Fotonr.: 13424
Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1952
Locatie 1.:Woensel |421 Woensel-West |Wattstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Wattstraat (3)

Beschrijving Tussen de bomen door ontwaren we het Philips-klokgebouw. In die tijd kon je nog gewoon midden over straat lopen zonder al te veel gestoord te worden door gemotoriseerd verkeer. Ja, een bakkerswagen zag je nog wel eens, zoals hier links op de foto. Geheel links staat een paal met plaatje "schuilplaats". Is dit nog blijven staan uit de oorlogstijd?

Geplaatst op 14-09-2007

Reacties

Datum: 14-09-2007
Naam: Florence de Vos img

Dit komt me heel bekend voor! Ik heb hier van 1936 t/m 1956 gewoond ongeveer waar hier de bakker staat. Het lijkt wel onze eigen Etos-bakker. Dat je de Philips klokkentoren toen goed kon zien, weet ik me maar al te goed te herinneren. Na het bombardement op 6-12-1942 konden we, staande op de stoep voor ons huis, makkelijk en duidelijk zien hoe het gebouw naast de klokkentoren in brand stond. Enige tijd na de bevrijding is de schuilkelder gesloopt en heeft tandarts Fizaan, die toen aan de overkant woonde, daar een huis laten bouwen.


Datum: 16-09-2007
Naam: Huub de Mul img

Als ik de bomen vergelijk met de twee andere Wattstraatfoto's uit 1952 moet deze uit het begin van de oorlog zijn. Toen was er de Gemeentelijke Schuilplaats en waren de bomen voorzien van witte banden in verband met de verduistering. Deze zijn op de andere foto's ook weg. Aan de horizon ontbreekt nog het Veemgebouw.


Datum: 16-09-2007
Naam: Florence de Vos img

Klopt Huub, wat die bomen betreft. Voor de oorlog zaten om de stammen van de bomen van die hoge ijzeren soort hekjes zoals je die tegenwoordig ook wel ziet om jonge bomen. De Duitsers hebben die weggehaald. Ik heb nog een foto waar ik zelf op sta, genomen in 1938 waar je nog juist zo'n boom kunt zien.


Datum: 16-09-2007
Naam: Ton Colpa img

Huub, sorry dat ik je moet corrigeren maar het Veem(gebouw) staat er wel degelijk op hoor. Vergroot de foto maar eens en kijk boven de twee kinderen. Dan heb je het typische contour van dit gebouw, trouwens zonder zendtoren.


Datum: 17-09-2007
Naam: Huub de Mul img

Ton, voor mij is dit niet de contour van het Veemgebouw, dat een duidelijke smalle verhoging heeft waar direct na de oorlog de antennetoren op is geplaatst, maar gebouw SBP. Als je de lijn doortrekt, wat ik gedaan heb op een goede plattegrond, kom je vanaf dit fotostandpunt precies op dat gebouw uit.


Datum: 17-09-2007
Naam: Wil van Hout img

Over het wit maken van boomstammen het volgende. Als de heer des huizes een auto had, was het makkelijk links en rechts van de inrit de staanders van de poort wit te maken. Ook voor het bestrijden van insecten werd de stam gewit met kalk. Echter, wat we hier zien is duidelijk het voorkomen van ongelukken. Duidelijk is op de foto te zien dat de lantaarnpalen en andere obstakels, zoals de trottoirbanden, ook voorzien zijn van een witte band. Dit was ook geen kalk, maar lichtgevende verf. Denk aan de tijd dat alles donker was, ook écht donker!


Datum: 17-09-2007
Naam: Ton Colpa img

Huub, na zo'n lijn getrokken te hebben in Google Earth moet ik je volkomen gelijk geven.


Datum: 20-09-2007
Naam: Ida Wagemakers Schriks. img

Als ik deze klokkentoren van Philips zie, denk ik terug aan mijn jonge jaren. Mijn moeder stuurde mij steeds naar buiten om te kijken hoe laat/vroeg het was. Zo heb ik de klok geleerd vanaf het Fultonhof.