Fotonr.: 346
Bijdrager Redactie EiB
Jaar: 1973
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Grote Berg
Locatie 2.: Centrum |112 De Bergen |Kleine Berg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

De Hoek Kleine Berg / Grote Berg. (3)

Beschrijving Op twee andere foto's zagen we de situatie's in 1917 en 88 jaar later in 2005. We kwamen deze foto uit 1973 tegen en vonden dat een mooie aanvulling. Temeer omdat veel oudere Eindhovenaren de Textilia-zaak op de foto nog zullen herkennen.
Geplaatst op 29-05-2005

Reacties

Datum: 07-01-2006
Naam: Eugène Mudde img

Op de Grote Berg naast Textilia zat de fotograaf Max Koot. Daarnaast het Westlands Bloemenhuis en daarnaast zat volgens mij een vogelzaadwinkel die Senders heette. Daarnaast was een woning waar een familie Van Bakel woonde. Daarnaast zat de groenteboer Van Bakel. Geen familie van Van Bakel die naast de groenteboer woonde. Naast de groenteboer was een z.g. achterompoort en daarnaast zat Heuvelmans, een meubelwinkel. Daarnaast de fam. Crijns. Daarnaast de fam. Van Mil (bedden) daarnaast weer een fam. Crijns. Dan de fam. Van Hest en daarnaast de Firma Rongen, loodgietersbedrijf, mijn familie. Ik heet A. Mudde-Rongen.


Datum: 07-01-2006
Naam: Anne Troost img

Zat er ook niet een viswinkel? Van Teckelenburg of zoiets.


Datum: 07-01-2006
Naam: Eugène Mudde img

Nadat de Fa. W. Rongen daar is vertrokken heeft daar een korte tijd Tecklenburg viswinkel gezeten. Dat klopt ja.


Datum: 29-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen img

Is v. Mil (bedden) later niet verhuisd naar de Hoogstraat?


Datum: 05-03-2006
Naam: Fred van der Ven img

In het pand met de witte gevel aan de Grote Berg (hoek Deken van Somerenstraat, naast het voormalige politiebureau) dat net boven het VW-busje uitsteekt, zat herenkapper van (der?) Laak.
Diens broer had een kapperszaak aan de Hoogstraat (ongeveer op de hoogte van Galvano).


Datum: 22-03-2006
Naam: Eugène Mudde img

Ja, V.d. Laak zat op de hoek van de Grote Berg.Hij heette Ciper v.d. Laak en heeft twee dochters, Els en Ans.
Naast V.d. Laak, maar dan op de Grote Berg, zat Beckenuite, grossier in snoepwaren. Daarnaast zat Marie Coppelmans, kruidenier.


Datum: 16-12-2006
Naam: Jan Toirkens img

Na Westlands Bloemhuis, op de Grote Berg links op de foto, ofwel de man met zijn gigantisch uitgebreide kinderschaar plus reclames in de dagbladen van destijds die vaak de nodige hilariteit veroorzaakten, zat Zaadhandel Heuvelmans, of vergis ik mij ernstig? Ze stonden ook op de markt met zaden. En waar de dame aan de linkerkant fietst, zat resp. Jonkers Boekhandel (plus bibliotheek) en daarnaast Drogisterij Lachniet, waar mijn zus nog een blauwe maandag heeft gewerkt.


Datum: 16-12-2006
Naam: Anne Troost img

Ja Jan ik denk dat je een beetje vergist. De enorme kinderschaar was thuis bij het Westlands Bloemenhuis. De Heuvelmans hadden bij mijn weten een meubelzaak.


Datum: 12-04-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman

De fotograaf Max Koot woonde voordien in de Pr. Hendrikstraat, links bijna op het einde richting Wilhelminaplein.


