Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1959
Locatie 1.:Woensel |421 Woensel-West |Musschenbroekstraat
Musschenbroekstraat.
Beschrijving | In welke richting kijken we hier? En wie zou toch dat lief meiske zijn dat daar op de rand van het trottoir zit? |
---|---|
Geplaatst op | 02-02-2007 |
Reacties
Naam: Hans Strootman
Ik heb veel deze richting ingekeken. Mijn vriend en collega Han de Bruin woonde op de hoek van de Wattstraat waar de woonkamer op uitkeek. De ingang was in de Musschenbroekstraat. Klasgenoten van de Nutskweekschool, Corry Punt en John Herrenberg, woonden ook in deze straat. Fraaie grote huizen, nog steeds. Vroeger woonden er veel Philipsmensen en leerkrachten in deze buurt.
Naam: Mari Kieneker
Leo, Bennie en Mari zijn van 1952. Bennie was jarig op 1 oktober en ik op 2 oktober. Zie foto 8500. Daar staat Ben Appelhof helemaal links, vierde rij van onderen.
Naam: Willem Verstegen
Aan de rechterzijde vooraan op deze foto woonde vroeger de familie Theunissen met dochter Anita en haar broer Max. Ik ben daar vroeger veel thuisgekomen vanwege Anita.
De familie Theunissen had destijds een tandtechnisch bedrijfje aan huis. Richting Minckelersplein ook aan de rechterzijde woonde de vroeger de voor mij zeer bekende familie Houtman.
Naam: Leo Beelen
Klopt Willem, de fam. Theunissen woonde naast Appelhof achter ons. Vanuit ons huis aan de Boschdijk konden we zien hoe pa Theunissen in zijn kamertje bezig was met zijn tandtechnisch werk. We zagen hem regelmatig langskomen in de paadjes achter het huis, met zijn gebitten in papiertjes gewikkeld, die hij dan bij de diverse tandartsen ging inleveren. Max ken ik ook. Anita was geloof ik een van de mooiste meisjes van de straat? Bofkont! Familie Houtman ken ik ook nog, alleen kom ik niet verder dan Hans Houtman, maar verdere herinneringen zijn er nu even niet.
Naam: Jilles Smits (Brisbane Australie)
Wij woonden op nummer 30 (links op de foto). Aan het eind aan de rechterkant op de hoek met het Minckelersplein woonde dokter Poot. Die heeft me ter wereld gebracht in 1947. Op nummer 22 woonde meneer Risseeuw, te zien op een van de klassenfoto's van de 3e lagere Philips-school Hendrik de Keyzerplein. Later zijn de bomen en heggen omgehakt om plaats te maken voor auto's, heel jammer.
Naam: Theo Schneider
Ik ben geboren op nummer 54 en wel in 1942 en heb daar gewoond tot ik in 1968 ging trouwen. Mijn ouders hebben er tot 1980 gewoond (vanaf 1936). Ik ken nog wel wat families, die er woonden: vanaf de Wattstraat de families de Gier, Wielenga, Donker, Godkewitz, ?, ?, Straver, Jongbloed, ?, ?, Elzenga, Schneider, De Vrij etc en aan de overkant o.a. de families Hendriks, Kroese, Rutten, Theunissen.
Naam: Jilles Smits Australie Brisbane
De foto is gedocumenteerd als van het jaar 1959 maar dat lijkt me wat laat. In die tijd waren de heggen al vervangen door stenen muurtjes en de bomen omgehakt. Het lijkt me meer begin 50. Op de achtergrond is een bakfiets te zien. Dat zou de Etosbakker kunnen zijn. In 1959 kwam de bakker met een elektrokarretje. Als het begin 50 is, dan is dat meisje op de foto Marja Huiswaart en zit dan op de stoep voor haar huisdeur.
Naam: Anneke van Rijn van der Veen
Vanaf de Wattstraat aan de rechterkant op 23 (huis met puntdak) woonde mw. Dame/Terlouw. Hier heeft mijn zus en haar man (De Vries) een tijdje op de bovenverdieping gewoond. Dit was omstreeks 1962. Op 25 woonde de familie Dietersen. Ook woonde fam. De Gast in de straat (nummer onbekend).
