de bel, dan moest iedere klas keurig in de rij gaan staan, stil zijn en zo ging klas na klas de school in. De jassen werden in de gang opgehangen en in stilte gingen we de klas in. Bij het lezen moesten we, zeker in de laagste klassen, met de linkerhand op de rug zitten en onder de rechterhand hadden we een stukje karton waarmee we regel voor regel mee konden lezen. Op die manier kwamen er geen vlekken in de boeken en geen ezelsoren aan de bladzijden. Leuke herinneringen zijn dat. Hoe anders was dat alles dan tegenwoordig. Kreeg je straf dan moest je vooraan in de klas op je knieën zitten, zolang het de leerkracht nodig vond. Ik kan mij niet herinneren dat er ooit iemand naar de gang werd gestuurd. Was het vastentijd, werd iedere ochtend gevraagd wie er 's ochtends naar de mis was geweest. Iedereen had een kaart gekregen aan het begin van de vasten. Was je naar de mis geweest, mocht je het vakje van die dag kleuren of er iets in tekenen. Ik had nooit veel vakjes vol, wij waren niet zo kerks.


Datum: 30-01-2008
Naam: Jo Geerings img

Ik ben in 1941 naar de kleuterschool gegaan aan de Heezerweg naast het Nonnenklooster en in 1943 naar de jongensschool dat was de St.Jansschool achter de Tivolikerk nu de Rector Baptistlaan in die tijd waren er alleen maar weilanden tegenover de school.


Datum: 30-01-2008
Naam: Truus van Ostade img

Ja Mieke er was een ingang aan de Heezerweg en 2 ingangen op het schoolplein. Wij moesten rechts binnen aan de kant van de Tivolilaan. En dat van die missen s, morgens kan ik me nog goed herinneren, vreselijk was dat en bang was je ook. Ik ben pas daar op school gegaan in de 3de klas bij juffrouw Saris. Wij woonden toen op De verlengde Heezerweg tot 1954. Herinner jij je de speeltuin nog op het Arnoudinaplein daar brachten we veel tijd door met rolschaatsen en kattenkwaad. het was een te gekke tijd.


Datum: 24-02-2008
Naam: Gerard Hunnersen img

Ook ik ben in 1941 naar de kleuterschool gegaan op de Heezerweg en in 1943 naar de jongensschool aan de Thijmstraat, de Franciscus Xaveriusschool. Wij woonden in de Kruidenbuurt en mijn zus Anneke Hunnersen zat op de meisjesschool aan de Heezerweg.


Datum: 25-02-2008
Naam: Zus dehaan img

Ja, juffrouw Saris en juffrouw Schellekes kan me goed herinneren. Ik ging in de 5de klas van school, ik zat boven het derde raam links van de boom. Kan me nog goed herinneren dat er een meisje op school dikwijls de stuipen kreeg op de speelplaats. En wij moesten kousen stoppen van de nonnen. En aan de pastoors daar had ik een gruwlijke hekel want thuis hadden wij 8 kinderen en donderdagavonds moest ik dan kousen stoppen, een doos vol en de kousen van de nonnen en pastoors waren dan keihard je kon er haast niet met de naald door heen komen. Maar ik moet zeggen, nou kan ik geen gaatje in de kousen zien, dat moet dan meteen gemaakt worden. Maar ben dankbaar wat ik allemaal geleerd heb vroeger, de kinderen van tegenwoordig kennen niet veel, zielig hè. Maar zo verandert de tijd. Mijn halfnichtje Annie Donkers zat ook op die school, je weet wel voor het vasten snoepjes bewaren of naar school brengen. De juffrouw deed het dan in een blik. Welnu, Annie moest even op de klas letten want de zuster moest even weg. Annie had alle snoep uitgedeeld en werd onmiddellijk naar huis gestuurd en mocht niet meer naar die school. Ja het was streng.
Annie Woonde in de Korianderstraat? Haar zusje heette Coby. Annie is later getrouwd met Jopie de Bont, die woonde achter ons in de Venkelstraat. Annie en Jopie wonen al sinds de jaren 60 in Amerika en ik in New Zealand en heb nog steeds contact met hen, dat is wel leuk.