Datum: 12-04-2007
Naam: Frank Zuylen img

Segers, was dat niet de naam van de grote familie van het Westlands Bloemenhuis?
===Frank lees de commentaren over deze familie maar bij foto 2044.(Red.) ===


Datum: 23-11-2010
Naam: Frans Kalf img

Op de hoek Grote Berg / Kleine Berg (In de bovenwoning) heeft van 1960 tot 1965 de familie Kalf-Bijnen gewoond. Hier zijn in vijf jaar drie kinderen geboren, Frans, John en Anja. In 1965 is de familie Kalf vertrokken naar de Roostenlaan, waar nog een dochter werd geboren, Wilma.
Na de familie Kalf heeft hier Cornelis le Mair gewoond. De woning werd gehuurd van de gemeente Eindhoven, die het pand al sinds eind jaren '50 in bezit had. De bijbehorende tuin lag ongeveer 50 meter verder, schuin tegenover het politiebureau aan de Grote Berg.
Uiteindelijk werd het hoekpand pas midden jaren '70 afgebroken om plaats te maken voor een appartementencomplex.
In de benedenwoning woonde de familie Henkelman, die hun ingang (een grote poort) hadden aan de Kleine Berg. Tegenover deze poort , aan de Kleine Berg, lag de winkel van drogist Lachniet.
De familie Henkelman had twee slaapkamers boven, precies boven de winkel van Textilia, voorheen de griekse winkel.
De "zondagse kamer" van hen lag aan de Grote Berg. Mevrouw Henkelman, Hongaarse van geboorte, is begin van de 21e eeuw overleden. Zij was achter in de 80.


Datum: 15-12-2013
Naam: Sylvia Bell van Beers img

De familie van Beers (wij dus) hebben ook nog boven de familie Henkelman gewoond. Vanaf mijn tweede of derde jaar tot een jaar of zes zeven hebben we daar gewoond. Leuk om deze foto te zien. Als ik er nu langs rij zeg ik iedere keer tegen mijn kinderen: "Op deze hoek heeft mama gewoond."


Datum: 18-06-2014
Naam: Hans Hendriks img

Had de familie Henkelman niet een schoenmakerij?
Wanneer zijn die er komen wonen?


Datum: 18-06-2014
Naam: Jan Schakenbos img

Het huis op de kop, Textilia, was in de jaren '50 een winkel van Jamin. Het raam op de Kleine Berg was het 'IJsloket'. Heel vaak geweest.


Datum: 19-06-2014
Naam: Hans Hendriks img

Lambertus Antonius Henkelman is tussen 1922 en 1930 op de Kleine Berg komen wonen, waar hij ook een schoenmakerij had. Hij was geboren in Waalwijk en is in Eindhoven overleden in 1975. Hij maakte ook therapeutische schoenen en maatwerk.
Weet iemand hier meer van?


Datum: 19-06-2014
Naam: Frans Kalf img

Mijnheer Henkelman was een tussenpersoon in verzekeringen. Hij werkte volgens mij voor RVS verzekeringen.
Zijn dochter Jose woont en werkt op een ministerie in Den Haag.


Datum: 20-06-2014
Naam: Paul van der Cingel img

In mijn tijd, voor 1952, repareerde Henkelman schoenen in zijn huis op de Kleine Berg, het eerste van een rijtje huisjes zonder verdieping aan de oneven kant van de straat. Ik denk dat zijn huisje annex werkplaats pal naast slager Van Buul was gelegen. Of hij ook orthopedische schoenen maakte weet ik niet.


Datum: 20-06-2014
Naam: Hans Hendriks img

Het bevolkingsregister van Eindhoven geeft aan dat hij op 16 september 1930 is komen wonen op Kleine Berg 55.


