EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1626

Bijdrager:

Jaar:

1918

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Voorterweg

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Houtindustrie / Houthandel

Onderwerp 3.:

Sigarenkistenfabriek Juliana

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Juliana NV

Beschrijving

Sigarenkistenfabriek NV Juliana Voorterweg D 314. (1917) Opgericht als sigarenkistenfabriek Gebr van Dijck in 1908. Omgezet in een NV in 1910, Geliquideerd 1-2-1930. In 1910 kwam er al een uitbreiding welke de NV aan de Stuiverstraat (?) in aanvaring bracht met de bleekerij van van Dissel.


Geplaatst op

15-10-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Bedankt Hans. Zou van Doorne na 1930 het gebouw overgenomen hebben? De gasketel is door van Doorne gebouwd. Dat zal nooit in dat kleine gebouwtje op de Tongelresestraat gekund hebben. En later zijn de spanten van het dak van D.A.F. aan de Geldropseweg bij Juliana gemaakt. Dus moet de fabriek in het bezit van v.Doorne geweest zijn.


Datum: 16-10-2005
Naam: Vic van Lijf  
img

Moet dit dan niet de DAF aan de Burghstraat zijn geweest? De DAF aan de Geldropseweg is toch van later?


Datum: 16-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

In 1928 is Van Doorne begonnen in het pandje achter de bierbrouwer op de Tongelresestraat. Het was toen een constructiebedrijf welk opdrachten had van ondermeer Philips. Het maken van normaalbakken en dergelijke. Toen de gasketel gebouwd moest worden heeft dat constructiebedrijf daar aan meegewerkt. Dat kon natuurlijk niet in dat kleine fabriekje. Toen toen ik bij D.A.F. kwam werken in 1950 moest het bedrijf op de Geldropseweg nog gebouwd worden. Toch heb ik nooit geen aanmaak van dakspanten gezien. Maar ik ben diverse keren naar een fabriek of loods gemoeten, naar ik dacht, de Stuiverstraat, echter Hans praat over Voorterweg. En dat is er in de buurt.
Wil.


Datum: 25-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

In 1915 2 jaar voor de officiële oprichting had de NV al telefoon. (?)
316 Sigarenkistenfabr. Juliana, N.V., Kant. 8-12 en 2-7(na 7 uur Tel. no 15)


Datum: 25-11-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Net achter het huisje met het puntdak stond de ruïne die door de BB gebruikt werd om te oefenen. De loods links met de schuifdeuren heeft er nog tot eind zeventiger jaren gestaan en was het magazijn van de gemeentewerf. Enkele namen van mensen die daar werkten, Graat Verhijen, Piet Leermakers, Dassen, Pauw van Zantvoort, Harrie Roestenburg, Frans van der Palen en Sjaak de Haan (werknemer bij de GSW)


Datum: 08-11-2007
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Ik ben Pietje Boelens nog vergeten, die daar ook werkte. Hij woonde in een boerderij aan de Poeijerse straat (foto 3296), net onderaan de brug over het kanaal. Toen de DAF ging uitbreiden moesten ze daar weg en zijn naar de Tongeresestraat verhuisd. Ik herinner me nog dat ze veel kinderen hadden.


Datum: 12-06-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Juliana Werf. Op de Kanaaldijk, stonden en staan nog 2 grote houten loodsen met een ronde kap. Van de Gemeente? Deze loodsen werden door iedereen de Juliana Werf genoemd, vanaf mijn jeugd.
Van Doorne. Er wordt gesproken over gasketel, hetgeen moet zijn Gashouder. De van Doornes hebben hebben wel voor de gashouder gewerkt, naar ik meen ooit gelezen te hebben was dat aan de stalen trappen van de gashouder. Dat moet gedaan zijn vanuit een van de bijgebouwen van Bierbrouwerij De Valk, waarvan toen de heer Huenges eigenaar was.
Het eerste fabriekje van VAN DOORNE AANHANGWAGENFABRIEK was aan de huidige Burghstraat en in grote letters als hiervoor geschreven waren vanaf de Geldropseweg duidelijk zichtbaar. In 1934-35 stonden tussen de Burghstraat en Geldropseweg nog geen huizen.
Aan de Stuiverstraat stond de strohulzenfabriek van Caron, welke in de nog bestaande Villa woonde links van het voormalige Sportfonsenbad, thans het Centrum voor Kunsten aan de Stratumsedijk. De strohulzenfabriek heeft vele levens gekend zoals schroefboutenfabriek, timmerfabriek, garage, bandenhandel enz. en ook naast en bij dit alles ook als Theater en dat tot 1 maand geleden. De slopers hebben in October in enkele dagen het geheel gesloopt. Het wordt thans bouwrijp gemaakt voor nieuwbouw.


Datum: 12-06-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Een beetje in het archief van het museum gesnuffeld en heb gevonden dat het bedrijf een tijdje, door van Doorne, gehuurd werd van de Gemeente Eindhoven.


Datum: 18-04-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Op foto 264 en 19577 is de overgang van paardentractie naar vervoer per vrachtauto van de producten van sigarenkistenfabriek NV Juliana te zien.