EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2000

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

423 Barrier

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Boschdijk bij Pastoor van Arslaan (2)

Beschrijving

Links is de weg naar de Pastoor van Arskerk. Links op de hoek zit een bakker, misschien wel dezelfde als van foto 1999.


Geplaatst op

18-11-2005

Reacties:

Datum: 16-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

Volgens mij zat er naast de bakker ook een kapper


Datum: 16-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik zie nog de pannen van de kerk op de grond liggen na een storm. Wanneer was dat?


Datum: 16-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

De bakker heette Van Hoof. In de jaren '50 stond de ruimte links naast de bakkerswinkel leeg. Deze ruimte werd in de sinterklaastijd en paastijd door de bakker benut om lekkernijen uit te stallen. Ik persoonlijk heb mij voor de etalage staan te verlekkeren op de marsepeinen figuren en suikerbeesten die dan uitgestald werden. Jaren later is deze ruimte en het huis links daarvan gekocht door de heer Zwerts. Tot heden wordt in deze beperkte ruimte de lekkerste frites van Eindhoven gebakken.
Aan de andere kant van de straat in het pand met de witte band boven de ramen waren twee winkels gevestigd. Eigenaar was meneer Donkers. Hij had een tabakszaak en een kapperszaak.
Op 30 juli 1939 's avonds om kwart voor 12 teisterde een geweldige windhoos de parochiekerk Pastoor van Ars. Het dak werd van de kerk geblazen en er werden meerdere huizen in de buurt beschadigd.


Datum: 16-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Wat mij ook te binnen schiet als ik naar deze foto kijk, deze plaats is jaren het eindpunt geweest van de stadsbus. Op deze plaats keerde de bus om en wachtte dan aan de andere kant van de Boschdijk om weer richting centrum te vertrekken. Van sommige chauffeurs mochten wij dan bij het keren van de bus meerijden. Waar wij ook ontzettend blij mee waren. Door de chauffeurs werd speciaal voor ons het restant van het bonnenboekje bewaard, als alle kaartjes eruit gescheurd zijn. U weet wel het kartonnen achterplaatje met het geniete afgescheurde bundeltje.


Datum: 16-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Bedankt voor de toelichting, toen was ik 10 jaar en het is net of het vorige week gebeurde. Maar de pannen lagen, in mijn optiek, overal van de daken. Wel niet in die mate maar toch! Heel Woensel zat op het dak.


Datum: 17-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Tip voor Wil: In het boekje zomaar een dak.... 50 jaar Pastoor van Ars parochie, staan verschillende foto's van de schade die toen aangericht is aan het kerkgebouw en woningen in die buurt. Verder het Eindhovens Dagblad van 31 juli 1939 deze krant opende met de headline: Windhoos wekt Woensel. Enorme schade in natuurkundigenwijk.


Datum: 18-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

Als je linksaf de hoek om gaat de Pastoor van Arslaan in, dan had je daar allerlei winkels. Links in het midden was de soort Bazaar waar ze van alles verkochten. Weet iemand nog hoe die heette. Ook had je aan de overkant een textielwinkel.


Datum: 18-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

De eigenaar van de bazaar was Van de Meulengraaf, vandaar de naam bazaar "de Meule". Was familie van de Van de Meulengraaf's die nu hier in Best bekende bedrijven runnen m.n. belettering van auto's (voor politie en brandweer) en een een speelgoedzaak.


Datum: 18-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

De dameskledingwinkel aan de rechtse kant heette "Schaminee". Dit was familie van de bontzaak "Schaminee" in de Vrijstraat. In dit pand in de Vrijstraat werd 's winters bont verkocht en zomers ijs van "Venezia". Zo sneed het mes aan twee kanten.


Datum: 18-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Het mes sneed aan drie kanten want ze hadden ook een kluis waar het bont van de klanten in de zomer werd opgeslagen. Dan kon men de bontjas in het najaar weer als nieuw ophalen.


Datum: 19-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Als Jannie het leuk vindt gaan we samen een rondwandeling maken door de Pastoor van Arslaan in de jaren '50 en kijken welke winkels zich daar toen bevonden. Vanaf de Boschdijk lopen we de P.v.Arslaan in. De eerste winkel die we dan links tegenkomen is een drogisterij van "vrouwke" Jonkers met in hetzelfde pand een postagentschap. Dan volgt de/het bazaar/magazijn "de Meule" van V.d. Meulengraaf. Daarnaast een drankwinkel van Terraai. Met op de hoek een groentenwinkel van de twee vrijgezellen zus en broer Miet en Jan van Rooi. Nu steken we de straat over naar de andere kant en lopen weer richting Boschdijk. Daar komen we een zuivelwinkel tegen van Piet Kemps. Hiernaast de winkel Schaminee. De volgende winkel is de fietsenzaak van Piet Jansen. En dan een ZieZo (EDAH) winkel. Dit pand is later overgenomen door Piet Jansen. Die heeft deze twee panden samengevoegd tot een winkel met fietsen en huishoudelijke artikelen. Als laatste in de rij een slagerswinkel van De Barse.