Datum: 02-08-2014
Naam: Gerard de Beurs img

De Henkelman die verzekeringen deed is een achterneef van de schoenmaker Henkelman. Lambertus Antonius Henkelman is zijn schoenenzaak begonnen in Sint Oedenode en is inderdaad ergens tussen 1922 en 1930 op de kleine Berg komen wonen.
Hij maakte inderdaad ook therapeutische schoenen en maatwerk. Ergens in de jaren 60 is hij verhuisd naar de Bergstraat en heeft daar zijn schoenenzaak verder voortgezet. Daar is hij ook overleden. Zijn zoon Lambert had een camping is Boekel (Camping Boekelsven). Deze is door zijn zoon Lambert overgenomen. De eerste bloem en tuin is op zijn terrein in Gerwen gehouden. Bron: Ben Henkelman (kleinzoon).


Datum: 16-11-2014
Naam: Albert van kooten img

Op de Kleine Berg heeft ook een kapper gezeten tussen 1970/1980. De eigenaar was een Marokkaan. Weet iemand hier misschien nog hoe de naam van de eigenaar is, de naam van de kapsalon was en waar de eigenaar nu is?


Datum: 16-11-2014
Naam: Paul van der Cingel img

Albert, het is te lang geleden dat ik op de Kleine Berg woonde om dat te weten, maar er was in mijn tijd ook een kapper, Van Lieshout, die zat aan de even kant tussen Heilige Geestraat en Prins Hendrikstraat, huisnummer 46? Je hoefde in die tijd eigenlijk de straat niet te verlaten om al je boodschappen te doen, ik denk dat alleen damesmodezaak ontbrak. Als Heuvelmans al een zaadhandel heeft gehad, dan heeft hij alles verkocht, want ik geloof niet dat hij kinderen had, in ieder geval geen aantal waar je grappen over kunt maken. Later is hij vanuit het woonhuis op de Grote Berg verhuisd naar de Kleine Berg 65 en in het pand van wagenmaker de Rooij getrokken.


Datum: 21-09-2020
Naam: nol img

Op die kopgevel heeft in de jaren 70 een enorm houten bord gehangen, van teakhout. Is daar een foto van?


Datum: 23-09-2020
Naam: Paul van der Cingel img

Nee Ad, Henkelman zat wel aan de linkerkant, maar schuin tegenover de Heilige Geeststraat. Daar stonden destijds van die lage huisjes zonder verdieping zoals je die in die tijd overal in Eindhoven kon vinden, vaak in rijtjes van vier tot acht huisjes. In veel gevallen stond je meteen midden in het woongedeelte zodra je door de voordeur kwam. Ik denk dat je in de war bent met "De Kernzool", een winkel in leren artikelen, tassen, koffers enz. Die zat niet precies tegenover Hooijen, maar vlak voor de eerste bocht links als je van de Keizersgracht kwam. Tegenover Hooijen herinner ik mij een o.a. een dumpzaak en ik geloof ook een stoffenwinkel. In die tijd verkocht een dumpzaak van alles en nog wat dat achtergelaten was door de geallieerden. Bijvoorbeeld grote blikken met levensmiddelen, maar ook groene sokken, hemden en onderbroeken, messtins (metalen bakjes met een handgreep die als bord dienden voor de soldaten). Ook nog onderdelen van uniformen (koppelriemen) 'pukkels' (legergroene tasjes met schouderriem, populair als schooltas voor middelbare scholieren) en insignes.


Datum: 23-09-2020
Naam: Ad thijssen img

Was dan de schoenmaker op de Kleine Berg tegenover de verfzaak van Frans Hoyen?


Datum: 24-09-2020
Naam: bert van herk img

Paul, veel schoenmakers hadden die "klickers" (want zo heten die dingen) en ik vond die altijd leuk klinken onder het lopen. Dus als jongen wilde ik ze ook hebben, maar kreeg ze niet van mijn moeder. Ik kreeg elke keer te horen "Ik ga je schoenen niet vernielen aan die dingen". Ik had van die stevige Robinson-schoenen, gekocht bij Van Haren in de jaren vijftig. Die klickers werden ook gebruikt bij de tapdansers. Ik weet nog wel dat ik ze er een keer zelf onder wilde zetten, twee van die versleten dingen (gekregen van de schoenmaker op het Gelderlandplein) met punaises. Mijn moeder zag dat toevallig, en ik ben nog nooit zo vlug geweest met bukken en heb zo een gigantische knal voor mijn kop kunnen ontwijken. Want ik zat mijn duur betaalde schoen te vernielen. Ja Paul, ook ik ben met schade en schande wijs geworden. Wat een mooie tijd was dat!