Naam: Cyril Aben
Wat leuk om ook een foto van mijn oude straat te zien! Ik ben weliswaar nog niet zo oud als sommigen van jullie, maar herken zeker namen als Houtman (Flip). In mijn tijd (eind jaren 60-begin jaren 70) woonde ik op nummer 22 tussen fam. Hamoen en mevr. Langerak. Hele dagen zwierven we door de wijk. Mijn vrienden van nu zijn nog steeds de buurtgenootjes van toen (Heesakkers, Blom).
Naam: Giovanni Hartogs
Wij hebben van ±1976 tot 1980 op nr. 69 gewoond. Ik zat toen in de Frankrijkstraat op school (wat nu de islamitische school is), onze directeur en tevens meester in de 4e klas was frater Giovanni. Ik kan me herinneren dat op de hoek Wattstraat-Wenckenbachstraat een echt buurtwinkeltje zat (drogist, kantoorboekhandel, speelgoedwinkel e.d. in één) en op het Franklinplein (waar nu een Turkse pizzeria zit) een slager of bakker. Jantje v.d. Linden van cafetaria De Edison, die nu zelf de eigenaar is, zat bij mij in de klas. En bij ons in de straat woonden o.a. de families Groenewegen (naast ons) en Holtackers.
Naam: Ton Jaspers
Omstreeks 1962: 49 Cornips (Frans & Rianne), 51 De Gast, 53 Jaspers, 55 Hendriks (Eddie), 57 Tabak (Modest, Godelinde Luitgarde, Cecilie, Irmgard), 59 Kroese, 61 Rutte, 63 Teunissen (Max), 50 De Vrij, 52 Liebe (Peter, Marijke), 54 Snijder, 56 Damen (Ankie). Onno woonde op Boschdijk 403, maar voetbalde altijd in de Musschenbroekstraat. Nummers weet ik niet, maar ik herinner me ook nog Michiel Brand, Jos Hurks, Paul ... en Flip "ik ga je bakken in een koekenpan" Houtman.
Naam: Redactie
Ik woonde van 1947-1965 op nr. 64, met mijn ouders Kees en Miep Straver en mijn broer Fred. Ik ben nog steeds bevriend met mijn overbuurmeisje Nora Grevink. Zij woonde op nr. 71.
=== Er was een storing in het systeem waardoor deze reactie is binnengekomen zonder naam en e-mailadres. Wil de inzender zich a.u.b. melden bij de redactie. ===
Naam: Louis Pulles
De familie Pulles heeft er ook lang gewoond. Eerst was het mijn oma met haar man en dochter Josi. Mijn ouders, Piet en Nell, hebben eind jaren 50 het huis op nr 45 geruild met het huis in de Antonie van Leeuwenhoeklaan nr 7. Wij woonden met vier kinderen Ton, Han, Louis en Petra naast mijnheer Boschdijk met zijn vrouw (kinderen Johan en Jeanne). Aan de andere kant woonde een familie V.d. Leegte. De familie Zijp woonde daar weer naast en daarnaast de familie Huiswaart. Aan de overkant woonde de familie Baayens, Mertens. Met de familie Herrenberg gingen we bij PSV korfballen op de Herdgang (nu PSV voetbaltrainingsvelden). Wij hebben op de lagere school gezeten aan de Barrierweg (St. Corneliusschool?). Mijn vader was collectant bij de Pauluskerk. Helaas is deze kerk afgebroken. De ETOS zat met een winkel aan het Minckelersplein en er was ook een ETOS-slager op de hoek van de Musschenbroekstraat. In 1971 of 1972 zijn wij naar de Gabriël Metsulaan verhuisd in Stratum. Toevallig ook op huisnummer 45.