Datum: 19-01-2006
Naam: Anne Troost  
img

Nou van twee kanten ja voor onze vrienden van La Venezia. Zij verhuurden hun ijssalon in de winter aan Schaminee, want dan trok de familie naar Italië. Schaminee had in de jaren zestig een atelier aan de Tongelresestraat vanaf de brug rechts, net voor de Willem van Konijnenburgstraat.


Datum: 19-01-2006
Naam: Jan van Hees.  
img

Beste Mark van Zutphen. Jij hebt gelijk als je over de laatste slager Barse spreekt. Echter is het een feit dat Harrie de Barse (meesterknecht bij slager Notten) de zaak samen met zijn vrouw overnam. Wie er later de zaak overnam van Harrie weet ik niet.


Datum: 20-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zie voor nog enkele bedrijven de tekst bij foto's 2584 en 2592.


Datum: 29-01-2006
Naam: Jannie.v.Zutphen  
img

Als je voor de Pastoor van Arskerk stond, had je rechts nog een klein winkeltje waar ze o.a. poëzieplaatjes verkochten. Tegenover de Pastoor van Arslaan lag een wijk rond het Minckelerplein. Uit deze wijk gingen ook veel kinderen naar de Philipsschool aan het Hendrik de Keyzerplein. Enige namen uit die wijk. Tinke en Loesje Baas, Els Herman, Elleke de Leeuw, Annie v.d. Nieuwenhuizen, Flossy Brouwer, Tonny Ulijn(?) en Vonneke Kusters.


Datum: 30-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Jannie, je staat met je gezicht naar de kerk gericht, toen had je aan de rechterkant in de woningenrij een boekhandeltje en aanverwante artikelen van Jantje Spierings. Toen het postagentschap in de Pastoor v. Arslaan opgeheven is, heeft hij die activiteit ook overgenomen. Aan je linkerhand was een winkel van de koster Jan Wijnen. Zijn handel was: Devotia, kantoorbenodigheden, rookwaar.


Datum: 30-04-2006
Naam: J. Hopper van Deursen  
img

Ik woon nu in de Verenigde Staten maar herken deze omgeving heel goed. Ik fietste hier elke dag voorbij. Jullie website is geweldig! Good job.


Datum: 29-05-2006
Naam: J.H.A. Koenen 74 jaar  
img

Ik heb mijn hele jeugd in de Pastoor van Arsparochie doorgebracht en met aandacht deze mooie site gelezen. Ik meen dat ik er wat aan toe moet voegen. De groentewinkel op de hoek was niet Van Rooi maar Van Looi. En in mijn tijd was er geen slager Barse, maar slager Notten. En de melkwinkel op de hoek was niet Piet, maar Janus Kemps. Piet was nl. mijn schoolvriend.


Datum: 30-05-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Enige correcties zijn zeker op zijn plaats, groentenzaak Van Rooi moet inderdaad Van Looi zijn. Van Piet Kemps mag ook Janus Kemps gemaakt worden. Slager De Barse was de opvolger van slager Notten. De zaak die ik fam. Schaminee genoemd heb moet worden fam. Sturtewagen. Zo komen we er gezamenlijk weer uit en houdt dit de discussie levendig.


Datum: 11-07-2006
Naam: J. de Goeij  
img

Aan Jannie van Zutphen m.b.t. "de textielwinkel aan overkant": in de jaren '30 was aan het Pastoor van Arsplein 18 de manufacturenwinkel van C. de Goeij-Van den Berg gevestigd.


Datum: 11-07-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Waar zich volgens mij een textielwinkel van "de Goeij" in de jaren '50 bevond was rechts op de hoek Barrierweg/Boschdijk. Links op die hoek was een Albert Heijn en daarnaast de schoenenwinkel van "Holland".


Datum: 12-07-2006
Naam: J. de Goeij  
img

De winkel (hoofdvestiging aan Pastoor van Arsplein 18) van mijn overgrootmoeder verhuisde twee maal en was uiteindelijk (in de jaren '50) inderdaad gevestigd op de hoek Barrierweg/Boschdijk.


