Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1915
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Vrijstraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Tabakswaren |Insulinde
Vrijstraat, sigarenmagazijn en bierbrouwerij.
Beschrijving | Het is de 'V&D-zijde' van de Vrijstraat. Sigarenmagazijn Insulinde staat er op de etalageruit. Maar volgens het uithangbord wordt er (onder meer) ook koffie verkocht. Daarnaast lag de winkel van P. Bruning & Co. Het grote pand iets verderop is Brouwerij De Haas, die hier (volgens J.C.Jegerings) al enkele eeuwen was gevestigd. Maar zowel de brouwerij als de kleine winkels moesten het veld ruimen voor V&D, dat in 1930 een aanvang maakte met de bouw van het grote warenhuis. |
---|---|
Geplaatst op | 15-09-2005 |
Reacties
Naam: Hans van der Weide
Het pand tussen P. Bruning en Brouwerij de Haas is het woon-winkelpand van mijn grootouders; S.J. van der Weijde, Handel in binnen en buitenlandsche groenten en vruchten. Het is frontaal en veel beter te zien op foto 10858.
Naam: Peer Retera
In het pand tussen Insulinde en Bruning woonden mijn overgrootouders. Ze hadden daar een hoeden- en pettenzaak. Jan Retera was de laatste waagmeester van Eindhoven. Zie foto 15735 . Mijn opa (Abraham) is daar op 1892 geboren en was de oudste van 12 kinderen.
Naam: bert van herk
In de beschrijving hierboven staat "Het grote pand iets verderop is Brouwerij De Haas, die hier (volgens J.C.Jegerings) al enkele eeuwen was gevestigd." Een brouwerij die al enkele EEUWEN daar stond (een paar honderd jaar dus). Is dat niet wat lang? In welke eeuw is die brouwerij dan gebouwd?
Naam: bert van herk
De volgende informate is overgenomen uit Nederlands biercultuur.nl.
Bierbrouwerij De Haas (Eindhoven) Brouwerij. Opgericht: 1643. Gestopt: 1923. Vestigingsadres (1643-1916) Vrijstraat A 93 Eindhoven (1916-1923), Tongelresestraat Eindhoven. Brouwerij De Haes werd in 1643 opgericht op het terrein van de huizen Cleyne Haes en Grote Haes in de Rechtestraat. De oudst bekende brouwer was Jacop Peters van Stratum. Het is niet bekend of hij ook de oprichter was. Via de families Van Rijsinge en later Michiels kwam de brouwerij in 1772 in het bezit van Godefridus Snieders. Hij was de zoon van Jan Snieders, eigenaar van de Dommelsche bierbrouwerij. Hij was naast brouwer ook burgemeester van Eindhoven in 1777 en 1778 en van 1787 tot 1791 schepen van Eindhoven. Godefridus' dochter Maria Josepha Snieders nam De Haas aan het begin van de 19e eeuw over, samen met haar echtgenoot Henricus Pijpers. Vanaf 1855 werd hun schoonzoon Franciscus van der Harten de nieuwe eigenaar. Johannes Renier Joseph van der Harten volgde zijn vader op. Toen stoombierbrouwerij De Kraan uit Stratum in de deuren sloot in 1903 nam hij haar koffiehuizen en klanten over. In 1907 adverteerde bierbrouwerij en bottelarij De Haas voor haar Münchener, Pilsener, Lager, Gerste bier, Tafelbier en Extra Stout. Het is niet bekend of De Haas wel in staat was om ondergistend te brouwen. Mogelijk werd het Münchener en Pilsener bier gebotteld van een andere brouwerij. In 1910 werd door Camille Johan Joseph van der Harten, Johannes Reniers' zoon, de firma Bierbrouwerij De Haas Jos. van der Harten opgericht, en kwam De Haas met een nieuw bier uit hop en mout gebrouwen dat "Speciaal" werd genoemd. Enkele jaren later werd de grond verkocht aan magazijn De Zon dat later zou uitgroeien tot een filiaal van warenhuis Vroom en Dreesmann. Camille van der Harten verhuisde de brouwerij naar de Tongelresestaat. In 1923 overleed hij en werd de brouwerij stilgelegd.
Kijk, nou weten we weer wat meer, en dat is toch de bedoeling van deze beeldbank? Ik wil altijd weten hoe het zit.