EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1096

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hoogstraat, hoek St. Catharinastraat.

Beschrijving

Links onder de toegang tot de onderdoorgang met het achterliggend plein aan dat nu Rundgraaf heet. Het hoekpand recht vooruit is in de plaats gekomen van het pand van de Gruyter. Daarnaast hebben nog enkele panden de sloopwoede kunnen overleven. Kijk ook eens naar foto 1094. Oorspronkelijke foto vervangen op 24-4-2009.


Geplaatst op

21-08-2005

Reacties:

Datum: 21-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Het straatje links heet RUNGRAAF, over de Run(d/t)graaf cq. Reingraaf loopt nog een discussie.


Datum: 01-10-2006
Naam: Jeroen Michels  
img

Zoals het pandje in de hoogstraat waar Jan Heijnenman lingerie en dameskousen verkocht. Nog net zichtbaar boven de bus op de foto.
De Rungraaf verwijst naar een watertje bij het Beatrixkanaal. En het is Rungraaf!
===Wees niet te zeker van een naam. Er waren veel gegraven watertjes.===


Datum: 14-11-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Naast Jan Heijnenman zat/zit de familie L. der Kinderen, vroeger met een stoffeerderij van meubels. Nu hebben ze de winkel verhuurd aan een Griekse specialiteiten winkel, ze wonen er zelf nog steeds boven. Op de hoek waar Arie van Mil zit (de beddenspecialist) stond nog een zelfde pandje waar het smalle kantoorgebouw is komen te staan (op elk hoekje en kleinste gaatje in Eindhoven moet toch iets komen te staan) In dat pandje zat een winkel van de Fam. Sanders. Deze familie heeft de panden op de hoek van de Gestelsestraat en de Ploegstraat gebouwd, een slagerij, een drogist en in de Gestelsestraat een woonhuis, waar lang 3 vrijgezelle dochters van Dhr. Sanders hebben gewoond. Piet Sanders de zoon heeft de slagerij gehad en is na enkele jaren naar Nieuw Zeeland geëmigreerd. Daarna heeft er een slager uit noord Limburg er in gezeten tot 1-1-1954 en daarna hebben mijn ouders daar een slagerij gehad tot 1969. Om daarna in het zelfde pand een fabriekje te beginnen in kant en klaar maaltijden, zoals saté, nasi en bami. De firma PADEX, (P)etrus (A)ntonius (d)en (Ex)ter.


Datum: 20-10-2008
Naam: Ad vd Heuvel  
img

En links op de Grote Berg, net voor de Mecklenburgstraat, heeft ook nog de firma Bemelmans gezeten, dit was een groothandel in tabaksartikelen


Datum: 01-12-2010
Naam: Rob van der Linden  
img

De titel onder de foto is niet correct. Dit is de hoek Hoogstraat-Willem de Zwijgerstraat.


Datum: 03-12-2010
Naam: Ad Timmers  
img

Dit is wel degelijk de hoek Kleine Berg, Hoogstraat, Catharinastraat. De Willem de Zwijgerstraat begint pas 50 meter na de bocht ! Ik heb lang op deze hoek gewoond.


Datum: 04-12-2010
Naam: Lies van Berlo  
img

Ad, inderdaad heeft op de Grote Berg Bemelmans gezeten. Maar de Mecklenburgstraat loopt voorbij de Willem de Zwijgerstraat en niet in de buurt van de Grote Berg.


Datum: 04-12-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Bij de Fa. Bemelmans werkte Hugh Boson. Na Bemelmans is Hugh in de koffie gegaan en heeft furore gemaakt met Fountain en is inmiddels gepensioneerd.


Datum: 04-12-2010
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Klopt Lies, het moet zijn Willem de Zwijgerstraat en niet Mecklenburgstraat, die lag in het verlengde van de Willem de Zwijgerstraat. In de Willem de Zwijgerstraat bevond zich ook de slijterij van de Fam.Giesbers (70er jaren), zijn broer had op de Grote Berg cafe "de Karsseboom".Heb bij beide sterke drank ,fris en bier bezorgd via de firma Winters.


Datum: 04-12-2010
Naam: Lies van Berlo  
img

Ad, misschien weet je of in de Willem de Zwijgerstraat, bij de slijterij van Giesbers iemand is doodgeschoten. Ik weet niet meer in welk jaar en ook niet of daar toen Giesbers gevestigd was, maar in ieder geval was het een slijterij.


Datum: 04-12-2010
Naam: Christine Manders-Meulensteen  
img

Nu zit in de ronde hoek, beneden, kapsalon John Lox. Sinds 15 a 20 jaar. Daarvoor zat hij wat verder op de Hoogstraat.


