Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 2007
Locatie 1.:Tongelre |322 Doornakkers-Oost |Jan van Riebeecklaan
Jan van Riebeecklaan (2)
Beschrijving | De rij winkels tegenover de school, tussen de Johannes Vermeerstraat en de Gerard Davidstraat. |
---|---|
Geplaatst op | 15-01-2007 |
Reacties
Naam: Peter Vermeulen
Enkele commentaren zijn van foto 2174 naar hier verplaatst.
Prijden zat met zijn tabakszaak in het winkelgalerijtje tegenover de St. Franciscusschool. In het nieuw Tongelre van toen was daar een relatief groot winkelaanbod bij elkaar. Ik herinner me supermarkt de Klimop, Duizend en een (huish. artn/speelgoed), maar ook Jan de Wit (groenten en fruit), Den Ouden (schoenen) en een warme bakker die, twijfel ik, Klumpkens heette. De galerij maakt nu een wat shabby indruk.
Added by Ben Brekelmans on 10 January 2007.
De bakker was Van Eerd. Verder zat er slager Panken, een drogisterij en een zuivelwinkel, maar de naam daarvan ben ik kwijt. De Klimop (nu IFA) en Duizend en een zaten niet tegenover de school maar aan dezelfde kant. Eerst nog een rij huizen, dan de winkels.
Added by Ellie Tempelaars-de Graaf on 10 January 2007.
Klopt helemaal, Ellie! En Klumpkens zat dus vooraan op de hoek van de Paul Krugerlaan/Poeijersstraat.
Added by Ben Brekelmans on 10 January 2007.
De drogisterij was De Walnoot van Van het Hof en de zuivelwinkel was van Bressers.
Added by Fons Kappé on 10 January 2007.
En in het rijtje Jan van Riebeecklaan aan de kant van de school zaten van links naar rechts: kapper Peels, met om de hoek, trapje op, de herenkapper, dan de Klimopwinkel inderdaad van de fam. Roos en dan zoals Ben zegt: Duizend en één van de fam. V.d. Griend, huishoudelijke artikelen en luxe artikelen. De kerstballen die we er kochten hangen bij ons nog ergens in huis met Kerst.
Added by Marijke de Groot-Thijssen on 10 January 2007.
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
En dit is het rijtje winkels dat ik als kind heb zien bouwen en wat voor ons nog steeds de nieuwe winkels zijn. Van de eerste bewoners weet ik er nog een paar. Eerste rechts was de Walvis, (niet De Walnoot dus) drogisterij waar je voor 10 cent een puntzakje losse zeska's kon kopen, van die zoute bolletjes. Dan als ik mij niet vergis de zuivelwinkel van De Bresser, dan slagerij Panken en daarna ergens Jan de Wit, de kruidenier en schoenhandel Den Ouden. De Co-op heeft er ook nog ergens gezeten en de laatste links was dus bakkerij Van Eerd (vier slagroomgebakjes voor één gulden).
Naam: Tini van Rooij
Als menneke ging ik hier mijn vader helpen als een soort vakantiewerk. Hij was hier chefmonteur voor Nolte. De installaties werden uitgevoerd in ijzeren buis met gietijzeren lasdozen en de bedrading in RD-draad (rubber isolatie met jute omvlechting). Wie de winkeliers waren bij de opening, weet ik niet meer, maar op een van de hoeken zat volgens mij een Etos-winkel.
Naam: Ben Brekelmans
Gelukkig valt het op deze fijne foto van Peter nogal mee met de shabby indruk waarover ik het eerder had. Zwerfvuil is weg en dat scheelt. Inderdaad, Marijke: De Walvis, met zo'n grote, aardige man achter de toonbank. De naam van zijn zaal heb ik altijd geassocieerd met Halitran-levertraan die je daar ook kocht. Dè is goed veur oe, menneke, zei ons opoe.
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
Ja, levertraan uit een fles, elke avond een lepel, met sinassmaak. Later levertraanbolletjes en die waren vies. En Tini heeft het over een Etos-winkel. Die was niet daar. Die was een eindje verder terug aan de Paul Krugerlaan, recht tegenover de Stellenboschstraat. Ik geloof dat daar nu een soort moskee of andersoortig gebedshuis zit. Maar als je ervoor staat was het grootste gedeelte links de kruidenier van Etos en een klein gedeelte rechts van het gebouw de Etos-drogist.
