EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12516

Bijdrager:

Jaar:

1969

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Kleine Berg

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kleine Berg in de bocht

Beschrijving

Weer zo'n fraaie opname van Jan van der Meulen. Nu nog even de winkeliers vermelden.


Geplaatst op

18-07-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-07-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Daar links zat vroeger een meubelzaak en in deze rij ook een zaak waar men muziekinstrumenten kon kopen, maar rechts heb ik ooit in een lederwarenzaak een portefeuille gekocht. Er was ook een zaak waar moeder de vrouw spulletjes haalde voor het kleine naaiwerk. Ook zat er een soort Pipo's winkel.


Datum: 18-07-2007
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

De fourniturenzaak is van Smitje, ze stonden ook op de markt. Als je iets nodig had, hier was het te koop.


Datum: 18-07-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

In het eerste pand rechts zat Dupla Kouwenberg, schoenmaker. Links waar vroeger de meubelzaak van den Dunnen zat is daarna een instrumentenzaak gekomen en daarna een café. Ik denk dat de zaak waar je ooit een portefeuille gekocht hebt Tenax is geweest op de hoek Kleine Berg-Willemstraat. Wie kan mij vertellen wanneer Tenax naar de Hermanus Boexstraat is gegaan?


Datum: 18-07-2007
Naam: Jeanne Melters  
img

Smitje staat volgens mij nog steeds op de markt.


Datum: 18-07-2007
Naam: Hans van Melis  
img

(O)pa Smits uit de Kerkakkerstraat stond op de markt. Smitje en Smits van de markt zijn verschillende bedrijven.


Datum: 18-07-2007
Naam: Bert van Engeland  
img

Ik kan me herinneren dat ik daar ergens mijn eerste nieuwe Simplex-fiets gehaald heb in 1959. Zat daar niet een fietsenwinkeltje?


Datum: 18-07-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Sorry, Instrumentenzaak moet zijn muziekinstrumenten. En kwam Smit niet van de Demer?


Datum: 18-07-2007
Naam: Harry van Kuijk  
img

In de beginjaren 50 zat hier een fietsenwinkel. Ook was er een luchtautomaat. In de voorgevel zat een gleufje voor de centen en er hing een slang. De metaaljongens van de ambachtschool ponsten hiervoor centen van blik. Als je in het gleufje blies, werkte het ook.


Datum: 19-07-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Bert, de fietsenwinkel was van de firma Sloots. De winkel zat iets meer richting Bergstraatje.


Datum: 19-07-2007
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Smits en Smitje zijn dezelfde. Een zoon van de jongste zoon Harrie van Smitje van de Kerkakkerstraat staat nu op de markt.


Datum: 19-07-2007
Naam: K. van Strien  
img

Volgens mij was daar waar de bromfiets tegen de gevel staat, in de jaren 56/57 een cafetaria. Naar ik meen heette deze Marjo of Mario.


Datum: 19-07-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Deze foto is van latere datum, dat kan ik aan mijn kleren zien. Toen ik naar het internaat ging kreeg ik nieuwe kleren en die heb ik op deze foto aan. Het jaar is 1969. Jan van der Meulen jr., de persoon die op de foto staat.
Jan, ik heb het jaartal aangepast. (Tini)


Datum: 20-07-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Die heette Marjo.


Datum: 20-07-2007
Naam: J. Vervest  
img

Voor een knoop of een rits naar Smits was het gezegde in het Strijpse waar Smits vandaan komt.


Datum: 22-07-2007
Naam: M Gosgerbo  
img

Het 1e gebouw links heeft Bakkerij Rolant in gezeten. Den Dunnen liep door tot in de Willemstraat. Was het komend vanuit de Willemstraat of andersom? Daarna is Mary Holland erin gekomen, instrumentenzaak, momenteel zit er een kookwinkel in. De lederwarenzaak aan de rechterkant was de Kernzool. Je kon daar o.a. zolen en hakken kopen om zelf schoenreparatie toe te passen. Fijne zaak ook voor kofferbeslag etc. Dan kreeg je Van de Wal met zijn kaashandel, nu galerie en dan komt Smitje.


Datum: 22-07-2007
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

In de zeventiger jaren heeft hier rechts ook Le Papillon gezeten, een speciaalzaak voor balletkleding.


Datum: 22-07-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Toen ik het verhaal van M. Gosgerbo las, schoot mij ineens te binnen dat de eigenaar van de Kernzool een opvallende man was in driedelig pak met zijn haar mooi in de scheiding, tot in de puntjes verzorgd. Hij was altijd in voor een diepgaand gesprek. Kortom een intelligente persoon.


Datum: 23-07-2007
Naam: Jacues Swinkels  
img

Hier was ook Leo Coolen gevestigd (Antiek). Zit nu in Antwerpen.


