EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

19010

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Begoniastraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, Mariaschool Begoniastraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Mariaschool, Begoniastraat

Beschrijving

Eerste klas, schooljaar 1949/1950. Trots met het overgangsrapport op de foto. De onderwijzeres was juffr. Goossen. Enkele namen: Mimi (de) Kok, Fieke de Leeuw, ?Koster, Juultje?, Carla Jeukens, Nolda Swinkels. De laatste 3 genoemden onderste rij van rechts naar links.


Geplaatst op

03-03-2009

Reacties:

Datum: 05-03-2009
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Ik herken veel gezichten,maar ken de namen niet. Ook de naam juffr. Goosen zegt mij niets en ik heb ook op die school gezeten in de eerste klas van 1949/1950. Waren er dan 2 eerste klassen?


Datum: 21-03-2009
Naam: Meijden-Jeukens, Carla van der  
img

Of er twee eerste klassen waren zou ik niet kunnen zeggen, ik heb de schrijfwijze van de naam van de juf van mijn rapport gehaald. Juffr. Goossen met dubbel s en het schooljaar zoals al genoemd: 1949/1950. Ik vind het wel een klein klasje. In de 2e zat ik bij juffr. Hoogsteder.


Datum: 22-03-2009
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Het is inderdaad een klein klasje, wat in die tijd niet gebruikelijk was. Maar ook de naam Hoogsteder zegt mij helemaal niets. Was het niet de St. Josefschool ?
Ik heb ook nog mijn raporten van de lagere school, maar met andere namen van de onderwijzeressen. Wie weet hier het antwoord op?


Datum: 22-03-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ik zat ook bij jou in de klas Netty, Ik heb ook zitten kijken en ik ben het met je eens, de namen van de onderwijzeressen zeggen mij ook niets. Ik herken wel meisjes omdat ze bij mij bij de kabouters zaten, zoals Fieke de Leeuw en Marjan Koster (zittend 2e van links). en Diny Josiassen (bovenaan tweede van links)en volgens mij staat er ook Ansje van Kollenburg op (derde van links vooraan). Zij zaten zeker niet bij mij in de klas. Ik weet dat degenen met achternaam, waarvan de eerste letter in het eerste deel van het alfabet, op de St Josefschool zaten, tweede deel van alfabet op de Mariaschool. Er was wel eens en enkele uitzondering om wat voor reden ook. Wij hadden in de eerste klas juffrouw Hartman, tweede klas,juffrouw Van Delden, 3e klas zuster Clementina, vierde klas juffrouw Peters, vijfde klas juffrouw Van de Vijver en zesde klas meneer Peeters, het hoofd van de school.


Datum: 22-03-2009
Naam: Meijden-Jeukens, Carla van der  
img

Wat is dit voor geleuter: ik heb het rapport nu voor me liggen: Mariaschool, Begoniastraat 15, Eindhoven. Het Hoofd der school: Zr. Juanina, onderwijzeres: JPM Goossen. Schooljaar 1949/1950. Zaten jullie niet op de S. Josefschool, of hebben jullie het over een andere periode?


Datum: 22-03-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Carla, de namen van de leerkrachten die Thérèse noemt moeten dan bij jou toch ook bekend zijn, of niet? Later is ook juffrouw Zwaans nog op deze school gekomen. In 1952 kwam mevrouw vd Griendt als invalkracht voor juffrouw Hartman.


Datum: 22-03-2009
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Carla, dit is geen geleuter, maar een vraag hoe het nu zit. Ik heb hier op school gezeten van 1949 tot 1955 en herken die namen van onderwijzerssen helemaal niet. Voor deze tijd zaten mijn 3 zussen ook op deze school en die namen heb ik ook van hen nooit gehoord.
Thérèse zat bij mij in de klas en de namen die zij noemt herken ik wel, alleen in de vijfde klas was het juffr. van de Loo, maar die was lang overspannen in dat jaar weet ik nog.
Mijn rapporten heb ik ook nog allemaal !


Datum: 22-03-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Waarom geleuter Carla? Ik heb al mijn rapporten nog van de Mariaschool en kennelijk zat ik dus niet bij jou in de klas en kun je concluderen dat er meerdere klassen van een schooljaar waren. Dit is inderdaad een klein klasje. In onze klas zaten in mijn herinnering zeker meer dan 30 kinderen. Zr. Juanina was ook hoofd toen ik in de eerste zat. Zij is gestorven toen we in de derde klas zaten en we moesten toen met alle kinderen naar de Seringenstraat, waar zij lag opgebaard in het klooster. Weet jij dat dan ook nog. In de vierde klas was zr. Wiltrudis hoofd en in de vijfde zr. Marie Guiseppino. Ik heb alleen een foutje gemaakt bij de vijfde klas, dat moet juffrouw v.d. Loo zijn.