Datum: 15-07-2006
Naam: John van Iersel  
img

Mijn grootouders kochten rond 1930 twee huizen op het Past. van Arsplein. Als ik me goed herinner waren dat de nummers 10 en 12 (aan de rechtse kant met het gezicht naar de kerk). Later bezocht mijn vader vaak een kleermaker genaamd Sjef van Grootel die op de linker hoek van het plein zijn atelier had.


Datum: 23-07-2006
Naam: Pieter Verbunt  
img

Was die slager De Barse getrouwd met Lies de Jong uit Oirschot? Was dat mogelijk dezelfde slagerij als die in Heeze in die tijd bestond?


Datum: 24-07-2006
Naam: Jan van Hees Valkenswaard  
img

In de Pastoor van Arslaan was een drogist annex postkantoor en deze zaak werd gerund door vrouwke Jochems en niet door een zekere Jonkers. De naam Jonkers was wel in de buurt en wel op het Pastoor van Arsplein net om de hoek bij Miet van der Looi, een groenten- en fruitzaak. Dhr. Jonkers had samen met Maats van de Barrierweg een schildersbedrijf. Wat betreft de rijwielzaak van Piet Janssens het volgende: aanvankelijk gevestigd op Pastoor van Arslaan 3 kocht hij in eerste instantie het filiaal van de Edah en later de hoeden- en manufacturenzaak van de familie Sturtewagen. De melkwinkel van Janus Kemps aan de overkant t.o. Van der Looi was voorheen van Schaminee met daarnaast vroeger de winkel van de reeds eerder genoemde familie Sturtewagen (later gekocht door Piet Janssens fietsen). De hier genoemde namen zijn absoluut juist en als jongen heb ik al deze ondernemers goed gekend.


Datum: 24-07-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Beste Jan, '"vrouwke" Jochems is juist nu je deze naam noemt, maar het is ook wel even geleden. Gegroet van Hans, voorheen uit de Lorentzstraat.


Datum: 24-07-2006
Naam: Piet Stoutjesdijk  
img

Een van mijn herinneringen aan de Pastoor van Arskerk is dat ik na de zondagse hoogmis, toen alle gelovigen de kerk hadden verlaten, van voor naar achter de door de beminde gelovigen gevallen losse centen ben gaan oprapen. De bedoeling was om met deze kleine buit, want veel lag er niet, bij Willem Wiersma snoep te gaan kopen. Op het moment dat ik de laatste rij had bereikt hield pastoor Mol, die e.e.a vanuit naar ik aanneem een klein kijkgaatje in de gaten had gehouden, mij staande, om het door mij oneigenlijk verkregen geld te innen. Zo zo, zei hij met een sadistisch lachje, geef maar hier Stoutjesdijk, terwijl hij mij aan mijn oor naar binnen trok . De gevolgen waren niet misselijk, want thuis afgeleverd kreeg ik daar ook nog de wind van voren. Ten slotte kan ik me ook nog herinneren dat pastoor Mol nog zei dat de koster wel blij zou zijn met mijn escapades, dan hoefde hij niet te bukken voor die paar grijpstuivers. En ook moest ik deze daad nog gaan biechten, maar dat vond ik niet nodig zei ik tegen de pastoor, want hij wist het nu toch al. Een volgende keer heb ik ook nog een leuke anekdote over Willem Wiersma.


Datum: 21-08-2006
Naam: Jan van Hees.  
img

Beste Pieter Verbunt. De echtgenote van De Barse heette met achternaam "Hoeymans" en zij woont tegenwoordig in Bergeyk en is reeds lang weduwe De Barse.


Datum: 24-08-2006
Naam: Pieter Verbunt  
img

De Barse waar ik naar zocht was getrouwd met Lies de Jong uit Oirschot, maar die blijkt zijn slagerij in Heeze te hebben gehad. Inmiddels heb ik zijn persoonskaart en daar staat alles op. Mogelijk had een van zijn zoons ook een slagerij, maar niemand is met Hoeijmans getrouwd.


Datum: 25-08-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Pieter, de voornaam van slager De Barse van de Pastoor van Arslaan was "Harrie".


Datum: 25-08-2006
Naam: Willy van den Akkers  
img

Beste Hans, die slager was Theo de Barse en niet Harrie. Ik heb met hem jaren gezongen bij het Stratums Mannenkoor en ben zelf ook heel mijn leven slager geweest. Dus die Theo heb ik wel goed gekend met zijn Lieske.


