Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1933
Onderwerp.: Bruggen / Tunnels / Viaducten |Bruggen Eindhovens Kanaal |Overige Bruggen, Eindhovens Kanaal
(Dit is niet) De Poeijerse Brug. (foto #3296)
Reacties
Naam: Vic van Lijf
De brug waar we in de jaren 50 over liepen, op weg naar de IJzeren Man! Nu zie ik ineens dat houten huisje voor me, op de hoek van de Geldropseweg-Poeijersstraat. Er zat een antiquair? Ik moet nog ergens een foto hebben van de laatste boerderij op de Poeijersdwarsweg, ongeveer waar nu Campina staat.
Naam: Wil van Hout
Bij de foto op RHCe wordt gesproken over het bezwijken van de brug door te grote belasting van kinderen ter gelegenheid van de intocht van de Sint. Maar dat is wel een raar verhaal, daar zover van de stad er geen mens zou komen. Of het moet de brug geweest zijn die later is vervangen door de ophaalbrug. Dat geloof ik ook niet, daar de boerderij mij bekend voorkomt. Alleen zie ik geen schoorsteen van de steenfabriek. Er konden over de Poeijerse brug gewoon auto's rijden. Want de boeren reden er ook met landbouwvoertuigen. Hij lag in het verlengde van de Poeijersstraat waar later de gemeentelijke werkplaats is gekomen.
Naam: Wil van Hout
Het is allemaal moeilijk iets terug te roepen maar je moet er van uit gaan Vic, dat het hele gebied binnen het DAF-complex is gebleven. Daarom denk ik dat de Poeijersdwarsstraat zowat dwars op de Poeijersstraat lag in de richting van het hoofdkantoor. Er bestaat een foto die gemaakt is staande op de Geldropseweg waar Poeijersstraat op de Geldropseweg uitkwam. Het stukje asfalt loopt dood tegen het hek van DAF, terwijl je het hoofdkantoor links ziet.
Naam: Wil van Hout
De in 1903 gebouwde fabriek van Gloudemans heb ik gevonden. Als je onder de brug kijkt zie je de schoorsteen met de weerspiegeling in het water. Aan de andere kant van de weg lag de boerderij van Snoeien (18 kinderen) en boer Schoenmakers. Verder woonden er de families V.d. Laar en Joosten. Dit waren geen boeren, wellicht enige relatie met de steenfabriek. De laatsten hebben nog jaren op het DAF-terrein gewoond met de ingang aan de Geldropseweg, naast de villa die toen door DAF in gebruik was voor de personeelchef en de boekhouding. Misschien dat er nog een foto ergens is van de villa en/of wie er eerder in gewoond heeft?
Naam: Rini Talens
De Poeijerse brug, zoals ik me die herinner, is meer zoals de huidige brug over het Eindhovens kanaal bij Hulst (Geldrop). Misschien is dit op deze foto een voorloper. Een stuk van de betonnen fundering van de latere Poeierse brug is nu nog in de kanaal-bewalling te zien en een stukje asfalt waar de Poeijersstraat van de Geldropseweg afboog zie je nog in de "tuin" van de DAF-fabriek. Leuke herinneringen aan deze brug om er fietsend op te komen, een hele klim, met een fantastische afdaling. Het stuk Poeijersstraat (wat er nog van over is in klein Tongelre) komt niet meer tot aan het kanaal, het is daar dichtgebouwd. Daar waar de huidige rondwegbrug over het kanaal gaat, daar liep vroeger het stroompje de Lakerloop, waarlangs de boeren van het gehucht Poeijers hun graslanden hadden.
Naam: Hans van den Hurk
Voor zover ik me kan herinneren was de Poeijerse brug een boogbrug van houtendwarsliggers die 's zomers nogal naar teer roken en als kind moest je effe op de trappers gaan staan om er met je fiets overheen te komen. Naast die antiekzaak heeft toch ook nog een aantal jaren een Japans restaurant gestaan?
Naam: Wil van Hout
Dat klopt wel, want in je herinneringen zullen de stukken pek met wat kleine steentjes nog wel duidelijk aanwezig zijn. Zal wel gedaan zijn met het oog op het gladworden van de planken. Soms kon je ertussendoor kijken. Als je erover ging, richting Tongelre, was op het eind van de afdaling rechts het atelier van Pisa. Volgens mij is er ooit een atelier geweest in de Hofstraat tegen de overweg. Volgens mijn vrouw werd hier alleen maar bruidskleding gemaakt.
