Bijdrager Arie van Mil
Jaar: 1973
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Hoogstraat
Locatie 2.: Centrum |112 De Bergen |Mauritsstraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Meubels / Woninginrichting |Arie van Mil
Hoek Mauritsstraat Hoogstraat (2)
Beschrijving | |
---|---|
Geplaatst op | 10-12-2010 |
Reacties
Naam: Paul van der Cingel
Op de plek waar de doorbraak kwam zat een bedrijf dat in allerlei kokosproducten handelde, veel kokos werd destijds gebruikt voor vloerbedekking en deurmatten. Kokosnoten hebben een buitenkant van ruwe stevige vezels die verwijderd wordt voordat de kale noot in de winkel ligt. Verder zien je dat Eliëns op de hoek Eden/Hoogstraat al afgebroken is net als de Gruyter aan de overkant, op de hoek met de Willem de Zwijgerstraat. Wat we niet zien is de kale plek die rechts van Eliëns ontstond door de afbraak van een rijtje lage huisjes. Zoveel afbraak op 1 foto, dat kan alleen maar in Eindhoven zijn. Wat we nog wel zien is het smalle pandje achter dat dubbele verkeersbord, tussen Van Mill en dat grote gebouw, daar zat een bloemenzaakje in.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Inderdaad zat rechts in een heel smalle pijp een bloemenwinkel en volgens mij was deze van een Joodse mevrouw. Tussen Van Mill en deze bloemenwinkel zat in mijn herinnering ook nog een lingeriewinkel van Heijneman. Wat er in alle andere winkels zat, weet ik niet meer. Links naast Van Mill werden de huizen afgebroken, maar eer dat daar wat nieuws kwam, heeft enige tijd geduurd.
Naam: Paul van der Cingel
Ja, Giovanni, het verdwenen fraais dat ik beschrijf ken jij alleen maar van horen zeggen en/of van stokouwe EiB-ers zoals ik. In dat grote dubbelpand zat in mijn jeugd links een kantoorboekhandel waar ik, nieuwsgierig als ik was, een aankoop deed waarom ik nog al uitgelachen ben, een ballpoint, toen een nieuwigheid met een slechte naam. De techniek was nog verre van perfect, i.p.v. een fraaie doorlopende lijn, produceerde het schrijfinstrument een soort stippellijntje dat veel had van de stippellijntjes waarmee in atlassen grenzen worden aangegeven en als het koud was kwam er zelfs helemaal niets op papier. Het was zeker niet mijn laatste miskoop. Van die lingeriewinkel weet ik niks, maar er zijn twee mogelijkheden, of lingerie had toen nog geen belangstelling bij mij opgewekt, of, en dat is waarschijnlijker, waren de etalages nog ingericht volgens de aanwijzingen van de Eindhovense geestelijkheid.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Ja Paul, we schelen wel iets in leeftijd, maar ik ben toch al van 1956, dus kan me veel herinneren. Vóór dat we hier een kruising kregen, herinner ik me hier bij voorbeeld een grote zandvlakte met daarop kraanwagens van Hezemans.
En bij lingerie denkt elke man aan vrouwen (maar Christine Le Duc bestond nog niet), maar ik ken de winkel van ondergoed en sokken, die ik er samen met mijn moeder kocht. Pikante kleding was er ongetwijfeld, maar zoals je zegt, niet in de etalage.
Naam: Lieke Slegers
Tini, dat was waarschijnlijk de kantoorboekhandel van Niek Frenken. Mijn schoonvader deed voor Niek de boekhouding. Zie foto 20874.
Naam: Paul van der Cingel
Nee, Giovanni, Hugo Jonkers was een gewone boekhandel en zat op de Kleine Berg, op nummer 70 ongeveer. Tini, Lieke, Hans, de naam Van de Molengraaf komt mij het bekendst voor op die plek, Franken ken ik ook wel van naam maar die zat volgens mij ergens anders. Maar het kan natuurlijk dat Frenken na v.d. Molengraaf daar is gekomen. De tijd waar ik het over heb is eind jaren '40 tot eind 1951, toen wij nog op de Kleine Berg woonden.
Naam: Tini van Rooij
Het is Van de Molengraft, niet graaf. Jozef van de Molengraft had ook een drukkerij en later een winkel aan de Aalsterweg, links op foto 1924.