EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1641

Bijdrager:

Jaar:

1937

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Frankrijkstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Woensel, St Paulusschool / Tariek Ibnoe Ziyadschool/ Islamitische School Taroek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
RK Fratersschool a.d. Frankrijkstraat in Woensel

Beschrijving

Een foto die gemaakt is in 1937 in de toen nog R.K. Fraterschool op de Frankrijkstraat. Thans zit hier de Islamitische school, welke onlangs nog in het nieuws was. (Wil, mag ik aannemen dat je een van deze twee serieuze knapen bent ?)


Geplaatst op

16-10-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Het is haast niet te geloven! Ik heb op deze school nog telefoonles gehad! Zo pak ik nog steeds de telefoon op met mijn linker hand. Om de beurt moesten we mevrouw van Kemenade bellen, die was in vroegere dagen de geldschietster van het klooster en had er ook een huis. Ik herinner mij nog dat de jongens die thuis ook een telefoon hadden de voorkeur kregen. Deze mochten ook de voordeur openmaken als de bel ging. Ik kan mij voorstellen dat het volk welke eens in de week in bad ging (nodig of niet nodig) niet aan de voordeur verwacht werd!


Datum: 21-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Die linkse (beetje rechtse) figuur ben ik ja Hans. De Plaat op de achterwand zal wel betrekking op de Bijbel gehad hebben. De deur links is de deur tussen 2 klassen, voor als een frater even weg moest. Dan ging de deur even open.


Datum: 02-02-2010
Naam: Dora Synen  
img

De school in de Frankrijkstraat hebben mijn moeder en ik jaren schoon gemaakt tot ons vertrek naar Australië. Als meisje moest ik vensterbanken wassen, krijtbakjes schoon maken en banken omhoog lichten. Ik heb in mijn meeste kinderjaren de vakantie daar in door gebracht, de school moest schoon. Tot wij vertrokken op 7 aug 1954 aankomst 18 sept 1954. En de persoon die de jongens belden was niet mevrouw maar jufrouw van Kemenade. Mijn broer en ik zeiden altijd Juffie.


Datum: 02-02-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Dan bestond het schoonmaken voornamelijk uit het verwijderen van het Maaszand, wat op de grond lag. Gewoon uitvegen en nieuw inbrengen. Werd dat zand ergens naar toe gebracht? Of werd het hergebruikt? De buurman van de Broek had natuurlijk zand in overvloed. Als je eens naar de bioscoop (City) was geweest en een of andere figuur klikte naar de frater, dan kon het zijn dat je 's avonds thuis nog zand in je knieën had zitten. Het kwam na een tijd in de huid en de gleuven tussen de planken, deden er nog eens een extra schepje bovenop. En Dora, voor mij zijn alle dames op leeftijd Mevrouw. Dus Mevrouw Dora.