Fotonr.: 189
Bijdrager Henk Thiadens (Stichting Cairn)
Jaar: 1944
Locatie 1.: Tongelre Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Luchtfoto Tongelre

Beschrijving We kennen dit gebied als de Doornakkers. De schuine rechte lijn is het Eindhovens Kanaal met rechts de zwaaikom. De gebogen lijn daarboven is de spoorlijn naar Geldrop. Een luchtfoto van de Royal Air Force van 26 december 1944. Bekijk vooral de grote versie van deze foto.
Geplaatst op 30-04-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 26-06-2005
Naam: Willie van Hout img

Op deze luchtfoto zie je de brug over het kanaal, de Poeijersebrug, vervolgens gaat hij naar de bebouwing aan de Poeijersstraat. Rechts het blinkende stuk is de afgraving de z.g. Leemkuilen. Aan de linkerkant ziet men de Achterstraat en rechts de Paul Krugerlaan. Op het eind stond kort geleden nog de kerk, waar de toren nu nog deel uitmaakt van het bejaardentehuis. Op de plaats van de afgraving is nu het kerkhof.


Datum: 27-06-2005
Naam: Willie van Hout img

De gebogen lijn is zoals gezegd de spoorlijn naar Limburg, enkele centimeters daar boven in de linker bovenhoek loopt de spoorlijn naar Helmond. De Tongelresestraat gaat hier over de twee overwegen. Net over de eerste overweg ziet U rechts de Locomotiefstraat. Op het eind van de straat gaat het over in een pad wat uiteindelijk bij een grote boerderij komt, dit is waarschijnlijk de boerderij welke moest wijken voor de aanleg van de Geestenberg. Stond deze niet in de buurt van het later te bouwen Karregat? Helemaal boven is nog een gedeelte van het Hofke te zien en gaat de weg naar onder, onder een hoek van 45 graden naar de bewuste boerderij.


Datum: 04-12-2005
Naam: Wil van Hout img

Een mens kan niet alles weten. Zo heb ik gisteren een gesprek gehad met een oud-bewoner van de Poeyersestraat, die mij het volgende vertelde. De afgravingen zijn door mij leemkuilen genoemd, in werkelijkheid zijn het geelzandafgravingen. Het zand, waarvan de bovenlaag terzijde is gelegd als zijnde humusgrond, was daar in grote mate aanwezig en is gebruikt voor het bouwrijp maken van het gebied omsloten door: Eekhoutstraat, Terwestenstraat, Rembrandtplein en Ruysdaelbaan. Het zand werd in lorries. getrokken door paarden, over rails vervoerd. Rechtstreeks naar het desbetreffende gebied. De afgraving werd dan ook door de buurtbewoners de kiepkarre genoemd. Later is in twee fases, op deze plaats, een kerkhof aangelegd.


Datum: 04-12-2005
Naam: Wil van Hout img

De schoorsteen die langs het kanaal zichtbaar is (bij de verbreding) is van de Deli tabakfabriek. Hij staat n.l. in het verlengde van de Johannes Vermeerstraat. (schoorsteen onder de zandafgraving).


Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout img

Volgens vertelling van een buurtbewoner stond er op de plaats, of in de nabijheid van de schoorsteen, een maismolen. Deze moet kort na de oorlog zijn afgebroken. Het moet een vierkant gebouw geweest zijn met een electro aandrijving voor het maalgedeelte.


Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout img

Even verder praten over de zandafgraving die begonnen is in 1942. Deze wekzaamheden hebben tot ongeveer 1943 geduurd. Direct er na is men begonnen met de bouw van 221 woningen. De eerste bewoners moeten mensen geweest zijn die met een bombardement hun huis kwijt geraakt waren. Het is mij niet duidelijk geworden welk! Ik denk het bombardement van de bevrijding.


Datum: 06-12-2005
Naam: Hans van Melis img

Of het sinterklaas bombardement van 1942.


Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout img

Als je over de Poeyerse brug naar de richting van de Geldropseweg gaat (dus naar onder op de foto) kom je voorbij enkele boerderijen in een van deze heeft Piet Smolders zijn jeugd doorgebracht. Piet is een instituut op het gebied van de ruimtevaart. Zijn ouders hebben de landbouwgrond aan D.A.F. aangeboden en het boeren vaarwel gezegd in 1949.


Datum: 30-08-2006
Naam: Piet Smolders img

Erg leuk om deze foto te bekijken. Brengt me terug naar mijn jeugd. Ja, onderaan links is Poeiers te zien, waar ik niet alleen van mijn derde tot mijn dertiende gewoond heb, maar waar ook mijn moeder Oda van de Laar is geboren en haar moeder ook. Het adres was Poeiersdwarsstraat 7. Dank! Piet Smolders.