Naam: Giovanni Hartogs
Dat buurtwinkeltje waar ik het hierboven over had was trouwens de LEBO, bij veel mensen waarschijnlijk wel bekend. Ik zat in die tijd op de St. Paulusschool aan de Frankrijkstraat (o.l.v. mijn naamgenoot frater Giovanni). Ik heb daar bij juffrouw Van Schendel en meneer Van Eerden in de klas gezeten. Bij juffrouw Van Schendel heb ik bovendien mijn Eerste Heilige Communie gedaan, natuurlijk in de St. Pauluskerk. En ook nadat we in 1980 verhuisden naar de Lievendaal, hebben mijn broertje en ik nog jaren bij Jong Nederland (St. Paulusgilde) gezeten, achter het kerkhof aan de Boschdijk. Mijn ouders hadden in de Musschenbroekstraat trouwens een autorijschool, in de Wattstraat hadden vrienden van mijn vader er ook een, van Van Dam.
Naam: Simon Zijp
Ik denk trouwens dat deze foto veel ouder moet zijn dan 1959. De huizen zijn immers van voor de oorlog. Deze foto zou best eens 10 jaar ouder kunnen zijn, kijk maar hoe leeg de straat feitelijk is. Het eerste huis rechts is naar mijn idee dat van de fam. De Gier, zij woonden naast het gangetje. Het kleine meisje op de stoep zit bij fam. Boschdijk voor en kijkt zo in de huiskamer van fam. Damen (ertegenover).
In die tijd kon je nog ongehinderd busje trappen, of koiboi spelen. Ook op de stoep had je plek zat om op je rolschaatsen te rijden of met een zelfgebouwde zeepkist.
Rond 18 september werd de hele straat opgetuigd met feestverlichting. Ook werd er wel muziek gedraaid, door fam. Ad Kroeze (zoon van de sergeant-majoor), met de (mono) luidspreker op het afdakje boven de voordeur.
Ik ben er even voor gaan zitten en heb als oud-bewoner van nummer 41 een kleine inventarisatie van die bewoners die ik me herinner uit die tijd, te weten '52 tot '72. Oneven huisnummers eerst. Op 23 mevr Damen, 25 ?, 27 Dijkstra (Leger des Heils, Evelien, Ankie), 29 Sleddering, 31 ?, vogelliefhebber met volière en buks tegen de katten, 33 Labots, Vaandrager (Gijs) en fam. Gassen, 35 Janssen (Philips) met zoon Frans, mijn lagere schoolvriendje, 37 Jansen (DAF), Van Hilten, 39 Huiswaard (Manja en Lardi), 41 Witte, dan wij, fam. Struik (kwam van nr. 40), 43 Koedam, V.d. Leegte, Schieffer, 45 Pulles(2x), 47 Boschdijk, 49 ?, 51 De Gier, Gast, Meinders, 53 Jaspers, 55 Heindrich
Even nummer. Nr. 20 Langerak, 22 Herman (Jan), 24 Hamoen (Boukje), 26 Mej. ?, 28 Beelen, 30 Smits (de zweefvliegtuigbouwer met o.a. Jilles), 32 Huiskes (Arnold), 34 ?, V.d. Heijden, 36 Risseeuw, 38 De Zeeuw, 40 Bettonville (Daan), 42 Mertens (Hans), 44 Damen (Margo), 46 Baeyens (Peter, Diane en Sylvie), 48 ?, Liebe (Hans en Peter(tje, toen), 50 ?, 52 opa De Vrij, 54 ?, 56 Elzenga (Annemarie).
Namen die ook nog bovenkwamen zijn Kroeze, Straven, Punt, De Bruin, Kaldeway, Wielenga, Schrijver, Grevink, Coumou, Houtman, Herrenberg, Hermens, Reesink, ds Zijlstra.
Ik denk dat dat het is voor nu. Corrigeer me als ik fout zit.
Naam: Dick Koedam
Simon Zijp, m'n voormalige buurjongen, attendeerde mij op deze site en terwijl ik 'm bekijk, word ik overmand door nostalgische gevoelens! Wat een heerlijke tijd zo na de oorlog. Ik woonde destijds op nummer 43 met mijn ouders en zusjes Gerda en Conny. Ik herinner me nog dat er schaatswedstrijden werden georganiseerd omdat er om een of andere reden een dikke ijslaag in de straat lag.