Datum: 25-02-2008
Naam: Jeanne-Melters-Hooijen img

Ik heb er op school gezeten van 1941 tot 1945. Ik kwam er in de 2e klas bij juffrouw van de Drift, 3e klas herinner ik me niet meer, 4e Juffrouw van de Donk, die kwam uit Den Bosch, wij brachten haar altijd een eindje weg richting station, 5e juffrouw van de Laar en 6e Zr. Adelberta, dat was een verschrikking. We hadden toen vanwege de oorlog onregelmatig school. De St. Janschool was bezet door de Duitsers, later door de Engelsen. Het was een fijne speelplaats om te spelen want er was een strook zand omheen en daar kon je weer een ander soort spelletjes op spelen. Als het 's winters vroor, goten ze water over de speelplaats en konden we slibberen. Sommige nonnen waren nog zo sportief dat ze meededen. Ik heb er wel goede herinneringen aan.


Datum: 19-04-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Deze school uit het einde van de jaren '30 is een van de 'nieuwe' gemeentelijke monumenten. Bron: Website Henri van Abbestichting


Datum: 19-04-2009
Naam: Jeanne -Melters-Hooijen img

Ik herinner me ook nog, dat we in de oorlog soms oefeningen hadden in geval er luchtalarm was. We moesten dan in de gang op de knieën gaan zitten, ik geloof met het gezicht naar de muur en vooroverbuigen en de handen over het hoofd leggen. We vonden het wel een leuke onderbreking van de lessen. Gelukkig hadden de meesten nog geen benul van gevaar. Op de gang hingen schilderijtjes met afbeeldingen van de "Werken van barmhartigheid", zoals de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken, enz.


Datum: 15-07-2009
Naam: Ties van den Berge img

De meisjesschool was een dubbele school. De ene heette St. Josephschool en de andere Mariaschool. Uiterst rechts achter de boom was een aanbouw waar de parochiële uitleenbibliotheek was gevestigd die in mijn jonge tijd gerund werd door Pater Timmerman. Zijn bibliothecaresses mochten niet zomaar elk boek meegeven. Je werd, zouden we nu zeggen, zorgvuldig gescreend voor je bepaalde boeken meekreeg. Voor in de boeken stonden stempels met leeftijdsaanduidingen, b.v. een rond stempel met "volwassenen".
Verder had de parochie ook twee jongensscholen, de Franciscus Xaveriusschool aan de Thijmstraat met als hoofd de heer Kalkhoven, en de St. Jansschool met als hoofd de heer Theo Panken van de Floralaan. De heer Panken was getrouwd met een van de dochters van burgemeester van Engeland, de laatste burgemeester van Tongelre. De parochie was in die tijd zeer kinderrijk. Daar kwam dan nog de baby-boom van 1947 overheen en toen werden scholen vaak te klein. Zo is de St. Jansschool toen flink uitgebreid, tot de huidige omvang. 12 klassen van 40 of meer kinderen was toen heel gewoon.


Datum: 15-07-2009
Naam: Lieke Slegers img

Volgens mij waren er in de jaren 50 in Eindhoven meerdere onderwijzers met de naam Panken. Ook herinner ik me een onderwijsinspecteur met de naam Panken. Wie weet hier meer van?


Datum: 12-12-2009
Naam: Ria Bierens img

Wat leuk de naam Truus van Ostade te lezen. Truus heeft nog in mijn poeziealbum geschreven en iets erbij getekend. In dat laatste was ze heel goed. Ook ik ben in de derde klas bij 'Juffrouw Saris' begonnen. Het was een goede, onbezorgde tijd, alleen aan de nonnen heb ik slechte herinneringen. Ik had in de 6e klas zuster Agnes, die nu niet bepaald voorop liep met progressieve denkbeelden. Ze vond dat arbeidersdochters niet mochten 'doorleren', zoals men dat toen noemde. Ik hoor haar nog zeggen, nadat ik kenbaar gemaakt had voor het Catharinalyceum toelatingsexamen te willen doen "hoogmoedswaanzin". Ik kende het woord niet, maar begreep de strekking wel. Over opvoedkunde gesproken!
Mijn moeder was protestant en die zou volgens haar "in de hel verbranden".
Maar goed, over mevrouw de Neve niets dan lof, over juffrouw Saris ook en van mevrouw De Laan mocht ik na de pauze altijd koffie rondbrengen.
Mijn zusjes zaten op de andere school; volgens mij zat ik op de Josef- en zij op de Mariaschool.
Ik zou het erg leuk vinden als ik leerlingen uit die tijd weer eens zou ontmoeten en met hen over die tijd zou kunnen praten.