EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29086

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Jan Tooropstraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafetaria's

Onderwerp 3.:

De Kuit

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Mart de Kuit

Beschrijving

Heel Tongelre kende in de vijftiger/zestigerjaren "Mart de Kuit". Of nog beter gezegd: zijn dikke friet, waar je je vingers bij opvrat. In geval van meenemen, werd ie dik verpakt in een krant. Alles In puntzakken geschept, deze naast elkaar gelegd op de krant plus nog een schuimspaan er bovenop. De krant dichtgevouwen en dan gauw naar huis voordat die lange dikke frietstelen waren afgekoeld en slap geworden. Met name op zondagen puilde zijn kleine frietzaak, daar vooraan in de Jan Tooropstraat, uit van het volk. Een begrip in Tongelre, zelfs nu nog wordt er gepraat over "de Kuit".
De kwaliteit van deze foto is dan misschien wat minder, maar zijn friet was topklasse!
(met dank aan Marijke de Groot-Thijssen)


Geplaatst op

24-08-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-08-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Friet van "de Kuit" was voor mij altijd het hoogtepunt van een leuke Tongelrese zondag bij mijn opoe. Die begon meestal met snoep kopen in " 't Gebouwke", spelen en glijden in de St. Joseph-speeltuin, film kijken in het groene parochiegebouwtje aan de Bloemfonteinstraat en dan friet halen bij "de Kuit". Ofschoon ik als menneke al een hekel had aan lopen, liep ik het stuk tussen de Transvaalweg en de Jan Tooropstraat v.v. steeds met liefde en plezier, zelfs bij slecht weer. Die friet maakte alles goed.


Datum: 24-08-2011
Naam: Rudy  
img

Als ik het goed zie, zie ik rechts nog de pot met Piccalilly. En vergeet de zelf gemaakte frikandellen niet.


Datum: 24-08-2011
Naam: Henk Meelen  
img

Ook de nasiballen, onder uit de lade van de oven waren heerlijk. Ik kocht er ook dikwijls ml kauwgum met een filmsterplaatje erin, als ik nog 5 cent over had.


Datum: 24-08-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ook die nassieballen maakte hij volgens mij zelf. Zo groot als tennisballen. En ja, onder uit de la kwamen ze. Die werd met de voet geopend. Ze waren al gebakken en werden alleen nog even opgewarmd in het vet. Heb nooit betere nassieballen gegeten.Op zondagmiddag, na de film in het parochiehuis, hingen ze met de benen buiten bij "De Kuit". Nog buitenstaand in de rij werd er dan al geroepen: Heeej Mart, goit er vor mij vast 'n kroket in". Friet in de puntzak, voor 20 cent en voor vijf cent mayonaise, een flinke klodder en zooooooo lekker. (ook zelf gemaakt???) Ik mis op deze foto helaas de zoon en de dochter van Mart, die bij de vaste bediening hoorden. Ook mis ik helaas de prachtige posters aan de muur en boven de frietbak van The Stones en Elvis.


Datum: 24-08-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Rechts op de foto is de heer Martien Kuijten zelf, in de volksmond: "De Kuit" . De man links op de foto is zijn broer.


Datum: 25-08-2011
Naam: Jan Wijn  
img

Ben, ik ben blij dat ik hier eindelijk een foto van deze roemruchte friettent zie want de geschiedenis van Tongelre is niet compleet zonder dat kleine onooglijk k(r)otje in de Jan Tooropstraat. Mart de Kuit bakte daar de beste friet van Tongelre en ze deden niet zo ingewikkeld: een groot of klein frietje kenden ze niet, hun portie friet in een puntzak was zo groot dat je er met drieën van kon eten, maar dat deed niemand ze waren veel te lekker. Vrienden van mij die van Tongelre naar Gestel verhuisd waren vertelden, wanneer ze 's nacht wakker werden naar de Kuit gingen omdat ze zin in een frietje hadden. De Kuit ging pas dicht na sluitingstijd van de kroegen. Bij de Kuit kostten alle snacks een kwartje en zoals Marijke ook schrijft: bij de Kuit maakten ze de snacks zelf en veel lekkerder dan de fabrieksbrol van tegenwoordig. Op de foto staat hij met zijn broer maar zijn dochter heeft ook jarenlang in hun frituur gewerkt. Hoe druk het ook was, ze bleven heel rustig en onthielden zonder op te schrijven elke bestelling en wie er aan de beurt was.


Datum: 26-08-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Toen ik in 1967 mijn man leerde kennen, kende hij volgens mij de weg naar De Kuit sneller dan de weg naar mijn huis. Hij kwam uit Gestel, maar vanaf dat moment werd er alleen nog maar friet gegeten in Tongelre.


Datum: 27-08-2011
Naam: Dimphie Brekelmans  
img

Als je dit allemaal leest ruik je de friet weer ....


Datum: 06-09-2011
Naam: Paul van Erp  
img

De broer van Mart is Tom, die enkele deuren verder een groentewinkel had. De dochter van Mart die jarenlang bij haar vader in de zaak werkte is volgens mij indertijd getrouwd met ...Arts uit de Poeiersstraat.


Datum: 17-09-2011
Naam: A. Plasman  
img

De dochter van Mart was getrouwd met Gijs van Veen en woonde naderhand in de Planciuslaan. Ze zijn beiden overleden.


