Fotonr.: 1537
Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1903
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Rechtestraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Post / PTT / KPN / TPG / TNT |Overige Post / Telecom

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Telephoonbureau. (1)

Beschrijving Bij de opening op 3 maart 1903 waren er tachtig abonnees aangesloten op deze telefooncentrale, die achter het stadhuis aan de Rechtestraat stond. Binnen het rayon (5 km. rondom de St. Catharinakerk) mochten zij gratis telefoneren. Overdag was er een telefoniste en 's nachts zorgde de dienstdoende politieagent voor de aansluitingen. In zijn wachtkamertje onder het stadhuis werd hij dan gewaarschuwd door een stevige bel. Na klachten (de politieagent was er niet altijd) werd een nachttelefonist aangesteld. Na vijf jaren waren er 300 abonnees en na tien jaren waren er dat 1000. Het telephoonbureau werd te klein en toen werd een ruimte gevonden op de eerste verdieping van een pand in de Rechtestraat, boven de latere hal van het Chicago Theater. (RHCe 0139303)
Geplaatst op 09-10-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 14-05-2006
Naam: Rini Talens img

Toen, nog net voor 1900, het postkantoor in Eindhoven een vooruitzicht kreeg op verbinding met het Internationale telefoonnet, kreeg de vereniging 'Eindhoven Vooruit' snel telefoon-concessies van Eindhoven en omliggende gemeenten. Zo begon in 1902 de 'Eindhovense Telefoon Maatschappij'. De ETM is in 1927 overgenomen door de PTT (meteen afgelopen met dat lokaal vrij bellen) en die verhuisde de centrale in 1938 naar hun in 1909 gebouwde Post en Telegraaf kantoor hoek Keizersgracht, Vrijstraat. De Post-diensten verhuisde toen naar het Stationsplein.


Datum: 16-05-2006
Naam: Rini Talens img

Leuk he, zo'n telefoon kabouter huisje. Alle gebouwen, dus ook functionele gebouwen, kregen in die tijd een vriendelijke, persoonlijke uitstraling door het toepassen van decoratieve elementen. Dat gold ook voor gewone gebruiksvoorwerpen zoals b.v. messen en ook voor auto's enz. Het was de tijd van de 'Art Deco'. Later is dit vanuit functioneel oogpunt allemaal weg gerationaliseerd (te bewerkelijk, te duur, dis-functioneel!). Overigens waren er 2 telefonistes overdag (bij toebeurt dienst) en een agent, die 's nachts en 's avonds op het daarnaast gelegen stadhuis gestationeerde was en die moest natuurlijk ook zo nu en dan even een nacht-ronde maken. Misschien staan die hierboven wel op de foto? In 1898 wilden een comité jonge Eindhovense fabrikanten Gerard Philips in de Kamer Van Koophandel voor meer macht. Deze actie mislukte, maar zo ontstond de vereniging 'Eindhoven Vooruit' met de leden: Jan Pijpers (raadslid), Antoon Burgers (sigaren), Jan Ferdinand Schröder (textiel), Louis Redelé(zeep) en Gerard Philips (gloeilampkes). Zij wilde: Eenwording van de stad, 'n Elektriciteitsbedrijf, Drinkwaterleiding, een Volksbad en..... een TELEFOONCENTRALE. Tegenwoordig gewone zaken, maar toen! Verder vonden de gelovige machtshebbers hen destijds te vrijzinnig van aard en 'Wie zal dat allemaal betalen' vroeg ook Sinterklaas zich in de 'Meierijsche Courant' af? mvg. Rini