EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9282

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Seringenstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Kleuter- / Fröbelscholen

Onderwerp 3.:

Stratum, St Gerardus Majella

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kleuterschool, Seringenstraat

Beschrijving

Dit is een klassenfoto van mij op de (Maria)kleuterschool in de Seringenstraat (Bloemenbuurt). Ik ben het meisje, helemaal vooraan. Ik woonde in de Primulastraat op nummer 47.


Geplaatst op

15-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-02-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

De kleuterschool heette in deze tijd geen Mariaschool. De naam was Bewaarschool Gerardus Majella. Later (omstreeks 1950) kwam daar een Montessorischool bij. Dus Patricia misschien is dit wel het Montessoriklasje. De Mariaschool was de lagere school in de Begoniastraat.


Datum: 15-02-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik ging hier in 1951, vanaf mijn vijfde jaar, naar de Montessorischool. Het nonnetje (ze was maar klein) waar wij les van kregen was Zr. Wouterina.


Datum: 10-05-2007
Naam: Mieke Renders- De Greef  
img

De Montessorischool was er al in 1945. Ik heb er op gezeten van 1945 tot 1947! Volgens mij was Zr. Franciscus een van de kleuterleidsters.


Datum: 11-05-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Mieke weet je het wel zeker? Ik kan me natuurlijk vergissen maar ik heb een andere herinnering. Ik ben in 1947 naar de kleuterschool gegaan maar heb toen voor die tijd gewoon (fröbel)onderwijs gehad. Zover ik weet had men toen ook nog geen keuzemogelijkheid. Die keuze was er wel toen mijn zus in 1951 naar de kleuterschool ging en wel Montessorionderwijs of Fröbelonderwijs. Mijn ouders hebben, toen op aanraden van de zus van mijn vader die onderwijzeres was, ervoor gekozen om mijn zus naar het Montessorionderwijs te laten gaan. De leermiddelen en lesmethoden waren duidelijk verschillend t.o.v. mijn kleuterperiode, zo vertelde mijn moeder altijd. Mogelijk zijn er meer mensen die ook de Bewaarschool in de Seringenstraat hebben bezocht en er nog iets over te vertellen hebben. Ik herinner me nog zuster Servatia, juffrouw Tiny en een buurvrouw van ons was er ook kleuterleidster, juffrouw Gusta.


Datum: 11-05-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Het meisje vooraan in het midden met de 2 witte strikken is denk ik Lidwien Boscholtz uit de Cyclamenstraat.


Datum: 12-05-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Met bouwjaar 1943 heb ik ook op deze kleuterschool gezeten. Ik herinner mij wel degelijk dat er een keuzemogelijkheid was en ik denk dat het z.g. Montessori-onderwijs heel special was en daardoor ook duurder. Het was niet voor alle (gewone) kinderen weggelegd.


Datum: 12-05-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Henk, dat het Montessori-onderwijs duurder zou zijn denk ik niet. Het gaat hier alleen om, zoals Thérèse als schreef, andere leermiddelen en een andere lesmethode. Dit geldt ook b.v. voor Jena-plan en Dalton-onderwijs. Ik heb 3 kleinkinderen waarvan er 2 naar een Montessorischool en 1 naar een gewone kleuterschool gaan. Bij mijn weten is er wat dit betreft niets veranderd. En Henk, ik was ook maar een gewoon kind.


Datum: 12-05-2007
Naam: Hans Strootman  
img

In principe worden sedert de grondwet van 1917 het openbare en byzondere onderwijs door de overheid gelijk bezoldigd. Dat wil echteer niet zeggen dat b.v. via ouderbijdrage of lidmaatschap van stichting of vereniging er geen verschillen voor ouders bestaan in schoolkosten. Dat is wel degelijk het geval en daardoor kan er een drempel zijn om een bepaalde school niet te {kunnen) bezoeken. Hoewel dat niet noodzakelijk hoeft, zou een school die b.v. geen standaardleermiddelen hanteert, duurder kunnen zijn, maar er zijn genoeg voorbeelden dat dat door centrale inkoop die extra kosten beperkt kunnen worden. Zeker als de strijd om leerlingen losbarst, zullen de verschillen niet groot zijn. Maar er is vrijheid van onderwijs, het staat dus vrij om een eigen (duurdere) school te beginnen en daardoor een selectie te maken. Zoals Lieke al stelt, hoeft de manier van werken niet dus automatisch te betekenen dat dat kostenbepalend is.