Datum: 22-09-2011
Naam: Hans Kuijten (dekuit)  
img

Leuk, om mijn vader (Tom) en Ome Mart te zien op deze oude foto. Tieneke was inderdaad met Gijs van Veen getrouwd en ze is na een lang ziekbed aan MS overleden. De zoon van Ome Mart, Ad, woont ook nog in Eindhoven, net zoals de kinderen van Tom. Tom is in 1985 overleden. en Ome Mart in 1982.


Datum: 23-09-2011
Naam: A. Plasman  
img

Nog een reactie op deze mail. Er waren twee frietbakkers in Tongelre: Mart de Kuit en Herman van de Heuvel, die was gevestigd in de Poeijersstraat, in de oude hal van B.B. Je had het over die nasiballen, nou die heb bij hem in keuken wat gedraaid. Ook deed hij rookworst in de frituur, was ook heerlijk, denk er nog steeds aan.Toon Plasman


Datum: 24-09-2011
Naam: Lydie Kuijten  
img

Ja, erg leuk om mijn opa op de foto te zien en te horen dat iedereen ook erg tevreden over ze was.


Datum: 18-01-2012
Naam: Wil Deckers  
img

Niks fijner dan bij tijd en wijle op deze site te "surfen". Maar nu over deze frietzaak. Ik nam mijn, toen a.s. vrouw wel eens mee naar "Bannenberg", de frietzaak op de Tongelresestraat, zondag 's avonds na het dansen om een frietje te eten. Bep Kuijten, nu mijn vrouw,  zei, dat familie van vaderskant ook een frietzaak op de Jan Tooopstraat had. Je proeft het verschil! Ik woonde toen in Lakerlopen en zodoende wandelden of fietsten we na het dansen richting de Kuijt. Ik moet zeggen; de friet smaakte prima. En met een van deze herinneringen leven we voort.


Datum: 02-01-2013
Naam: Hein van Oorschot  
img

Wij woonden vroeger bij de Kuit om de hoek in de Poeijersstraat. Graag vertel ik mijn kinderen over die fantastische frieten die daar werden gebakken. Alleen het verhaal dat de aardappels eind jaren vijftig achter in de tuin onder een afdakje door een heuse chimpansee werden geschild, wil er bij hen niet in. Dit is geen broodje aap-verhaal. Willen degenen die zich dit ook nog herinneren of daar een foto van hebben dit hier melden. Groet Hein van Oorschot


Datum: 02-01-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Nou Hein dat verhaal van die chimpansee heb ik nooit gehoord. Maar ik zal nog wel eens navraag doen bij een van zijn kleinkinderen. Zal inderdaad wel broodje-aap-verhaal zijn. En geloofde jij daar dan nog in toen je op het Augustinianum zat ? En jullie huis is er nog steeds, helaas niets meer wat op de friettent van De Kuit lijkt.


Datum: 03-01-2013
Naam: Wil van Hout  
img

Met die aap is mij niet bekend. Wel zijn er op een goede (kwade) dag mensen van de douane binnengekomen, die de hele voorraad clandestien gebrouwen jenever in het riool gooiden. Half Tongelre stonk naar het kostelijk nat..


Datum: 03-01-2013
Naam: Hein van Oorschot  
img

Nou Marijke, ik heb het toch met eigen ogen gezien! Groetjes Hein


Datum: 04-01-2013
Naam: Ineke Franssen van Oorschot  
img

Hallo Marijke Thijssen, ik denk dat we samen in de klas hebben gezeten, klopt dat? En het broodje aap verhaal is waar. Wij hebben achterom het tafereel gezien, maar de friet was ongekend lekker!!!


Datum: 05-01-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Klopt Ineke, wij zaten bij elkaar op de basisschool aan de Paul Krugerlaan. Jij bent later naar het van der Putt gegaan hoorde ik. Ik kwam je geloof ik ergens tegen op deze website op aangeven van Ben Brekelmans, basgitarist van The Jerseys, die daar ook op school zat. (zie foto 4471 en foto 19114)
Dat verhaal van die aardappels schillende aap ga ik toch nog navragen. Dan zou Mart de Kuit al vroeg in de gaten hebben gehad dat een aap trainen om dat te doen goedkoper was dan personeel aannnemen (Ha-ha)
Friet was er niet minder om, door een aap geschild en beregoed!


Datum: 05-01-2013
Naam: Wil van Hout  
img

Nou kan je een aap nog al wat leren, maar aardappel schillen dat geloof ik niet. Om de doodeenvoudige reden, omdat een aap zijn vingers niet niet in verhouding met de duim in oppositie staat, zoals bij de mens. Het is dan ook bij de aap geen, zoals bij de mens, geen bijzonder instrument. Dat heeft een aap ook niet nodig tijdens zijn leven. Een tak vasthouden is al voldoende. Als dat waar was, hadden de apen al lang bij de DAf en elders aan de lopende band gestaan.


Datum: 09-01-2013
Naam: Loes Janssen-Broens  
img

Deze frietzaak was een hoogtepunt uit mijn jeugd. Wij hadden niet veel geld. En af en toe een frietje bij de Kuit was echt geweldig. Lekkerrrrrr was die. Ik zie hem nog staan met zijn hoed op en een sigaar in de mond. Haha. Heerlijk als je terugdenkt. Nu kan dat allemaal niet meer. Ik zie de emmers friet nog in de zaak staan met zelfgeschilde aardappels. Een 10 krijgt deze frietzaak nog steeds van mij. Yesssss.