Datum: 25-08-2006
Naam: Pieter Verbunt  
img

Weet je dat zeker Hans? Ik heb de overlijdensadvertentie dd. 25-11-1998 van Theo de Barse echtgen. van Truus Hoefnagels met het adres Pastoor van Arslaan 7, 5622 CK Eindhoven. Hij had twee dochters, May-Enne Zweep-de Barse te Helmond en Esther Stukker-de Barse te Eindhoven. Hij was de zoon van de slager uit Heeze. Ook heb ik de overlijdensadvertentie van jouw Harrie de Barse, e.v. Francien Hoeijmans. Die is overleden te Eersel 2-6-1987. Adres: De Hees 54, Eersel. Die had ook twee dochters: Wilma van Heeren-de Barse en Hetty Jennen-de Barse. Het zou kunnen dat de eerste de slagerij van de tweede heeft overgenomen, want Theo was van 1938 en Harrie van 1918.


Datum: 25-08-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Bovenstaande twee reacties moet ik voor waarheid aannemen, dus Theo, sorry voor mijn vergissing.


Datum: 26-08-2006
Naam: Pieter Verbunt  
img

Het spijt me dat jullie beide (deels) ongelijk hebben, want Lieske de Jong (uit Oirschot) was de vrouw van Wim de Barse. Zij hadden hun slagerij in Heeze. En Theo van de Past.van Arslaan was hun zoon. Welke familierelatie Harrie had weet ik niet.


Datum: 27-08-2006
Naam: Ad van Geel  
img

Wat een leuke site! Ik woon al jaren niet meer in Eindhoven maar ik herinner me van het Past. v. Arsplein inderdaad boekhandel-bibliotheek-postkantoor Spierings, Janssen waar voor mij als kind alles te koop was. Friture "Bon Appetit" en een verf- en behangwinkeltje. En ook Van Dinther textiel. Rechts van de kerk was er ook nog een visboer. Mijn lagere school was die op de Barrierweg (St.Johan Vianey) bij die nare mijnheer Van Buul.


Datum: 03-09-2006
Naam: Ingrid Levens  
img

Harrie de Barse had een slagerij in de pastoor van Arslaan. Zijn dochter, Hetty, heeft bij me in de klas gezeten en is jaren mijn vriendin geweest.


Datum: 03-09-2006
Naam: Pieter Verbunt  
img

Dan blijft er maar een conclusie over: Theo (*Heeze 12-1-1938) heeft de slagerij overgenomen van Harrie. De vader van Theo was Wim de Barse (*Horst 17-5-1906) en die had zijn slagerij in Heeze. Misschien was Harrie een broer van Wim, dat weet ik niet.


Datum: 04-09-2006
Naam: Ingrid Levens  
img

De sparwinkel was van PIET van der Linden en zijn vrouw Nel.


Datum: 26-09-2006
Naam: Piet Stoutjesdijk  
img

Zoals beloofd nog een anekdote over Willem Wiersma. Willem had destijds in de Alard Du Hamelstraat een sigarenwinkel maar hij verkocht ook snoep, bier enz. Het kwam wel eens voor, meestal in het weekend maar vooral na sluitingstijd, dat wij dorst hadden en alleen bij Willem terecht konden voor het kopen van bier. Dit alles was niet zonder risico want dat was altijd zoals boven vermeld na sluitingstijd. En voor zover ik weet heeft Willem daarvoor nogal eens een verbaal gehad van, naar ik aanneem agent Neuteboom, die erg actief was in onze buurt. En die op een hoek van de straat de boel stond te begluren. Waar het nou om gaat is het volgende: Willem mocht volgens mij geen alcohol meer gebruiken. Ik laat in het midden of dat niet meer mocht van zijn vrouw of op doktersadvies. Willem zijn dorstpatroon was echter niet veranderd, integendeel, naar mijn mening eerder toegenomen. Hoe loste Willem dat probleem op? Uit elke krat bier die je bij Willem kocht na sluitingstijd maakte hij een flesje burgemeester en vulde hij het flesje daarna met water. Cees van de Pas, een van mijn vrienden, kan dit bewijzen want hij was een van de gelukkigen die het flesje met water op een van deze avonden uit het kistje haalde en tot de ontdekking kwam dat er geen bier maar water in zat, uiteraard onder grote hilariteit van ons allemaal. Dit kwam regelmatig voor maar omdat wij meevoelden met Willem zijn probleem en hebben wij dat nooit aangekaart.


