Fotonr.: 20213
Bijdrager Rita v.d. Loo
Jaar: 1945
Locatie 1.:Stratum |221 Kerstroosplein |Leenderweg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Leenderweg

Beschrijving Voormalig zoekplaatje, gevonden dank zij de reacties van onze bezoekers, zie hieronder.

Rita weet niet of het de Leenderweg is en of de foto gemaakt is tijdens de bevrijding of een bevrijdingsfeest.
Geplaatst op 09-06-2009
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 09-06-2009
Naam: Peter Vermeulen

Die "W" op de gevel duidt mijns inziens op een jubileumfeest van Koningin Wilhelmina. 1938?


Datum: 09-06-2009
Naam: Anton van Kemenade. img

Zou het hier koninginnedag kunnen zijn? Immers ik heb altijd begrepen dat koninginnedag ten tijde van koningin Wilhelmina op 31 augustus werd gevierd. Zou kunnen gelet op de kledij en het groen van de struiken en bomen in de tuinen.


Datum: 09-06-2009
Naam: Riet v.d. Loo img

Peter, 1938 kan niet. Op de tweede rij lopen de gebroeders Ad en Henk v.d. Oetelaar. Henk [mijn echtgenoot+] is geboren in 1937, dus mijn schatting is 1944-1945. << ik zal er voorlopig 1945 van maken (Peter) >>


Datum: 10-06-2009
Naam: Kees van der Hoeven img

Leenderweg dus, maar er staat nog steeds Zoekplaatje boven. Ik denk dat we hier links huisnummer 196 zien (pand bestaat niet meer, misschien vanwege een bom?). Hier zit nu Women's Outdoor, voorheen Staals auto's. Midden op de foto (vlag) is Leenderweg 194, rechts 192. Die huizen zien er nu nog ongeveer hetzelfde uit.


Datum: 11-01-2010
Naam: Ton Koster img

Volgens mij staat mijn geboortehuis op deze foto afgebeeld: Leenderweg 290.


Datum: 11-01-2010
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Ton, dan moet jij een broer zijn van Marian Koster. Zij zat bij mij bij de kabouters en staat op de fotonummers 11775 en 19010 en woonde op de Leenderweg in een van deze huizen.


Datum: 13-01-2010
Naam: Piet Alderliesten ( nu Pierre ) img

Ton Koster heeft gelijk. Het is zijn geboortehuis op de Leenderweg 290. Wij, Kees, Henk, Piet (nu Pierre), Magda, Dirk en Jan woonden op Leenderweg 292. Dus naast Ton. Schuin tegenover was de Edelweisstraat. Leuk dat deze foto is geplaatst. Weer een stukje geschiedenis uit het verleden.


Datum: 26-03-2010
Naam: Henri Rosier img

Voor mij een bekende plek! Ik heb met mijn ouders en twee broers van 1940 tot 1967 op nr. 284 gewoond. Links naast ons op 282 de fam. Dreckschmidt en rechts op 286 de fam. Ubbens. Schuin tegenover ons de kruidenierszaak van Dings-Slaats, een echt Einhovens bedrijf. Wij woonden in een tussenwonig met de voordeur links. Mooie en moderne huizen voor die tijd. In de jaren veertig oefenden de Duitsers straatgevechten in alle voortuinen. Een paar jaar later stonden alle straten vol met tanks en vrachtwagens van de Engelsen. Overigens de naam Alderliesten komt mij vaag bekend voor. Op nr. 290 heeft ook de fam. De Vries gewoond(?). De Leenderweg was toen een doodlopende rustige, brede straat. Na de oorlog werd de autoweg naar Weert doorgetrokken en werd het geheel anders. Goede jeugdherinneringen!