Datum: 12-11-2006
Naam: Martien Smits img

Gek, om te zien waar m'n broer Leo, eind 1960, in een zelf gegraven grot, door instorting bijna het leven heeft gelaten. Ons oude speelterrein De Kiepkarren waar nu de begraafplaats van de St.Joseph parochie ligt. Goed zichtbaar de laatste nieuwe straten van Tongelre, de Bloemfontijn- Johannesburg- en Stellenboschstaat. Een plek overigens waar ik de prachtigste tijd van m'n jeugd heb doorgebracht


Datum: 02-01-2007
Naam: Peter Pilgram img

Nadat mijn ouders met drie kinderen de hongerwinter in Rotterdam (Overschie) hadden overleefd, kregen zij een huis aangeboden in de Gerard Doustraat. Mijn oudste broer weet zich te herinneren dat die huizen gloednieuw waren. Vanuit het slaapkamerraam van mijn ouders, keek je over de landerijen naar de Poeiersestraat. Als markant punt de St. Josefkerk links en rechts de Poeierse brug.
Als mijn vader met zijn auto naar Geldrop moest, konden wij hem helemaal volgen tot de brug.


Datum: 09-10-2007
Naam: Eugene van de Laar img

Waar de Tongelresestraat het spoor kruist zie je rechts nog het kasteeltje van Tongelre staan. Later ontdaan van haar torentjes en opgenomen in de wijk op de hoek Generaal Bothastraat- Rustenburgstraat. Het kasteeltje raakte wat in verval en werd opgesplitst in twee woningen. Aan de kant van de Rustenburgstraat woonde Beatsen die een taxibedrijf had met prachtige Chevrolet Impala's. De zoons Gerard en John hebben het bedrijf uitgebouwd tot het huidige Cibatax. Er bestaan afbeeldingen en foto's van het kasteeltje in haar oorspronkelijke staat. Ooit gezien maar weet niet meer waar...


Datum: 19-11-2011
Naam: A.van Overbruggen img

In het verlengde van de door Wil van Hout genoemde Locomotiefstraat lag ons voetbalveldje, dat we den Bult noemden(niet te verwarren met den Bult waar de voetbalvereniging Tongelre heeft gespeeld). Jongens uit de Hofstraat, Urkhovenseweg, Telefoonsraat, Locomotiefstraat en omgeving waren daar dagelijks na schooltijd aanwezig om een partijtje te spelen. Later kwamen daar ook nog de jongens bij die woonden in kleinere woningen die werden gebouwd aan o.a. de van Linschotenstraat. Langs de spoorlijn naar Venlo zijn duidelijk de huizen te herkennen aan de Hofstraat, waaraan links van de Tongelresestraat ook de Sint Martinusschool lag. Aan dezelfde zijde van de Tongelresestraat ziet men ook duidelijk de Philipswoningen aan de Radiostraat en de Condensatorstraat liggen. Achter de huizen aan de "rechter" Hofstraat ziet men met een lichte vlek het woonhuis aan de Broekakkerseweg, waar in mijn jeugd de familie Piet Brands-
Anna Faassen woonde. Later heeft ook sloper Horijon in dit huis gewoond dat een hele grote tuin had(het donkere gedeelte achter het huis). De twee woningen onder het huis aan de Broekakkerseweg in het open veld lagen aan de Poststraat.
Later is de naam van dit gedeelte van de Poststraat tot aan de Tongelresestraat veranderd in de Jacob van Deventerstraat. Deze twee huizen werden o.a. bewoond door de familie Piet van Lint met een tuin met veel appelbomen(heerlijke appels), de familie van Laarhoven, familie Vogels en de familie v.d. Alst. Het Karregat is gebouwd(ongeveer) op de plaats in het midden van de bovenrand van de foto waar een kruis is aangebracht. Daar ziet men ook de Urkhovenseweg lopen.
Eugène, het zaalvoetbalteam Cibatax, gesponserd door de twee broers Baetsen en kampioen van Nederland, speelt dezer dagen in Barcelona de finale-rondes om de Europa Cup-zaalvoetbal. Ze behaalden deze finale-ronde door in en van de kampioen van Macedonie te winnen. De thuiswedstrijden speelt het team steeds in de sporthal aan de Meerkollaan(Haagdijk) in Tongelre. Een bezoekje aan een van de wedstrijden is de moeite waard.