Datum: 30-09-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Zo'n zelfde soort verhaal, Piet, heb ik ook van de drankwinkel Ter Raay van de Pastoor van Arslaan. Zaterdags 's avonds wilden de ouders van Tom wel eens een familiefeestje bezoeken. Want er kwamen na sluitingstijd nog vele klanten zich melden voor het kopen van spiritualiën. Mij werd dan gevraagd om samen met Tom op de winkel te passen. Uit verveling kwamen we op het idee uit de flessen gemengde vruchten per fles een vrucht te nemen en het ontstane gat op te vullen met water. Al je zo een 30-tal flessen bewerkt hebt heb je voor 2 personen een hele schaal vol van de heerlijkste vruchten, waar we dan ook samen van genoten. Nooit heb ik gehoord dat er klachten kwamen van mensen die de flessen gemengde vruchten kochten.


Datum: 02-10-2006
Naam: Gerard van Ginderen  
img

Aanvulling over de Pastoor van Arslaan. Het postagentschap/drogisterij was van Anna Jochems. De groentenwinkel was van Miet van Looi met haar broer, die de groente ventte met paard en kar. En het paard en kar stalde achter de jongensschool van meester Van Eupen (Barrierweg). De latere wethouder Van de Wiel, de wijkagent, woonde naast deze school en zijn tuin grensde aan de school en Van Looi zijn weide. Voordat de zuivelwinkel in de Pastoor van Arslaan kwam zat de fam. Schaminee in deze hoekwinkel. Later zijn ze naar de Vrijstraat vertrokken naar een modewinkel naast de bioscoop Cinema. En pas later bont in de winter naar de ijssalon.


Datum: 02-10-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Gerard, bedankt voor deze aanvulling. Door jouw opmerking kijk ik in gedachten vanaf de bovenverdieping van de nieuwe school naar buiten en zie Jan van Looi over de schutting van de school met zijn groentenkar en zijn paard rommelen en in de verte kijk ik op de klok van de St. Petruskerk en kan bijna zien hoe laat het is.


Datum: 03-10-2006
Naam: Marjan Levens  
img

Vrouwtje Jochems van de drogisterij annex postagentschap werd bij ons thuis "Frederikje Fluweel" genoemd.


Datum: 05-10-2006
Naam: Jan van Hees.  
img

Ik denk dat het tijd wordt om de zaken betreffende de Pastoor van Arslaan eens goed naast elkaar te zetten om een en ander eens wat overzichtelijker te maken. Is er verder überhaupt nog interesse om deze buurt wat verder uit te diepen? Bijvoorbeeld, bewoners van het Pastoor van Arsplein, Philomenastraat, Barrierweg en misschien wel meer straten. Als we die per huisnummer eens goed achter elkaar kunnen krijgen is er voor wat meer oud-bewoners en/of familie weer wat om na te vorsen en oude verhalen op te halen. Zo gebeurde het deze week dat Gerard van Ginderen, een van de jongens waar ik vroeger mee speelde reageerde op "ben jij de Jan van Hees enz.". Ondertussen hebben wij onderling wat ins en outs aan elkaar gemaild en ik kan iedereen verzekeren dat dit een prettige ervaring was. Initiatiefnemers van deze site bedankt. Mocht er inderdaad interesse zijn in hetgeen ik eerder noemde dan ben ik graag bereid hieraan mee te werken. Veel groeten aan allen Succes.


Datum: 05-10-2006
Naam: Jos van de Molengraaf  
img

Mijn vader Joan van de Meulengraaf overleden 1995, had tot 1970 een bazaar genaamd "De Meule" aan de Pastoor v. Arslaan 4. We verkochten alles, behalve etenswaren. De mensen kwamen met St. Nicolaas nog gezellig speelgoed kopen voor hun kinderen in de zaak. En veel werd verkocht op de pof en dat werd bijgeschreven in een boekje. En elke week gingen we dan wat geld ophalen wat de mensen dan konden missen. Ook werd door vader aan de lopende band van elektrische pijp de hoela hoeps gemaakt en die vlogen als warme broodjes over de toonbank. We hebben toen een erg fijne tijd gehad. Samen met bakker Van Hoof / postkantoor Jochems / Meulengraaf- De Meule / Traay dranken / Miet v. Looy groenten en fruit / Janus Kemps melkboer / Sturtewagen stoffen / Jansen fietsen / Edah / slager De Barse. Ook gingen we net als veel kinderen bij tante Til in de kamer op het plein naar de eerste tv uit de buurt kijken, tante Hannie en het kinderjournaal. Wat een feest was dat. We waren met drie jongens Ton, Frans, Jos en een zus Dianne. Moeder was overleden in 1954.


Datum: 18-10-2006
Naam: Wilna van de Looij-Hoens  
img

Gerard van Ginderen woonde twee huizen van mij af. Hij heeft ook nog gediend in Indonesië en toen hij thuiskwam was het groot feest in de buurt. Aan de andere kant zat toen slagerij Van Laanen en schuin tegenover had Fijnaut een fietsenzaak. Bij ons om de hoek was de fietsenherstelplaats gevestigd en daar zwaaide Joep de scepter, in de zaak stond op de muur een spreuk geschilderd (spreek met Joep en het komt in orde).