Datum: 03-04-2010
Naam: Pierre ( Piet ) Alderliesten img

Dag Henri. Wat leuk. Weer een reactie van de Leenderweg. Wij woonden Leenderweg 292. Naast familie Koster. Met Ton Koster heb ik ook contact. Je vader was altijd een deftige man. Als ik me goed herinner met een zwarte hoed net zoals mijn vader. Jouw moeder was actief in het christelijk onderwijs, vooral op gebied van de kleuterschool. Jouw moeder had altijd haast. Net of iemand achter haar aan zat. Ik weet niet meer wanneer je vader is overleden. Ik heb hem niet lang gekend. Ons gezin had zes kinderen. Kees, tweeling Piet en Henk, Magda, Dik en Jan. Er werd via de houten kerk veel voor ons gedaan. Mijn vader was altijd bezig voor de zending. Ik wist niet dat jullie gezin uit drie kinderen bestond. We konden wel lekker buiten spelen. Elim kleuterschool heb ik actief gemaakt op schoolbank. Er staan toch wel heel wat kleuters op van die tijd. Toen ik op de kleuterschool zat, liep de Leenderweg niet door zoals nu. Ik ben geboren in 1944. Ik weet nog als de bakker langskwam het brood nog warm was. Keerlus bij de Floralaan. De melkboer en schillenboer kwamen ook altijd langs. Dings-Slaats weet ik ook heel goed. We moesten daar boodschappen halen. De ene keer werd het opgeschreven. Of je had een boodschappenbriefje bij je en gaf dat aan de winkelier. << de foto van de kleuterschool is ook hier welkom Pierre (red.)>>


Datum: 05-04-2010
Naam: Henri Rosier img

Hallo Pierre, bedankt voor je reactie. Ik herken de meeste punten van je verhaal. Aardig van je dat je mijn vader deftig vond! Hij is overleden in 1953 dus je hebt hem maar kort gekend. Ik ben in 1938 geboren op de Leenderweg op nr. 209 (schuin tegenover Gebouw Elim) en in mei 1940 verhuisd naar nr. 284, het meest rechtse huis op de foto met de klimop. De foto is, schat ik, gemaakt in 1945/46/47. Ik had er zo bij kunnen lopen. Met houten kerk bedoel je de Ned. Herv.Kerk op de Roostenlaan van ds. Post? De fam. Post woonde in het grote huis links op het Floraplein. Ik heb 2 jaar op de kleuterschool in Elim gezeten en later 6 jaar op de christelijke lagere school bij dhr. Van Rheenen (de Kale). Herinner jij je nog groenteboer De Ridder, hoek Pioenroosstraat/Leenderweg?


Datum: 05-04-2010
Naam: Pierre ( Piet ) Alderliesten img

Hallo Henri, Die klimop kan ik me nog goed herinneren. Het houten kerkje is later afgebroken. Men heeft toen de Opstandingskerk gebouwd. Dominee Post en Sneller waren toen de dominees. Het huis van dominee Post wordt nu bewoond door mijn vroegere buurmeisje Wilma. Heb jij nog foto’s van Elim en de Christelijke Nationale school, beide aan de Leenderweg? Ik heb wel foto’s genomen vanuit een rijdende auto. Indertijd met een boxje. Scherp zijn ze niet. Weet jij nog het een en ander van de kleuterschool en de lagere school? Was jouw vader niet verbonden aan deze beide scholen? En heeft jouw moeder het toen niet overgenomen toen je vader was overleden? Is er ook een broer van jou die Wim heet. Familie Van Toorn, Bergmans, Roels, Peet, tante Gre, mevrouw Van de Moer, fam. Ubens, zeggen die jou wat? Bij groenteboer De Ridder stond ook een groot reclamebord op het dak van de DAF-fabriek. Ken jij nog meer kleine winkels op de Leenderweg? In één van die zijstraten was ook een paardenhoefsmid. Welke spelletjes deden jullie altijd? Dit waren weer een paar dingen die bovenkwamen.


Datum: 08-04-2010
Naam: Henri Rosier img

Hallo Pierre, wel veul vragen! Mijn middelste broer heet inderdaad Wim. Mijn vader heeft 27 jaar bij Philips gewerkt en had niets met onderwijs. Mijn moeder was (als huisvrouw) vele jaren de drijvende kracht achter het christelijk kleuteronderwijs in Eindhoven. Zij startte al vóór de oorlog een opleiding (kweekschool(tje) voor de vereiste aktes. Eerst bij ons thuis op zolder, naderhand in lokalen van de chr. lagere school. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een erkende PABO. Zij heeft hiervoor een koninklijke onderscheiding gekregen. Op nr. 292 heeft (op de bovenverdieping) eind jaren veertig/begin vijftig de familie Vonk gewoond. Met zoon Arie was ik bevriend. Woonden jullie toen al beneden? Aan de overkant naast echtpaar V.d. Moer woonde de familie Hesseling. Over winkels gesproken, bij bakker V.d. Laar of Van Laarhoven kocht ik een "bakkesvol" voor 2 cent. En niet te vergeten banketbakker Bahlmann tegenover de ETOS. Weet jij wat de letters ETOS betekenen?