Datum: 13-05-2007
Naam: Marijke van der Linden-Meyer  
img

Deze school is voor mij zeer bekend, heb er van 1962 tot 1979 gewerkt als montessorileidster, als juffr. Marijke. In die tijd waren er klassen met montessorimateriaal en in de andere klassen was het materiaal wat gevarieerder. Wat betreft het schoolgeld maakte e.e.a. echter absoluut niets uit. In die periode waren er 7! kleuterklassen met elk 40 kinderen, dus lekker druk met 'n individueel begeleidingssysteem. In mijn periode werkte daar o.a. juffrouw Trommar als hoofdleidster. In die tijd heb ik met veel collega's samengewerkt. Nog steeds zijn er contacten met diverse oud-collega's.


Datum: 24-07-2007
Naam: Nick Kempers  
img

Marijke, jij bent nog juf van mij geweest. Ik denk 1 jaar, want ik ben in 1963 naar de Tarcisiusschool gegaan. En je hebt in het stuk Cyclamenstraat gewoond tegenover het park. Daarvóór had ik juffrouw Margriet, een lange vrouw met zwart haar, jij was iets kleiner, kort donker haar en een vol gezicht (neeee, niet dik). Was jij haar opvolger? Ik kan me ook nog herinneren dat zij toen trouwde en dat onze klas daar bij mocht zijn. Margriet heeft mij volgens mij nog naar het ziekenhuis gebracht, omdat ik toen door een hondje werd aangevallen in de pauze. Ik rende naar binnen en vloog geloof ik de rokken in van Margriet, maar werd toch flink gebeten. Ik gilde de hele tent bij elkaar. En Trommar, die was geloof ik nóg kleiner, met een dikke bril. Ik geloof dat in in de klas op de begane grond zat, op de hoek van de Seringenstraat. Was dat een Montessorikleuterschool?


Datum: 23-08-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Ik heb vanaf 1947 op deze kleuterschool gezeten en ik weet dat er een Montessoriklasje was. Mijn oudste broer vond dat mijn ouders mij daar naartoe moesten doen, maar het gebeurde niet en ik denk toch dat dat om financieële redenen was. Ik herinner me dat er een poppenhoek was, ik was een echte poppenmoeder, dus ik was heel jalours op die kinderen in die klas. Wat deden wij allemaal op die school ? Kan me er niet zoveel van herinneren. De Montessoriklas was beneden aan de kant van de Begoniastraat en het lokaal was groter dan het onze.


Datum: 23-08-2007
Naam: Mieke Renders-de Greef  
img

Met veel plezier denk ik terug aan de tijd dat ik op de Montessorischool heb gezeten. Het waren twee zonnige klassen met openslaande tuindeuren. Ze lagen aan de achterkant van het gebouw, aan de tuin/speelplaats. Er werd veel gezongen, verteld en gedanst. Dat dansen deden we op muziek van een piano, die in de klas stond! De tafels en stoeltjes stonden, toen al, in een grote cirkel. Van het lesmateriaal herinner ik me alleen de staafjes met kraaltjes, waarmee we leerden tellen en een beetje rekenen. Later, op de lagere school, kwam ik er pas achter hoe fijn het op de Montessorischool was.


Datum: 24-08-2007
Naam: Elly van den Akker-van Hoof  
img

Heee, nooit iets gemerkt van verschillende soorten onderwijs op MIJN kleuterschool! Kwam in '62 als 4-jarige bij juf Ine te zitten en mijn vriendinnetje zat twee klassen verder bij juf Marijke die ik me nog goed kan herinneren. Nooit geweten dat er ander les- en speelmateriaal werd gebruikt!


Datum: 17-09-2007
Naam: Virginie Gras-Haemers  
img

He die Elly, zag je naam al regelmatig, heb ook op de kleuterschool '62 gezeten, weet niets van verschillende soorten onderwijs. Kan me de namen van juff. Ine en Marijke en juff. Trommar nog goed herinneren en de sloffen die we aan moesten. Later naar de Mariaschool, Begoniastraat, de Meisjesschool gegaan.