Datum: 23-10-2006
Naam: Gerard van Ginderen  
img

Hallo Wilna, een kleine correctie. Ik ben nooit in dienst geweest, het was mijn broer Joop. Ik was de jongste van de 5 jongens en op 210 woonde de fam. Dielisen, wat geloof ik ook nog familie van jou was. Foto 2719 is ook heel interessant voor je.


Datum: 01-11-2006
Naam: Thom Heesakkers  
img

Wat een leuke site. Alles komt weer terug in mijn herinnering. Ik heb vanaf mijn geboorte op het Pastoor van Arsplein gewoond op nr. 13. Ik had 8 zussen en 1 broer. Erg leuke jeugd gehad, was een hele leuke buurt. Ik ben nu 63 jaar en de jongste van het stel. Mijn broer Harry is helaas 8 jaar geleden overleden. De rest is nog in leven, behalve dan mijn ouders.


Datum: 18-01-2007
Naam: Mark van Zutphen  
img

Ik kom toevallig via Google de discussie rond slager De Barse tegen. Theo was mijn oom en getrouwd met Truus Hoefnagels. De reactie van Jan van Hees van augustus 2006 is dus niet juist. Harrie was overigens een oom van Theo. Theo was inderdaad zoon van Wim en Lies de Barse uit Heeze. Nou, ik hoop hiermee vanuit het verre Twente wat opgehelderd te hebben!


Datum: 19-01-2007
Naam: Jan van Hees.  
img

Beste Mark van Zutphen. Jij hebt gelijk als je over de laatste slager Barse spreekt. Echter is het een feit dat Harrie de Barse (meesterknecht bij slager Notten) de zaak samen met zijn vrouw overnam. Wie er later de zaak overnam van Harrie weet ik niet.
In het pand waar de familie van Sturtewagen hun zaken deden woonden oorspronkelijk het echtpaar Van Riet. Deze zijn later verhuisd naar het Humboldtplein (aan de overkant). Na Sturtewagen heeft daar gedurende een korte tijd de familie Van Dinther gewoond en door hen werd gehandeld in textiel en vloerbedekking etc. Uiteindelijk verhuisden de Van Dinthers naar de overkant in het pand van Van de Meulengraaf. Hun oude pand werd gekocht door Piet Janssens en bij het reeds eerder gekochte pand van de Edah gevoegd. De panden Pastoor van Arslaan 1-3-5 werden samengetrokken tot een groot winkelpand. Later werd hier een videotheek gevestigd.


Datum: 19-01-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Nu zijn we het met elkaar eens, dus toch "Harrie" de Barse. Bij Harrie is Kees Vrijhof lang slagersknecht geweest.


Datum: 19-01-2007
Naam: Pieter Verbunt  
img

Daar waren we het al veel langer over eens Hans. Alleen moest Theo (uit Heeze) kennelijk oom zeggen tegen Harry. Doordat ik de stamboom "de Jong" uit Oirschot heb uitgezocht wist ik dat Lieske en Wim hun slagerij in Heeze hadden en Theo was hun zoon. Dat Harry een broer van Wim was is er nu bijgekomen.


Datum: 14-02-2007
Naam: Maaike Wiersma  
img

Geweldig leuk, die anekdote over Willem Wiersma. Dit was namelijk mijn opa, die ik niet gekend heb (hij is overleden in 1974 en ik was 2). Toch leek het mij een leuke snuiter, en zulke streken maken mij aan het lachen. Ik geloof dat het niet het doktersadvies was wat hem 'stiekem' ging laten drinken. Mocht iemand nog meer weten over hem, dan zou ik dat graag 'ns horen/lezen, want ik zou 'm graag beter leren kennen. Bij voorbaat hartelijk dank! Ik ben een dochter van Wiel, zijn jongste zoon.


Datum: 10-04-2007
Naam: Wiel Ramakers Canada  
img

Ik heb nog korte tijd brood besteld voor bakker Van Hoof op 'n bakfiets, hard werk voor 'n jonge knul. Op 'n warme dag, doodvermoeid versierde ik 'n trommel vol gebak, einde van m'n eerste baan!


Datum: 10-04-2007
Naam: Marjan Levens  
img

Ook mijn allereerste baantje: 13 jaar, afwassen en de stoep voor de bakkerswinkel vegen. Ook van zeer korte duur; zoals mevr. Van Hoof tegen mijn moeder zei: 'Ze kan nog geen bezem vasthouden'.


