Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1948
Locatie 1.:Tongelre |328 Tongelresche Akkers |Doolplein*
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Woonwagenlocaties |Zwaaikom
Woonwagenkamp aan de Zwaaikom. (2)
Reacties
Naam: Gijs Dijsselbloem
Ik heb verschillende keren slachtoffer gespeeld bij oefeningen van de BB en de BZB. In de straat tussen de huizenblokken werd zelfs een vliegtuigwrak gelegd en in brand gestoken om het echt te laten lijken. Ook deden wij mee aan oefeningen op de gemeentewerf, waar een ruïne was nagebouwd en waar wij regelmatig gered werden.
Naam: Wil van Hout
Achter de garage van Rob Scherf lag de gemeentewerf waar de B.B. altijd oefende. Het zou mij niets verwonderen als de nishutten op foto 7444 een deel van de gemeentewerf zijn geweest. Ook was er een gemeentewerf achter de gashouder in de Quinten Matsyslaan, nadat hij op het stadhuisplein moest plaatsmaken.
Naam: Gijs Dijsselbloem
Wil van Hout, die gemeentewerf achter de witte gasketel heb ik al een keer vermeld in mijn commentaar op foto 2369. Bij de gemeente noemde men dat "Juliana drie" en Harrie Hendriks was daar beheerder.
Naam: Wil van Hout
Gijs, we kunnen het niet genoeg vertellen, maar waar mijn interesse in het bijzonder naar uitgaat is Juliana 1. Wat weet je daar van? Het is nl. de plaats waar DAF zijn bijdrage geleverd heeft aan de bouw van de gashouder. Of dit bedrijf in het bezit van DAF is geweest en in welke periode. Meneer Huub maakte zoveel mogelijk alles zelf. Zoals de metalen spanten voor het te bouwen bedrijf aan de Geldropseweg. Die zijn in de Burgstraat gemaakt terwijl er tevens vrachtauto's gemaakt werden.
Naam: Gijs Dijsselbloem
Wil, ik ben in het bezit van een boekwerk: Herinneringen aan Stratum rond de eeuwwisseling opgetekend door Herman de Groot, geboren op 17 juli 1889 te Stratum en overleden op 19 maart 1982 te Stratum.
In dit boek wordt op een bijzonder leuke manier verteld wat er rond de eeuwwisseling in Stratum speelde. Het enige wat ik over Juliana heb gelezen is dat er in 1900 een vergunning was uitgegeven om aan de Voorterweg een sigarenkistenfabriek met directiewoning te bouwen. Verder wordt iedere straat, bijna ieder pand en bijna iedere persoon of familie genoemd en het is onvoorstelbaar hoeveel bekende Stratumse namen je daar dan tegenkomt.
Of de fabriek ooit eigendom van DAF is geweest, weet ik niet, maar dat zouden ze bij de gemeente toch moeten weten, want een gedeelte van dat gebied is nog steeds van de gemeente (milieustraat aan de Gabriël Metsulaan). Als je interesse hebt in dat boek, maak dan maar eens een afspraak om het in te kijken.
Naam: Gerard van de Vorle
Vaak hebben we er opnieuw materiaal aan moeten brengen om het pand brandbaar te maken voor de oefeningen van de BB. Toch is het wel eens misgegaan. We hadden in een deel van de kamer witte tempex plafondplaatjes aangebracht. Bij de brand waren vrijwilligers binnen aan het blussen toen de plafondplaatjes begonnen te smelten en zij de hete massa op hun lichaam kregen en er brandwonden aan overhielden. Een pijnlijke oefening.
Naam: Gerard van de Vorle
Is deze benaming wel goed? Dit is geen woonwagenlocatie. Deze huizen waren mede gebouwd voor bewoners van woonwagens die geen staanplaats konden krijgen of vinden. En als gewenning aan een gewoon woonhuis, maar ook voor probleemgezinnen. Het K.I.M. kreeg de begeleidende taak van de gemeente toegewezen.
Naam: Wil Deckers
In de jaren zestig was ik ook BB-er. Mijn drie broers waren dienstplichtig, waarvan een in Indonesië heeft gevochten. In mijn studietijd was ik verplicht opgeroepen als BB-er.
Vond ik een nutteloos tijdverdrijf en met mij vele anderen. Er was geen samenhang en men doodde de tijd met luisteren en knopen leggen. Oefeningen in de Zwaaikom, eerder vermeld in deze kolom, hier ging niks vanuit. Men zag het gewoon niet zitten wat ze in Den Haag wilden. Iedereen in onze groep was blij te kunnen "afzwaaien". Jaren later konden we het plunje inleveren met helm, schoenen etc. Den Haag kwam er achter hopeloos geld verbrast te hebben!
Naam: Ad Thijssen
Voor zover ik weet hebben ze ook nog een oefenterrein gehad aan het einde van de Geert Grotestraat aan de Puttersdreef, in Stratum.
Zie foto 12953.
Naam: Piet van de Kerkhof
Deze woningen staan niet op of bij het Doolplein maar aan de overzijde van het kanaal bij de zwaaikom in het kanaal, aan de zijde van het DAF-terrein. Je kon er komen vanaf een smalle weg vanaf de Poeiersebrug, parallel aan het kanaal, grenzend aan het DAF-terrein. Deze woningen hadden alleen elektra, geen riolering en een gezamenlijke waterpomp midden op het complex. Hier woonden o.a. mensen die eerst in een normaal huis in Eindhoven woonden, maar die huurachterstand hadden. Dan werden ze hier tijdelijk ondergebracht. Mijn familie woonde er en ik ben er in de vijftiger jaren vaak geweest
Naam: Paul van der Cingel
Ja Wil, dat vond bijna iedereen toen. Er werd nogal lacherig gedaan als het over de BB ging. Ik denk zelfs dat dat een van de redenen was de BB op te heffen. Ik kan me nog de landelijke hilariteit herinneren n.a.v. een advies van de BB voor een noodpakket dat iedereen in huis moest hebben. In dat pakket zou zeker, en nu citeer ik letterlijk, een sloopje erwten moeten zitten. Wat is daar om gelachen.