EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10888

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Kleding / Manufacturen

Onderwerp 3.:

Overige Kleding / Manufacturen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vrijstraat winkel (3)

Beschrijving

Dit is de foto op een ansichtkaart, verstuurd op 9 oktober 1930, met een postzegel van 1,5 ct. Het is hetzelfde pand en adres (Vrijstraat 9) als op foto 2 (foto 10887) maar wel met een volkomen andere winkelpui. Het vermelde telefoonnummer telt al 4 cijfers. Wat op foto 2 nog rechts van no. 9 als magazijn is aangeduid, is hier, als een soort obstakel, naar voren uitgebouwd. Het lijkt een apart gebouwtje. Er wordt een zand- en grinthandel op de Kanaaldijk op vermeld. In het Rembrandttheater draait: "De avonturen van Robin Hood" vermeldt het affiche. Tegen de zijmuur staan twee fietsen, de voorste met de tas nog aan het stuur. Mijn grootouders hebben hun winkelruimte verhuurd aan De Dassenbeurs, een modezaak. Waarschijnlijk was dat in deze periode lucratiever dan hun eigen activiteiten met ook allerlei luxeproducten voort te zetten. Stropdassen, linnengoed, maar ook ontwaren we een damesmodepop met hoedje en jurk. De man binnen in de zijruit lijkt zijn waren aan te prijzen met een soort microfoon. De winkeldeur staat open. Er staan veel mensen voor de etalage, die wemelt van de prijskaartjes. Ook fietsers op straat zijn afgestapt. Het is opruimingstijd. Het pand links ernaast lijkt verbonden met no. 9 en voert ongeveer vergelijkbare artikelen, zoals stropdassen. Wellicht was het een geheel met no. 9. Dat zou het schildje "INGANG" achter de etalageruit van 9 verklaren en de aansporing, op de etalageruit van het naastgelegen pand, goed te kijken en .. boven de linkse vrouw. Zowel mannen als vrouwen zijn in grijs- en donkertinten eenvormig gekleed in lange jassen en dragen degelijke, dichte schoenen. Alle mannen dragen een pet of hoed. De dames hebben allemaal een hoed en een tas. Tussen beide winkels is nog een apart kastje zichtbaar, waarin ook nog berichten of artikelen te zien zijn.


Geplaatst op

08-04-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-04-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Nr. 7 is nog steeds apart. Au Bon Marché. En rechts op nr. 11 zit nog steeds de familie Bijnen met herenmode (kleermakers)


Datum: 09-04-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Die stenen kolos of gebouwtje (?) aan de rechterkant doet mij er enigszins aan twijfelen of dit wel de Vrijstraat is. Op geen enkele foto/ansichtkaart van de Vrijstraat ben ik iets van een dergelijk bouwsel tegengekomen. Bovendien het pand van foto 10887 moet het wel hetzelfde pand zijn, ook al is het een beetje verloederd (bijvoorbeeld de markies van de buurman is dezelfde als op de andere foto). Ook blijft de fam. v.d. Weide op nr. 9 wonen tot 1958, maar ik vind het wel vreemd dat over het Dassenhuis niets vermeld is op de huizenkaarten. Er woonde wel in 1930 dhr. J.H. Peels (rijwielhandelaar) tot 1932 die daarna verhuist naar de Markt, maar dat kan ook inwoning zijn. Er was in 1926 wel een Dassenhuis van C. Jolie op de Fellenoord 17 (oud nr. N 79), maar daar staat ook nergens zo'n kolom


Datum: 09-04-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Gezien er een fiets tegen geplaatst is, zou je zeggen dat het pand rechts zeker 1 meter naar voren staat. Zie ook dakconstructie. Is het niet zo dat de haastige man rechts de schilderingen aan de Rembrandttheater verzorgt? Links is een herenmodezaak.


Datum: 09-04-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Als ik de foto nog eens goed bekijk, is er voor mij maar één conclusie: het rechterpand wordt verbouwd. Men heeft een houten schutting geplaatst die zo ongeveer tot het trottoir reikt. Vandaar ook die aangeplakte affiches en de reclameplaat van Jac. van Laarhoven.


Datum: 24-05-2013
Naam: Annemarie Bisschops  
img

Ik heb een schoenlepel van de firma J.C. van Vroonhoven-Ader, Schoenhandel en Sporthandel, Vrijstraat 42, Eindhoven. In welk jaar bestond deze winkel? Weet iemand dit nog?


Datum: 24-05-2013
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Annemarie, in 1922 vermeldt het adresboek winkelier/schoenmaker J.C. van Vroonhoven op Vrijstraat 42. Ook in 1917 zat de winkel er (de huisnummering was toen anders: Vrijstraat 41). De winkel Van Vroonhoven-Ader wordt in 1932 opgeheven op Vrijstraat 42.