EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8021

Bijdrager:

Jaar:

1928

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Vredesplein*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hoek Vredesplein van Speijkstraat.

Beschrijving

Uit de collectie van Martin Op den Buijs. Dit is niet de oplossing van foto 7985.


Geplaatst op

19-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-12-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

'n Hele mooie Hans maar ik denk niet dat dit de hoek is die wordt bedoeld. Rechts onder zie je een bocht in de stoeprand. De fotograaf staat daar op de stoep voor nog een winkelpand. Ik weet niet of dit ooit een Etos is geweest, wel een kruidenierswinkel of een slagerij, dacht ik. Bij mij komt de naam Seerden naar boven.


Datum: 20-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zeker wel Tini, Jacques Koeweiden dacht aan deze hoek toen hij zijn opmerking bij foto 7985 plaatste. Als je de commentaren bij die foto allemaal gelezen hebt zie ook een verwijzing naar die winkel hier rechts.


Datum: 14-09-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Laat mij nou toch denken dat we hier de Trompstraat inkijken. De Rantsoenstraat was toch de tegenwoordige van Speijkstraat? Of is deze foto gespiegeld?


Datum: 14-09-2009
Naam: Wil van Hout  
img

De Trompstraat is links. Rechts onzichtbaar staat het winkeltje van Van Valen. Door het gangetje, tussen het huis op de hoek en het eerste huis in de Van Speijkstraat kwam uit op een loods van de Volkshuisvesting. Waarin ondergebracht de timmerwinkel en de schilderswerkplaats, Smid en putjesschepper hadden hier ook hun domicilie. Het algemeen onderhoud stond echter maar op een laag pitje. In het geheel rechtse pand woonde vroeger Albert René Jansen, de bekende kunstschilder met als buurman Verhagen, de gitarist.


Datum: 14-09-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ach ja, Wil, natuurlijk, ik kijk dus met het Vredesplein in de rug. Heette de Trompstraat toen al zo, trouwens? Ik vraag dit omdat de Rantsoenstraat toen nog niet was omgedoopt in de naam van zeeheld van Speijk.


Datum: 14-09-2009
Naam: Peter Vermeulen  

In 1920 werden de namen veranderd. De Trompstraat heette daarvoor enkele jaren de Wereldoorlogstraat.


Datum: 14-09-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Andere destijds veranderde namen:
Annexatiestraat werd Kortenaerstraat,
Crisisstraat werd Piet Heinstraat
Distributiestraat werd Witte de Withstraat
Mobilisatiestraat werd Heemskerkstraat
Staat van Belegstraat werd De Ruijterstraat
Woningnoodstraat werd Van Galenstraat
Ik denk dat er weinig mensen het oneens zullen zijn geweest met deze veranderingen.


Datum: 14-09-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Links is en was het Vredesplein, een van de niet veranderde straatnamen. Ook niet veranderd St. Petrusstraat, St Benedictusstraat, Kronehoefstraat en Weteringstraat. De naam Leostraat verviel en de straat werd bij de St.Petrusstraat getrokken. De Trompstraat heette voor 1920 gedeeltelijk Wereldoorlogstraat. Het stuk bij de Markt was Poststraat. De noordzijde van de Markt werd ook Trompstraat, het woonhuis van "Viveen" is nog steeds Trompstraat 8. De westzijde van de Markt en het voorheen onbenoemde straatje tussen de boerderijen van Van Vroenhoven en Van de Water, Van Brakelstraat . De schoonopa van Van de Water, Oppers, had als adres Markt 45 en van Vroenhoven Kronehoefstraat 22.


Datum: 15-09-2009
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Hoe zit het nu precies? Is links nu Vredesplein of Trompstraat? Mijn grootouders zijn in 1919 op het Vredesplein komen wonen en mijn ouders hebben enige jaren in de van Speijkstraat gewoond. Dit is dus een leuke foto voor mij. Is het bekend welke nummers de huizen in de van Speijkstraat hier hebben ?


Datum: 15-09-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Links zijn achtereenvolgend het Vredesplein, de Trompstraat en de Woenselsemarkt. Bij de Witte de Withstraat veranderd de naam van Vredesplein in Trompstraat.


Datum: 24-01-2011
Naam: J. Kuitert  
img

Geheel links, niet op deze foto, zat vroeger een kantoor van een woningstichting of zoiets. Ik moest daar soms de wekelijke huur brengen. In de volksmond heette dat de Schellebak, waarschijnlijk vernoemd naar de chef van dat bureau. Op foto 1988, ergens links in het midden, was dat kantoortje.


Datum: 01-05-2018
Naam: Leo Laus  
img

Op deze foto, rechts,  zat het kantoortje van de Volkshuisvesting,van Speijkstraat huisnr 6, naast fam. Baudoin. Het huis op de voorgrond op het Vredesplein, werd bewoond door de fam. Pandermaat-Teunissen.