Bijdrager Frits Hekman
Locatie 1.:Gestel |723 Rapelenburg |Scheidingstraat
Onderwerp.: Spoorwegen / Tramwegen |Bels Lijntje
Reacties
Naam: Ger van der Palen
Ik kan die open plek helemaal niet plaatsen. De huizen zouden wel wijzen op het eerste stuk van de straat, binnen de rondweg. Links mis ik bebouwing van de Spoorstraat. Wat ik wel goed herken is de sfeer van het Bels Lijntje, en ja, misschien is dit natuurlijk ook van voor mijn tijd. Toch benieuwd of iemand tot een juiste bepaling kan komen.
Naam: ger van der palen
Ik doe echt mijn best: dat van de Gestelsestraat vind ik niet zo gek gevonden; dan zou het laatste huis rechts van het spoor de hoek Kreeftstraat markeren. De huizen na de open plek zouden dan die van De Leeuw, Wouterse en Kop moeten zijn, met daarna nrs. 96 en 98 (Koggel / Hagen en ons thuis) met daarna 102 en 104 en daarna weer Hanique. De open plek zou dan voor een deel het weiland zijn waarlangs het Kerssemakerspaadje liep en voor een ander deel een braakliggend stuk na sloop van een blok kleinere huizen, waarna dan weer de bebouwing begint van wat nu binnen de rondweg ligt. Blijft staan dat ik dan de bebouwing van de Spoorstraat recht tegenover ons mis of die moet dan ook al gesloopt zijn. Een en ander is niet onmogelijk; dan zou ik daar in die tijd zelfs hebben rondgehuppeld. Poeh, poeh, dat was een mooie poging of niet dan?
Naam: Ger van der Palen
Kom, laat je meenemen: Scheidingstraat ca. 1956. Het is vrijdagmiddag rond etenstijd; er hangt een lucht van versgebakken frites, niet vanuit nr. 98, want frites snijden en bakken voor 11 man komt niet zo vaak voor. Nee, fam. Wouterse heeft haar wekelijkse fritesdag en misschien fam. Kop ook wel. Gerrie en Mike (rond de 7jaar) hangen quasie verveeld in de ijzerdraadafzetting van het Bels lijntje, toevallig net voor nrs. 92 en 94. Ze slikken een paar keer stiekem wat speeksel weg uit hun mondhoeken en ja hoor....eindelijk gaat er een voordeur open. "jongens, we hebben wat frites over, lusten jullie die?" De Postcodestraatprijs valt!!!, we hebben de jackpot!!!. Ogenschijnlijk bedeesd lopen de broertjes door de gang naar de keuken en vallen op de frites aan. Na een schuchter dank u wel huppelen ze buiten op weg naar huis, met het vaste voornemen volgende week weer toevallig rond dat tijdstip in die draad te hangen. Wat is het toch goed geregeld dat schaamtegevoelens zich pas later ontwikkelen. Zo, mag ik dan nu gaan slapen?
Naam: Hennie de Groot
Nee, Giovanni, het Belslijntje is nog een paar jaar gebruikt voor goederenvervoer. Het was vroeger altijd een mooi gezicht om, als klein menneke, langs het spoor te staan en dan te zwaaien naar de mensen in de trein. De treinen reden op het traject; Lodewijk Napoleonplein tot op Gennep niet zo heel hard. Ja, Nostalgie he? De ouderen onder ons herinneren zich nog wel de kolentransporten over 't Belslijntje. En dan de verhalen die daar over de ronde gaan. Prachtig.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Voor uitvoerige informatie over het Bels Lijntje klik hier
Naam: Giovanni van Helvoirt
Klopt Hennie, maar volgens mij zegt het verhaal dat deze trein vanaf Geldrop naar Belgie reed. Dit traject kruiste ook de Leenderweg in Valkenswaard en het viaduct, waar het spoor onderdoor liep, ligt er nog steeds. Maar ik betwijfel zeer, dat dit spoor er in 1974 nog lag.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Dat spoor in Budel ligt er nog steeds en er rijden ook nog zo mee en dan goederentreinen over. Dit heeft dus totaal niets te maken met hetgeen ik omschreven heb in mijn laatste commentaar en het voorgaande verhaal. Maar goed, ik denk dat we nu afdwalen van de mooie foto hier boven en wilde ik de discusie sluiten op deze site. Mij mailen mag je altijd.
