EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2584

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Rijwielfabrieken

Onderwerp 3.:

De Driekleur

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stalen Ros!

Beschrijving

Deze fiets is in de twintiger jaren op speciale bestelling gebouwd door fietsenfabriek "de Driekleur" van Frans Jansen aan de Boschdijk in Eindhoven. Met een dubbelgeveerd de Lepper zadel.


Geplaatst op

18-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Ik heb hier voor mij liggen een koperen balhoofdplaatje van de fietsfabriek PANTER EIndhoven. Wie kan mij vertellen waar is deze fiets gemaakt en door wie? Deze fiets is door mijn moeder gekocht in 1946 bij Piet Jansen in de Pastoor van Arslaan.


Datum: 19-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Voorzien van een Brooks zadel! Over zulk een veer kan ik een mooi staaltje laskunst vertellen, bij Daf. Veerbladen worden speciaal gemaakt in toeleverings bedrijven. Nu waren er in het begin nog al eens aanloopproblemen. Zo ook een keer met met de levering van een veerblad, dat toen mondjesmaat werd aangevoerd. Een veerblad was gebroken en de auto moest geleverd worden. Wat te doen? Zoals altijd met iets dat gebroken is, werden de stukken door iedereen nog eens een keertje tegen elkaar gelegd, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Tot de Daf schoolmeester de Heer de Rooy op het idee kwam de veer te lassen. Maar voor zulk een karwei bestonden geen electroden. Hij ging naar het fietsenrek en haalde het zadel van zijn fiets, sloopte de veer er af en stak die in de lastang. vervolgens werd de mantel van een stelletje electroden tot poeder gemalen en begon het karwei. Hij lassen en een ander op het gloeiende materiaal de gemalen mantel strooien. Iedereen hield zijn hart vast maar het lukte. Alleen het verhaal is nu uit de vergetelheid en de veer heeft tot in lengte van dagen geen klacht gegeven.


Datum: 19-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Net na de oorlog werden een aantal fietsen ingevoerd uit Frankrijk, maar deze fietsen waren van een slechte kwaliteit. Daarom gingen verschillende fietsenmakers zelf een fiets in elkaar zetten. De Leeuw en Panter. Dat waren volgens mij al hele bedrijven. Minerva enz. Van enkele weet ik het wel d.i. Minerva werd gemaakt in Nuenen de naam was ook de naam van het huis. Dit stond een paar honderd meter voorbij de Wettense molen. Van Herk uit Veldhoven presteerde het zelfs een renfiets te ontwikkelen die hoog gewaardeerd werd. De dikke piet uit de Hemelrijken maakte ook een goeie fiets. Die maakte hij al in de Zoutmanstraat waar hij voorheen woonde. Ik zie hem nog een fiets maken en het plaatje met twee klinknageltjes bevestigen. Dus ik denk dat jullie fietsenmaker ook zo'n handige jongen was. De plaatjes waren los verkrijgbaar evenals de belettering en de streepjes met krullen. De naam, die werd ter plaatsen geregeld.


Datum: 19-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ik ben even naar mijn 90 jarige fietsvraagbaak gelopen. Jansen? Dat is P. Janssens, Pastoor van Arslaan 3, huishoudelijke artikelen, dat was geen echte rijwielhandelaar fietsen deed ie erbij. Panter? Stuiverstraat, directeur was Wim de Vries. Fabriek? Nee, meer groothandelaar. De maker van deze fiets had een filiaal op de Pastoor van Arslaan 8, zelf zat ie op Boschdijk 258.


Datum: 19-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Al in de twintiger jaren waren er verschillende Eindhovense rijwielfabrieken die konden concureren met de bekende grote Nederlandse rijwielfabrieken. Vaak maakten dezen (afwijkende) fietsen op bestelling. Soms waren ze duurder maar vaak goedkoper dan fabrieksfietsen.


Datum: 27-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Deze fiets is niet te koop. De eigenaar (90) wil hem op zijn 100 verjaardag geheel gerestaureerd (de fiets niet de eigenaar) gaan berijden.
Wil Hans Vervoort een scan van zijn fietsplaatje opsturen? dan vertel ik nog iets leuks over de Panter rijwielfabriek.


Datum: 28-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Hans, ik zal proberen een scan/foto te mailen.
In het Eindhovens Dagblad van 28 feb. 2005 staat een artikel van Van de Kerkhof op maandag een verhaal over Louis van de Mortel uit de Brugmanstraat in de na-oorlogse jaren. Hieruit een zinsnede De voorkamer was een domein van zijn vader, na zijn werktijd kluste hij bij met thuiswerk voor de Panter Rijwielfabriek. Hij spaakte wielen zoals dat heette. De hele voorkamer lag vol met velgen en spaken en naven en weet ik wat allemaal zo meer, herinnert Louis zich.


Datum: 03-05-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Beloofde ik iets leuks? Nou ja ik vind het leuk dat ik de fabriek van foto 2841 met mijn scan uit het adresboek? Ik heb geen fabriek kunnen vinden. Theo Janssen kende hem oorspronkelijk helemaal niet.


Datum: 30-01-2007
Naam: Anne-Marie Janssens  
img

Wederom leuk. Mijn beide opa's verenigd op 1 pagina. Arnoldus van Herk uit Veldhoven en Piet Janssens uit Eindhoven. Als er iemand meer info wil, mail me maar.


Datum: 30-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Voor ons wielerfanaten was het Nol van Herk. En denk er om dat hij inne goeie fiets kon maken. Op het rondje van Oers zit nog veul zweet bloed en rubber, wor Nol eigelijk de schuld van was. Maar wat let je Anne het een en ander te vertellen over je grootouders. Ze zullen toch wel ooit d'r handen gebrand hebben? Aan een gloeiend frame of aan de handel.