Naam: Hans van den Hurk
Het atelier van George Pisa heeft tot ca midden '60 in de St.Joris(straat)laan gezeten en is daarna naar de Kanaaldijk verhuisd. Was dat niet van Jan Leijten Bruidsmode die meen ik in het grijze verleden ook nog in de Nieuwstraat met een winkel heeft gezeten?
Naam: Fons Kappe
Deze foto kan volgens mij niet de Poeijerse brug zijn. Deze had inderdaad knap steile opritten. Kan me ook geen bebouwing herinneren op de Kanaaldijk Zuid, anders dan ter hoogte van steenoven (zie ook luchtfoto van 1944 foto 189). Getoonde brug moet eerder in de buurt van de hefbrug gezocht worden.
Naam: Wil van Hout
Fons, de vergroting van foto 189 laat niets meer te gissen over. het is geheel duidelijk, de brug bij Poeijers. Met bebouwing net over de brug links en een 50 meter verder weer bebouwing aan de rechtse kant.
Naam: Dick Bonekamp
Dit is dus niet de Poeijerse brug. Zie de andere kant op foto 3297.
Naam: Cor van Suijdam
Deze foto is genomen vanaf de nieuwe hefbrug of te wel in de volksmond de "eerste brug". Wat we hier zien zijn de overblijfselen van de oude brug die voor de bouw van de nieuwe hefbrug al gedeeltelijk afgebroken was om ruimte te maken voor de nieuwbouw. Een restant was gespaard voor fietsers en voetgangers en wordt hier nu afgebroken. Vergelijk de pijlers van de oude brug met het gedeelte van deze tijdelijke voetgangersbrug, dan zie je daar dat ook een gedeelte van de pijlers zijn opgeruimd. Ik vermoed dat het zwaardere verkeer tijdens de nieuwbouw omgelegd was via het havenhoofd. De Poeijerse brug werd in de volksmond de "tweede brug" genoemd, de spoorbrug verderop was de "derde brug". Eenvoudig, maar wel doelmatig. De Poeijersebrug-oprit was heel stijl, maar dat hinderde niet, want daar was bijna nooit een kip te zien.
Naam: Ton Trienekens
N.a.v. de opmerking van Wil van Hout. Het instorten van de brug bij de intocht van Sinterklaas is inderdaad niet de Poeijersebrug geweest maar de voorganger van de ophaalbrug aan de Tongelresestraat. Uit overlevering van verhalen van mijn vader weet ik dat in de Sinterklaastijd de brug aan de Tongelresestraat regelmatig het toneel was van ongeregeldheden tussen de Tongelrese Sint en de Stratumse Sint die onder invloed van de nodige drank en ten overstaan van de aanwezige kinderen op de brug uitvochten wie de "echte" was. Nu ik deze foto nog eens nader bekijk weet ik haast zeker dat het de brug aan de Tongelresestraat is. De boot met hout ligt te wachten voor de Picus houtfabriek. Het huis rechts op de foto staat op het terrein van linnenweverij Van Dijk. Ik weet nog dat wij als kinderen van Tongelre naar opa en oma in Stratum (Voorterweg) liepen en je keek dan bij die mensen op de keukentafel in het achterhuis. Het lag ongeveer 2 meter onder straatniveau. Het huis iets verder naar achter ligt nog steeds op de hoek Kanaaldijk Zuid en Breitnerstraat hoewel nu verscholen achter bossen en bomen. Het ronde dak van de loods die net boven de brug uitkomt is volgens mij de gemeenteloods en de schoorsteen daarachter is van Campina melkfabriek. Op de plek waar nu de boot met hout ligt, lagen jarenlang de boten van waterscouting Stella Maris of in de volksmond de roeiboten van pastoor Holtus (Antonius van Padua).
Naam: Frans Janssen
Dit is naar mijn weten niet de Poeierse brug, want bij de brug lag de boerderij van de fam. Boelens. Vanaf de Geldropseweg gezien, rechts naast de brug. Aan de andere kant van de brug over het kanaal links lag de Firma Hurco.
=== De foto heeft als titel: "(Dit is niet) De Poeijerse Brug." Hans. ===
Naam: Hans Lemmens
Ton, de schoorsteen kan nooit van Campina zijn op een foto van 1933. Campina werd pas eind vijftiger jaren aan het kanaal gebouwd. Misschien schoorsteen van NV Juliana (zie foto 1626).