Naam: Gerbrand Diebels
Naar mijn mening is het de Scheidingstraat in zuidelijke richting binnen de ring. Huizen rechts op de foto zouden de nummers 66 en 68 kunnen zijn wat betekent dat de huizen iets verder op de foto er niet meer staan. Daar loopt nu dan de Boutenslaan (ringbaan). De huizen links in de verte liggen aan de Gestelsestraat, net buiten de ring. Zoek met google-maps "Scheidingstraat 66" en bekijk via streetview de voorgevel van deze woning en je ziet dat die hetzelfde is als de huizen rechts.
Naam: An de Groof
Kan me geen spoorlijn aan het einde van de Gestelsestraat herinneren. Denk eerder dat het de Hoogstraat is. === An kijk eens op foto 7944, de overweg moet daar hebben gelegen waar nu de Genneperweg de Bayeuxlaan kruist. Einde Gestelsestraat rechtsaf.(Red. Tini) ===
Naam: Corrie Buijs Spijkers
Volgens mij zijn de huizen meteen Scheidingstraat 68, 66 enz. In het hoekhuis woonde de familie Van Dingen en aan de overkant begint het huis van Hanique. Ik ben op 4 februari 1958 geboren in Woensel en in oktober 1958 zijn wij komen wonen op nr 60. Toen ik een jaar oud was, dus februari 1959, heeft de trein daar voor het laatst gereden. Dit is me tenminste verteld.
Naam: W.Biermans
Volgens mij is het wel de Scheidingstraat. Het huis waar op dit moment familie van mij woont, ligt meteen aan de rechtse kant van de foto.
Op de open plek, direct na de 2 voordeuren van deze huizen, is het Labrehuis gebouwd met daaraan de rondweg gelegen, ri. Gestelsestraat.
Aaan de linkse kant op de Scheidingstraat staan al een hele tijd nieuwe huizen.
Het achterste gedeelte is nu voor een gedeelte overgegaan ri. Bayeuxlaan.
Naam: John Drenth
Ik heb de indruk dat het inderdaad de Scheidingstraat is, gezien vanuit de "kruising" van het spoor over de Hoogstraat (Hagenkampweg) met in de verte richting Waalre. De lege plek daar aan het einde van (bijna) de Scheidingsstraat was er altijd al. De huizen uiterst rechts hoorden bij een klein groepje woningen dat een paar huizen verder eindigde bij een smal doorgaand straatje naar de Hoogstraat (met mooie beukenheg waar altijd prachtige meikevers in zaten). Je kwam dan uit tegenover de Gestelse Bazar. De huizenrij links is de achterkant van de huizen aan de Gestelsestraat, die doorliepen tot aan het overweghuisje. Daar ging je over het spoor naar de Genneperweg. Door het lage standpunt van de fotograaf zie je links geen huizen, maar die waren er wel (Spoorstraat) en ook de MIKO (oude ijsfabriek) stond daar! De Scheidingstraat is hier nog ongeschonden en compleet en nog niet doormidden gespleten door de rondweg, waarvoor een reeks lage huisjes is gesloopt. Achter deze kleine huisjes was een pad dat doorgang verschafte naar de Hoogstraat. Je kwam dan uit bij de textielfabriek. Ger van der Palen, woonde jij op 108? Daar woonde een familie Van der Palen. Daarnaast de familie Peels en dan de familie Drenth (naast familie Hannique) etc.
Naam: Paul van der Cingel
Ik ben het met John Drenth eens. An de Groof kan zich geen spoor herinneren aan het eind van de Gestelsestraat en dat klopt ook. In de bocht kon je links naar de Genneperweg en rechts naar de Hoogstraat. Als je dat deed, kwam je over de spoorwegovergang van het Bels Lijntje. Dat lag denk ik ongeveer 100 meter rechts van de Gestelsestraat. De Hagenkampweg kan het in ieder geval niet zijn, want de huizen daar zijn, als ik mij niet vergis, huizen met bovenwoningen.