Datum: 24-09-2020
Naam: Paul van der Cingel img

Ad, misschien zat er tegenover Hooyen ook een schoenmaker, maar dat herinner ik mij niet meer. Ik weet wel zeker dat Henkelman verderop, naast slager van Buul, zijn werkplaats had en ik denk daar ook woonde. Henkelman heeft onder mijn schoenen een keer van die ijzeren "halve maantjes" gespijkerd, dat klonk zo mooi als je liep. Afgekeken van de soldaten in WOII.


Datum: 25-09-2020
Naam: Paul van der Cingel img

Dank je Bert, ik wist niet dat die dingen zo heetten. En over Robinson gesproken: ik kreeg de sandalen van dat merk, keihard en onbuigzaam. Bij Trommelen in de lage noodwinkeltjes van de Hooghuisstraat kocht mijn moeder die ellendige dingen. Zeker tot 1950 was er een groot tekort aan kleding voor kinderen en werden honderden jurken en evenveel oude kostuums van vaders verknipt om er kinderkleding van te maken. Ik had een korte broek die gemaakt was van een streepjespak van mijn vader en mijn broer ook. Inderdaad een mooie tijd.


Datum: 25-09-2020
Naam: bert van herk img

Die klickers zaten onder de hak van de schoen, en je had er ook die je onder de neus van je schoen kon zetten. Als je deze twee eronder had zitten, moest je uitkijken met lopen, want die dingen schoven over de stenen alsof je op ijs liep. Voor je er erg in had kon je een lelijke val maken, dus dat was een van de redenen om die klickers er niet onder te zetten. De gipskamer liep met je mee.


Datum: 25-09-2020
Naam: Ad thijssen img

Ik heb de foto gevonden waarop de schoenenzaak staat. Het was het pand geheel rechts. Zie foto 12516.


Datum: 25-09-2020
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Da's dan ook toevallig, dat Van Bommel tegenover verfhandel Hooyen zat, en anders ongeveer, jarenlang een filiaal had.


Datum: 27-09-2020
Naam: marjo spierings img

Ad, een schoenmaker zat inderdaad tegenover de verfzaak van Frans Hooijen op nr. 23, maar dat was schoenmakerij DUPLA, (die bleef tot 2007). Welke familienaam erbij hoorde weet ik niet ,maar er woonde in het begin de fam. Couwenberg! Tot 1964 was het bewoond. Op nr. 19 was alleen een etalage "in gebruik voor USA-goederen" en op 21 (naast de schoenmakerij ) zat de American Shop. Slager van Buel (met een E) zat op nr. 51. Op nr. 55 zat Henkelman van 1930 tot in ieder geval 1960. Ze woonden daar ook.


Datum: 05-10-2020
Naam: Ad thijssen img

Beste Marjo, de koe spreekt de waarheid. Zie foto 14272. Henk van Buul met koe.


Datum: 05-10-2020
Naam: Ad thijssen img

Beste Marjo, ik ben een neef van Henk van Buul, Ad Thijssen. Hij was getrouwd met de oudste zus van mijn vader, Miet Thijssen-van Buul. Wij in de familie weten niet beters, ook de dochters ervan, dan dat het met dubbel U werd geschreven.


Datum: 08-10-2020
Naam: Paul van der Cingel img

Als we alle reacties bij elkaar optellen, komen we wel tot een vrijwel volledig overzicht van wie waar zijn winkel of bedrijf had. Dank Marjo, ik herinner me door jou ook ineens weer de schoenmakerij van Dupla.