EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1094

Bijdrager:

Jaar:

1880

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Overige Gebouwen

Onderwerp 3.:

Rechtshuis / Pannenhuis, Gestel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het Rechtshuis van Gestel

Beschrijving

Het Rechtshuis van Gestel, dat ook wel Pannenhuis werd genoemd, stond op de hoek van de Hoogstraat en de St. Catharinastraat. Het was in 1608 gebouwd als herberg en diende later als vergaderplaats voor de schepenen. Het werd in 1929 gesloopt. De afbeelding in de bijlage is van een olieverfschilderij gemaakt door H.Grassens (Part.bezit). Links van die schilder, helaas buiten beeld, liep de Rungraaf tot aan de Hoogstraat, de straat waar de schilder dwars op kijkt. Hij ging daar schuin onder de straat door en liep ahw. aan de overkant verder, dus "om het hoekje" en alweer onzichtbaar.


Geplaatst op

21-08-2005

Reacties:

Datum: 23-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Op afbeelding 166", gezicht op splitsing Grote- en Kleine berg vanuit de hoogstraat uit 1917, zie je nog net die hoekmuurlantaarn van het Pannenhuis. Klopt precies met het schilderij!


Datum: 25-11-2009
Naam: An de Groof  
img

Weet uit verhalen dat daar de familie Hezemans woonde. Mevrouw Wies Zeegers-Hezemans moet daar een dochter van zijn. Zij woonde later met haar nichtje Marietje van Veen op Nieuwstraat, later op het Wilhelminaplein.


Datum: 14-11-2018
Naam: Peter van Ierlant  
img

Het Rechtshuis van Gestel, dat ook wel Pannenhuis werd genoemd, stond op de hoek van de Hoogstraat en de St. Catharinastraat. Het was in 1608 gebouwd als herberg en diende later als vergaderplaats voor de schepenen. Het werd in 1929 gesloopt. In dit pand woonde vóór 1929 de familie Hezemans en die had daar volgens de overleveringen een smederij.