EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29727

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Johannesburgstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De vrolijke muzikanten

Beschrijving

Deze foto is gemaakt op de plaats van mijn schoonouders in de Johannesburgstraat in Tongelre. De jongens zijn staand van links naar rechts Corrie Buis gitaar, Jan v.d. Donk gitaar, Henk Nibbelke mondharmonica, Jan Scheepers gitaar. Zittend Theo Scheepers mandoline en Adrie Buis klarinet. De broers Scheepers zijn mijn zwagers. Theo is op 24-jarige leeftijd overleden (1963).


Geplaatst op

08-11-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-11-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Een karakteristiek plaatje, zeker voor 1953. Alleen al de hoogst ongebruikelijke combinatie van instrumenten maakt dit sextet heel apart. Ik ben heel benieuwd naar het repertoire van deze vrolijke muzikanten. Ook de gitaren van Corrie Buis en Jan Scheepers zijn bijzonder. Vermoedelijk geïmporteerde instrumenten. In ieder geval geen producten van de Eindhovense gitaarbouwers Egmond. De gitaar van Jan v.d. Donk zou wel een Egmond kunnen zijn. Of een "Symphonie", het gitaarmerk dat destijds werd vervaardigd door een gitaarbouwer die huisde bij de Woenselse molen aan de Oude Torenstraat. Helemaal rechts op foto 5443 zie je zo'n Woenselse gitaar uit 1961.


Datum: 08-11-2011
Naam: Jo.Geerings  
img

Hallo Ben. De gitaren en de mandoline komen van Van Egmond. Mijn schoonvader J. Scheepers en Jan wekten toen bij Van Egmond gitarenfabriek en later ook Theo. Jan werkte in de Frankrijkstraat als spuiter en mijn schoonvader in Aalst als gitaarbouwer. Later is eerst de fabriek in Aalst afgebrand en daarna in de Frankrijkstraat en zijn ze verhuisd naar Best. Jan heeft daar in de fabriekswoning gewoond. Ben, woonde jij vroeger in de Paul Krugerlaan? Mijn vrouw kent een fam. Brekelmans uit Paul Krugerlaan.


Datum: 08-11-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Da's sterk, Jo! Ik heb vanmorgen heel internet afgezocht naar deze gitaren en zelfs bij de submerken van Egmond kon ik deze gitaarkoppen en staartstukken niet herkennen. Mooie uitvoeringen, met dubbele positiestippen, slagplaat e.d. Ik weet dat er zowel in de Paul Krugerlaan als op de St. Josephlaan Brekelmansen woonden. De vraag is me nl. al eens eerder gesteld. Maar zij zijn waarschijnlijk van de rijke tak! Mijn roots liggen in Woensel, ofschoon ik wel een flink deel van mijn jeugd heb doorgebracht in Tongelre (Transvaalweg). Later hebben we daar ook een dikke tien jaren gewoond: op het Hefveld.


Datum: 13-11-2011
Naam: Dimphie Brekelmans  
img

Ja, zeker waren wij de rijke tak, haha, met 6 kinderen. Wj woonden in de St.Josephlaan en ome Jan een tijdje in de Paul Krugerlaan op het hoekje, met kids en vrouw, mijn tante.


Datum: 19-01-2015
Naam: Ivan alias Lordbizarre  
img

Prachtige foto, maar als curator van "lordbizarre's electric guitar and amp museum" twijfel ik sterk aan 't feit dat dit Egmond-gitaren zijn. Ik kwam op deze foto door het feit dat ik op zoek ben naar de plaats en oorsprong van het Symphonie-gitaarmerk en dat zou zich te Woensel, Oude Torenstraat bevinden, maar kan ook / zou ook volgens verschillende bronnen te Heeze en zelfs te Someren kunnen zijn. De vraag is nu welke plaats was de home town van Symphonie? Ze hadden wel veel gelijkenis aan de Egmonds, maar ook Venlonia te Venlo zat soms in dezelfde richting (zie de akoestische gitaren van Magic, een submerk van Venlonia).
Enfin, bon soit, dus mijn vraag: is er iemand die mij met zekerheid de thuisbasis van het merk Symphonie kan melden, zodat dit mysterie voor eens en voor altijd kan worden opgelost?