Datum: 08-04-2010
Naam: Riet v d Loo img

Etos staat voor: "Eendracht, Toewijding en Onderlinge Samenwerking", werd me bij mijn sollicitatie bij de Etos meteen verteld. Ik kom niet uit jullie buurt, ik was uit de Bremstraat, maar mijn man kwam uit de Edelweisstraat, Henk v.d. Oetelaar.  En ik was benieuwd of er nog mensen zichzelf herkenden op deze foto. Tot op heden heeft hier niemand van gereageerd.


Datum: 09-04-2010
Naam: Wim Habraken

We hadden een collega, Wim Pelgrim, en die zei altijd gekscherend (40 jaar geleden alweer) over de ETOS: Eet Toch Onze Spullen!


Datum: 07-06-2010
Naam: Rini Heldoorn img

Even een reactie over de winkels aan de Leenderweg, de bakker heette Van de Laar. Er was ook een slagerij op de hoek van de Thijmstraat, die was van Van Vlokhoven en aan de overkant van de slagerij was groentewinkel Van Halder. In de Thijmstraat naast Van Vlokhoven was een sigarenwinkel van Van Dijk en daartegenover was kapsalon Roodenburg. Op de hoek van de Pioenroosstraat en de Leenderweg woonde de familie De Kruijf


Datum: 02-09-2010
Naam: Paul van der Cingel img

Hoewel ik niets van mode weet, vermoed ik dat, aan de kleding te zien, het na de oorlog is. Wilhelmina deed afstand t.g.v. Juliana begin september 1948, enkele dagen na W´s verjaardag. Op meer plaatsen in de stad waren grote letters W opgehangen aan de gevel en door een J vervangen na de troonsbestijging van Juliana.


Datum: 10-02-2016
Naam: Wim Roels img

Ik kwam bij de foto terecht n.a.v. overlijdensadvertentie van Marian Koster. Wij, gezin met 4 kinderen, woonden op Leenderweg 296, van herfst 1947 tot september 1968. Ik zat op de "rode" Jan Ligthartschool en ik vond het zielig dat de Alderliesten van no. 292 niet op zondag mochten buitenspelen, maar ja, ze zaten op de school van de Kale.


Datum: 10-02-2016
Naam: Henri Rosier img

Dag Wim. Ik herinner mij, uit de jaren kort na de oorlog, een zekere Jan(?) Roels. Was een grote knaap, enkele jaren ouder dan ik. Alle leden van de familie Roels waren vrij groot, zeker voor die tijd. Kwamen jullie niet uit het Westland? Mijn oudste broer John en jouw zus Greet zijn nog enige tijd verloofd geweest. Je zus was toen werkzaam bij banketbakkerij Bahlman op de Leenderweg. John is onlangs 87 jaar oud geworden, al heel lang getrouwd en nog steeds gezond. Hoe maakt Greet het? Jullie woonden vlak bij de fam. Kruif met o.a. de zoons Sjors en Kees. Keek ik toen nogal tegenop. Sjors was voor niemand bang.


Datum: 11-02-2016
Naam: Wim Roels img

Henri, het klopt allemaal wat je hebt opgeschreven over mijn oudere broer en zus. Mijn zus is in 2006 overleden, ze was de laatste jaren niet gezond en mijn broer Jan is in 2008 overleden aan een hersentumor. Die verkering van Greet met jouw broer is nieuw voor mij, ik was in die tijd ook veel te jong om me daar mee bezig te houden. Het klopt, de familie De Kruif woonde twee huizen verder, op de hoek van de Pioenroosstraat. Daar was ook nog de jongste zoon Gerrit-Jan. Volgens mij was er ook een dochter die jong is overleden.


