EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11141

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Gagelstraat

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Spoorwegovergangen

Onderwerp 3.:

Overweg Gagelstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Wonen langs de overweg a.d. Gagelstraat.

Beschrijving

Deze huisjes stonden langs de spoorbaan bij de Gagelstraat, tegenover de Ventoseflat. Foto is van ca. 1955.


Geplaatst op

20-04-2007

Reacties:

Datum: 20-04-2007
Naam: Hans van Melis  
img

De Woenselse Catharinastraat, de huisjes van de Tramweg Maatschappij de Meierij.


Datum: 20-04-2007
Naam: Gerard van de Vorle  

Naar mijn mening was dit de Christinestraat. Die liep voor de aanleg van het hoogspoor van de Gagelstraat naar de Oude Bogaart vlak bij het oude belastingkantoor en drukkerij Vrijdag. Het waren kleine huisjes en ze vielen op omdat je vier treden naar beneden moest. Ze stonden ver onder peil, waarom? Dat weet ik niet.


Datum: 20-04-2007
Naam: Francien v. Gemert  
img

Dit was de Christinalaan. Mijn tante heeft daar altijd gewoond, en omdat mijn moeder veel in het ziekenhuis lag, was dit mijn tweede thuis, vandaar dat ik nog steeds een zus verhouding heb met mijn nichtje. Achter de huisjes was Drukkerij Vrijdag, waar nogal wat ratten zaten. Als we dan naar de wc moesten, die in de schuur was, zag je er wel eens een zitten. Dus stelden we dat zo lang mogelijk uit. Van rechts naar links woonden er de familie Pals, dan mijn tante de familie Van Boxmeer, vervolgens Roestenburg en Coppens. In het spoorwachtershuisje aan de andere kant de familie Van de Weijdeven. Ze hebben het nu over geluidsoverlast, maar wat denk je als daar een trein voorbijkwam?


Datum: 20-04-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Inderdaad de Christinelaan, zie foto 2464. Ik was iets te veel uit mijn geheugen bezig. Een van de vroegere bewoners, mevrouw Hanique-Pals, heb ik daar kortgeleden nog over gesproken.


Datum: 20-04-2007
Naam: Francien v. Gemert  
img

Ja Hans, dat was Jo Pals. Een zus van haar Nellie Pals zie ik nog wel eens bij een vriendin van mij. Dat is nl. haar schoonzus.


Datum: 28-01-2008
Naam: Huub Coppens  
img

Al vele jaren zoek ik een betere foto van de huisjes aan de Christinalaan. Mijn grootouders woonden in het linkerhuisje. De vrouw van Toon Roestenburg was de dochter Stien van de familie Coppens.


Datum: 27-11-2009
Naam: Netty van Kooijk  
img

Ik herinner mij de huisjes nog heel goed. Het was plezierig spelen aan de overkant van de flat waar ik woonde. De sloot van drukkerij Vrijdag was stinkend smerig met drukolie. Over vervuiling gesproken. Ooit was mijn tante uit Amsterdam op bezoek en had een mooie spaniël bij. Ik ging op de wei aan de overkant spelen en maar stokken gooien. Het was tijd om naar huis te gaan en ik gooide, in mijn kinderlijke onschuld, de stok in de sloot. Ja zeg, de hond erin. Wit/zwart was blauw/zwart. Met die vuile hond de winkel door en afwassen en mijn tante woedend. Om nooit te vergeten.


Datum: 24-01-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

De datering op 1955 kan m.i. niet juist zijn. Toen was het hoogspoor al aangelegd, en dit deel van Woensel vrijwel platgegooid. Op de foto zijn nog geen sloop/bouwactiviteiten van het hoogspoor te zien. Kort na 1945 lijkt me een meer waarschijnlijke datering.


Datum: 24-01-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

De spoorwegovergang staat ook op foto 12423. Kan dus ook vooroorlogs zijn, elektrificatie is volgens sommigen op deze site pas omstreeks 1938 uitgevoerd.


Datum: 02-02-2012
Naam: Cor Wijnen  
img

De Christinalaan was erg lang want die liep door tot aan de Steenstraat. De textielfabriek van Baekers Raymakers lag eveneens aan de Christinalaan. Vreemd is dat, omdat de enige verbinding tussen deze huisjes en de fabriek de spoorsloot was. Hier was de opslag van de luciferfabriek en een stuk grond van Baekers Raymakers waarop later de sportvelden van Woenselse Boys werden aangelegd.


Datum: 02-12-2012
Naam: Bert Stamps  
img

Beste Cor, deze huisjes stonden waar nu de parkeerplaats is van het politiebureau en zijn in 1953-4 afgebroken. Toen is er een parkeerplaats gekomen met het hoogspoor en daar tussenin lag de weg naar de Lijmbeekstraat en de luciferfabriek en Bakers Raaijmakers. Het Woenselterrein lag aan de Lijmbeekstraat, naast de luciferfabriek. Ik ben ooit bijna verdronken in de sloot die daar liep, daarom weet ik dat nog zo goed. Ik woonde in de Gagelsteeg 7.


