EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2625

Bijdrager:

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Mathildelaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Appartementsgebouwen / -complexen

Onderwerp 3.:

Ventoseflat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Ventose (2)

Beschrijving

1959. RHC-e 8792. Op de voorgrond een overweg voor het spoorlijntje naar de Philipsfabriek. Links sigarenfabriek Rodrigues, de witte gevel van het cafétje en de Ventoseflat. Met de komst van het hoogspoor is de Gagelstraat afgesloten van Woensel. Middenachter nog het POC.


Geplaatst op

20-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 31-03-2006
Naam: Walter Van der Elst  
img

Was dit niet het zgn Belse Lijntje en lag de Philips spoorlijn niet verderop bij de Glaslaan?


Datum: 31-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Deze foto werd eerder geplaatst als foto 2625 voor een vroegere en eerdere versie foto 256 voor een vroegere en verdere foto 2631 voor een latere en kortere foto 2483. Lees vooral de uitleg. Inderdaad, het Bels lijntje lag niet hier, het liep voor de sigarenfabrieken langs. Zie foto 2682 en foto 1887. Zie voor de plaats waar dit fabriekslijntje later de parallelweg overstak de villa van foto 332 langs de brandende sigarenfabriek


Datum: 23-04-2006
Naam: Gerbrand Diebels  
img

Dit is toch de verbinding tussen het (voormalige) Bels lijntje en het nieuwe hoogspoor? Vanaf de Willemstraat gezien boog het Bels lijntje (voor de aanleg van het hoogspoor) rechts mee met de Philipsgebouwen tot aan de lichttoren, waar het samenkwam met het spoor uit de richting Boxtel. Na de aanleg van het hoogspoor boog het Bels lijntje, gezien vanaf de Willemstraat eerst naar links om de Mathildelaan te kruisen (deze foto) om daarna naar rechts af te buigen om aan te sluiten op het hoogspoor. Het Bels lijntje was toen al niet meer in gebruik, maar er was dus wel een verbinding met het nieuwe hoogspoor, die daar heeft gelegen tot in de jaren '70.


Datum: 30-01-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

Dit lijkt mij de spoorbaan naar Valkenswaard met aftakkingen naar complex Emmasingel.


Datum: 20-01-2014
Naam: Peer Denkers  
img

Da is het Bels lijntje.


Datum: 09-08-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Op 4 februari 1959 werd de nieuwe aansluiting van het Bels lijntje vanaf Valkenswaard via Geldrop geopend en daarmee de route via Eindhoven / Gestel gesloten. Maar via de spoorlijn op de foto was ook het Philipscomplex Emmasingel met het spoor verbonden. Daarom is dit stuk er nog enige jaren blijven liggen.


Datum: 19-03-2016
Naam: Gerard van de Vorle  

Naar mijn bescheiden mening was daar waar de slagbomen stonden geen Mathildelaan maar Parallelweg. Liep de Mathildelaan niet vanaf de kruising van de Gagelstraat richting PSV stadion?


Datum: 20-03-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Na de aanleg van het hoogspoor verdween de naam Parallelweg. De Mathildelaan begint sindsdien op de kruising met de Boschdijktunnel en de Emmasingel. Aanvankelijk liep die door tot aan de Beukenlaan.


Datum: 25-08-2016
Naam: Mathi Prygoda  
img

In die jaren eindigde het spoor met enkele stootbuffers bij de Willemstraat. Bijna naast het Philips Gezondheidscentrum.


Datum: 28-11-2016
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dit is niet de oorspronkelijke overgang van het Bels Lijntje. De Mathildelaan lag niet in het verlengde van de Parallelweg. Hoe het er precies uitzag is op andere foto's te zien. De aansluiting van Parallelweg en Mathildelaan verliep via de spoorwegovergang. Wilde je naar de Mathildelaan, dan sloeg je rechts af, de overweg over en boog dan meteen naar links langs de sigarenfabriek van Abonnee.


Datum: 29-11-2016
Naam: Eric Kemperman  
img

Paul, het is goed te zien op de grote versie van foto 10640.