Ik droom van die Etos-kruidenier nog wel eens dat ik als klein meisje boterhamvlees moest gaan halen, helemaal links in de winkel, beetje donker en tussen (relatief voor een klein kind) hoge rekken met kruidenierswaren. Dat werd dan nog gesneden voor je en in een papieren zakje gedaan.
Naam: Ben Brekelmans
Peter, die groenteboer was Jan de Wit, al eerder door Marijke, Ellie en mij genoemd in bovenstaande opmerkingen. In de loop van de tijd is zijn assortiment breder geworden en werd het een buurtsuper. Zoals Ellie al aangaf, zat Jan de Wit in het wit geschilderde pand.
Naam: Rudy Vogels
Vele namen kloppen. Na bakker Van Eerd is er bakker Van Dijk gekomen. En tabakszaak Prijden zat naast Jan de Wit, en naast Prijden de Co-op die daarna weer de Nutsspaarbank werd, en daarna weer een textielwinkel.
Totaal acht winkels. Van rechts naar links De Walvis, Bressers, Panken, Jan de Wit, Prijden, Co-op, De Ouden en Van Eerd.
Achter de winkels waren o.a. Zwanen (doe-het-zelfzaak), M. Persoon (handel in bananen en zuidvruchten), schildersbedrijf Kanters en de fietsenmaker Manders.
Aan de overzijde zaten 1001, de Klimop en daarnaast de dameskapper en om de hoek ook herenkapper Gosen.
Naam: Eugene van de Laar
Ja Rudy, en fietsenmaker Manders had aan de achterkant van bakkertje Van Eerd een glazen vitrine staan. Daar stalde hij zijn spulletjes in uit maar wij konden niet nalaten om er telkens onder te schoppen zodat alles naar beneden lazerde. Uiteindelijk heeft Manders er maar een muurtje onder gemetseld.
Naam: Renée
De Walvis had de lekkerste zwart wit van heel Eindhoven. Maar die was een dubbeltje en daar moest je dan twee weken zakgeld voor opsparen dus die kochten we niet zo vaak. Bij de bakker Van Eerd hadden ze een soort vitrinetje voor de toonbank, waar alle lekkers van 5 cent onder een glasplaatje lag uitgestald: schuine droppen, bazooka's, 2 belga's, 2 dropkoppen en ga zo maar door. En niet te vergeten de stroopsoldaatjes en de puntzakjes koekkruimels ... een waar luilekkerland.
Naam: Ad van der Weijden
Ja, Jan de Wit. Daar heb ik als scholier vele uren gewerkt. Aan de achterkant was een ruimte waar wij aardappels in zakken van 2,5 kilo verpakten. Als je je best deed, mocht je mee naar de veiling in Tongelre in zijn Ford 12M met grote platte kar. Het was een leuke vent, maar je moest wel werken voor je geld. Ook een markante persoon was Daantje de kassajuffrouw, een scheet van een mens. Ik heb daar met veel plezier gewerkt en Jan herkende mij na jaren nog toen ik al naar Elburg verhuisd was.
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
Ja, Daantje was een vast gezicht aan de kassa. Frisse kordate vrouw met donker haar. Hoorde bij de inboedel van Jan de Wit en is volgens mij ook samen met de winkel en Jan de Wit zelf verdwenen. Het was een ouderwetse, frisse kruidenierswinkel met het woord "koning klant" hoog in het vaandel. Dat kom je nog maar zelden tegen.
Naam: MarieLouise van der Zanden-van Gisbergen
Ook ik verzilverde mijn zakgeld bij 'Bakkertje van Dijk' op de hoek. Ik zie het uitgestalde snoepgoed nog voor me, in de lage extra vitrinerand, mooi op kinderooghoogte. Je kon er ook ijsjes kopen.
Meneer den Ouden van de schoenwinkel was een lange, keurige heer. Zijn dochter Henriëtte zat bij me in de klas.
Bij Jan de Wit (die ik me herinner als een stevige, goedlachse man, met spleet tussen de voortanden en blauwe stofjas aan) mochten we, onder schooltijd, soms sigaretten gaan kopen voor de meester, meneer Van Elewout. Hij rookte North State.