Datum: 19-01-2015
Naam: Ben Brekelmans  
img

Mijn allereerste gitaar was een Symphonie, Ivan. Ik kreeg 'm in 1961 als cadeau voor mijn Plechtige Communie. Hij was gekocht voor ƒ 35,-- bij een gitaarbouwer die was gehuisvest bij de molen aan de Oude Torenstraat in Woensel. Geen idee of dat wellicht een filiaal van iets was. Mij staat ook bij dat er een relatie was tussen Symphonie en Heeze. Op foto 5443 zie je mij als menneke met mijn Symphonie.


Datum: 19-01-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

De gitarenbouwer heette Jan Smeulders. Jan had bij Egmond gewerkt en vader Smeulders had een meubelmakerij. Het zal ongeveer in 1952 geweest zijn. Samen met zijn vader begon hij Symphonie-gitaren te bouwen. Het was een echt familiebedrijf: Jan, vader, nog een broer en zes zussen maakten zo'n 500 gitaren in de week. Ik heb zojuist Gerda, een van die zussen gesproken. Jan is verhuisd naar Heeze en toen het minder ging met de gitaren is hij verder gegaan met klokken. Daar ligt dus de connectie met Heeze. Met Someren hadden ze niets. Ben, ik heb Gerda foto 5443 laten zien, zij herkent jouw gitaar meteen als een Symphonie. De gitaren van bovenstaande foto herkent zij niet.


Datum: 19-01-2015
Naam: Antoon Franse  
img

Ben, dit is een oom (peetoom) van mij en die woonde aan de Oude Torenstraat naast de molen. De gitaren maakte hij met zijn zoon Jan Smeulders aan de Woenselsestraat tegenover het fabriekske van Van Houthem en naast houthandel Clerx. Daarna zijn ze verhuisd naar Ginderover in Heeze waar Jan overging tot het maken van o.a. Friese klokken.


Datum: 19-01-2015
Naam: Ivan alias Lordbizarre  
img

Dit bevestigt mijn vermoeden. Op de plattegrond van Google zie je in "Ginderover" te Heeze nog steeds gitarenfabriek staan en ik heb via VVV Heeze een afdruk van het naamkaartje van de "antieke" Friese klokken- en meubelfabriek Smeulders ontvangen. Dus enkel als ex-werknemer een binding met Egmond/Eindhoven. Hierdoor ben ik zeer tevreden met jullie hulp, ook daar ik met fierheid een exemplaar van een elektrische Symphonie-gitaar in m'n verzameling heb.
P.S. Indien iemand nog folders of publiciteit over Symphonie heeft: graag welkom (kopie is voldoende!)


Datum: 15-09-2015
Naam: Harmen Schaap  
img

Van de linkse gitaar heb ik twee Egmonds met vaste brug en zelfde staartstukken, alleen de kop is inderdaad anders maar ook het model komt overeen. Ik ben benieuwd of ik er een foto van kan plaatsten hier. Groeten van Harmen van de egmond gitaren op zijn best groep van facebook.


Datum: 18-12-2017
Naam: L. Bexkens  
img

Ik ben in het bezit van een Symphonie-gitaar. Wie heeft er belangstelling?


Datum: 19-04-2018
Naam: Natacha  
img

Ook ik heb een Symphonie-gitaar. Is hier een liefhebber voor?


Datum: 19-04-2018
Naam: Ben Brekelmans  
img

Op Catawiki.nl kom je in het veilingaanbod regelmatig Symphonie-gitaren tegen. Ik zou zeggen, probeer het daar eens, Natacha en L. Bexkens. Veel succes.