Datum: 17-01-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Namens de zoon van Mart: Dat broodje aap verhaal is een lachertje er wordt verteld van een chimpansee, als je dan weet dat ze een aapje hadden. Dat was een doodshoofdaapje van ongeveer 50cm groot, dus knap dat mensen dat met eigen ogen gezien hebben. Mogelijk hebben ze oma achter het huis zien zitten, die inderdaad de aardappels schilde en had het aapje toevallig een aardappel in de hand. Sprookje opgelost hiermee?


Datum: 19-01-2013
Naam: Maria Eding-de Vries  
img

Inderdaad, de frietzaak van ome Mart zal altijd in mijn geheugen staan, mede ook omdat mijn vader er deel aan had om soms te verbouwen. hij was timmerman. Ook was hij bevriend met ome Tom, en heeft toen mee geholpen aan de bouw van zijn frietzaak in Stratum, die dan weer de lekkerste halve hanen had volgens vader.
Ikzelf ben een dochter van de zus van Mart en Tom, Dien Kuijten en ben geboren in de Poeijerstraat 20 in 1949.


Datum: 19-01-2013
Naam: A. Plasman  
img

Door de vele reactie wilde ik nog wel even kwijt dat het van oorsprong groenteboeren waren. Mart en Tom en hun vader, ze hebben bij mij thuis wat koffie gedronken (hoek Johannesburgstraat - Paul Krugerlaan, dan hadden ze een rustpauze. Mijn moeder kon niets (was invalide) en dan zetten ze zelf de koffie. Ook hadden ze een broer wonen in de Poeijerstraat, ik dacht op nummer 47.


Datum: 20-01-2013
Naam: John Franse  
img

Dat klopt A.Plasman. Op de Poeiersstraat woonde Harrie Kuijten, het huisnummer weet ik niet meer maar hij was een van de broers van Marte en Tom Kuijten.


Datum: 20-01-2013
Naam: Maria Eding-de Vries  
img

Ja, en dan had je ook nog Theo Kuijten, die woonde ook in dezelfde straat en achter woonden Door en Bert Vroomen-Kuyten.
In het huis van Harrie, dat was vroeger een kruidenierszaak, is mijn moeder geboren. Het huis staat er nog maar is helemaal vernieuwd (jammer, dat was het ouderlijk huis).


Datum: 20-01-2013
Naam: Paul van Erp  
img

En Dhr. Plasman was de bladenbezorger die oa de Donals Duck bezorde. Achter de brievenbus zaten we hem bijna uit zijn handen te grissen. Dhr. Plasman heeft volgens mij ook nogal wat 4-daagsen gelopen. Maar over de Kuit gesproken; dat was pas waar voor je geld. Veel en lekker. Als groenteman rekende hij altijd in stuivers. Mijn moeder moest het dan weer terugrekenen in guldens en kwartjes. Leuk om de verhalen hierboven te lezen,


Datum: 20-01-2013
Naam: Ben Brekelmans  
img

Hé Kuit-fans, ongetwijfeld hebben jullie thuis zelf ook nog foto's uit die tijd. Stuur op, stuur op, er mogen nog best wat foto's van de omgeving Jan Tooropstraat/ Poeijersstraat bij. Wat mij betreft ook van de rest van Tongelre trouwens!


Datum: 20-01-2013
Naam: John Franse  
img

Volgens mij woonde Theo in de Eeckhoutstraat en ik ben een neef van de familie Kuijten, mijn moeder was Mia Kuijten.


Datum: 20-01-2013
Naam: Maria Eding-de Vries  
img

Klopt ook .....maar ik heb het over jaren daarvoor, later is hij inderdaad verhuisd.


Datum: 20-01-2013
Naam: John Franse  
img

Oké Maria dat wist ik niet. Sorry voor het misverstand.


Datum: 21-01-2013
Naam: Hans Kuijten  
img

Klopt allemaal, haha, ome Theo woonde op de hoek van de Jan Tooropstraat/Poeijersstraat, wij (Tom) woonden op nr 9, en ome Mart woonde op Nr 11, later is Ome Theo inderdaad naar de Eeckhoutstraat verhuisd, en was toen getrouwd met Tante Lieske.


Datum: 21-01-2013
Naam: John Franse  
img

Dat maakt weer een boel duidelijk Hans, bedankt voor de toelichting.


Datum: 24-03-2013
Naam: Peter Heesakkers  
img

Heel bekende namen van inzenders. Mensen uit de straat en wijk. Ook ik was jarenlang vast klant bij "Mart de Kuijt" . Ben en A.Plasman m.n. waren mijn overbuurjongens. Met vader Plasman heb ik in 1966 zijn 10e Vierdaagse nog meegelopen. Zijn makkers gingen of konden niet meer, en kwam hij bij mij vragen of ik met 'm mee wilde lopen. Hij oefende hiervoor eigenlijk zowat elke dag van de week, met het rondbrengen van tijdschriften, waar we altijd reikhalzend naar uit keken. Vader, heeft me nog es een goede raad gegeven. Ik had de hik, hij vertelde me dat ik een slok koud water in m'n mond moest nemen en houden, mijn oren dicht houden , doorslikken, en na een minuutje weer loslaten. Het heeft inderdaad me tot op de dag van vandaag geholpen.


Datum: 30-03-2013
Naam: Jan Roovers  
img

Waar is iedereen gebleven uit Tongelre, de meisjes en de jongens? Heeft iemand nog oude fotos van toen?