Datum: 11-02-2016
Naam: Ton Koster img

Correctie op het bericht van Wim Roels. Niet Marian Koster is overleden, maar Wilma van Brunschot-Koster


Datum: 11-02-2016
Naam: Wim Roels img

Excuses!!


Datum: 08-06-2016
Naam: Juanita van Hinsbergen img

Hallo allemaal. Ik ben in mijn stamboom gaan spitten en kwam tot de ontdekking dat mijn opa op de Leenderweg 125 heeft gewoond. Nu wij, van de familie, daar niet van op de hoogte waren, is het voor ons een gepuzzel om te achterhalen wat er op nr. 125 heeft gezeten in 1938. Een winkel of een kapsalon of wat dan ook. Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen. Zijn naam was Martien Schim. Hij was in 1938 24 jaar.
Ik hoor graag van jullie. Alvast bedankt. Ook tips voor het zoeken naar, zijn welkom.


Datum: 08-06-2016
Naam: Henk Meelen img

Hallo Juanita volgens foto nr. 15072 Fotobureau Panis.


Datum: 09-06-2016
Naam: Eric Kemperman img

Juanita, Leenderweg 125 (en nog veel meer huizen aan de Leenderweg) is in 1944 getroffen bij het 19 september bombardement. Zie o.a foto 17990. Na de oorlog zijn hier nieuwe panden gebouwd, die er nu nog steeds staan.
Ik heb zelf van 1977-1984 op Leenderweg 69 gewoond (boven Musis Sacrum), en wist niet dat hier zoveel oorlogsellende is geweest. Dankzij EiB nu wel.


Datum: 09-06-2016
Naam: Henri Rosier img

Juanita, je zou eens kunnen zoeken op Google, Leenderweg 125,  Eindhoven. Wellicht een aanknopingspunt. Ik ben geboren in 1938 op de Leenderweg 209. In 1940 verhuisd naar 284. Gedurende mijn kinderjaren was apotheek Hoebens gevestigd in een hoekpand op de hoek van de Leenderweg en wat nu Piuslaan heet. Later is in dat pand een fietsenzaak gekomen.
Wat het genoemde bombardement betreft. Een aantal woningen op de Leenderweg - Heistraat en Tulpstraat is toen verwoest of zwaar beschadigd. Probeer te achterhalen om welke panden het gaat en in hoeverre ze herbouwd zijn. En welke huisnummers zij hebben gekregen. Succes ermee!


Datum: 09-06-2016
Naam: Sjef van Eijk img

Hubertus Martinus Maria Schim, geboren in 1914 te Sambeek, woonde tussen 15 november 1937 en 17 januari 1938 (hij verhuist dan naar Boxmeer) op Leenderweg 125 in bij het gezin van kapper Gerhard Bernard Heinrich Esser. Het pand zal dus toen inderdaad een kapsalon geweest zijn. Op 19 januari 1938 verhuist de kapper naar Leenderweg 165.


Datum: 09-06-2016
Naam: Sjef van Eijk img

Een opmerking m.b.t. de reactie van Henk Meelen: de fotograaf Antonius Alexander Panis woonde inderdaad ook op Leenderweg 125, maar van 24 mei 1937 tot 10 augustus 1937. Hij verhuist dan naar Kamillestraat 80. Het eerder genoemde gezin Esser, waar Schim bij inwoonde, woonde hier vanaf 17 september 1937.


Datum: 09-06-2016
Naam: Riet van der Loo img

Wat een reacties op een foto die ik toevallig vond tussen de spullen van mijn man, Henk van den Oetelaar. Maar nog steeds weet ik niet bij welke gelegenheid deze foto is genomen.


Datum: 10-06-2016
Naam: Tini van Rooij img

Riet ga er maar van uit dat het 1948 is zoals Paul van der Cingel al opmerkte op 2 september 2010. Het grootste feest noemt hij niet, het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Het was daarom dat er overal in het land die versierde W's werden opgehangen. Dat men die W verwisselde voor een J betwijfel ik. Kijk eens bij foto 36204 en klik daar vooral op "Grote Versie".


Datum: 10-06-2016
Naam: Riet van der Loo img

Ik denk dat je gelijk hebt, bedankt.