EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5196

Bijdrager:

Jaar:

1976

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

St Josephlaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Josephkerk Tongelre. (1)

Beschrijving

Koepel St. Joseph kerk Tongelre


Geplaatst op

31-07-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-10-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Wat was dat een mooie kerk! In de koepel stonden afbeeldingen van sterrenbeelden. Als kind was ik altijd gefacineerd door de waterman. Ik kon het nooit goed zien dat hij een kruik in de hand had en voor mij leek het dat het water uit een van zijn benen kwam. Je kunt er nog net een klein stukje van zien rechtsboven. Ik zie trouwens dat hier de communibanken er ook nog staan, zonder die witte doeken er over. En wie was die priester?


Datum: 29-10-2006
Naam: Ellie Tempelaars-de Graaf  
img

De priester is kapelaan van Kessel.


Datum: 29-10-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Elly, heb jij ook nog een duidelijke foto van Van Kessel. Hij was n.l. ook aalmoezenier bij de scouting waar ik eerst als kabouter, later als gids en nog later welpenleidster ben geweest. Het was de scouting die in het gebouwtje aan de Bloemfonteinstraat zaten.


Datum: 30-10-2006
Naam: Ellie Tempelaars-de Graaf  
img

Marijke zie foto 6974


Datum: 05-03-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Te zien aan de wit-gele doeken versieringen moet deze foto rond de paastijd genomen zijn. Ik herinner me dat ze er in de adventstijd altijd hingen. Ook ik verwonderde me over de waterman zoals Marijke beschrijft. Ik had dezelfde indruk. Grappig om te lezen dat ik niet de enige was.


Datum: 17-06-2007
Naam: Ellie Tempelaars-de Graaf  
img

Deze foto is gemaakt op 26 mei 1976, het was de dag voor Hemelvaart.


Datum: 16-04-2010
Naam: Jack van Hoek  
img

Weet iemand wat er na de afbraak van de kerk gebeurd is met de beelden, het orgel en de kruisweg? Is bij iemand de maker van de koepelschildering bekend? Zou het Luc van Hoek geweest kunnen zijn?


Datum: 06-08-2010
Naam: Antoine Lemmens  
img

De beelden en de kruisweg zijn in de andere kerken van Tongelre ondergebracht. Het tabernakel is aan de parochie in Woensel Oost geschonken.


Datum: 07-08-2010
Naam: Jack van Hoek  
img

Antoine Lemmens, bedankt voor uw reactie. Blijven over: de naam van de maker van de koepelschildering en de verblijfpaats van het orgel. Wie helpt me?


Datum: 07-08-2010
Naam: Antoine Lemmens  
img

Beste Jack, volgens mij is het orgel naar een kerk in het bisdom gegaan. Maar ik zal dit nog even voor de zekerheid navragen aan pastoor Haasen. En zal dan ook meteen vragen; wie de schilderingen heeft gemaakt in de koepel.


Datum: 07-08-2010
Naam: Antoine Lemmens  
img

De kroon met wit en gele sluiers kwam er te hangen op hoogfeesten, zoals kerstmis en pasen. In de adventstijd hing er ook de kroon maar dan met rode of paarse sluiers. De koepelschilderingen waren erg mooi, als ik tijdens de eucharistieviering onder de boog zat, bij de grote bel, keek ik recht op mijn sterrenbeeld weegschaal, je ziet het links een klein stukje.


Datum: 07-08-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

Jack, het orgel staat opgesteld in de St.Petruskerk in Uden


Datum: 07-08-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

Op de website van de St.Petruskerk in Uden,en op basis van andere gegevens zou het orgel in die kerk afkomstig zijn van de St.Jozefkerk in Tivoli; het betreft een zg. "Verschueren" orgel uit 1941; hier liggen misverstanden op de loer.


Datum: 08-08-2010
Naam: Hans Strootman  
img

Geen misverstanden: het voormalige orgel van de Tivolikerk staat inderdaad in Uden. Richard Kroes, de in 2008 overleden organist van de Tivolikerk, heeft het daar nog gehoord en vond volgens zijn zoon de klank na de restauratie "mooier dan ooit"!


Datum: 13-08-2010
Naam: Antoine Lemmens  
img

Beste Theo, ik heb de vorige pastoor van Uden gesproken en het klopt inderdaad, dat het orgel van Tongelre naar Uden is gegaan.


Datum: 13-08-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

Beste Hans, noem dat maar geen misverstanden!! Op de website van de St Petruskerk wordt gesteld, dat het orgel afkomstig is van de Sint Jozefkerk in Tivoli, maar om een eerwaarde tegen te spreken. Dit moet toch op te lossen zijn: hoe lang is het geleden dat de Sint Jozefkerk in Tivoli is gesloopt; de sloop van de kerk in Tongelre dateert van de beginjaren negentig.


Datum: 13-08-2010
Naam: Antoine Lemmens  
img

De kerk is in 1990 afgebroken. De St. Jozef in Tivoli stond toch aan de Heezerweg?.


Datum: 14-08-2010
Naam: Hans Strootman  
img

Gebruik de juiste bron maar Theo, namelijk de organist van de onlangs afgebroken Tivolikerk. In 2005 speelde hij het laatste concert en is de kerk in de loop der tijd ontruimd voor andere doeleinden.(o.a. Voedselbank). De toren is gebleven. Een groot gedeelte van de kerkelijke attributen zijn naar een kapel in Volkel gegaan en het orgel naar Uden. Richard Kroes heeft het daar na de opbouw nog kunnen horen en was er zeer lovend over.