Datum: 30-03-2013
Naam: Hans Kuijten  
img

Hoi Jan,
Ik( Hans) woon nog steeds in Eindhoven (Tempel), mijn oudste zus Henny woont in Best, mijn jongere broer Freddy woont in de Poeijersstraat, en mijn jongste zus Marjolijn, (maar die is pas later Stratum geboren) woont in Veldhoven. Het contact in de familie wordt steeds minder helaas, maar Harrie Kuijten uit de Poeijersstraat woont bij me om de hoek nu, en we doen wel vaak dingen samen,(kaarten of uit eten).


Datum: 02-04-2013
Naam: Leny van den Hurk - Roovers  
img

Ja de friettent van Mart de Kuijt ken ik maar al te goed. Wij woonden er recht tegenover en hadden daar een textiel winkel. Wij konden daar ook voor 10 cent 'n zakje harde frietjes kopen. Er zat ook een vervelende kant aan dat wij tegenover Mart woonden. Er waren namelijk ook jongens die het blijkbaar leuk vonden om de mayonaise tegen onze winkelruit te smeren. Waarna ik 's morgens voor de opening van de winkel de ruiten kon gaan wassen.
Met Henny Kuijten, de dochter van de broer van Mart Kuijten ben ik nog steeds vriendin. Leuk om al die herinneringen van diverse mensen te lezen.
Volgens mij heb ik nog bij Marijke Thijssen in de klas gezeten.


Datum: 02-04-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Klopt Leny, ik zat bij jou in de klas maar niet 6 jaar lang volgens mij. Dat zal wel gekomen zijn omdat er in die tijd regelmatig parallel-klassen waren, het ene jaar zat je met die kinderen bij elkaar en het volgende jaar weer met anderen.
Ook aan jullie Jan heb ik al gevraagd naar foto's van jullie winkel, de winkel die ik in gedachten nog zo kan uittekenen. Vooral dan naar achteren toe waar jou zus(sen)? bij een felle lamp de ladders in de nijlonkousen zaten op te halen, die ik daar regelmatig bracht voor mijn moeder of andere dames in de buurt. 5 cent per ladder.
En zoals je kunt zien aan de reacties onder de foto van de Kuit, wat hebben we genoten van die geweldige friet. En wat konden we dikwijls lang genieten van die grote foto van The Stones, boven de vetbak, want wachten moesten we altijd. Men hing daar, en zeker in het weekend, met de benen buiten.


Datum: 07-04-2013
Naam: Joop Verbeek  
img

Wat was het een mooie tijd in Tongelre, als wij na het dansen bij Need in de Mauritsstraat terug naar huis gingen moesten wij altijd naar Mart de Kuit voor die lekkere friet en nasiballen en wat was het druk in de friettent en heel gezellig.
Maar over gezelligheid gesproken wat hebben we veel plezier gehad in het speeltuingebouw St.Joseph waar ik heel mijn jeugd heb doorgebracht en later 30 jaar in het bestuur van de speeltuin heb gezeten en contributie heb opgehaald. 25 cent per week.


Datum: 26-05-2013
Naam: Lenie Beekers  
img

Hallo, dank je wel voor de foto van de  frietzaak vd Kuit, het begrip van Tongelre uit mijn jeugd. Ik ben er heel blij mee!
Een vraagje,dit voor de mensen van mijn leeftijd. Op de Tongelresestraat was nog een frietzaak, als je vd kermis af kwam aan de linker zijde, richting verfwinkel de Kuit.
Heeft daar nog iemand een foto van?
En van de Theodoor van Thuldenstraat, ik woonde op nummer 4. Ik heb maar 1 foto gevonden. Misschien is er  iemand die nog iets heeft uit onze(armoedige) maar geweldige tijd. We hadden met zijn allen niets, maar waren keigelukkig met elkaar!
Groetjes, Leny Beekers


Datum: 26-05-2013
Naam: Maria Eding-de Vries  
img

Ja, inderdaad, er was nog een friettent, "het Vissertje" op de Tongelresestraat. Ik zal kijken of ik daar nog foto's van heb, maar ik heb geen foto's van de Th v Thuldenstraat.


Datum: 26-05-2013
Naam: Lenie Beekers  
img

Dag Maria,wat leuk dat jij dat wel weet van het vissertje. Als ik het er met iemand over had wist niemand waar ik het over had! En vd Theodoor van Thuldenstraat moeten toch foto's zijn denk ik.
Bedankt voor je reactie: Leny Beekers


Datum: 27-05-2013
Naam: A. Plasman  
img

Inderdaad was daar een frietzaakje, tegenover Hoogsteder het textielwinkeltje (Tongelresestraat 357). Daarvoor was het een kruidenierswinkel. Ik meende dat er toen Walraven woonde, maar dat weet ik niet meer zeker. Ik heb er voor mijn moeder wel eens boodschappen gedaan.


Datum: 27-05-2013
Naam: Leny Beekers  
img

Wat fijn, weer een reactie. Ik snapte er al niks van dat ik zowat de enige was die dat nog wist.
Dank je wel voor je snel reageren!
Groetjes, Leny Beekers


Datum: 27-05-2013
Naam: A. Plasman  
img

Nog een reactie. Ik ben nu 77, maar zover ik me kan herinneren, tot mijn 20ste waren er in Tongelre vanaf nu gezien de rondweg, 4 frietzaken: Mart de Kuit , Herman vd Heuvel, "'t Vissertje", en Bakker v Woensel op 't Hofke.
Als iemand iets meer weet hoor ik het graag.