Naam: Eddie van Meurs
Wij woonden op nr. 16, op 14 Herrenberg, 12 Bruinsma, 10 Hermens, 8 De Ruyter, 18 Van Stokkum/ Jacobs/Stellart, 20 Langerak, 22 Herman, 24 Simons, 26 Wibbens, 28 Van Hofwegen, 30 Smits, 42 Huiskes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik woonde op 16 van 1939 tot 1960.
Naam: Simon Zijp
Paul en Dick, alleen de naam Riedijk heb ik kunnen plaatsen. Zij woonden op nr. 9, de kinderen heetten Robbie en Mariette. Als Paul zeker is van Wouter zet ik die 'r bij.
Dick, weet jij, al is het maar bij benadering, waar fam. Vogel woonde? Een andere naam die ik niet kan plaatsen is Tark Hoekstra! Weet jij meer?
Ik ben overigens bezig met een uitvoerige lijst van bewoners van onze "Mus", per huisnummer. Ik heb niet de illusie die ooit compleet te krijgen, maar iedereen die dit leest en namen heeft, liefst met het huisnummer, mag die info insturen. Dank.
Naam: Redactie EiB
Simon, kunnen wij je helpen met deze adreslijst uit 1966? Klik hier
Naam: Simon Zijp
Dat is nog eens zaken doen. Paul geholpen aan adressen van zijn contacten, mijn lijst uitgebreid en dat alles in de loop van enkele dagen. Wat een collectief geheugen zoal vermag, om het maar eens ouderwets te zeggen.
Nog even terug naar de foto hierboven. De fotograaf stond dus voor de deur van de famile Vogel, als we het er over eens zijn dat het huis uiterst rechts waarvan alleen de dakgoot zichtbaar is, dat van de familie De Gier, later Gast is! Paul, Dick, Eddie en redactie EiB, dank u zeer!
Naam: Simon Zijp
Eddie, Geen zware criteria, anders dan dat ik een familienaam krijg en een huisnummer. Initialen hierbij zijn zo vaak fout dat dat alleen al vaak voor verwarring zorgt. Ik laat ze toch weg. Als er namen van kinderen bekend zijn is dat prima, maar geen "must". Jaartallen "van/tot" zijn minder relevant en als je namen hebt en je weet ongeveer de volgorde van bewoners op één adres is dat mooi meegenomen, ik laat ook bij twijfel over correctheid van huisnummers bij een bron de meerderheid van stemmen gelden! En als correcties zich aandienen ben ik de eerste om ze door te voeren. Stuur namen naar mijn e-mailadres, dan zorg ik dat de complete lijst van dat moment bij de redactie komt, aangevuld met redelijk recente foto's.
Naam: P.Liebe
Zo, dat zijn toch nog veel bekende namen. Wij, de familie Liebe, woonden vanaf de jaren 50 tot begin jaren 70 op huisnummer 48.
Naast ons op 46 woonde de familie Baeyens, daarnaast Damen, daar weer naast de families Mertens (Hans), Betonville, Risseuw (3e Philips lagere school), .., Huijskens, Smit (Puck en Jelle), .. , Langerak,..,.., Hombrink (Hans). Tegenover ons woonden de families Jaspers (Toni en Ronald), De Gast, Kornips (Frans en Rianne), .., Pulles, Zijp, Huiswaart (Lardi), .. naar de andere kant, .., Tabak, .., Teunissen. Verder kan ik mij de namen: Van Reekum (Paul en Hans), Punt (Kees), Kalderwaai, Elzenga, Wibbes, Van Stokkum, Kroeze, Straver, Koumou en dokter Poot nog herinneren uit deze straat.
Een straat met eerst mooie grote (dikke) bomen die voor het steeds drukker wordende personenautobezit moesten wijken en waarvoor parkeerplaats gemaakt werd. Huizen met glas-in-loodramen en mooie eikenhouten voordeuren waarvan er nu nog steeds een aantal aanwezig zijn.
