EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7985

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Plataanlaan

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

ETOS Kruidenier / Supermarkt

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Plataanlaan << oorspronkelijke tekst - Etos Vredesplein? Zeker niet!- (red.)>>

Beschrijving

Eindhoven / Lijsterbesstraat Omschrijving : Lijsterbesstraat 21, Coöp. ETOS. Buitenvestigingen, Vredesplein. (Woensel) Datering : 1929 - 1932 Auteur(s) : Philips Company Archives Object : foto Atlantisnummer : 0029363


Geplaatst op

17-12-2006

Reacties:

Datum: 17-12-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Is het de bedoeling dat ikzelf moet gaan uitzoeken of het de Lijsterbesstraat is of het Vredesplein?


Datum: 17-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Eerlijk gezegd? Ja. Ik kom er niet uit. Ik heb de omschrijving van het RHC-e overgenomen. Het is zeker niet het Vredesplein foto 7987 lijkt er wel een beetje op gespiegeld.


Datum: 19-12-2006
Naam: Jacques Koeweiden  
img

Is dit niet de andere hoek op het Vredesplein van Speijkstraat?


Datum: 19-12-2006
Naam: Peter Vermeulen  

De ETOS zat op Vredesplein 15 en dat is de hoek met de Weteringstraat. +++Jaartal(len)?+++Hans


Datum: 20-12-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

In 1965-1966 zat de Etos nog op het Vredesplein, ik mocht daar als 13/14-jarige op zaterdag meehelpen. En ik moest wel eens een hoop geld van de Etos naar een bank in de Kruisstraat brengen. Dat was volgens de bedrijfsleider veiliger, zo'n klein menneke met zoveel geld. Toen ik bij de Etos werkte, herinner ik me dat Penny Lane van de Beatles op 1 stond toentertijd in de Veronica top 40 datum 25-2-1967. Dus in 1967 was de Etos ook nog aanwezig op het Vredesplein.


Datum: 20-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Mari, je begrijpt niet waar het over gaat. De vraag is: waar is deze foto gemaakt? Het is ook niet de hoek van de Van Speijkstraat, foto 8021, of de andere hoek met de van Speijkstraat, foto 2066. Op de achtergrond staat daar wel de Etos hoek Weteringstraat. Maar zoals te zien is ligt die winkel andersom en zijn ook de ramen op de eerste verdieping anders.


Datum: 20-12-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Hans, bij het commentaar van Peter vraag jij notabene om jaartallen, en ik wilde aangeven dat in 1967 de Etos nog op het Vredesplein zat. Het is maar net hoe iemand jouw vraag interpreteert. Wat voor jou duidelijk is, is voor andere mensen misschien hartstikke onduidelijk.


Datum: 20-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Klopt Mari, mijn fout. Ik had dat niet moeten vragen. Wat eerst zo simpel was wordt gaandeweg steeds ondoorzichtiger. Ik schreef: "Het is zeker niet het Vredesplein". Jacques stelt de andere hoek voor. Peter reageert daarop met het adres van de Etos op het Vredesplein. Vervolgens gaat het niet meer over de Etos-winkel op de foto maar over de Etos op het Vredesplein.


Datum: 20-12-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Zoals jij al schrijft Hans, dit is beslist niet de Etos op het Vredesplein, want de ingang van het magazijn was in de Weteringstraat en zou dus op deze foto te zien moeten zijn. Excact hetzelfde soort winkelgebouw van de Etos stond/staat in de Halvemaanstraat.


Datum: 20-12-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Maar Mari, dit is ook niet de ETOS in de Halvemaanstraat (zie foto 8033).


Datum: 20-12-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Volgens mij zou dit best nog eens de Etos op het Plataanplein kunnen zijn. Waar ik 'n buske peekoffie moest gaan halen. Men wist daar niet wat dat was. +++Plataanplein of misschien op de Plataanlaan?+++Hans Even contact gehad met m'n oude vrienden uit Strijp. Peter, jij moet dit dus ook zien, iedereen bevestigt het is de Etos aan het Plataanplein/hoek Plataanlaan.


Datum: 20-12-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Hennie, ik hoefde als kind geen boodschappen voor mijn oma te doen, dus ken ik dit plein eigenlijk niet zo. Kijk ik naar foto 8045 en let ik op de deuren dan zeg ik: ja. Maar let ik op de ramen van de bovenverdieping die hebben daar allemaal één horizontale roede en hierboven tel ik er twee. Dat zegt niet alles. We zullen morgen moeten gaan kijken.