Datum: 27-05-2013
Naam: Paul van Erp  
img

Frietzaakje "het Vissertje" verkocht ook ijs van Jamin; 10 cent zonder chocolade, 15 cent met chocolade. Het waren van die brokken ijs met tweezijdig een wafeltje dat je er tegen moest plakken. Met de jaren werden de ijsjes steeds kleiner. Later zat in het zelfde pand een poelier.


Datum: 27-05-2013
Naam: Ben Brekelmans  
img

Meneer Plasman, schuin tegenover "Het Vissertje" zat, nagenoeg op de hoek van de Karnemelkweg, ook nog Friture Rijkers. ( zie ook foto 20382 )


Datum: 27-05-2013
Naam: A. Plasman  
img

Beste Ben, frituur Rijkers is na Herman vd Heuvel gekomen. Herman vd Heuvel was eerst in de Poeijerstraat en daarna verhuisd naar de Tongelresestraat. Hij heeft het daarna verkocht aan Rijkers, en is daarna overgenomen door zijn schoondochter, Els.


Datum: 27-05-2013
Naam: Ben Brekelmans  
img

Aha, weer wat geleerd. Bedankt!


Datum: 30-05-2013
Naam: John v.Woensel  
img

Meneer Plasman, het is alweer zes en veertig jaar geleden dat Kees v Woensel friet bakte op 't Hofke. In oktober 1967 ging de vlam in de pan. Oorzaak: ombouw frietkachel van mijngas naar aardgas. Dat was het einde van twaalf jaar frietbakken trouwens, alleen maar in het weekend. Mooie tijd, kwartje friet, vijf cent mayonaise.


Datum: 30-05-2013
Naam: Maria Eding - de Vries  
img

Ja dat kan ik me nog goed herinneren, Kees van Woensel. Ik heb daar heel wat tijd doorgebracht met mijn vriendje ....leuke tijd.


Datum: 31-05-2013
Naam: Leny Beekers  
img

Wat geweldig, dat er zoveel los komt! Ik ben echt blij met al jullie reacties.
Wat een tijd, wat een geweldige tijd. Ik zou zo terug willen, jullie ook? Groetjes en bedankt allemaal.


Datum: 31-05-2013
Naam: Peter van den Hurk  
img

Niet te vergeten. In die tijd was het ook goed friet eten bij Fried Machiels in de Poeierstraat.
Daar kon je dan de bestelling doen voor dat kleine loketje.


Datum: 31-05-2013
Naam: John van Woensel  
img

Fried van de friet en Thijs van het ijs Peter en niet te vergeten Piet Verhagen bakte ook een heerlijke frietje, zat tegenover het Ignatiusklooster.


Datum: 01-06-2013
Naam: Jack Docters  
img

Piet Verhagen, was dat tegenover het parochiehuis St. Martinus Tongelresestraat over de tweede overweg, waar elk weekend werd gedanst ?
Hij verkocht friet door een venster van zijn huis.


Datum: 01-06-2013
Naam: John v.Woensel  
img

Parochiehuis, bedoel je daar het patronaat mee? Dat daar gedanst werd is voor mijn tijd geweest.


Datum: 01-06-2013
Naam: Leny Beekers  
img

Goh, dan waren er best veel frietzaakjes bij ons in Tongelre!
We zijn toch een mooi dorpje op zich, of niet?


Datum: 01-06-2013
Naam: Maria Eding de Vries  
img

Ja, en na 't Vissertje heeft Ab Hardenbol nog friet gebakken van meel of zoiets. Weinig mensen vonden het lekker, maar ik wel. Jammer dat hij zo gauw opgehouden is, ik heb verder nooit meer zo'n friet geproefd.


Datum: 01-06-2013
Naam: Joop Verbeek  
img

Inderdaad Tongelre is een mooi dorpje, ik ben er geboren en woon er nog steeds en dat zal zo ook wel blijven. Frietzaakjes hadden wij in overvloed Herman v.d. Heuvel, 't Vissertje Mart de Kuijt, Friet Michiels, daarna zijn broer Thijs (Thijsco)
en misschien ben ik en nog wel een paar vergeten.


Datum: 02-06-2013
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

De friet die Maria bedoelt had naar mijn mening weinig met friet te maken, Ja, het zag er wel zo uit, maar de smaak??? Ik vond het niet om te vr....!!
Ook een frietzaak in Stratum (hoek Ranonkelstraat/Goudsbloemstraat) heeft het korte tijd geprobeerd maar kwam al gauw terug met zijn "echte" friet.


Datum: 03-06-2013
Naam: Ger van der Palen  
img

Ik ben net terug uit Spanje en heb daar "churos" gegeten. Dit is een beslag wat uit een soort slagroomspuit in het vet wordt gegooid en daardoor krullen vormt. Lijkt dat op hetgeen hier bedoeld wordt?.


Datum: 03-06-2013
Naam: Willem van de Ven  
img

Die gebakken smurrie noemen ze ook wel Raspatat, In de randstad is het een gewild product in de cafetaria's maar hier ken ik geen een zaak die het verkoopt.


Datum: 03-06-2013
Naam: Maria Eding de Vries  
img

Dank je wel iedereen, maar ja smaken verschillen nou eenmaal, misschien vind ik het nu ook niet lekker meer.


Datum: 03-06-2013
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ger, ik kan me niet voorstellen dat de Spanjaarden zo'n slecht product maken. Er zullen in het beslag wel ander ingrediënten zitten dan wat hier werd gebruikt. De "friet" van toen proef ik nu nog; een vet meelproduct, zonder andere smaak.
En Willem, zouden mensen uit het zuiden misschien een betere smaak hebben?