Datum: 07-12-2010
Naam: Rob van der Linden  
img

Mijn excuus, het is inderdaad Hoek St Catharinastraat-Hoogstraat. Een beetje misleidend, dat wel, omdat de Willem de Zwijgerstraat daar 'optisch' wel begint :-)
De slijterij in de Willem de Zwijgerstraat heette Gommers. Mevouw Gommers is inderdaad, ik denk dat het in de jaren '80 was, tegen sluitingstijd doodgeschoten door een overvaller aan wie ze weigerde de dagopbrenst te geven. Een drama!


Datum: 07-12-2010
Naam: Lies van Berlo  
img

Rob , dank je voor de dramatische herinnering, ik dacht dat het langer geleden was.


Datum: 11-12-2010
Naam: Christine Manders-Meulensteen  
img

Sorry, even iets rechtzetten.Gisteren bij de kapper geweest en hij vertelde er pas 11 jaar te zitten.
Daarvoor in het pand ernaast op de Hoogstraat.


Datum: 12-12-2010
Naam: An de Groof  
img

Jan Giesbers was al uit het pand aan de Willem de Zwijgerstraat en de zaak verhuist naar Winkelcentrum Woensel. Volgens mij is mijnheer Gommers doodgeschoten en is zijn vrouw kort daaarop overleden aan een ongeneeslijke ziekte. De dader was een notariszoon uit een van de dorpen zuidelijk van Eindhoven


Datum: 12-12-2010
Naam: An de Groof  
img

Dit is hoek Kleine Berg/St. Catharinastraat/Hoogstraat.


Datum: 12-12-2010
Naam: Rob van der Linden  
img

An,
Het was juist andersom, mevrouw Gommers is vermoord, haar man is inderdaad niet heel veel later overleden. Ik denk dat hij o.a. aan het verdriet gestorven is. Hij was er slecht aan toe na de gebeurtenis en had er geen zin meer in. Niet zo verwonderlijk.


Datum: 12-12-2010
Naam: Rini Talens  
img

Historisch gezien kwamen vanuit de stad Eindhoven de straten De Kleine Berg en De Groote Berg te samen en vormden De Hoogstraat, van waaruit meteen daarna rechts De Laagstraat afsloeg. Die Laagstraat sloeg overigens ook weer vrij vlug daarna linksaf, om dan parallel lopende langs de Gender zijn naam waar te maken als ‘LAAG”straat. De Laagstraat vormde nl. historisch de scheidslijn tussen A: De weiden voor de koeien met de Gestelse lage natte broeklanden langs de Gender voor het hooi (voor zover ze niet te nat waren, dan was het een zooi) en B: De akkers voor het graan met uiteindelijk de Gestelse lintbebouwing (de boerderijen e.d.) langs de Hoogstraat zelf (letterlijk hoog en droog). Tot zover is het dus nog simpel: De fotograaf staat dan op de Grote Berg en ziet waar de Kleine Berg samenkomt en waarvandaan meteen de Hoogstraat en de Laagstraat beginnen. Maar dan komt de aanleg van de Catharinastraat. Die laat men dan beginnen waar de Laagstraat linksafsloeg, maar ... op oude kaarten zie je dat die aanvankelijk eerst nog een klein bochtje naar rechts maakte om weer aan de Eindhovense kant van de Rungraaf te komen. Het verdedigingsgrachtje De Rungraaf vormde nl. sinds 1232 een grens tussen Gestel en de nieuwe stad Eindhoven en Gestel had helemaal geen behoefte aan de Catharinastraat. Op een militaire kaart uit 1842 lopen het begin van de Laagstraat en de Catharinastraat zelfs even parallel, omdat de militairen niemand voor het hoofd wilde stoten, want kennelijk was daar gemeentelijk nog onenigheid over. Al vlug wordt echter de bovenloop van de Laagstraat verdrongen door de rechtgetrokken Catharinastraat. Zodat de fotograaf dan staat op de Grote Berg en ziet waar de Kleine Berg samenkomt en waarvandaan meteen de Hoogstraat en de Catharinastraat beginnen. In 1937 is het begin van de Laagstraat helemaal verdwenen door de komst van de Mecklenburgstraat en de Julianastraat. Na 1960 heeft men de Edenstraat doorgetrokken naar de Mauritsstraat, waarna men de start van Catharinastraat (dat kleine stukje wat nog over was) ineens Willem De Zwijgerstraat is gaan noemen, zodat onze fotograaf dan ineens staat op de Grote Berg en ziet waar de Kleine Berg samenkomt en waarvandaan meteen de Hoogstraat en de Willem De Zwijgerstraat zijn begonnen.