Naam: Henk Luiten
Dit is de tijdelijke brug die diende tijdens de bouw van de grote ijzeren hefbrug van de Tongelresestraat. De brug stortte in tijdens de intocht van sinterklaas in ±1934. Er stonden toen te veel kijkers op. Er vielen geen ernstige slachtoffers. Enkele mensen vielen op de boot die aan de kant ligt. In het huis met het knikdak woonde Van Rooy, de stoker van stoommachine van de Koninklijke Weverij van Dijk.
Naam: J. van Kampen
In het huis rechts van de brug woonde vroeger toch een melkboer Vervoort? Die kwam altijd bij ons thuis melk en pudding verkopen. Ik weet nog wel dat hij met de hondekar kwam, had daar een prachtige en stevig gebouwde herdershond voor. Later is hij toen met paard en wagen gaan venten. Onder bij het huis liep een afwaterkanaaltje langs, want het huis was lager gebouwd dan de weg. Ik denk toch gauw zo'n 2,5 meter. Dit huis stond inderdaad op het terrein van de linnenfabriek.
Naam: Rini Talens
Ja, daar heb je weer zoiets. Het gebied noordelijk van het havenhoofd tussen de huidige Tongelresestraat en de Dommel, wordt al van oudsher 'De Gooren' genoemd (een goor is een oude benaming voor een moerassig stuk land). Dus het zou mij niets verbazen als daar ooit een sloot met stromend water is geweest die ook de naam Goorloop had. Maar de "eigenlijke" Goorloop is dat water dat de zuidelijke grens tussen Stratum en Aalst vormde, en staat aldus in de archieven van Eindhoven vermeld. Maar, zoals je de naam Runtgraaf ook zo vaak op oude kaarten van Eindhoven en omgeving tegenkomt, als grensafbakening tussen gemeentes, zo zul je de naam Goorloop ook wel tegenkomen. 'De Laatste Stuiverloop' komt van een oud café met de naam: 'De Laatste Stuiver', dat op de hoek van de Geldropseweg en de Tongelresestraat stond. De Laatste Stuiverloop liep vlak langs dat café en waterde af op de Lakerloop.
Naam: Bert Knegtering
De verbreding van het kanaal die begint vlak achter de brug aan de linkerzijde doet toch vermoeden dat het om de Poeijerse brug gaat.
=== Overtuigen foto 3297 plus de bovenstaande commentaren je niet voldoende van het tegendeel? (Red.) ===
Naam: Cor van Suijdam
De boot die tussen de pijler en de kade ligt is om de overblijfselen af te voeren van het restant van de brug. Deze kan nu totaal opgeruimd worden omdat de nieuwe hefbrug in gebruik is genomen. (Zie mijn vorige commentaar.) Net over het wegdek ongeveer in het midden kun je net de daken zien van gebouwen ongeveer halfweg tussen de eerste en tweede brug waar ook een verbreding van het kanaal voor het aanleggen van schepen was. Ik vermoed dat het ook de plaats was waar Sinterklaas in de boot stapte, het schijnt mij onzin om helemaal naar de spoorbrug (net voorbij het woonwagenkamp) te reizen om op de boot te stappen. De eerste boot waar je net een stukje van kan zien links ligt te ver weg van de Picuslosplaats, de losplaats was ongeveer waar de tweede boot ligt net zichtbaar onder het wegdek. De zwaaikom bij de spoorbrug was een zwaaikom en geen aanlegplaats voor schepen. Daar zou de ouwe Sint de loopplank moeten gebruiken, doar wassie un bietje te oud veur, docht ik.
Naam: Gerard van der Schoot
Wat zouden jullie er van zeggen als dit een noodvoorziening van het gasleidingwerk is? In die tijd hadden we mijngas. Deze brug kan geen overgang geweest zijn over het Eindhovens Kanaal want de brug heeft aan de rechterkant geen loopplanken er ligt aan de rechterkant alleen een leiding en zicht op een plank dat je niet verder kunt. Dit geldt ook voor de brug die bij (de hefbrug) de Tongelresestraat foto 3297 ligt, alleen ligt hier leiding zichtbaar aan de linkerkant en je kunt hier duidelijk zien dat er een plank zit dat je niet verder kunt. Op de zijkant staat ook LANGZAAM VAREN. Als in deze tijd zo een leiding aangelegd zou zijn dat waren er diverse gevarentekens op de leiding en op de brug aangebracht. Of het kan een voorziening zijn van het waterleidingstelsel?