Datum: 03-06-2013
Naam: T.v.d.Aalst  
img

Vervolg op het commentaar van Jack Docters van 1 Juni 2013.
De frietzaak van Piet Verhagen was tegenover het oude klooster, vlakbij de kerk, naast het snoepwinkeltje van van Kuringen. Piet Verhagen heeft voordat hij de frietzaak begon gewerkt bij bakkerij de Vlijt aan de Tongelrese straat, samen met mijn vader Theo v.d.Aalst. Dit wilde ik nog even toevoegen


Datum: 04-06-2013
Naam: A. van Overbruggen  
img

Joop, Fried Michiels had de friteszaak overgenomen van zijn vader.Jan Michiels. Die had voorheen een kruidenierszaak op de hoek van de Tongelresestraat en de Poeiersstraat (tegenover bakker Jan Kuijpers). Hij begon zijn friteszaak naast zijn kruidenierszaak aan de Poeiersstraat. Later is de kruidenierszaak omgebouwd tot een friteszaak met automatiek. De frites en andere spullen werden verkocht door een loket in een deur. Heb er in de avonduren samen met de schoonzoon van Jan, Ad Hertogh, heel wat croketten gedraaid. Later is de zaak overgenomen door zoon Fried. Zijn broer Thijs runde een paar deuren verder een ijszaak. Later nam Thijs de friteszaak over. Nu wordt de zaak gerund door de dochter van Thijs, Astrid, samen met haar man Jos Claas.


Datum: 07-06-2013
Naam: Leny Beekers  
img

Zit me net te bedenken, op de Tongelresestraat hadden we ook Bannenberg, ook een frietzaak en Zwerts in de Rubensstraat, later overgenomen door Cor vd Linden.
Groetjes: Leny Beekers


Datum: 07-06-2013
Naam: John v.Woensel  
img

Zo weet ik er ook nog wel een paar Leny: op' t Hofke zat vroeger Piet Verstraaten en later tussen de flats zat Cees Zwerts.


Datum: 07-06-2013
Naam: Leny Beekers  
img

Nee John, Zwerts zat in de Rubensstraat en is later naar de Boschdijk vertrokken hoor ik net!
Groetjes: Leny


Datum: 08-06-2013
Naam: John v.Woensel  
img

Ja Leny, kan wel zo zijn, maar er waren meer frietbakkers bij de familie Zwerts in de zestiger jaren. Bv bakte Piet Zwerts friet op de Moreelselaan (bakte ook heerlijke friet) en die bij ons in Tongelre, dat was Kees!


Datum: 13-06-2013
Naam: Leny Beekers  
img

Sorry John,dat wist ik niet!
Groetjes:Leny


Datum: 13-06-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Maar er was maar één "DE KUIT", de beste !


Datum: 13-06-2013
Naam: Rudy Vogels  
img

Zo is dat Marijke, al die andere frietboeren hadden ook hun eigen kwalteiten, maar het ging om de KUIT, mischien iets voor Tonny van de Boomen om over te schrijven, genoeg mensen die benaderd kunnen worden dacht ik zo.


Datum: 15-06-2013
Naam: John v. Woensel  
img

Goed idee Rudy, alleen zljn er haast geen foto' s uit die tijd, jammer. Gr. John.


Datum: 15-06-2013
Naam: Leny Beekers  
img

We zijn te vroeg geboren, foto's was voor het villa park, daar hadden ze meer geld!
Groetjes :Lenie


Datum: 11-09-2013
Naam: Rob van der Heijden  
img

Wie heeft mijn opa gekend, Henricus van der Heijden? Mijn oma heb ik nauwelijks gekend. die was overleden toen ik nog maar een menneke was van 7 jaar.
Henricus woonde aan de Poeijersestraat .
Ik ben de zoon van Harrie, ook wel in de volksmond Harrieke d'n schilder.


Datum: 13-09-2013
Naam: Leny Beekers  
img

Hallo Rob,
Ik ken hem niet , maar ik heb mijn vriendin Marianne van Lieshout wel eens over gehoord.
Als ik haar zie vraag ik het haar en dan hoor je nog wat van me!
Succes met het zoeken.


Datum: 13-09-2013
Naam: Rob van der Heijden  
img

Hallo Leny , dankjewel ik hoor het graag, groeten, Rob


Datum: 09-11-2013
Naam: H.Nas  
img

Kees Zwerts had ook een frietkraam in de st. Josephlaan, op de plaats waar nu de kinderopvang zit. En de friet van Mart de Kuit was wereldberoemt in Tongelre.


Datum: 10-11-2013
Naam: Hans Kuijten  
img

Hallo H.Nas,
woonden jullie niet op de st.Josephlaan, en kwam jou broer Jan niet vaak bij Mart en Tom meehelpen, hij droeg altijd een alpinopetje!


Datum: 11-11-2013
Naam: Henk Nas  
img

Hallo Hans: ik weet dat niet zeker. Wat ik wel zeker weet is dat hij vaak meeging met Tom. Die had zo'n driewieler bestelwagen en daar ging hij volgens mij een keer in week mee naar de veiling bij de 1ste overweg. Ik heb wel tijdelijk bij Mart meegewerkt, ik moest dan aardappels schrabben en daarna pitten, teilen vol.


Datum: 11-11-2013
Naam: Henk Nas  
img

Hallo Hans, wij woonden in de st Josephlaan 52. Naast ons woonde de familie Derhaag, de stucadoor.