Datum: 22-03-2009
Naam: Meijden-Jeukens, Carla van der  
img

Goed, we zullen het nog even aanvullen. Er moeten dan 2 eerste klassen geweest zijn in het door mij genoemde schooljaar. Want Netty Uijen en Thérèse Roijers komen niet op deze foto voor. Zeer waarschijnlijk waren er dan ook 2 tweede klassen in het schooljaar 1950/1951. In het voorjaar van 1951(2e klas) ben ik verhuisd. In de St. Josefparochie in Tongelre was de juf(Hoogsteder) mijn kabouterleidster. Dat was de grappige toevalligheid. De bedoeling van het insturen van de foto was om te kijken of er klasgenootjes zichzelf herkenden en zouden reageren. De foto in combinatie met rapportgegevens gaf voldoende betrouwbare informatie. Vraag me verder niets over deze periode of andere klassen. Op de kweekschool heb ik wel toevallig op deze school een stage als "kwekeling"gelopen. Dat was in 1962. Dat vond Ik dan wel weer bijzonder.


Datum: 08-06-2009
Naam: Dini Baten Josiassen  
img

Weer zo'n leuke foto die ik via Eindhoven in Beeld toegestuurd krijg. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik op de St.Josefschool heb gezeten.Ik sta inderdaad helemaal links achteraan maar kan deze foto niet van enkele jaren later zijn ????? Ik ben van 1943 dus ben daar 7 jaar ik vind dat wij veel ouder lijken..... Ik ben altijd erg groot geweest maar kom op de foto tot de schouders van de juf, of sta ik misschien op een bankje ik weet het niet ????? Maar ben er wel blij mee.


Datum: 08-06-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Zie ook foto 20198. Ik zie daar dezelfde juf en hetzelfde jaartal, maar twee verschillende scholen?


Datum: 08-06-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Bijna goed denk ik. Zelfde school zelfde juf zelfde dag andere klas. Verkeerde tekst.


Datum: 08-06-2009
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Het is dus duidelijk, dit is NIET de Mariaschool uit de Begoniastraat, maar de St.Jozefschool uit de Geraniumstraat !


Datum: 08-06-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Netty, ik ben het met je eens. Ik denk dat de juf tweemaal met een groep kinderen van hetzelfde schooljaar, op dezelfde dag heeft geposeerd. Het merendeel ook met de rapporten zoals Carla schrijft. Samen zijn het 32 kinderen en dat is ook wel een beetje het gemiddelde in die tijd. Als ik foto 9045 bekijk, dan zijn dat b.v. ruim veertig kinderen. Wij zaten in schooljaar 1949/1950 in de eerste klas Mariaschool Begoniastraat. Niettemin blijft het vreemd dat Carla's rapportgegevens andere info geven.


Datum: 13-01-2010
Naam: Carla van der Meijden-Jeukens  
img

Deze foto van de eerste klas van de Mariaschool, met juf Goossen is genomen op de speelplaats van de Mariaschool met als achtergrond de kleuterschool aan de Seringenstraat. Vandaag ben ik de situatie ter plekke gaan bekijken. De duidelijke kenmerken: het balkon en de raampartijen zijn nog precies hetzelfde. Waarom zó genomen, met de Mariaschool achter de fotograaf? Misschien vond de fotograaf de Mariaschool niet spannend genoeg (foto 14275) . Of ging het alleen om de personen. De achtergevel van de St. Josefschool is ook heel anders.
Alles bij elkaar opgeteld kan ik zeggen: op deze foto staan de kinderen van de Mariaschool aan de Begoniastraat!
Het is jammer dat zowel Netty de Laat-Uijen als Thérèse Sauter-Roijers geen 1e klas foto hebben, dan had je een goed vergelijk.


Datum: 17-01-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

Wat ik nog wel weet van de twee scholen is, dat kinderen waarvan de achternaam begon met de letters uit de eerste helft van het alfabet, op de St. Jozefschool zaten en de tweede helft op de Mariaschool. Er kon een enkele uitzondering zijn. Het kon dus zo zijn, dat je beste vriendinnetjes uit de straat op een andere school zaten.