Datum: 14-04-2007
Naam: Yvonne Levens  
img

Marjan, zou mevr. V.d. Weyden dan toch gelijk hebben gehad bij foto 5923?


Datum: 13-06-2007
Naam: Michel van Grootel  
img

Effe laten weten dat ik de kleinzoon van Sjef van Grootel ben en dus de zoon van de jonge Sjef van Grootel. Echter heb ik mijn grootvader nooit gekend maar weet wel dat hij inderdaad een kleermaker was. Ik ben wel altijd met mijn pa naar de kappers geweest op het plein.


Datum: 13-06-2007
Naam: Jack Docters  
img

Bij Sjef van Grootel liet mijn vader voor mij een kostuum maken, ik weet het nog goed, de stof werd uitgekozen en de maten opgemeten, enkele weken later moest je komen passen maar het was nog lang niet af, dat duurde zeker nog wel enkele weken. Uiteindelijk had je een kostuum dat zat als gegoten.


Datum: 28-10-2007
Naam: Annelies de Jongh v.d. Sommen  
img

En dan was er nog een wasserette op het plein, vanaf begin jaren '60 denk ik. Weet helaas geen naam. Was 1 of 2 huizen vanaf Kemps, de melkboer.


Datum: 18-05-2008
Naam: Hans van der Schoot  
img

Nog even een reactie op de wasserette. Deze is na ons, wij hebben ongeveer 11 jaar gewoond op het Pastoor van Arsplein 17. Overigens gingen wij ook altijd bij tante Til (van de Kerfmaas) tv kijken, later is tante Til pastoorsmeid van pastoor Van Roesel in Asten geworden.


Datum: 30-05-2008
Naam: Jan van Hees.  
img

Beste Hans van der Schoot. Til de Kerf was destijds pastoorsmeid bij Pastoor Sanders in Bakel. Als dat niet klopt, praten wij over een andere Til de Kerf.


Datum: 20-07-2008
Naam: Dora Synen-van Weert  
img

Wat heb ik deze straat dikwijls gereden met de fiets naar papa zijn familie in Boxtel, met mama en of met vriendinnen een dagje uit. Van de ene familie naar de andere. Mooi om zo terug te zien na 54 jaar.


Datum: 21-09-2008
Naam: Gerard van Ginderen  
img

Als Hans en Jannie uitgewandeld zijn heb ik nog een correctie voor de Pastoor van Arslaan. Niet mw. Jonkers was de naam van de drogisterij/postkantoor maar mw. Jochems.


Datum: 21-09-2008
Naam: Hans Vervoort  
img

Gerard, inderdaad inmiddels ben ik er ook achter haar goede naam gekomen. Mevr. Jochems, klein van stuk, zie ik haar zo weer achter de toonbank staan met op de achtergrond een rek reikend tot aan het plafond vol met bruine glazen stopflessen. Aan de linkerzijde in deze iruimte bevond zich het loket van het postagentschap. Dit loket werd in mijn beleving gerund door een mevrouw met een bochel.