Datum: 29-07-2007
Naam: Frans Pieper  
img

Smits had een fourniturenzaak op Kerkakkerstraat 2. Zij waren zo'n beetje onze overburen. Volgens mij hadden ze twee zonen waar mijn broer en ik ook mee omgingen. Ik herinner mij nog een voorval. Kort na de bevrijding stonden in delen van Strijp, o.a. de Kerkakkerstraat, militaire voertuigen, waarmee kapotte tanks werden opgehaald van het front. Wij konden bij die soldaten (Canadezen geloof ik) eten in de barakken aan de St. Trudostraat, maar ook konden we daar (stiekem) spullen meenemen die niet voor ons bedoeld waren. Zo hadden we in de winter 44/45 een groot aantal mitrailleurkogels bemachtigd, die we met behulp van de metalen luchtroosters in de huismuren uit elkaar haalden (stom en levensgevaarlijk). Met het kruit haalden we rotstreken uit. We hadden een handvol lege hulzen, met een goed slaghoedje nog erin en toen we bij Smit in huis aan het spelen waren (de ouders waren niet thuis), gooiden we die hulzen in een potkacheltje in de keuken. Zo'n potkacheltje had aan de bovenkant als afdekking een deksel en om de opening nog groter te kunnen maken enkele metalen ringen. Toen de hulzen ontploften vloog het deksel eraf en een van de ringen vloog tegen het plafond waar hij bleef vastzitten. Wij snel weg. De zonen van Smits zullen wel flink op hun donder hebben gekregen van hun vader, die overigens een zeer aardige man was.


Datum: 30-07-2007
Naam: Cees Janssen  
img

Lies, op 1 september 1973 zijn wij met ons reisbureau NRV (Nederlandse Reisvereniging) verhuisd van het Stratumseind 56, (recht tegenover Pom Lai en de Paardenstal) naar Kleine Berg 2, hoek Willemstraat. Ik veronderstel, dat niet al te lang daarvoor Tenax van dit plekje naar de Hermanus Boexstraat is verhuisd.


Datum: 30-07-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Dank je Cees, NRV Holiday tot 1988? Daarna Brooks tot heden? In de gevel van Tenax zaten drie geveltegels: de posthoorn, het wapen van Brabant en het wapen van Nederland, links van het balkonnetje, aan de Willemstraat. De tegel met de posthoorn is verdwenen, weet je daar iets van?


Datum: 30-07-2007
Naam: Cees Janssen  
img

Klopt Lies, NRV Holiday tot eind 1988, waarna het Brooks werd. Nog niet zo lang geleden zijn de Brooks reisbureaus toegevoegd aan de Globeketen van de OAD-organisatie. Wat betreft de geveltegels: deze zijn er (alledrie) nog steeds: links en rechts van het balkon op de 2e etage de beide wapens. En (helaas) achter de lichtreclame bevindt zich nog altijd de tegel met de posthoorns. De situatie zoals die is te zien op foto 2074 is dus wat dat betreft gelukkig niet gewijzigd.


Datum: 27-12-2007
Naam: Ineke Sanderse  
img

Naast schoenmaker Dupla heeft mijn oom Laurens Bijnen een fourniturenzaak gehad, in ieder geval in de jaren 50. Later is hij naar de Jan van Lieshoutstraat verhuisd en ten slotte is hij neergestreken in de Piazza, toen die geopend werd.


Datum: 27-12-2007
Naam: Joop Jansen  
img

Waar de bromfiets tegen de gevel staat, zie je ook een Amerikaanse vlag. Hier had de familie Stark een zgn. American-shop. Je kon er spijkerbroeken en legerjacks kopen. Later is de zaak verhuisd naar de Heezerweg binnen de rondweg.


Datum: 16-12-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Grappig te zien wat men nog allemaal weet. Dan kan ik niet achterblijiven. Uit mijn hoofd ga ik beginnen bij Drukkerij Hermes, dan een drankwinkel, dan Rombouts in allerlei huishoudelijk spul, kopjes, glazen en aardewerk, dan De Kernzool voor al uw lederwaren en leren tassen, riemen, zolen enz. Dan van der Wal met vis en kaas, dan een fietsenwinkel, verder een winkel waar na de oorlog zogenaamde dumpgoederen werden verkocht, dan een dameskapper (geloof ik). Bijna compleet dacht ik, en de twee pandjes links naast het gesloopte pand van Sloos, hoewel er nog wel een ander tussen gestaan kan hebben. Bij Sloos moest je achterom om je fiets te laten repareren. De villa van Fens, tussen Bergstraat en Keizersgracht heb ik nooit gekend, wel de tuin met vijver en bruggetje in het midden. De andere kant van de Kleine Berg probeer ik een volgende keer.


Datum: 16-12-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Het voormalig koetshuis staat er nog steeds. De villa die is gesloopt om een doorsteek te maken van de Wal naar Kleine Berg (die echter als zoveel in Eindhoven nooit werd gerealiseerd) stond met voorkant gericht naar de Wal. Het huidige parkeerterrein was voornamelijk tuin.