Datum: 03-12-2012
Naam: Netty van Kooijk  
img

Ik herinner mij heel goed dat de Mathildelaan werd verbreed in februari 1953. Het was namelijk op zondag 3 februari als wij naar de kerk gingen, dat de straat open lag vanwege de werken aan de straat. Wanneer de huisjes werden afgebroken weet ik niet, maar het zal toch wel ongeveer rond die tijd zijn. 3 februari 1953 was de grote waterramp in Zeeland en het zit zo in mijn geheugen gegrift. In de kerk predikte de dominee erover. Als 7-jarige pakt dit heel erg.


Datum: 03-12-2012
Naam: Leo Laus  
img

De watersnoodramp in Zeeland was toch op zondag 1 februari 1953?


Datum: 03-12-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Klopt Leo. Ik denk ook dat Netty er een jaartje langs zit. Het hoogspoor werd pas op 28 november 1953 geopend waarna de werkzaamheden aan de weg, samen met het opbreken van het oude spoor, konden beginnen. Bovendien begonnen op die zondagmorgen pas de eerste berichten over de ramp binnen te druppelen en kon de dominee nog niets weten over de omvang hiervan.
Overigens geeft foto 24466 een mooi overzicht van de situatie ter plaatse.


Datum: 03-12-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Over het jaartal, 1955 zou best eens goed kunnen zijn. Op het bord links van de overweg staat: "Overweg opgeheven". Zo te zien aan de kinderkopjes wordt hij ook opgebroken. Ik zou zeggen: na 1953. Nog een mooie foto om te vergelijken is luchtfoto 29152 uit 1950. Hier is de overweg nog volop in gebruik.


Datum: 03-12-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Hoe verder je zoekt, hoe meer je vindt. Deze huisjes hebben er nog een aantal jaren gestaan, getuige de luchtfoto die op 20 juni 1961 is gemaakt, foto 24974.


Datum: 03-12-2012
Naam: Eric Kemperman  
img

Tini, bingo. Het bord "Overweg opgeheven" is zeer bepalend voor de datum. De achtergrond van deze foto is wat vervaagd, maar rechts op de foto zie je het 'Stroomhuis' en links daarvan nog huizen op de Harmoniestraat. Daarvoor in een vage streep de spoordijk.


Datum: 03-12-2012
Naam: Netty van Kooijk  
img

OK Leo. Ik zat er even naast met 1 februari. De dominee had het wel degelijk over de watersnood in zijn gebed en preek Tini. Als 7-jarige pakt dat wel. Nog veel plezierig gepuzzel met details vanuit België.


Datum: 05-09-2013
Naam: Tinie Heller  
img

In 't rechtse huisje ben ik vaak gekomen, ik speelde altijd met 'n meisje (helaas de naam vergeten) dat daar woonde. Het was er altijd gezellig. Ik woonde in de Harmoniestraat bij mijn oma en opa.


Datum: 03-11-2014
Naam: Chris Coppens  
img

Leuk om dit terug te zien. Ik zie wat vragen over foto's. Ik heb nog foto's van de tuin en zijgevel van de woning van mijn opa en oma Coppens-Gilsing. Mijn vader heeft mijn neef nog ooit uit de oliesloot getrokken. Hij stond op zijn kop in de blubber. Frikko was dat. Mijn opa fokte keeshonden en samen waren zij zeer schoon met het onderhoud en schoonhouden van de dieren en het hok. In het 2e huisje woonde mijn oom Jaan met Maria. Hij werkte bij de BBA op de bus. Roestenburg zat al lang op de Strijpsestraat en daar heb ik ook nog foto s van. Ik heb daar rond 1952-1953 ingewoond in de Christinalaan. De meisjes van het 2e huis waren Henny en Emmy Coppens. In 1952 dacht ik was er 's morgens een ontploffing op de Emmasingel bij Philips. Mijn oom was daar hoofdportier. Op 1 februari 1953 heb ik bij de familie Pals nog naar de radio geluisterd. Daar was het nieuws van de watersnoodramp. De huisjes hebben jaren leeggestaan.


Datum: 04-11-2014
Naam: W.v.Oers  
img

Hallo Chris. Ik ben zwaar benieuwd van wie jij er eentje bent. Ben jij een zoon van Christ, die in de buurt van de Mercuriuslaan heeft gewoond of nog woont? Zo ja, dan zijn wij jaren lang bevriend met elkaar geweest. Jouw opa en oma waren reuze aardige mensen, we hebben wat afgeravot bij hen in de buurt op den "Bult". Doe je vader de groeten, vooropgesteld dat hij nog in leven is. Ik ben Willy van Oers van het Eindje. Ik hoop dat ik wat van je hoor.