Datum: 30-01-2010
Naam: Joep Schouten  
img

Even reactie op de vele namen die genoemd worden. Familie Terraai heeft ook nog een snackbar gehad in de Pastoor van Arslaan waar je ook kon gaan zitten. Was tegenover de drankenwinkel. Hadden ook 'n dochter Uusje (drankwinkel). Ik heb ooit van pastoor Bergmans 'n reprimande gekregen omdat ik met een protestants meisje had gespeeld. Hij wilde niet dat ik nog vaker met een kindje van de duivel speelde. Verder wist hij me te vertellen dat ik 's zondags niet in de kerk was geweest. Agent Neuteboom heeft me nog ooit achter op z'n fiets gezet toen ik naar de eendjesvijver liep, want ik hoorde op school. Hij leverde mij zo thuis af maar wist niet dat ik pas vier was en nog niet naar school hoefde. Ook heeft hij ooit stennis gemaakt omdat ik een kuiltje bij 'n boom gemaakt had om te knikkeren. En weer kregen m'n ouders te horen dat ik niet te houden was, want hij had me ook al eens van het grasveld van 't pleintje moeten halen, want daar stonden bordjes "Verboden op het gras te komen". Bij fam. Van Grootel ging ik regelmatig spelen in de garage. Sjef jr was mijn vriendje toen. Hebben eigenlijk contact gehad tot hij in militaire dienst ging. Volgens mij zat hij op de Oirschotsedijk bij de verbindingen op de telefooncentrale. We gingen ook wel eens naar de Sonse Bergen om cowboytje te spelen. Helemaal op de fiets. Vader Van Grootel pakte nog wel 's 'n bal af als er iemand tegen de de zijmuur in de Philomenastraat stond te trappen. Je kreeg 'm later wel terug. Willem Wiersma, als ik bij opa achter de poort uitliep liep ik bij hem zo de achterplaats op. Volgens mij hield hij duiven. Veel snoep en sigaretten per stuk Gipsy en Silky fl. 0,02 per stuk. En hij kreeg inderdaad nog wel 's een bekeuring omdat hij buiten winkeltijden verkocht. Ze stonden aan de overkant in de Keldermanstraat in 't gangetje te wachten tot ze iemand buiten zagen komen. Die vingen ze op en vroegen wat je gekocht had. Hup weer 'n bon. Ik mis trouwens groentevrouwtje Spierings uit de Alard du Hamelstraat. En dan Joep. Dat was mijn vader. Hij werkte bij Gerrit ???? oftewel d'n TRIO. Als je achter Laanen in de Philomenastraat de gang inliep onder de boog door had je rechts de ingang van de werkplaats. Er ging toen ook het versje "grote Joep en kleine Joep die gingen samen pompen, grote Joep die brak z'n poot en kleine Joep z'n klompen". Wij woonden op het pleintje boven smid Bourgonje op 25, mijn moeders ouders. Smid Bourgonje ging de buurt af om bijv. de asbestkoorden in de kolenkachels te vernieuwen en verdere reparaties.


Datum: 01-04-2011
Naam: Yvonne Lemmen - Brekoo  
img

Behalve kleermaker Sjef van Grootel, was er (misschien daarvoor of daarna) een kleermaker Gerard Bogers op het Pastoor van Arsplein. Dat was ergens ver weg familie van mij.


Datum: 01-04-2011
Naam: Hans Vervoort  
img

Kleermaker Bogers heeft inderdaad ook op het plein gewoond. Zijn zoon Jos kwam ik geregeld tegen hier in Best.


Datum: 02-04-2011
Naam: Joep Schouten  
img

Inderdaad ja kleermaker Bogers. Ik kon vorige keer niet op z'n naam komen. Hij woonde op 't hoekje naast de inrit naar de garages, ik meen op nr 22. Op 23 woonde opa Van de Ven, daarnaast Martha Jonkers met haar huishoudelijke artikelen en behang en daarnaast wij.


Datum: 31-08-2011
Naam: Jack Docters  
img

In de Alard du Hamelstraat had je groenteboer Spierings, ik heb er menig keer aardappels gehaald, die op een berg in de voorkamer lagen. Hij ventte elke dag uit met paard en wagen. Daarnaast woonde "Menneke Poep" hij ging alle paard en wagens in de buurt na en schepte de paardenpoep op in een juten zak voor zijn groentetuin. Iets verder zat sigarenzaak "Havana' concurrent van Willem Wiersma. Weer verderop zat kapper Sabel en op het eind paardenslager Raaimakers.


Datum: 18-02-2018
Naam: Ans Habraken-Jochems  
img

Bij mijn oma werkte inderdaad Riek van Rooy-Wooley, een zeer vakbekwame kleine vrouw met een bochel. Ze woonde in Son en is later met een Engelsman getrouwd die Son mee bevrijd had. Hij heette Ken Wooley en is een paar jaar geleden overleden.
Ook een zus van mijn moeder uit Oirschot, Jet de Kroon, werkte in het postagentschap.
De fam. Vermeulen huurde later de zaak van mijn grootouders, zij waren geen eigenaars.


Datum: 05-07-2023
Naam: J.W. (Jos) Bogers  
img

Sinds kort ken ik deze rubriek. Ik geef enige aanvullingen. In de Pastoor van Arslaan had je rechts slagerij De Barse en daarnaast fietsenwinkel Janssen en daarnaast (nummer 1?) Schaminee en op de hoek Janus Kemps de melkboer. Aan de andere kant van de laan had je op de hoek Miet van Looy(i). Daarnaast Ter Raay drankenhandel, dan Meulengraaf en daarnaast het postkantoor. De kleermakerij van mijn vader zat op het plein op nummer 22. Op 21 woonde Storm en daarnaast Ter Braken (die was hervormd en dat was op het plein uniek) en daarnaast woonde Miet. Op de Boschijk woonde in mijn tijd bakkerij Van Hoof en daarnaast frietkraam van Martha Swerts (hier kwam zowat heel Eindhoven op af). Weet iemand de naam nog van het spitse huis nr. 24 of 25 . Dat was een schilderswinkel, dus naast Van der Ven.