Fotonr.: 42650
Bijdrager Ronald Otter
Locatie 1.:Tongelre |328 Tongelresche Akkers |Orgelplein
Locatie 2.: Tongelre |328 Tongelresche Akkers |Kanaaldijk Noord
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Woonwagenlocaties
Onderwerp 2: Woonpanden en boerderijen |Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Orgelplein

Beschrijving Het Orgelplein in de nieuwbouwijk Tongelresche Akkers, beter bekend als Berkelbosch.

Het Orgelplein is een woonwagenlocatie met 23 standplaatsen. Hier vlakbij lag vroeger één grote woonwagenlocatie, het Doolplein. Maar mede door nieuw beleid van de gemeenteraad en ingegeven door een vete tussen de families Van Veen en Pruijmboom is besloten die grote locatie op te splitsen in kleinere locaties. Het Orgelplein is er daar één van.

Het ligt aan de rand van de wijk Berkelbosch en naast het sportpark van RKVV Tongelre, waar van oudsher veel woonwagenbewoners (reizigers) voetballen. Aan de andere zijde van het spoor ligt natuurgebied de Urkhovense Zegge, grenzend aan Nuenen en Geldrop.

Saillant detail: aan de overzijde van het Eindhovensch Kanaal, de Stratumse kant dus, was bij de zwaaikom vroeger ook een woonwagenlocatie maar dan van Sintizigeuners. Dit woonwagenkampje is bij een razzia door de Duitsers in 1944 ontruimd en de bewoners via kamp Westerbork uiteindelijk gedeporteerd naar Auschwitz en daar vermoord. Dit betrof de familie Steinbach. Zie ook foto's 23202, 35324 en 42640. (Red.)
Geplaatst op 05-08-2024