Datum: 07-01-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Dit is niet op het Vredesplein, dat wisten we al. Je citaat helpt ons niet verder met deze foto.


Datum: 17-04-2007
Naam: Lucien Brouns  
img

Dit is vrijwel zeker het pand waar de later ETOS in zat. Hoek Plataanlaan/Plataanplein. Heb er zelf kort gewerkt in 1962/1963. Links naast het pand was een straatje of pad waar de vrachtwagen levensmiddelen afleverde in het magazijn.


Datum: 17-04-2007
Naam: Mien v.d. Heijden-Voorjans  
img

Op de foto is de Etos winkel op het Plantaanplein, dat weet ik zeker. Ik heb daar heel vaak boodschappen gedaan voor mijn oma, en ik kwam er dagelijks langs om naar mijn werk te gaan bij Philips Hoorapparaten.


Datum: 07-11-2007
Naam: Jan Thijssen  
img

Uit het boek (ETOS tussen toen en nu) citeer ik het volgende: "Reeds op 2 januari 1919 kan de eerste winkel in het Philipsdorp geopend worden, op de voet gevolgd door een tweede winkel, in de toenmalige (gemeente) Woensel op 19 februari". Deze bovenstaande opname is volgens mij de winkel in Woensel. De eerste winkel in het Philipsdorp wordt in het boek afgedrukt, en is verschillend van de bovenstaande foto.


Datum: 01-01-2008
Naam: Gerard van der Schoot  
img

Dit is inderdaad de Etoswinkel op de Plataanlaan. In het boek "Ach Lieve Tijd" staat op blz 378 een tekening van de Plataanlaan waarop de winkel te zien is.


Datum: 04-01-2008
Naam: Hennie de Groot  
img

Een verhaal (Peekoffie) over deze Etos oftewel Philipswinkel staat nu bij "verhalen".


Datum: 20-01-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

Ik heb vanaf mijn geboorte 1945 tot 1951 in de Panterstraat in Tivoli gewoond. In mijn herinnering lijkt deze foto op de Etoswinkel op de hoek van de Leeuwenstraat-Berenstraat. <<< Eddy, volgens mij waren we er al uit als je bovenstaande commentaren leest! (Peter) >>>


Datum: 20-01-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

Nog even een vraag. Op de foto's van het Plataanplein en de Plataanlaan zijn alle voorgevels t.m. de eerste etage recht. Op deze foto begint de dakgoot en het schuine dak vanaf de begane grond. hoe zit dat?


Datum: 20-01-2008
Naam: Peter Vermeulen  

Nou Eddy, op het Plataanplein klopt dat wel, maar niet op de Plataanlaan. Zie bv foto 8048. En jammer genoeg mag ik de afbeelding uit "Ach Lieve Tijd" niet publiceren want die zou jou waarschijnlijk wel overtuigen.


Datum: 20-01-2008
Naam: Ria Stöver-Toirkens  
img

Wat een gedoe. Zelf ben ik in de Plataanlaan geboren op nr 41. Bij de ETOS-winkel op het Plataanplein heb ik (als klein meisje) heel wat boodschappen gehaald voor mijn moeder. En dat ging dan (zoals dat heette vroeger) op de pof. Het was vroeger ook veel gezelliger in zo'n winkel. Je betekende er nog wat en kon altijd op je gemak een praatje maken als je moest wachten. Ja, toen hadden we nog tijd voor elkaar.