Datum: 11-11-2013
Naam: Joop Verbeek  
img

Hallo Henk, jullie woonden inderdaad in de St.Josephlaan 52, maar daarvoor hebben jullie in de Stellenboschstraat 104 gewoond, naast Weijers en op nummer 100 woonden wij. Jullie hadden een groot huisgezin en Joop was een vriend van mij, hij was de oudste en dan volgde Ben en dan kwam jij geloof ik .


Datum: 11-11-2013
Naam: Henk Nas  
img

Beste Joop, toch leuk dat jij reageert. Je had het bijna goed. Eerst Joop (overleden) dan Ben dan Frans (overleden) dan Jan dan ik dan Marian dan Rinie en de laatste Carlo. Naast ons woonde de familie Kwappenberg.


Datum: 12-11-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Wordt het niet tijd voor een reunietje St.Jozefbuurt ? Over 2 jaar krijg ik mogelijk meer tijd en wil ik me wel mee inzettten. Lokatie: b.v. "het gebouwke" !!! Lijkt me geweldig om bij al die o zo bekende namen ook weer eens de gezichten te zien.
Je hele jeugd komt dan weer in beeld met niet in het minst "friet van de Kuit".
Denkend aan de speeltuin, de wandelclubs, de "fansjefair" in de speeltuin, de Kerk (die als een rode draad door onze jeugd liep), de lagere scholen Bloemfonteinstraat en Paul Krugerlaan, maar ook de Nutsschool Tafelbergplein.


Datum: 12-11-2013
Naam: A.Plasman  
img

Beste mensen uit Tongelre, als kop staat als locatie vermeld Jan v Tooropstraat, maar in die jaren heette dat de Achterstraat. Als ik het goed heb, adres van familie Nas St.Jozeflaan 52, woonde er daarvoor fam. Heijboer in, en die zijn verhuisd naar Canada of Australië.


Datum: 12-11-2013
Naam: Peter Heesakkers  
img

Inderdaad A.Plasman@ Op nr. 52 woonde de familie Heijboer. Zij zijn naar Perth , west Australië geëmigreerd. Met Peter de zoon ben ik nog bevriend geweest. Hij had ook nog een zus Annemieke. Peter is nog jaren later eens op bezoek geweest hier. Zijn moeder was van Weert. Vader heette Cor, en was destijds actief in een toneelgroep van het parochiehuis. Even tussen haakjes opmerking: Kan me niet herinneren, dat een onderwerp zoveel reacties losmaakte als Mart de Kuit!....


Datum: 12-11-2013
Naam: Maria Eding  
img

Lieve mensen, mijn oom en tante (een zus van Mart en Tom Kuijten)woonden op de St. Josephlaan (ik geloof op 42) en hadden 2 kinderen; Maria (overleden) en Theo. Ikzelf woonde op de Poeijersstraat, tegenover de Nutschool, waarvan ik de eerste nog heb zien bouwen.


Datum: 12-11-2013
Naam: Dimphie Brekelmans  
img

Nou Marijke, ik heb wel zin in een reünie met alles uit de buurt. Groetjes, Dimphie Brekelmans


Datum: 12-11-2013
Naam: Hans Kuijten  
img

Nou Marijke, ik kom ook !


Datum: 12-11-2013
Naam: Rudy  
img

Wie zorgt er dan voor de friet ??????


Datum: 12-11-2013
Naam: Ben Brekelmans  
img

Hebben jullie nog een bandje nodig op de reunie? Ik weet er wel een! Met een paar puntzakken friet van De Kuit, in een krant gedraaid, kom je een heel eind.


Datum: 13-11-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ik weet je tegen die tijd te vinden Ben, zeker te weten hoort daar een bandje bij dan.
Liefst met muziek uit onze jeugd. Sixties-music. Daarbij denk ik aan die prachtige Stones-foto die bij DE Kuit boven de frietbak hing, waar je de Stones door het vet heen nog net kon onderscheiden.
En friet Rudy, die zal/kan/en mag niet ontbreken. In de geest van DE KUIT en ter ere van de beste frietbakker ever. Maar nog allemaal even geduld a.u.b. want ik heb nog geen tijd voor organisatie. Laat je tegen die tijd maar verrassen.


Datum: 15-11-2013
Naam: Lenie van Dijck  
img

Vroeger speelde ik altijd met Fransje Nas, dat was rond 1945-1946. Hij had een klein brilletje op en was een lieve jongen.


Datum: 15-11-2013
Naam: H. Nas  
img

Hallo Lenie, dat kan ik mij niet herinneren, want ik ben van 1944. Onze Frans is al meer dan twintig jaar dood.


Datum: 15-11-2013
Naam: Lenie van Dijck  
img

Henk, wij woonden vroeger op nummer 98 in de Stellenbosch. Ik ben van 1940 en we zijn verhuisd toen ik in de tweede klas zat, dus je was nog te jong om mij te herinneren. Sorry dat Frans er niet meer is.


Datum: 02-02-2014
Naam: Jan Naus  
img

Ja friettent de Kuit wie kent hem niet? Heel veel gekomen na een avondje stappen.
Dan was er volgens mij ook nog een sigarettenwinkel in de Jan Tooropstraat, ik weet de naam niet meer. Ook de frietzaak van Cor van de Linden in de Rubenstraat kan ik me goed herinneren, volgens mij stopte daar ook de bus lijn B voor de deur. De naam Leny Beekers komt me erg bekend voor. Wij hebben gewoond in de A.van Diepenbeeckstraat 35. Zoals je weet konden we van gangetje naar gangetje van de een naar de andere straat lopen. Ik heb nog twee broers en een zus. Weet jij je hier nog iets van te herinneren en je hebt zin om hierop te reageren dan zie ik het wel. Groet, Jan Naus.


