EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18782

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Kleine Berg

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Tabakswaren

Onderwerp 3.:

Piet van Kuijk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Piet van Kuyk

Beschrijving

Piet van Kuyk. Het schilderij is van dezelfde hand als dat van foto 4712 en hangt in de hedendaagse winkel aan de Kleine Berg.


Geplaatst op

09-02-2009

Reacties:

Datum: 27-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

Piet van Kuyk, geboren en getogen in St. Oedenrode, begon op 7 september 1926 een sigarenhandel aan de Hoogstraat op nummer 5 naast het café van Van Hugten. Hij werd toentertijd ook wel Piet "den Bokser" genoemd, omdat hij zijn sigaren goedkoper verkocht dan in feite was toegestaan. Staande achter een hoge toonbank en altijd in voor een praatje wist hij een vertrouwelijke sfeer te scheppen en daardoor de rokers aan zich te binden. Een goede verstandhouding met het politie personeel van het nabij gelegen politiebureau was voor hem ook van belang. Helaas kon hij in 1943 niet op hun hulp rekenen, toen hij werd gearresteerd door de Duitsers op verdenking van hulp aan joodse onderduikers. Hij overleefde de concentratiekampen en werd op 8 mei 1945 vanuit Bergen-Belsen overgebracht naar Parijs. Pas na een half jaar kon hij per brancard terugkeren in Eindhoven. Hij overleed in 1961.
In 1946 kwam zijn zoon Arnold in de zaak als medewerker, om vervolgens in 1956 de zaak samen met zijn echtgenote Will van de Hurk over te nemen. Aan het gouden zakenjubileum werd in 1976 veel aandacht besteed. In de jaren zeventig zijn zeker vijf verschillende series luciferdoosjes uitgebracht, elke serie wel in ongeveer 96 verschillende kleurstellingen. Vooral voor de serie luciferdoosjes met het etiket "Piet van Kuyk 1926 - 1976" uitgevoerd in 64 verschillende kleurstellingen was van de zijde van verzamelaars veel belangstelling.
Door ziekte gedwongen en bij gebrek aan opvolging heeft Nol van Kuyk de zaak overgedragen aan zijn naaste medewerker Jan van de Wittenboer, die eind januari 1985 zijn nieuwe zaak opende recht tegen over de oude zaak op de hoek Kleine Berg / Catharinastraat.
Nol van Kuyk 59 jaar oud kwam te overlijden in 1988.