Datum: 22-04-2008
Naam: Wim van Oorschot  
img

Alle verhalen dat de ETOS-winkel op de Plataanplein stond zijn helaas niet goed. Eerst maar even over mij om duidelijk te maken, waarom ik het een en ander weet. Ik ben Wim van Oorschot. In 1950 zijn wij op Dennenstraat 10 komen wonen. Ik woonde tot aan mijn trouwen en mijn ouders tot 1976 in de Dennenstraat. Op Plataanplein heb ik nog steeds familie wonen. Ria, je verhaal over poffen klopt en we hadden een Etos-boodschappenboekje en als er geld op de plank was, werden de boodschappen betaald. Boven de winkel woonde de filiaalchef van de winkel, de fam. Smulders. Voor de ETOS kwamen we meestal ook bij elkaar om op het plein te spelen (de hangjongeren van vroeger). Wat ik me ook nog herinner is dat we met een paar jongens met een ijzerdraadje via de luchtgaten in het kozijn, de opstelling in de etalage probeerden om te trekken of te duwen. Nu het verhaal Etos-winkel op de Plataanlaan en niet Plataanplein. De Plataanlaan begint bij de Kastanjelaan (zie foto 6760) en eindigt bij de Frederiklaan. Het Plataanplein loopt in een U-vorm en dus niet helemaal rond. Een deel van het plein hoort bij de Plataanlaan. Op de foto 8048 is goed te zien dat de zijgevel nieuwer is dan de rest van de woning. Deze woning heeft het huisnummer 32, het volgende huis heeft nummer 36. De ETOS-winkel had 34. Toen alle ETOS-winkels verkocht werden aan de bekende AH, werden alle ETOS-winkels gesloten met uitzondering van de huidige ETOS-winkels. Zo werd de oude ETOS-winkel op de Plataanlaan 34 nog een tijdje verhuurd maar uiteindelijk gesloopt, omdat het verbouwen naar een woning schijnbaar te kostbaar was in die tijd. Nu weten we ook waarom Plataanlaan 32 een nieuwe zijgevel heeft. Even nog een opmerking: de Dennenstraat is een zijstraat van Plataanplein en de Berkenstraat.


Datum: 16-06-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Dit is ook zeker niet hoek Lijsterbesstraat / Essenstraat. De bakkerij zat op die hoek. De winkel was aan de Essenstraat, op de andere hoek van het gebouw tegenover het latere Panta Rhei. De ingang van de winkel was diagonaal op de hoek van het pand en je moest een paar treetjes omhoog om de winkel in te kunnen. Bovenstaand pand voldoet niet aan al die factoren.


Datum: 16-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Elke paar maanden is het weer raak en probeert iemand een dwaalspoor te leggen. Ook de opmerking van Flos Brouwer is overbodig, de algemene opvatting is Plataanlaan 34. Kijk in de bovenstaande commentaren.
Het onderschrift Lijsterbesstraat 21, slaat op de hoofdvestiging van de Coöp. ETOS in de dertiger jaren.


Datum: 16-06-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

De algemene opvatting is Plataanlaan 34, maar gezien het feit dat de titel nog niet is aangepast, begreep ik dat die vraag nog steeds open stond. Excuses als ik dat niet goed begrepen heb. Als ik het wel goed begrepen heb, zou ik zeggen: ooit gehoord van analyseren en deduceren? Dat betekent: door alle foute antwoorden weg te strepen, hou je uiteindelijk het goede antwoord over. Dat was de opzet van mijn commentaar.


Datum: 17-04-2010
Naam: Ria Stöver-Toirkens  
img

Kort gezegd. Dit is de Etos winkel op de hoek van het Plataanplein. Hier heb ik als klein kind zijnde vaak boodschappen gedaan voor mijn moeder. Ik kreeg dan n briefje mee en dan werden de booschappen voor je klaargemaakt. Je kon in die tijd ook nog iets op de pof kopen. En gezellig was het ook in die tijd. Want terwijl je wachtte maakte je n praatje. Nu heeft iedereen alleen maar haast haast.


Datum: 22-01-2011
Naam: J. Kuitert  
img

Ik woonde destijds in de Kastanjelaan op nr. 7. Mijn moeder haalde hier haar boodschappen "op 't pleintje". Ik woon inmiddels sedert 1970 in Friesland in Sneek.
Voor mij geen enkele twijfel, het is de ETOS winkel in de Plataanlaan. Overigens, de dochter herkende de woning waar haar vader, de beheerder van die winkel, woonde, dhr Smulders.
<<< Plataanlaan was inmiddels al duidelijk. (red.) >>>


Datum: 11-03-2013
Naam: Marie-Jose Smulders  
img

Dit is met zekerheid de Plataanlaan. Ik kan het weten,want ik ben de kleindochter van Theo en Marie Smulders. En dochter van Jan Smulders. Ik heb er heel wat uurtjes doorgebracht.


Datum: 15-11-2013
Naam: Hans van den Berk  
img

Familie Bertrams komt binnen, ze woonden links naast de winkel. Frank was de zoon die bij mij op school zat.


Datum: 13-03-2021
Naam: Bob rosenkrantz  
img

Inderdaad vergeet ik het nooit meer. Waar de vrachtwagens losten, stond een hek. Via dat hek kwamen we op het platdak van het magazijn. Raampje open maken en leeggoed vissen voor statiegeld. Dat leverden we aan de voorkant weer in. Met de opbrengst gingen we naar de Doelenstraat poeliedrop en trekdrop halen. Een B. Clausing weet hier meer van. Sorry, we waren niet zo rijk.