Datum: 19-08-2014
Naam: Thom Kuijten  
img

Leuk om dit allemaal te lezen. Dit is van een à twee generatie voor mij.
Heb wel eens wat opgevangen. Maar hier staan veel dingen die ik nog niet wist.


Datum: 19-08-2014
Naam: A.Plasman  
img

Antwoord op Jan Naus: Het klopt tegenover de Kuit was een sigarenwinkel van Theo Walenburg,is nadien verhuisd naar de Poeijersstraat 63.In dat pand hebben de zusters nog gewoond, o.a zuster Bernardus van meisjesschool. Die hebben ervoor gewoond op Jan v Tooropstraat 40 ( weet niet meer zeker of het was erna.).
hopelijk weer iets wijzer
A..Pasman


Datum: 03-02-2015
Naam: Margriet van Veen-Oversier  
img

De naam Naus ken ik wel maar dan in verband met ene Peer(Peter)?


Datum: 05-02-2015
Naam: Lenie Beekers  
img

Hee jan Naus, jij hebt een zus Mieke? Ik was vriendin met Mary vd Donk bij jou in de straat op nr 32. Mooie tijd was dat. Hoe heet jou andere broer, dat weet ik niet meer.
Ik woonde in de Theodoor van Thuldenstraat. Ik vind het zo jammer dat er van onze straten geen foto' s zijn. Ik heb er een geweldige tijd gehad. Ken je mijn broers ook? Hans en Peter. Groetjes: Lenie


Datum: 08-02-2015
Naam: Thea Verhoeven  
img

Ik kan me de frietzaak ook nog heel goed herinneren. Ik woonde op de hoek Poeijerstraat/Jan Tooropstraat op nummer 1, tegenover Café vd Ven. Iedere vrijdag gingen wij friet bij de Kuit halen, dat was feest! Het is in de jaren 1951 tot 1958 geweest, daarna zijn wij verhuisd. Ben nog een tijdje vriendin met Henny geweest.
Ik met mij broertjes en zusjes deden ook de aardappelen voor de friet van meneer de Kuit pitten, en kregen wij altijd een grote puntzak friet voor.
Kortom was een leuke tijd!
Groetjes Thea.


Datum: 09-02-2015
Naam: Jan Naus  
img

Hé Lenie, mijn zus is Mieke, mijn broer heet Henk.
Mary vd Donk ken ik nog wel, zij woonde inderdaad tegenover ons. Zijn jullie nog vriendinnen of zijn jullie elkaar uit het oog verloren?
Bij het lezen van bekende namen komen toch weer bepaalde herinneringen boven.


Datum: 10-02-2015
Naam: Lenie Beekers  
img

Hoi Jan, o ja , nu weet ik het weer, jullie Henk, die was jonger he? Met Mary heb ik nog een reünie gedaan van Cuppens een dansschool waar wij toen kwamen. Later door een onenigheid zijn we elkaar uit het oog verloren. Jammer, want Mary was mijn hartsvriendin. Maar soms loopt het anders, met wie was jij bevriend? Ken jij Anneke van Eeden nog die tegenover jullie woonden op no 28. Die is verleden jaar overleden . Veel te jong! Woon jij nog in Tongelre? Ik wel , wij zitten op de grond van de Kuit . Wat kan het raar lopen he? Groetjes: Lenie


Datum: 10-02-2015
Naam: Jan Naus  
img

Hoi Lenie.
Klopt, Henk is jonger hij, is 65. Ik ben net 68 geworden dan Mieke, en dan Peter.
Je broers kan ik me nog goed herinneren. Ik was bevriend met Martin Panhuijsen, die woonde op het Jacob Marisplein, Ik woon niet meer in Tongelre.
Ik ben al 45 jaar weg uit Eindhoven. Wij hebben 16 jaar in Tilburg gewoond en nu wonen we alweer 28 jaar in Goirle, mijn vrouw komt daar vandaan.
Anneke van Eeden ken ik nog wel, zij is dan inderdaad veel te jong overleden, maar er zijn links en rechts al wat mensen van onze leeftijd en oud klasgenoten uit Tongelre overleden.
Ja, en grond van de Kuit is goeie grond moet je maar denken!


Datum: 10-02-2015
Naam: Lenie Beekers  
img

Ha ha, ja de grond vd Kuit is goed. Wat ben jij ver weg gaan wonen zeg. Ik ben na een half jaartje Woensel weer terug gegaan naar Tongelre. Ik woonde daar net toen mijn eerste man( 26 jaar) dodelijk verongelukte. Ik ben toen via mijn huisarts terug naar Tongelre gegaan. Eerst op een flat op de Jeroen Boschlaan en daarna naar de Jan Tooropstraat en daar woon ik nu 36 jaar.heb het er nog steeds goed naar mijn zin.groetjes: Leny


Datum: 18-10-2015
Naam: Sandy van Son  
img

Leuk om hier alle berichten te lezen. Mijn opa, Harrie Kuijten, woonde op de Poeijerstraat nr. 49. Lenie van den Hurk-Roovers is nog steeds een vriendin van mijn moeder, Henny Kuijten.