Naam: Paul van der Cingel
Wat jammer nou dat ik die zusjes van Jaap Vogel niet gekend heb! Jaap was overigens op dezelfde dag jarig als ik en we gingen samen de klassen langs. Ik weet vrij zeker dat het Wouter Riedijk was, wat betreft mijn geheugen over vorige week ben ik een stuk minder zeker.
Naam: Leendert Smit
Wie staat er op de achterzijde als uitgever van deze ansichtkaart vermeld? Ik vermoed de Lebo (mijn grootvader heeft voor de winkelverkoop heel wat ansichtkaarten van straten in Woensel-West laten maken). Als hij inderdaad de uitgever is, dan zou de foto mogelijk van tussen 1940 en 1942 kunnen zijn. Mijn grootouders openden de Lebo nl. in maart 1940. Op de bomen zijn nog geen witte ringen aangebracht, zoals dat in de oorlog wel werd gedaan om in het donker je nog enigszins te kunnen oriënteren (i.v.m. verduistering was er nergens licht). Zie bijv. ook foto 18230, Juliusstraat uit 1942, terwijl foto 26112 (jaartal onbekend) van Franklinplein en Juliusstraat al wel witte banden heeft. Evenals bijv foto 13424 die je op 1952 dateerde.
=== Inderdaad, de ansichtkaart is uitgegeven door Lebo. (Red.) ===
Naam: Simon Zijp
Blijft er wel een verschil in boomgrootte zichtbaar tusen deze en die met witte banden uit straten die tegelijkertijd werden opgeleverd; dus ook bomen kregen geplant. Ik schat m.a.w deze foto van de Mus van even na de oorlog. Die van de Wattstraat uit '52 verwacht ik verkeerd te zijn gedateerd. Volgens mij korter na mei 1945. Pak 'm beet ergens in schooljaar 45/46 of zo. Echt hoge prioriteit zullen die witte strepen overigens niet hebben gehad. Lampen in de lantaarnpalen wel, dat staat buiten kijf. Ik ben benieuwd waar we op uitkomen!
Naam: Jack Werlotte
Op nr. 18 ben ik vroeger veel gekomen, omdat ik eind jaren '60 verkering had met Annelies van Stokkum. Zij woonde bij haar moeder, die als garderobejuffrouw werkte in discotheek de Schuur op de hoek Markt-Nieuwstraat. Boven haar woonde haar zus Ria van Stokkum met haar man Rein.
Naam: M.P.M.J.(Martin)Swinkels
Waar ik benieuwd naar ben zijn de bewoners van deze straat op de adressen eind jaren '60 / begin jaren '70. Ik heb toen met een meisje, volgens mij wonend op nr. 7 of nr. 9, enige maanden verkering gehad. Zij was in dat gezin een zogenaamd nakomertje. Haar naam ben ik helaas vergeten.
Naam: Paul Pouwels
Mijn grootouders woonden voor de oorlog tot ca. 1958 op nr. 69. Volgens mij zit dat lief meiske op de foto ongeveer voor dat huis. Zij heet Mies Pouwels en is geboren in 1933 en is in 1955 vanuit dat huis getrouwd in de Pauluskerk. Zij heeft met haar man Gerrit Monster op de door mijn opa (die uitvoerder/timmerman was bij de Picus) tot appartementje ingerichte zolderverdieping gewoond, waar hun eerste dochtertje Wilma in 1956 geboren werd.
Naam: Harry Feyen
Ik woonde in de Juliusstraat op nummer 12. Namen die ik me nog herinner van de Musschenbroekstraat: Nel van de Nieuwengiesen (kinderen John, Paul en Tineke heetten Herrenberg). Familie Van Gemert (vooraan in de straat, tegen Minckelersplein). Josue, Joachim, (korfbalden bij PSV samen met Noortje Klinkenberg, Dianne Meijer, Ferry Rondeel, Jan Palmen, Harry, Rene en Betty Feyen), allen Juliusstraat. Aria Melis Musschenbroekstraat ? (zong in het kerkkoor van de Pastoor van Ars).