Datum: 08-11-2007
Naam: Margareth  
img

Goh wat leuk, ik kan me juf Marijke nog herinneren, zij woonde op de Roostenlaan bij iemand boven.
Zelf heb ik bij juf Trommar gezeten, dat was in 1969.


Datum: 10-11-2007
Naam: Will van der Linden  
img

Margareth, leuk dat je je nog herinnert wie juf Marijke was, maar ik woonde op de Cyclamenstraat op kamers en op de Roostenlaan woonde juf Lya


Datum: 03-12-2007
Naam: Jos Verleg  
img

Ik ben van 1957, en heb dus begin jaren zestig op deze kleuterschool gezeten, samen met mijn jongere broertje Ton. Later zijn we naar de Tarcisiusschool gegaan. Ik kan me nog herinneren dat juffrouw Trommar mij een keer optilde. Ook weet ik nog van schoolmelk en liga's die we op school aten. En in de klas was ook een soort muziekinstrument te bespelen; een serie bellen ('zilveren' schalen) op stokjes.


Datum: 01-01-2008
Naam: Jeanne Van Turnhout Kollenburg  
img

Naar mijn mening is het meisje met de twee witte strikken mijn zusje Marijke van Kollenburg, wonend in de Dahliastraat Zij was toen 5 jaar.


Datum: 01-01-2008
Naam: Leo de Wit  
img

Ik denk en weet bijna zeker dat het meisje in het midden boven met zwart haar en gestreept truitje mijn oude overbuurmeisje Wilma Smits uit de Fuchsiastraat9 is.


Datum: 02-01-2008
Naam: Lfm.bockholts  
img

Beste mensen, ik ben heel blij met deze foto. In jullie tekst staat mijn achternaam een beetje krom geschreven. Het moet zijn Bockholts. Ik heb een paar namen opgezocht uit mijn geheugen (ook op Schoolbank.nl) met foto's: Rina Smulders uit de Gladiolusstraat; Paul (?) Pollman Roostenlaan naast het gangetje. Zijn vader was musicus. Hij en Piet Tiggers hadden de zangbundel het Nederlands Volkslied gemaakt (naam even vergeten). Boven mijn hoofd staat ene Ronnie(?) Uit de Cyclamenstraat(?) Het meisje met de andere grote strikken woonde in de Roostenlaan. Zij speelde piano, had een broer die Ludo(?)heette. Was haar moeder een Duitse? Ik speelde wel eens met haar, ik vond haar erg aardig.


Datum: 02-01-2008
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

De achternaam van het zusje van Ludo is Thomassen, inderdaad uit de Roostenlaan. Volgens mij was het niet vader Pollmann, maar een oom die de liederenbundel Nederlands Volkslied heeft samengesteld. An Pollmann, de oudste uit dat gezin was lang een klasgenootje en vriendin van mij.


Datum: 03-01-2008
Naam: Lieke Slegers  
img

Liduine, de Ronnie die je bedoelt is Ronnie van Sprang.
Leo, voor Wilma Smits zie ook foto 8757.


Datum: 03-01-2008
Naam: Mieke Renders-de Greef  
img

Het meisje rechts vooraan is Angele Thomassen. Voor zover ik weet, is zij pianolerares geworden. Haar moeder was geen Duitse, maar een Belgische!


Datum: 04-01-2008
Naam: Lieke Slegers  
img

Jeanne, het meisje met de 2 witte strikken is heel zeker Liduine Bockholts.


Datum: 19-01-2008
Naam: LFM Bockholts  
img

Was Ludo ook de gymleraar van de H. Hart U.L.O? An Pollmann had daarna een zus die Trudy heette. Ook kwam ik regelmatig bij hen spelen. Zij woonde naast een gangetje. Op een reunie van het Catharinalyceum, heb ik haar gesproken. Zij woonde toen in Oegstgeest.


Datum: 19-09-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Enkele van deze kinderen zijn ook te zien op foto 22069. Ook de door mij genoemde Zr. Wouterina is daarop te zien.


Datum: 04-05-2017
Naam: Roos.Dielissen-Horsten  
img

Ik ben het meisje achteraan rechts ging hier naar toe in 1951.