Naam: Emmy Meeuwsen
Wat leuk om deze foto te zien. Hier liggen mijn roots, mijn school, mijn jeugd en de eeuwige boodschappen die ik moest halen na schooltijd. Dan kwam je uit school en kon je weer teruglopen. De Walvis, dokter Meenk hoofdpijnpoeders voor mijn moeder en levertraan voor ons. Bakker Van Eerd snoep halen van je zakgeld en Jan de wit met zijn spleet tussen zijn tanden breedlachend. Zie het allemaal nog voor me. Dat is nu zo'n 50 jaar geleden. Als ik me goed herinner, zat er achterom een zagerij of zo. Daar gingen we schaafsel halen voor onze muizenkooi, in een van die garages toch? En de bibliotheek aan het grasveld iedere woensdagmiddag.
Naam: Rudy Vogels
Bedankt Emmy, nu is heel het blok compleet, de bibliotheek is door ons allemaal vergeten, deze zat met de ingang aan de Gerard Davidstraat, aan de achterzijde zaten de garageboxen. De bibliotheek was vrij klein met de boekenrekken dicht op elkaar, en de kleine vierkante raampjes die een beetje daglicht gaven. De houtzagerij die je bedoelt was Zwanen, hierboven vermeld als doe-het-zelfzaak.
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
De bibliotheek herinner ik me ook nog heel goed. Een gewone kleine voordeur waar je door naar binnen ging, met matglas geloof ik. De familie Zwanen van de houtzagerij woonde als familie in dezelfde staat, vlak bij het huis van juffrouw Van Leeuwen (kleuterschooljuf), die woonde in het huis met de blauwe kozijnen. Corry Zwanen herinner ik me nog als een prachtig lang meisje.
Naam: Ad van der Weijden
Ja Rudy en Emmy. Zo zie je maar weer waar een site als deze toe kan leiden. We zijn allemaal 50+ en samen kunnen we het verhaal compleet maken. Ik mis die tijd best wel, ook al woon ik al ruim dertig jaar in Elburg en ben opa van acht kleinkinderen. Als ik nu in Eindhoven kom, kom ik in een vreemde stad en er zijn nog maar weinig dingen die waren als vroeger. Net als in het dorp van Wim Sonneveld.
Naam: Paul Schendzielorz
Dag Adje, ik ken je nog goed vanuit de winkel van Jan de Wit, want ik ben Daatje en niet Daantje. Ik herinner me je als iemand die altijd floot en zong. Verder heb ik alle toevoegingen gelezen en ik moet zeggen het klopt allemaal perfect en heb ik er weinig aan toe te voegen. Jan de Wit, zijn vrouw Riet en ik zijn samen gestopt met de winkel toen hij 65 was, ongeveer 20 jaar geleden. Jan en Riet leven nog en wonen vlak bij bij mij in Valkenswaard. Ik zie hun wekelijks en het leuke is dat mijn nieuwe buurman Paul Schendzielorz ook uit Tongelre komt en mij hier op attendeerde. Daarom de groeten aan iedereen die vroeger bij mij in de winkel kwamen van Daatje en fam. De Wit.
(Daatje is in de 80 en gebruikt geen computer, daarom gaat dit via mijn e-mail. Paul)
Naam: Sandy van Son
Echt heel leuk om dit allemaal te lezen. Ik was nog heel jong toen mijn moeder Hennie Kuijten boodschappen deed bij Jan de Wit. Toch kan ik me nog goed herinneren dat we altijd een plakje worst kregen van Daatje. Ik lees net haar bericht en wist echt haar naam niet meer. Kan me haar wel herinneren, want ze was altijd aan het werk daar. Heb sowieso mooie herinneringen aan die tijd. Jammer dat er van die mooie buurtwinkelstraat niets meer over is.
Naam: Peer Kessels
Hey jongens en meisjes, dit rijtje winkels ken ik natuurlijk ook als mijn broekzak en zeker Jan de Wit, kersepit, eierdop kletskop. Dat was volgens mij hoe de buurt tegen dik jantje aankeek. Konden we nog maar een keer in deze eenvoud boodschappen doen en dan met ons allen tegelijk. Dan zou Daatje gek worden aan haar kassa. Een aantal van de mensen die gereageerd hebben ken ik. In ieder geval Rudy en Johan. Ik zou het zeer op prijs stellen als Ad van der Weijden mij een keer zou berichten.
Inmiddels heb ik al gereageerd op foto 8565.
Met vriendelijke groet en natuurlijk ook aan Daatje, Jan en Riet.