EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51118

Bijdrager:

Jaar:

2020

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Warenhuizen

Onderwerp 3.:

V&D / De Zon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Sloop voormalig V&D-pand

Beschrijving

Sloopwerkzaamheden aan de achterzijde van het voormalige V&D-pand aan het Krabbendampad. Dit is het deel dat in de jaren zestig is gebouwd.


Geplaatst op

20-05-2020

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 21-05-2020
Naam: bert van herk  
img

Mooie foto Laurens. Alleen vraag ik mij af waarom die ramen en deur(en) die zo prominent op de nog rechtstaande gevel aanwezig zijn, dichtgemaakt zijn. Ik heb daar een detailfoto van verstuurd naar EiB. Ik wil toch wel eens weten waar die gevel eerder voor heeft gediend. Zijn die ramen nog oude oorlogswonden of heeft daar een ander pand gestaan? Ook als je de onderkant bekijkt (ik heb daar ook een detailfoto van), zijn het hele oude muren; ze zijn dubbeldik en in wildverband gebouwd. Wat heeft daar vroeger gestaan voordat V&D er zat, zo'n 100 jaar geleden? Wat zou de Van Abbe-stichting hiervan weten?


Datum: 24-05-2020
Naam: Laurens Mulkens  
img

Hallo Bert. De meest rechtse gevels met de dichtgemetselde ramen zijn de zijgevels van V&D die in de jaren dertig en later gebouwd zijn. Ik denk dat die ramen ooit zijn dichtgemetseld omdat daglicht binnen niet echt meer nodig was. Het linkse gedeelte dat nu gesloopt wordt, is weer een latere uitbreiding van de jaren zestig, dus die muurtjes die jij ziet staan zijn niet ouder dan de jaren zestig. Op deze plek heeft ooit een brouwerij gestaan die volledig gesloopt is. Er is daar ook nog nooit oorlogsschade geweest. De gevels met de dichtgemetselde ramen die er nu nog staan blijven behouden. Dat is afgesproken met de gemeente Eindhoven.


Datum: 27-05-2020
Naam: Bert van Herk  
img

Hr Mulkens, bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik vond het al raar om die dichte ramen te zien en vroeg mij af 'wat is hier aan de hand geweest, en wat heeft er gestaan?'. Dat is nu duidelijk. Rest er nog één vraag: welke brouwerij was dat? En prachtig om te horen dat die gevel blijft staan. Zouden ze het eindelijk toch leren in Eindhoven?


Datum: 28-05-2020
Naam: Eric Kemperman  
img

Voor de brouwerij (De Haas), zie o.a. foto's 1320 en 13949.


Datum: 01-06-2020
Naam: Bert van Herk  
img

Heer Kemperman, dit is info waar we wat aan hebben. Mijn dank.