EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8875

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Paul Krugerlaan

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

ETOS Kruidenier / Supermarkt

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vroeger was het ETOS.

Beschrijving

Komende vanuit de Stellenboschstraat in Tongelre loop je tegen dit gebouw aan. Vroeger zat hierin aan de linkerkant de ETOS-kruidenier en rechts de ETOS-drogist. Nu zit er geloof ik een soort gebedshuis in. Rechts om het gebouw heen liep je de Rustenburgstraat in, waar Piet de visboer woonde, die op zondag met een platte kar door de straten kwam en er zijn krabben, krukels en zure bommen verkocht. Ook woonde er in de Rustenburgstraat een van Eindhovens bekendste schilders: Kees Bol. Hij had achter in zijn tuin een atelier gebouwd.


Geplaatst op

02-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-02-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Toen wij in Tongelre woonden (1975-1985) zat hier een Albert Heijn die op de kleintjes paste. Nee, geen kinderdagverblijf.


Datum: 03-02-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Dit stuk straat heet al Jan v. Riebeecklaan. Hier was een schoenwinkel, boekenzaak en een buurtsupermarkt gevestigd (1950). Nu een frietboer?


Datum: 03-02-2007
Naam: Gerard Weijnen  
img

Dit is de Paul Krugerlaan, de Jan van Riebeecklaan eindigt rechts op de foto niet op het kruispunt, foto 7374, met de Rustenburgstraat. Toen ik als kleuter eind jaren 50 in de Stellenboschstraat woonde was dit een ETOS-winkel en is nu inderdaad een Turks gemeenschaps/gebedshuis.


Datum: 03-02-2007
Naam: Marijke de Groot-Thiijssen  
img

Nee Wil, een schoenenzaak heeft hier nooit gezeten volgens mij. Wel wat Ben schrijft, een AH. Of het moet inderdaad voor 1952 zijn geweest, het jaar dat ik daar kwam wonen als 1,5 jarige. Schoenenzaak (Den ouden) en buurtsuper (je bedoelt waarschijnlijk Jan de Wit) en frietboer (later) zaten in de zgn "Nieuwe winkels" aan de Jan van Riebeecklaan. Kijk maar eens naar de foto 8566. En ook Jan van Riebeecklaan eindje verderop aan dezelfde kant als deze ETOS zat ook nog een buurtsuper, de Klimop. Zie hiervoor foto 8565.


Datum: 03-02-2007
Naam: Gerard Weijnen  
img

Een foutje recht zetten, mijn commentaar moet zijn: De Jan van Riebeecklaan eindigt rechts niet op de foto op het kruispunt met de Rustenburgstraat, foto 7374.


Datum: 05-02-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

Om de hoek, in het eerste witte huisje van de Rustenburgstraat, links, zat een melkboer, Versmissen. Jaques Versmissen zat bij mij in de 5e klas op de St.Jacobusschool in de Bloemfonteinstraat.


Datum: 27-02-2007
Naam: Peter Heesakkers  
img

Waar later de Etos is gekomen lag vroeger een klein grasplantsoentje. In het eerste vooroorlogse huis aan de Paul Krugerlaankant, naast Etos, woonde een Fam.v.Erp. En ook Peter Cocu, de vader van de huidige PSV-speler Philip. Piet v.d. Broek stond beter bekend als Piet de Visboer, dus plaagde mijn jongste broer hem wel eens van "Piet hoe ist mi oew hundje" (het kleine paardje dat de wagen trok). Dan zei hij geérgerd "Kheb gin hundje" of "Des gin hundje".


Datum: 28-02-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

Ik herinner me wel een familie Cocu op de hoek van de Jan van Riebeecklaan en de Johannes Vermeerstraat.En die woonden weer naast de familie Lammers.


Datum: 06-03-2007
Naam: Peter Heesakkers  
img

Dat klopt Peter, daar zijn ze later naar toe verhuisd.


Datum: 27-03-2007
Naam: Peter Cocu  
img

Klopt Peter, wij kwamen ik dacht in 1956 daar wonen en zijn later verhuisd naar de Jan van Riebeeklaan 39 wel naast de Fam Lammers maar niet op de hoek. Aan de andere kant woonde de fam van Vroonhoven, mevr van Vroonhoven en mijn moeder waren zussen. De Etoswinkel, en vooral de pilaren golden voor ons als ideale doelpalen, alleen als je er een doorliet dan sprongen de dames van de kassa bijna uit hun stoel en stond de ruit te trillen. Mooie tijd geweest, toen kon je nog buitenspelen gewoon op straat en niet alleen op de stoep.
Wat een mooie site en wat staan er veel mooie foto's en verhalen op. Fantastisch.


Datum: 15-11-2008
Naam: Lambert Bogers  
img

in de jaren 1980,1990 heeft hier ook de A .markt gezeten.


Datum: 11-06-2009
Naam: Joep Brekelmans  
img

In de periode dat wij op de Paul Krugerlaan woonden, is naast ons de Etos gebouwd. De zaakvoerder was ene meneer Britsemmer. Mijn zus Rieky heeft nog een poos in het slagerij-gedeelte gewerkt. Op ons huis stond stond rechts de naam van de straat. Wij zijn destijds verhuisd omdat wij achter geen privacy meer hadden. Na ons is de fam. Cocu in het huis komen wonen.


Datum: 05-11-2011
Naam: A. Plasman  
img

In het rijtje dat naast de Etos winkel staat, de vooroorlogse woningen, woonden eerst Brekelmans, dan Smulders, Dirne, Althuizen, v Deursen , Sprenger, v.d.Looij, Wildenberg, dan mijn ouders: Plasman (mijn vader was Henk de krantenman.)


Datum: 12-04-2013
Naam: Peter Heesakkers  
img

Met pa Plasman liep ik in 1966 nog de Vierdaagse van Nijmegen. Het was zijn tiende keer toen. We waren toen in Nijmegen ook in hetzelfde onderkomen. Hij kreeg bij z,n intocht nog een versierde paraplu. Op een naam na, kan ik mij de namen die in jullie rij woonden nog herinneren. Met Toon en Peter Cocu deden we nog geregeld kopwedstrijden op het bredere trottoir naast ons huis met mijn broer Jos.


Datum: 02-01-2021
Naam: Jeanne Passon-v.d.Laar  
img

Ik heb daar nog ooit gewerkt, de vleeswaren snijden en verpakken voor de vleeswarenbak. Ik ben ook nog bevriend geweest met een zoon van Althuizen, die er vlakbij woonde.


Datum: 21-06-2022
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

De ETOS-winkel nam het grootste deel van gebouw in beslag (in mijn gedachte 2/3, linkse deel van gebouw). Het meest rechtse gedeelte was de drogist van ETOS. Een eind verderop, richting Doornakkers, kwamen op een gegeven moment aan de Jan van Riebeecklaan de nieuwe winkels, zoals wij ze noemden. Ook daar zat een drogist, de eerste winkel in de rij, genaamd De Walvis.