EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13949

Bijdrager:

Jaar:

1900

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Brouwerijen / Distilleerderijen

Onderwerp 3.:

De Haas / Joseph van der Harten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bierbrouwerij De Haas, Vrijstraat, ca 1900

Beschrijving

De oude Bierbrouwerij De Haas in de Vrijstraat. Ik schat rond 1900. Zie ook de fiets die met zijn trapper op "de stoep" parkeert, blijkbaar vroeger een gebruikelijke manier om de fiets even weg te zetten als je bijvoorbeeld ging winkelen.


Geplaatst op

26-10-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-10-2007
Naam: Jeannette Wassink  
img

Mijn vader parkeerde zijn fiets ook weleens op deze manier, en belde altijd wanneer hij een hoek omging. Grappig om de fiets op deze foto zo te zien staan!


Datum: 26-10-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Ja, die fietsen, dat waren doortrappers, daar zat geen handrem op. Als je wilde remmen trapte je gewoon 'n slagje achteruit en je stond stil. Ik heb ook nog zo'n fiets gehad in mijn jeugd, en ook dat tegen de stoeprand parkeren ken ik nog.


Datum: 27-10-2007
Naam: Matty Van Der Zanden  
img

Hoogstwaarschijnlijk een foto van kort na de eerste wereldoorlog, gezien de ´korte´ rokken en de schuin geplaatste hoeden op de hoofden van de in het wit geklede dames. Tot aan het begin van die oorlog waren de rokken tot op de grond. Maar midden op straat loopt nog een dame in het lang. Zal net in een overgangsfase zijn.


Datum: 27-10-2007
Naam: Yvonne Levens  
img

Petri, ik schrik me rot; ik rijd anno 2007 nog steeds op een fiets met een terugtraprem! Of bedoel je een ander soort fiets?


Datum: 01-11-2007
Naam: Marjan Levens  
img

Een terugtraprem is wat anders dan een doortrapper, maar het klopt dat je bij beide stilstaat als je achteruit trapt. Bij de doortrapper draaiden de trappers mee met de wielen. Van een echte rem was geen sprake. Ik heb leren fietsen op een doortrappertje van nichtjes. Zie de straatstenen van het pleintje in Vught nog onder me doorsuizen en voel nog de angst toen ik in de gaten kreeg dat ons vader het zadel niet meer vasthield. Maar ook de trots: ik fietste alleen en op een doortrapper!


Datum: 04-11-2007
Naam: Yvonne Levens  
img

Nu snap ik 't van die doortrapper! Overigens een mooie foto en ik vraag me net als Matty af of de foto niet van rond 1920 is. Misschien zegt de lantaarnpaal iets over het jaartal; deze lijkt me al elektrisch. We kijken richting Marktstraat denk ik?
<<< klopt (Peter) >>>


Datum: 19-07-2009
Naam: Hans van der Weide  
img

Foto 10858 toont het pand rechts direct na bierbrouwerij de Haas frontaal. Wonderlijk genoeg staan op alle mij bekende afbeeldingen en ook nu weer de ramen van de dakkapel wijd open. Vergelijking van deze foto met foto 479 laat goed zien hoeveel kolossale panden, waaronder dat van bierbrouwerij de Haas, maar ook de panden vanaf de hoek van de Rechtestraat tot aan het pand op foto 10858 gesloopt zijn voor het oprukkende grootwinkelbedrijf van V&D. Het pand met daarin de winkel van mijn grootouders blijft op foto 479 nog "fier" overeind. Mijn grootvader kwam dan ook uit Friesland.


Datum: 24-08-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Qua bouwstijl moet dit een zeer oud pand zijn. Wat zou de oorspronkelijke functie hiervan zijn geweest? Het kan pas veel later een brouwerij geworden zijn. Traditioneel zaten alle brouwerijen bij een waterstroom, zodat men voldoende water had voor het brouwproces. Gender en Dommel stroomden door/langs Eindhoven, maar op redelijke afstand van deze locatie. Je ziet in Eindhoven, maar ook in de rest van Nederland, een 'explosie' aan brouwerijen ontstaan zodra er waterleidingen werden aangelegd, vanaf ongeveer 1870. Maar De Haas is klaarblijkelijk al opgericht in 1643 (zie briefhoofd, foto 1319). Wie weet meer van hun geschiedenis?


Datum: 24-08-2011
Naam: Hans van Melis  
img

De schoonvader van Franciscus Hendricus Johannes van der Harten was in 1810 al Brasseur en zijn schoonmoeder de weduwe Maria Pijpers-Snieders moet van de Dommelse tak van Snieders afstammen. De weduwe Pijpers-Snieders was is 1832 eigenaresse van negen panden op de hoek Rechtestraat-Vrijstraat.


Datum: 08-05-2014
Naam: Hans van Melis  
img

Achter de rij vensters onder het pannendak staat het koelschip. Voor het koelen van de wort. Het koelschip lag net onder het dak van de brouwerij, voor de beste warmteuitwisseling met de buitenlucht. Brouwerij de Haas brouwde bovengistend bier. Pils kwam veel later.


Datum: 20-02-2018
Naam: Redactie EiB  
img

Je vous écris de Belgique, mon arrière grand père était Johan Marie Franciscus van der Harten , frère de Joseph van der Harten et père de ma grand mère Elisabeth Josephina Maria van der Harten qui s'est mariée avec Marcel François Joseph Dubois de Bruxelles. Je voudrais savoir ce que sont devenus les Van der Harten après la vente de la bierbrouwerij De Haas? Existe t-il encore des maisons habitées par cette famille. Excusez-moi si j'écris en français. Je serais contente si vous pouviez me répondre. Merci.
<< We danken Rob van Brunschot voor de onderstaande Nederlandse vertaling. (Red.) >>
Ik schrijf u vanuit België. Mijn overgrootvader was Johan Marie Franciscus van der Harten, broer van Joseph van der Harten en vader van mijn grootmoeder Elisabeth Josephina Maria van der Harten die trouwde met Marcel François Joseph Dubois uit Brussel. Ik zou graag willen weten wat er geworden is van de familie Van der Harten na de verkoop van de bierbrouwerij De Haas. Bestaan er nog huizen waar deze familie gewoond heeft? Excuses voor het feit dat ik in het Frans schrijf. Ik zou heel blij zijn als u mij zou kunnen antwoorden. Dank u wel.
<< Suite à une action malhabile de notre part nous avons perdu l'adresse email de la personne Belge qui avait réagi à cette photo. Nous serions reconnaissants envers cette personne si elle veut bien nous renvoyer son adresse au moment ou elle lira ce message. (Red.) >>


Datum: 10-03-2018
Naam: Hans van Melis  
img

Een foto van vóór de afbraak van de brouwerij in Tongelre 29223.